icon

Ekumenické aktivity pápeža Františka: Sú kontroverzné?

michaelka_
29. sep 2024

Neviem ako vy, ale mňa ekumenické aktivity pápeža Františka privádzajú do rozpakov. Jednota sa má budovať v mene Krista, ktorý je jediný Pán a niet iného mena, v ktorom by sme mohli byť spasení. Nevybuduje sa cez falošné zjednocovanie sa s inými nekresťanskými náboženstvami za účelom zmiernenia náboženského extrémizmu.

https://www.tyzden.sk/spolocnost/113653/papez-v...

Ako to vidíte vy?

tilonka
29. sep 2024

@lenkakravcova krestania veria ze Jezis Kristus je Boh a potvrdzuje to aj Pismo. To ty vytrhavas verse z kontextu a prekrucas, tak naco sa snazis vykladat Pismo ked ides proti nemu

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka keď myslíš.. ja som vďaka rozboru Biblie a Jezisovych slov došla k monoteizmu (oddelila som Ježiša od Boha) a potom časom keď som si prečítala Korán, tak som zistila že presne v to skrze Bibliu verím.

tilonka
29. sep 2024

@glade22 Boh sa v Biblii prezentuje ako Boh Abrahama Jakoba a Izaka. Nie Izmaela, z ktoreho su arabi. Od Izaka su Izraelci. Takze islam ma vlastneho boha

suptdi
29. sep 2024

@lenkakravcova
Keď budeme uznávať Ježiša ako Syna tj. jedného zo Svätej Trojice, iba vtedy budeme spasení. Boh je jeden v troch božských osobách.

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka
Chces tvrdiť, že Boh Izmaela neznáša?

Gn 16,11, Tora
Hospodinov anjel ešte dodal: „Pozri, počala si, porodíš syna a dáš mu meno Izmael, lebo Hospodin ťa počul v tvojom pokorení.

My na to máme takýto verš:

A či iné náboženstvo než Bohom určené by chceli? Jemu sa pritom oddal každý, kto je v nebesiach a na zemi, či už dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. A k Nemu bude ich návrat. Povedz: „Uverili sme v Boha a v to, čo nám bolo zoslané, v to, čo bolo zoslané Abrahámovi, Ismailovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňovým spoločenstvám a v to, čo bolo dané Mojžišovi, Ježišovi a prorokom od ich Pána; nerobíme rozdiely medzi nikým z nich a my sme Mu oddaní“. Ktokoľvek by chcel iné náboženstvo než islam, nebude od neho prijaté a bude v živote poslednom patriť medzi tých, ktorí prehrali. (Korán, 2:83-85)

lenkakravcova
29. sep 2024

@suptdi a keď nie, tak skončíme v pekle, že? Či má to nejaké vynimky? 🙂 Spravodlivý muslim skončí v pekle? Spravodlivý Žid rovnako? O agnostikoch asi nebudeme ani diskutovať..

Boh v islame hovorí, že súdi ľudí podľa skutkov. Dobrých a zlých.

suptdi
29. sep 2024

@tilonka aj mohámedánstvo má korene v židovskej viere, ako aj kresťanstvo

lenkakravcova
29. sep 2024

@suptdi to je dilema čo má v čom korene.
Bol Abrahám Židom alebo kresťanom? Alebo len Bohu oddaným (teda preklad slova muslim)?

viestta
29. sep 2024

@tilonka kludne prenecham urcovanie co je dobre a co zle ludom ako ty. Zda sa, ze sa citis predurcena sudit

suptdi
29. sep 2024

@lenkakravcova kresťanom byť nemohol, tí sú tu od príchodu Krista... Mohamedán nebol určite tiež, lebo vaša viera prišla až po Kristovi.Vy mohamedáni si radi privlastňujete čo sa vám hodí. Jánošík, nebol náhodou tiež mohamedán, podľa teba?

tilonka
29. sep 2024

@lenkakravcova vyvolil si Izaka a s nim ustanovil Boh vecnu zmluvu, Bozi vyvoleny narod je preto Izrael. A Izmael mal byt plodny, ale jeho si Boh nevyvolil

18 Nato Abrahám povedal Bohu: Kiežby Izmael žil pod tvojím dohľadom. 19 Boh však riekol: Nie. Ale tvoja žena Sára ti porodí syna; dáš mu meno Izák a ja ustanovím svoju zmluvu s ním ako večnú zmluvu pre jeho potomstvo. 20 Ale aj ohľadom Izmaela som ťa vypočul. Požehnal som ho, urobím ho plodným..

lenkakravcova
29. sep 2024

@suptdi nič som nepísala o tvojom vymysleným názve mohamedan. V Koráne sa nič také nedočítas. 🙂 tam sa píše:

Abrahám nikdy nebol židom a ani kresťanom, ale bol Bohu verný, bol muslimom (dolosvne "Bohu oddaným") a nepatril medzi tých, ktorí k Bohu pridružovali. (Korán, 3:67)

A nemáš šancu toto vyvrátiť.
Ako si napísal, Abrahám nebol kresťanom, keďže žil ešte pred Ježišom a kresťanské učenie (o trojici ) nepoznal. Nepoznal ani učenie judaizmu. Proste veril v Jedného Jediného Boha. Snažil sa žiť podľa toho ako chcel Boh. Tak ako my dodnes.

@tilonka tak vidíš sama čítaš že požehnal Izmaela. 🙂 čiže sme požehnané pokolenie.

maja22
29. sep 2024

@michaelka_ Uz Pan Jezis sa modlil za jednotu. Papez nijako nezradza katolicku vieru, ked hlasa mier a tuzbu, aby sme sa znednotili v laske k Bohu a k bliznemu. Vsetci mame mat tento ciel.

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka
@suptdi
Dám vám tu jeden verš, ktorý sa asi aj hodí práve pre tie ekumenické aktivity.
Mne sa páči hlavne ten záver, tie posledné dve vety 🙂

---) "Zoslali sme ti dole Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo jestvuje z Knihy (Evanjelium a Tóra) a ako svedectvo o nej. Rozhodni teda medzi nimi podľa toho, čo Boh zoslal a nenasleduj a neuprednostňuj ich túžby pred tým, čo sa ti dostalo z pravdy. Každému z vás sme učinili zákony a cestu svoju. A keby bol Boh chcel, bol by vás učinil jedným spoločenstvom, ale neurobil tak, aby vás skúške podrobil v tom, čo vám dal. Predbiehajte sa preto v konaní dobrých vecí. K Bohu sa vrátite všetci a vtedy vám oznámi to, o čom ste sa sporili. " (Korán, 5:48)

Mier s Vami

suptdi
29. sep 2024

@lenkakravcova takže podľa tvojej logiky sme muslimovia všetci lebo aj židia aj kresťania sme Bohu oddanými a snažíme sa žiť podľa jeho prikázaní.
Prečo teda Korán píše o vraždení kresťanov - neveriacich? Keď sme podľa teba všetci muslimovia?

lenkakravcova
29. sep 2024

@suptdi nie podľa mojej, ale podľa Božej logiky. Áno, každý kto chce nasledovať Boží zákon a akceptuje všetky časti zjavenia, ktoré sa k nemu dostali, tak áno, ten je muslim. Muslim (vnútri) môže byť teda aj monoteisticky kresťan (navonok).

Kresťania podľa Koránu nie sú neveriaci!
Kresťania sú podľa Koránu Ľudia knihy (ktorí dostali prvé dve časti Písma), rovnako ako židia (ktorí dostali len prvú časť písma). Nad Ľuďmi knihy majú mať muslimovia ochrannú ruku. Máme vás vzdelávať a ochraňovať.

Neveriaci sú úplne iná skupina. A ak myslíš tých neveriacich v Boha, voči ktorým muslimovia bojovali, tak to boli kafferi. To znamená tí ktorí dostali plne zjavenie o pravde, odmietali vieru v Boha ako celok a fyzicky bojovali proti muslimom ako prvý - napadli muslimov. My máme povolené len brániť sa. Samozrejme aj fyzicky, ak sme napadnutí. Život je príliš vysoká hodnota, aby sme si ju nebránili.

Tu si môžeš prečítať, čo vravel prorok Muhammad o kresťanoch:
“Toto je posolstvo od Muhammada ibn Abdullaha, ako zmluva pre tých, ktorí prijali kresťanstvo. Sme s nimi. Veru, ja, moji služobníci, pomocníci a nasledovníci - spoločne ich budeme brániť, pretože kresťania sú taktiež mojim ľudom. A pre Boha Jediného, odmietam čokoľvek čo by ich zarmútilo. Odmietam akýkoľvek nátlak voči nim. Ani ich sudcovia nesmú byť odstránení z ich pozícií, ani ich mnísi nesmú byť vyhnaní z ich kláštorov! Nikto nesmie zničiť dom ich náboženstva (kostol), poškodiť ho, alebo zobrať z neho čokoľvek do domu muslimov. Ak by niekto niečo z toho neuposlúchol, veru neuposlúchol by Božiu zmluvu a neposlúchol by Jeho Proroka. Veru, sú mojimi spojencami a majú plnú bezpečnú ochranu proti všetkému, čo nenávidia. Nikto ich nesmie nútiť cestovať, alebo ich viazať k tomu, aby museli bojovať. Muslimovia majú za nich bojovať! Ak má byť kresťanka vydatá za muslima, nie je to platné bez jej súhlasu. Nesmie byť bránené jej navštevovať jej kostol, aby sa pomodlila. Ich cirkvi majú byť rešpektované. Nie je možné im brániť v náprave, a ani dodržaniu ich posvätných zmlúv. Nikto z národov muslimov nesmie neposlúchnuť túto zmluvu až do posledného dňa (konca sveta).” (Zdroj: https://karamah.org/wp-content/uploads/2020/04/...)

katka700
29. sep 2024

@michaelka_ Táto diskusia je dôkazom že všetkým nevyhovies. Ani pápež to nedokáže 🙈 Ján Pavol II bol "príliš striktny" Ratzinger "príliš dogmaticky" a Benedikt je zas "príliš ekumenický"

tilonka
29. sep 2024

@viestta pre mna urcovatelom dobra a zle nie je clovek, pre teba ano, tak to potom aj vyzera

viestta
29. sep 2024

@katka700 presne toto mi napadlo, ked tu citam... Papez asi velmi dobre vie, co hovori, ze treba hladat cestu k sebe, nie dovod preco sa nenavidiet. Ale niektori su tu papezskejsi od papeza.
@tilonka dobro je dobro pre kazdeho, ci veri ci neveri. Zlo je zlo pre kazdeho, ci veri ci neveri. Zlo vieme posudit kazdy z nas aj dobro vieme posudit kazdy z nas. Kto na to potrebuje nejaky predpis, ktory to urcuje, lebo to nevie posudit sam, tak moze ho kludne pouzit Mne osobne je to jedno. Ja dobro rozoznam aj bez toho.

dobryden
29. sep 2024

@lenkakravcova Keny Boh Izmaela miloval ako Izaka,nevyzenie ho prec.Chapes ,vyvolený bol Izal,nie Izmael,z Izaia bol vyvolený narod z ktoreho vzišiel aj Jezis.O izmaelovi to skončilo ked ho s jeho matkou poslal Abraham kade lahsie.

tilonka
29. sep 2024

@lenkakravcova ak hovorime koho si Boh vyvolil ako narod, s kym uzavrel vecnu zmluvu a ze je Bohom Abrahama, Izaka a Jakoba, tak hovorime o Izraeli. Izmael to nie je. Takze islam nevyznava toho isteho Boha Biblie, ma svojho boha.

dobryden
29. sep 2024

@lenkakravcova Abraham bol Sumer,pochádzal z mesta Ur-Sumerske mesto.Ktovie mozno aj Boha si vzal odtial.

tilonka
29. sep 2024

@viestta takze ked niekto povie ze potrat je zly a druhy ze dobry, kto ma pravdu?

dobryden
29. sep 2024

@tilonka A kto ma podla teba pravdu?Podla mna je to na rozhodnutí zeny?

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka ja neviem ale vy akosi zabúdate na to, ako Boh v Tore nakoniec "preklial" Izraelský národ za to, že sa odklonil od Jeho Zákona. Však aj v Knihe apokalypsy sa opisuje starý Izrael ako číre zlo, neviestka Babylonu. 😀
@dobryden

Oz 13,9, Biblia, Tora
Boh hovorí:
Zničím ťa, Izrael, ktože ti môže pomôcť?

Ž 78,59, Biblia
Boh to počul, rozhneval sa a úplne zavrhol Izrael.
Ako zase také ružové to s tým Izraelom nie je.

K tým interupciam máme my toto:
Nezabíjajte svoje deti zo strachu pred chudobou, my im obživu dáme i vám. Ich zabíjanie je veru chyba veľká (Korán, 17:31)

tilonka
29. sep 2024

@lenkakravcova Boh Izraelsky narod neprieklal, ale Boh povedal, a plati to aj vseobecne a ze koho miluje toho prisne vychovava, tresta (aby sme sa napravili ak hresime). Boh Izrael miluje a jeho hriechy snime. Vecnu zmluvu s nimi nikdy nezrusil, pretoze povedal ze uzatvara večnú zmluvu.
Nerobis nic ine len vytrhavas verse z Pisma z kontextu a prekrucas, snad to bude dalsim stacit, kedze toto vytrhavanie versov bude u teba pokracovat..

Rim11:
1 Spytujem sa teda: Či Boh zavrhol svoj ľud (pozn. Izrael) ? Vôbec nie! Veď aj ja som Izraelita, z potomstva Abrahámovho, z kmeňa Benjamínovho!
..
26 A tak celý Izrael bude spasený, ako je napísané: Príde zo Siona vysloboditeľ, odvráti bezbožnosť od Jákoba; 27 a to bude moja zmluva s nimi, keď im snímem hriechy.

dobryden
29. sep 2024

@lenkakravcova Ved to je jedno,to podstatne dal Boh Izakovi,Ižaela vyhnal aj s jeho matkou.Lebo vyvolený narod bol ten zidovsky,z ktoreho mal vzísť Mesiáš,a tak aj bolo.

dobryden
29. sep 2024

@lenkakravcova A darmo si budu moslimovia privlastňovať prorokov ,o nich to veruze nebolo,stale to bolo o židoch.Lebo najskor bolo zidovske nabozenstvo,neskor krestanstvo a islamské vzniklo az dost dlho po kresťanstve.A taketo prekrúcanie histórie je na co dobre?Darmo si budu moslimovia mysliet a verit,ze tu boli prví a ze aj Abraham,aj Jezis boli moslimovia ale fakt je ze ich na ozenstvo vzniklo davno po vzniku židovského,ci kresťanstva.V Korane to mozu mat napisane ako chcu,ale fakty su fakty!

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka ako myslíš. Čas ukáže 🙂
@dobryden Nikto netvrdí, že Ježiš nevsišiel z vyvoleného národa. Problémom je len to, že ten vyvolený národ je ten, ktorý prijal Mesiáša - nie ten, ktorý ho odmietol. Čiže sa treba zamyslieť nad tým, čo je vlastne čím.

Islam ako viera v Jediného Boha, ako doslova preklad tohto slova - podriadenie sa Bohu - existuje od prvého človeka. Od Adama. Písma máme trilógiu - Tóru, Evanjelium, Korán, - jedno nadväzuje na to predchádzajúce a vysvetľuje ho. Islam nevznikol ako posledný. Islam tu bol stále, len Knihy Zjavenia sa "zväčšovali" ako Boh postupne zjavoval ľuďom to, čo mali vedieť a chápať.
Nič na tom nezmení ani judaizmus, ani kresťanstvo 🙂 Ak raz niečo Boh povie, platí do do budúcnosti ale aj spätne do minulosti. Ako píšeš, fakty sú fakty - a to, čo povie Boh Všemohúci, to je z tohto hľadiska to najpodstatnejšie (a neviem o tom, žeby sa od 7 stor ohrádzal voči Koránu).

dobryden
29. sep 2024

@lenkakravcova Pozri si historiu kedy ,co vzniklo.Nemienim tu s tebou diskutovať o talafatkach z nejakej knihy.Uz len kedy sa narodil Mohamed,tam mozes datovať vznik Islamu a knihy Koran,cize mozes tu pisat co len chces ale fakty,su fakty a v tejto diskusii ktoru s tebou vediem ja s tebou,jednoznačne Islam je najmladšie nabozenstvo a Koran uzrela svetlo sveta tak cca 600rokov po Kristovi a po židovstvu omnoho viacej.Bavme sa o faktoch,nie viere.