icon

Empatia sa preceňuje

5. apr 2023

Ako to vnimate?

petamich
5. apr 2023

povedal zrejme neempaticky clovek alebo clovek, ktoremu sa dostava malo empatie...

bajka16
5. apr 2023

Bez empatie by sme boli vieš kde? Asi vieš.

lindous
5. apr 2023

Nemyslím si, za mňa je to vlastnosť, ktorú si na ľuďoch vážim... Samozrejme, existuje aj extrém a keď je niekto hyperempatický, tak to môže spôsobovať problémy, ale neviem či toto je to čo myslíš.. Skús rozviesť myšlienku

laura07
5. apr 2023

@bajka16 a žiaľ aj sme 🤐

luccija
5. apr 2023

Nesuhlasim

jahodka17
Odpoveď bola odstránená
danielllka
6. apr 2023

V akom zmysle sa preceňuje? Buď konkrétna. Empatia je potrebná, aby bol svet krajší, znesitelnejší, priateľskejší.. Chýba u takých, čo sú príliš zahladení sami do seba, či už v dôsledku sebeckosti, alebo vlastného nešťastia, že nevládzu vnímať aj iných...

ivka225
6. apr 2023

Život je ťažký. Ako to vnímate?

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
gladys_07
6. apr 2023

Absolutne nesuhlasim. Aj tebe osobne pomaha v osobnom aj pracovnom zivote, odhadnut a pochopit motivaciu a konanie ludi okolo teba

mikadooo
6. apr 2023

Neriešim. Nie je to jedno? Ak si empatická osoba, niečo sa týmto argumentom v tvojom živote zmení? V istom zmysle sa ozaj preceňuje. Napríklad ak má človek duševné ochorenie, empatiou ho nevyliečiš. Takisto ak dieťa sa hádže o zem, vydupáva si veci, štandardne potrebuje určiť pevné a láskavé hranice, nie empaticky ho "chápať" a viac nič s tým nerobiť. Takže vždy závisí od kontextu. Ja som empatický človek, ale odtiaľ potiaľ. Keď sa na mňa zavesí nejaký vysávač energie, tak moja empatia prudko brzdí a prerušujem kontakt. Takže - všetko s mierou.

akvi
6. apr 2023

Preceňuje? Chodíš niekedy napríklad autom po meste? Mám vtedy pocit, že empatia už fakt neexistuje, toľko agresie, netolerancie a pod. je tam práve preto, že ľudia nemajú empatiu. Ja keď sedím v aute s niekým, kto vytrubuje, nadáva na druhých, tak vždy len konstatujem, že trochu empatie by neuškodilo. A samozrejme aj v iných situáciách. Ak by ľudia nemysleli len na seba, hneď by sa lepšie žilo.
@mikadooo chápať a zároveň nedovoliť prekračovať hranice sa vôbec nevylučuje. Aj dieťaťu, ktoré sa hodí o zem, lebo si chce vydupat v obchode cukriky, poviem, že mu rozumiem a že je v poriadku, ak je nazlostene. Napriek tomu cukríky nekupim, ak teda mám dôvod ich nekúpiť. Ale bohužiaľ väčšina ľudí to pochopenie nevyjadruje, miesto toho ide rovno do agresie, odporu a pod. Preto to tu vyzerá tak, ako vyzerá.

svetlonos
6. apr 2023

@mikadooo
to si. apisala elmi vistizne a trefne. Tiez mam taky nazor. Sim empaticka, ludia ktori nie su- cisty des a hroza. Zazila som zopar takych dementov. Ale ako pises, odtial potial 🙂 Treba chranit aj seba a ked nie niekto energeticky upir, konci moja empatia a narazaju taky na mur u mna. Aj s tymi detmi mas pravdu 😂

cookie29
6. apr 2023

@mikadooo ale ved empaticky ho chapat a nastavit hranice nie je nekompatibilne... prave naopak, podla mna je to ovela lepsie, lebo dietatu nenastavis hranice z pozicie sily ako terorista. detsky mozog nie je emocne zrely do 7 rokov, proste nie je schopny spracovat emocie. To je fakt. Mozno keby sme im pomohli a naucili ich s emociami pracovat a nie ich potlacat, tak by vyrastali emocne zrelsi ludia...

bennn
6. apr 2023

Myslím, a nemyslím, ale viem, že je toto slovo zneužívané ženami na dosiahnutie vlastných cieľov a psychologickej dominancie vo vzťahu. Tzn. keď nie je po jej, tak si neempatický. A s takým nechce byť.

mikadooo
6. apr 2023

@akvi neviem v akom kontexte bol ten výrok povedaný. Pravdupovediac, "empatické" matere, ktoré 10 minút decku vysvetľujú, prečo tie cukríky naozaj nemôžu kúpiť, pričom decko stále vo väčšej vývrtke, rozčuľujú aj mňa. Vysvetlím raz, pár slovami a ideme ďalej a keď si dieťa chce revať, nech si reve, ja akceptujem, že mu je to ľúto, kľudne nech si poplače. Čiže som empatická, ale nemám potrebu utíšiť detský plač a frustráciu. Čiže z môjho pohľadu som empatická, ale možno tie ináč "empatické" matere by mali na to iný pohľad a ja by som bola pre ne neempatická bosorka 🤷😄.

svetlonos
6. apr 2023

@akvi
co sa tyka vodicov, je to kapitola sama o sebe.
Nech ziju mobily, lebo su "nevyhnutne" pri jazde autom
Tu je bezne u nas, ze vodic si njskor v aute zapali, potom cumi zaroven do mobilu, zapina polrukou pas a pocas t chto ukonov startuje a vychadza na cestu. Take vtipy ako zastavit na hlavnej a nechad spolujazdca vystupit priamo v chode premavky, tiez normalka. Zazila som jeden den 2x. Sofer potom zaparkoval o 10 metrov dalej...
To by bolo na roman - to je ale v pripade vodicov o absencii nielen empatie ale zakladnej schopnosti logicky, realne vyhodnotit situaciu. Tam je uplna abstinencia vnimania relity plus cisty egoizmus. Tam je empatia u nich uplne cudzie slovo.

zorkahorka
6. apr 2023

Toto znie ako tema maturitnej prace 🙈 autor navyse neznamy 🙈

stanulienkat
6. apr 2023

Ludom hrabe. Ako to vnimate?

akvi
6. apr 2023

@mikadooo dieťaťu netreba vysvetľovať, prečo cukríky nekupim. Dieťaťu treba potvrdiť pocit, to je empatia. Že mu poviem, že chápem, že je nahnevané a akceptujem jeho emóciu a som tam pre neho, aj keď sa hnevá. To je celé. 3 ročnému dieťaťu sú sumafuk moje dôvody nekupenia cukrikov. Naozaj ho nezaujima, že nechcem, aby jedlo každý deň cukriky, lebo obezita, lebo pokazené zuby a pod. Ja toto decku nehovorím, lebo v tej chvili je mu to fakt jedno. Potrebuje akurát spracovať emóciu. A vtedy pomôže byť empatický a vyjadriť pochopenie. Nie vysvetľovať, a ani druhý extrém, ten častejší, keď rodič začne ešte prilievať do ohňa tým, že dieťaťu hovorí, že mu jednu strelí, ak neprestane, prípadne ho "nechá v obchode, aby si ho niekto vzal, lebo mama ho zlého nechce" a podobné perly.

felycity
6. apr 2023

nemyslím si, že empatia sa preceňuje, myslím si , že veľmi veľa chýba, empatia nie je o utešovaní prečo nedostaneš cukríky...ja osobne vnímam, že sa stráca a naopak víťazí egoizmus, nevidím, nepočujem, všetci máme toho veľa...

bloger
6. apr 2023

Profesor psychológie z Yale Paul Bloom napísal knihu o tom, prečo sa schopnosť empatie veľmi preceňuje a prečo je súcit oveľa dôležitejší a vhodnejší ako empatia. Vraj empatia vedie k tomu, že človek psychicky vyhorí. Naopak súcit vraj vedie k tomu, že človek je aktívny. V zmysle, že sa snaží pomôcť zmierniť alebo odstrániť utrpenie. Ja neviem asi potrebné je jedno aj druhé. Teda súcit aj empatia. Malo by to byť také vyvážené.