icon

Droždie je nedostatkový tovar.

lussyl5
31. mar 2020

Ahojte baby.Postrehla som že v obchodoch je nedostatok droždia.Našla som aj zopár nápadov ako ho nahradiť,začínam špekulovať nad kváskovaním a do veľkou noci verím že aj niekde zoženiem,ale rorumiete tomu niektorá?🤔Čo ľudia robia s tým droždím?🤷 Chápala by som nedostatok niečoho z dovozu olivový olej napríklad,alebo ryža,banány čokoľvek z dovozu,viem pochopiť že by sa nedalo kúpiť,ale všetkého je dosť, kadejakých blbostí a práve obyčajné droždie je problém.Rozumiete tomu?🤔

hennyinnsbruck
31. mar 2020

@lentilkaxxx si milá 😊😊

majamat
31. mar 2020

toto ma stve, lebo zatial nedostatok nie je, ale taky celiatik, ktory to drozdie potrebuje, lebo si doma pecie chlieb, tak nema. ti, co mozu psenicnu muku, mju ovela viac moznosti,a ko celiatici. atial nastastie je aj celiatickeho peciva dost v obchodoch, ale predsa je mensi vyber, je to drahe a 2 znacky muk a peciva, co su na predpis su z Talianska. asi aj celiatici stresuju a davaju vela predpisovat, lebo uz sa taky mensi nedostatok zacina prejavovat.

ktochytavzite
31. mar 2020

@lussyl5 no hej,lebo kazdy doma pecie,ked teds bevhce chidit na cerstve oecivo kazdy den,preto ten nedostatok

hettinka
31. mar 2020

@eliska13 aj si to už skusila? Pivo mám, zatiaľ aj 3 kocky drozdia. Kúpené minily piatok v COOP jednota.

m14m
31. mar 2020

Ja sa chystam vyrobit drozdie z piva. Vran pivo nemoze byt pasterizovane. Tak som kupila nepasterizovane a chcem za nejake 3 dni urobit buchty....snad sa podari :D drozdie som nezohnala a do dalsich obchodov sa mi nechce premavat. Ked sa nepodari pivo vypijem :D aspon zazeniem smutok... :D
A na kvasok som pocula ze treba raznu muku co tiez je vypredana

jana_eyre_2
31. mar 2020

@eliska13 super, to vyskúšam.. skúšala som recept so zemiakmi (250g zemiakov, 30g cukru a lyžica piva) to mi vôbec nevyslo, bolo mi ľúto minutych zemiakov.. ale toto čo píšeš by mohlo skôr fungovať, lebo piva tam ide viac..

bibina666
31. mar 2020

Baby ak to niekomu pomoze, na blogu som spisala velmi strucny postu na zalozenie kvasku. Ale trva to dva tyzdne, no oplati sa to fakt https://www.mamapauza.sk/kvaskovanie-ako-na-to/

osky
31. mar 2020

Ja neviem kde maju drozdie,ale napadloma,ze v case ked ho je malo,mozete piect s polusom.
To si date len malinko drozdia s mukou a vodou,prekvasi to do druheho dna a z toho sa pecie chlieb a pod.
Treba to postudovat na nete,si to ptesne nepamätam.
Ja peciem väcsinou s kvaskom.

osky
31. mar 2020

Vola sa to polis

Pozrite stranku pekarnomanie
Alebo cez google,pecenie s polisom z drozdia

magnolia555
31. mar 2020

@lussyl5 ahoj, vieš kde je? Jedna žena od nás kúpila v potravinách celú krabičku bolo ho tam vyše kila a moja mama sa s ňou pozná a potrebovala dve kocky,tak si ho vypýtala a už bolo plesnivé... Joj baby, nech už je to za nami. Ja som to droždie potrebovala na škvarkové pagáče pre kamaráta, ktorý musí byť doma zatvorený a miluje ich. Tak sme mu urobili z tých skvariek nátierku a kúpili chleba a pribalili fľašu uhoriek 🤷 prajem všetkým veľa zdravia

h2
1. apr 2020

@lussyl5 Tak jasné, že tomu rozumiem, skôr sa čudujem, že tomu niekto nerozumie. Každý predsa teraz pečie doma, chlieb, rohlíky, vianočky... aj knedle si ľudia robia domáce. A keď nie každý, tak určite oveľa viac ľudí, než predtým. A to nehovorím o tých, čo nakúpili droždie do zásoby do mrazničky.

eliska13
1. apr 2020

@hettinka nie, mám ešte doma sušené ani som nevedela aký to je momentálne prepych😊len som si to odložila zaujalo ma to.kto vyskúšate dajte vedieť, lebo moja mama, ktorá pečie raz za Uhorský rok potrebuje teraz najviac droždie😂

adelakom12
1. apr 2020

tiez som si vsimla to drozdie, co je divne :D zachvilu troma kockami mozes zaplatit mezonit v BA

lussyl5
autor
2. apr 2020

@h2 Tak až také pochopiteľné to nie je.Ja napríklad pečiem pravidelne,ale nejak nechápem že odrazu každý podľahol takej panike,veď je všetkého dostatok, čerstvé pečivo sa dá kúpiť ako vždy pekárne pečú a zásobovanie funguje.Navyše droždie sa vyrába aj na Slovensku.Tak dúfam že ide o krátkodobú paniku a zásoby sa doplnia.

h2
2. apr 2020

@lussyl5 Ale ľudia nepečú preto, že by nebolo dostať pečivo. Ale preto, aby poňho nemuseli tak často chodiť do obchodu. Nehovoriac o tom, že mnohí sa boja teraz kúpiť nebalený chlieb a pečivo. A, bohužiaľ, platí aj to, že tá "panika" tu už je, takže ak sa aj zásoby doplnia, tak to zase ľudia za chvíľku vykúpia, lebo sa boja, že nebude.

lussyl5
autor
2. apr 2020

@hermionia Pečiem od oka,dávam cca 1200gramov múky hladkú a polohrubú pol na pol,dva droždia(nachystáme kvások tak že droždie zmiešam s cukrom,zalejem vlažným mliekom a nechám vykysnúť je to asi 10 minút a takto pripravený kvas dám do cesta),štipku soli,cukor podľa chuti,jedno vajce,lyžicu masla,asi pol litra mlieka a cca 1deci oleja.Všetky suroviny okrem mlieka a oleja zmiešam.Začnem miesiť s tým že mlieko prilevam postupne.Dôležité je miesiť dostatočne dlho aspoň 10 až 15 minút cesto sa má naťahovať a akoby fučať,nakoniec prilejem olej zapracujem ho.Nakoniec posypať múkou,zakryť utierkou a nechať cca 20 min až pol hodinku kysnúť.Ja nepoužívam rýchlokysku ani nedávam na teplé miesto normálne pri izbovej teplote a radšej pomalšie.Cesto je potom lepšie.Pečiem 45 minút na 170 stupňov,ku koncu vypnem vrchný ohrev a zapnem spodný ohrev.Ale to treba odhadnúť,každá trúba pečie trochu ináč.Najlepšie sa pečie na papieri na pečenie.Pred pečením potriem vajíčkom a nechám ešte zhruba 10 minút podkysnúť na plechu.Suroviny dávam od oka, dôležité je dobre vymiesiť a aby vykyslo pomaly.

oila
2. apr 2020

zatiaľ máme v zásobe tak povediac všetko aj chleba v mraziaku. dokonca sa nám podarilo kúpiť aj nejaké to droždie, no ako nedostala som sa k tomu ešte nejako, lebo zakaždým doma chleba bol

lussyl5
autor
2. apr 2020

@mata90 Je tu aj skupina na kváskovanie.U mňa to bude v štýle pokus omyl,s kváskom som ešte nepiekla tak by som rada aspoň na veľkú noc to droždie zohnala aby som mala istotu že sa mi veľkonočný koláč podarí.Ten kvások by som skúšala rada pomaly po veľkej noci.

hermionia
2. apr 2020

@lussyl5 ďakujem krásne, áno to miesenie je veľmi dôležité 😉 a z toho nemám strach, našťastie mi ešte ruky slúžia, rada si cesto vymiesim v rukách. Včera som stihla ešte objednať droždie zo stránky https://www.obchodikuvierky.sk/doplnkove-surovi.... No ako pozerám ani tu už dnes nie je. Do veľkej noci ešte týždeň, verím že naskladnia a ujde sa pre každého. Pekný dník a veľa zdravia želám 😉🌼

lussyl5
autor
3. apr 2020

@hermionia A ešte je dobre,keď do cesta prileješ pol deci rumu.Dodá cestu chuť aj lepšie rastie

lussyl5
autor
3. apr 2020

Dievčatá našla som stanovisko slovenského výrobcu,ozaj to je o tom že ľudia panikária.Mne sa podarilo objednať,u nás v dedine bude vo štvrtok (dúfam)tak som rada a idem skúsiť kvások,práve si to prechádzam cez google tak uvidím ako sa mi bude dariť.Tu je to stanovisko:

atikab
3. apr 2020

Kocky, len pozor na typ sušeného droždia - to ,, lahodkove" sušené droždie, čo dávala link @lentilkaxxx je výrobok asi skôr na dochucovanie a doplnenie vitamínov, nemá "kysnuci" účinok. Ak to teda dobre chápem... https://www.vitanella.sk/drozdie-lahodkove-coun...
@hennyinnsbruck

lussyl5
autor
3. apr 2020

@atikab Chápeš správne,je na dochutenie je tam uvedené že nekysne a nie je vhodné na pečenie.

hennyinnsbruck
3. apr 2020

@atikab ďakujem 😉moje je od Mr. Brown píšu tam ma pečenie. Dnes som robila knedlu a funguje... Aaaaalllee!!! Bola som poobede v obchode a co som nevidela?? Čerstvé kvasnice! Ale mali len 0.5 kg kocku 🙈🙈🙈kúpila som, naporcirovala dala do mrazaku a mam na pol roka vystarane. Ja peciem max 2 do mesiaca z droždim..k tomu mam to Suche no na rok mam pokoj 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

hennyinnsbruck
3. apr 2020

@atikab takéto mam.. Z Amazon.

hermionia
3. apr 2020

@lussyl5 juj ta to hneď bude lepšie... 😉 Ďakujem za tip. U nás sa dával rum do faniek, aby tak nepili masť, keď sa vyprazali.

lentilkaxxx
4. apr 2020

@lussyl5. Toto koluje na FB. Že vraj je to z pekárne...

lussyl5
autor
10. apr 2020

Tak som sa dočkala, včera bolo droždie u nás v obchode.🙂

lussyl5
autor
10. apr 2020

A dnes, som z neho aj piekla koláč.

erickatt
10. apr 2020

@lussyl5
@lussyl5 super. U nás maJu v pohode. A z mrazáku úplne krásne funguje. Aj rok staré som mala a vykyslo