Extrémne ceny ovocia a zeleniny na trhoviskách
Baby podelte sa prosim o svoje skusenosti s nakupom sezonneho ovocia na trhu v inych mestach. Ja tam teda casto nechodim,lebo to mam od ruky,ale tak deti si chceli ist povyberat ovocie na trh v hlavnom meste,tak reku ideme. Vsak je sezona,spravime si leco,najeme sa ovocia. No ale mne z tych cien normalne dekel odpalilo🤯 . Najnovsie uz neuvadzaju ceny ovocia za 1kg, ale 500g, aby Vas rovno neporazilo,ked zistite,ze ste si kupili 1kg marhul ci broskyn 🍑 za 5-6e 🫣,slivky tiez 5e, paradajky🍅,paprika🫑tiez 4e, ceresne 🍒 7-8e 😵💫 1,50-2e klasok kukurice a melon za 3e /kg to je tiez topka. Vsetkeho tam pritom maju hromadu,makke,pomaly uz hnile,ale nepredaju to lacnejsie ani za nic,radsej to do kompostu hodia. Ako ja chapem,ze to tam musia doviezt, prenajat si stol, ale vsak 90% trhu tvoria potetovani smelinari. Nepamatam si,ze by sezonne ovocie bolo niekedy tak drahe. Keby som chcela zavarat,vsak to sa ani neoplati,kupit si 5kg marhul za 25e + pohare + energia + cas. To fakt si radsej za 2e ten pohar kupim. Extrem,ze sa stalo ovocie a zelenina takym luxusom,ze so 100e,aby ste na trh chodili.To fakt radsej v tom obchode kupim. To je v kazdom meste tak,ci to len v BA rataju s tym,ze tu ziju milionari?milionari?
@simca06022011 mame visnu u mamy na zahrade, ked zarodi, mame visne ale oberat ju, to je iny zahul. Pre mna nie je problem dat za visne alebo ceresne 6€ za kilo, pretoze viem co to je len ich obrat. Druha vec je, ze sice tie ceresna sama narastu, naozaj o ceresnu sa netreba moc starat. Jeden den prides z roboty s tym, ze poobede sa bude oberat a uz netreba ani rebrik vytahovat, skorce sa o nich postarali. Pri visniach pridu dva dazdive dni, ked su uz dozrete a zhniju ti na strome, ani sa nemusis trapit ako ich oberies.
O ostanom ovoci ani nehovorim. Ked nepomrznu v kvete, tak ked nebudes striekat budu cervive. Ked chces bio postreky, tak si za nich riadne zaplatis a vysledok je neisty. Jablka ak aj odkvitnu v pohode a neprederavia ich obalovace, tak v juli musis porebrat plody aby si mal pekne plody, jablone sa strihaju 2x do roka. Hrusky uz pomaly nikto nepestuje, lebo stromy trpia hrdzou, slivky tiez treba pravidelne striekat aby nescerviveli.
Minule sa jedna rozculovala, preco stoja egrese 12€ kilo. No kto ich neoberal nevie co to je...
Zelenina je uplne samostatna kapitola. Ked uz nieco vyklici, tak trpnes co ti pozeru sliziaky. Tohto roku som 2 mesiace opatrovala salatove priesady, vysadila som cez 50 a vies kolko salatov sme nakoniec zjedli? 2x po tri hlavky aj to som oberala obzrate listy.
@viestta no ver ze treba sa starat, my mame stromy na dvore tak do 7rokov, cize relativne mlade a tolko roboty s tym je, ze hroza. Len postriekat taku ceresnu, co teraz ma uz cez 5metrov je "zazitok"... nie to obrat..
monilioza zaradom likviduje stromy, potom poprsi ked kvitnu, nemam to ostrene, kvety dovi dopo zhniju, plody nebudu :D k tomu vsetky tie rozne ine choroby... susedia nestriekaju, este za 7r nemali ani jedno jablko...
@viestta Myslím, že zbytočne sa zastávaš. Veľa predajcov kúpi vo veľkosklade za 1,50 kilo a predáva na trhu ako domáce za 6 eur kilo. Ked som robila vo veľkosklade, kolegyňa bola na trhu raz a jedna tam vykrikovala že nech sa páči domáce, čerstvé, až kým neonemela, ked neuvidela kolegyňu a poznali sa z toho veľkoskladu kde každé ráno prišla s veľkým autom a otočila sa aj viackrát za jedno ráno. A áno, vždy je niečoho menej, ale tie ceny sú aj tak nadnesené, ale je to o tom, že skúšajú, koľko sú ľudia ochotní dať. Akurát bola minule v tv reportáž, kde sama predajkyňa na trhu povedala (samozrejme na obraz sa neukázala, len hlas), že ona by to za toľko nekúpila, ale že veľa ľudom-zákazníkom je to jedno koľko to stojí, kúpia aj za vysokú cenu a ceny neriešia.
@marsmykkok presne tak
@marsmykkok ano je to tak... a vidno to na tej rozmanitosti plodov, ze vsetko maju od vymyslu sveta, neviem ci si zakaznici nevedia predstavit ake polia by ta pani asi musela mat... u nas chodi jeden pan predavat domace v BB, a to su fakt domace veci a vidno lebo fakt ma paradajky, papriky, cibulu, uhorky... a nejake vyrobky z toho ako pretlak, omacky atd. A to je vsetko.. taky co su od aprila do novembra a maju aj banany a pomarance :DD tak to je jasne.. ale stale sa napr. so mnou chlap hadal, ze co nekupujem na trhu :DDD v ZV je taky celorocny... a zeny tam sedia cely rok... :D najvacsi gol je fakt, ked sa opyta clovek ci je to domace, tak samozrejme, a ked sa opytam, ze super a to kde u nas uz dozrieva... ??? tak je ticho :D no lebo nikde.. :DDD jedna rodinka chodi, maju fakt na jar jahody za 15EUR ale do januara kuria sklenniky+plus cesta, prespavaju v BB.. cize tie naklady v tom vidno, ze na jar maju skoro ale drahe...
@lienka.7 toto som presne aj ja videla. V akcii v lidly kupili broskyne a na druhý deň veselo predávali za 3x takú cenu
Trhovnici klamu ze domace,alebo z Madarska,lebo vedia ze ludia take chcu....priekupnici maju z ludi zabavu ze hej,hej,rano som oberal v zahrade.....vsetci oberali vo velkoskladoch,ved uz ten siroky sortiment hovori ze pestovatel by tolko nestihol....zeny v zasterach sa tvaria ze gazdine v zahrade maju a prd.....velmi dobre na tom zarabaju pocula som ich ako sa chvalia medzi sebou....
@marsmykkok ja sa nezastavam priekupnikov, ja sa zastavam tych co pestuju. A aj priekupnici su rozni. Ti co predavaju to co nakupilo od pestovatelov a ti, ktori nakupuju vo velkoskladoch. Treba rozlisovat kto je aky. Ten co predava aj banany aj melony, tak neobiehal pestovatelov. Ten co ma par druhv zeleniny, ovocia, ten skor nakupil od pestovatelov.
@simca06022011 áno presne. Tretinu tržnice zaberú a majú všetko od výmyslu sveta v každom ročnom období. No ale však možno im krivdime a majú polia von všetkých krajinach sveta a je to všetko ich a celá rodina široká má rozdelené kde v akom štáte aké pole obrába 😀
@petulda333 no veď to hádam každý vidí,čo kupuje.
To je ako s vajíčkami. Keď ma babka každý deň na skladane kopy vajíčok,ťažko hádam niekto verí,že sú od sliepociek,kt.sa pásu voľné má travicke a nedokrmuje ich zmeskou niekde vo vnútri.
marhule nema nikto,my mame na strome az 2, neviem odkial to mas,ze marhul je dost,ale ano su,ale tie chranili parafinmi pred mrazmy,a pozri kolko taka sviecka stoji, si spomen do kedy bola zima,hlavne nočné teploty boli do juna 8 st,ako ma niečo rast v zime,my mame našťastie vsetkeho,ale paradajky darmo mam,ked su zelene,a je polka júna,kedy dozreju? za 2-3 týždne, takže tie si kupim,a nepozeram na cenu,ja nepotrebujem za 1€ zo supermarketu
@terezka1947 ved jasne,ja len na margo toho,co si pisala. Nie kazdy tam predava to,co dopestoval.
Zial, asi na mnoha miestach su taketo ceny. Su medzi sebou snad dohodnuti na cenach.
Aj ja sa divim, ze i ovocie s ktorym nie je tolko roboty je tak drahe, napr. marhule. Nestriekam, len to oberanie je narocne, ale vzdy bolo, aj ked stali 1€ za kg.
Menej ovocia a zeleniny, menej chémie do tela. Ja som si nazbieral za hrsť lesných jahôd a viac nepotrebujem. Mimo melóna samozrejme, ale ten cenovo zatiaľ nevystrelil.
@marsmykkok jedno pole maju v budapesti, tam vsetko zbieraju v noci :D a rano cerstve umyte vychladene rovno na pulty :DDD
@cookie29 ty si myslis, ze ti na trhu tu zeleninu a ovocie pestuju?...ale kdeze.. takych je pramalo...kupuju to vbtych istych skladoch ako obchody . Takze o kvalite, chuti to len sniva
Nikdy tam nebolo nejaké superlacné ovocie či zelenina oproti obchodným reťazcom 🤷. Keď ešte neboli reťazce, tak áno, ale to už bolo fakt dááááávno 😁. Neviem, či existuje ešte niekto, kto chodí na trhovisko preto, že sú tam lacné veci...🤔. Skôr ide o ten kolorit a zážitok ako o to, že ušetríte. Ale - ako vravím, to už je minimálne 10 rokov tak, ak nie aj 20.
Všetci títo 'predajcovia' nakupujú ovocie vo velkoskladoch a potom predávajú na trhu, pri ceste alrbo rozvázaju po dedinkách na bielych polorozpadnutych dodávkach... A nie je to info, ze jedna pani povedala, ale, keď som tak asi 3 týždne dozadu kupovala, tak mi to predávajúci spoluobčan povedal. Oni si objednajú a na druhy deň ráno si po to prídu do skladu.
@petulda333
No jasné,že nepredava. Tak isto ako každý,čo predáva vajíčka doma nechova sliepky.
To je o klamaní tých,čo sa oklamať dajú.
Mnohí si myslia,že na trhu je všetko bio.
Kdeže....už len také ovocie a zelenina. Toľko za tie roky škodcov a kadecoho pribudlo,že keď aj počasie dovolí,tak musia striekať,keď chcú väčší výnos.
Vidim to sama doma. Nestriekas,si odkázaní na trochu aj šťastie.
Myslím,že keď človek trochu rozmýšľa tak vie,od koho na trhu kúpiť a čo kúpiť.
Marhule z troch stromov máme 4ks. Všetko zamrzli. Rok na jablká extra nebude u nás. Ale budú snáď hrušky,keď ich nezačnú objednať sršne. Som rada,že niečo sa každý rok urodi. Samozrejme ešte nesmie prísť ľadovec a nejaké extrémne sucho. Zelenina detto.
Dopestovať niečo bio pre svoju potrebu je niekedy náročné,nie ešte toľko bio všetkého,žeby sa to dalo ísť predávať.
@roja01 Ano,oni sa kazde rano dohaduju na cenach....a kto ide pod potom su hadky....jednoduchi chamtivi ludia,ale na vine sme my kupujuci ze to kupime za tu cenu,lebo ak by nie tak sa im to pokazi,takze by si do buducna rozmysleli aku cenu daju.....
ja si myslím, že väčšinu čo tam predávajú, majú z toho istého zdroja ako v obchodoch. Len oveľa drahšie. Takže je úplne kde to človek kúpi. Teraz cez sezonu je pár predajcov, ktorí predávajú domáce. Dotácie žiadne, tak sa náklady odzrkadlia na cene. A ľudia chcú mať aj zisk. Ke´dže nepestujem na predaj, neviem posúdiť, či sú náklady až také, aby boli tak vysoké ceny. Ale buď to kúpim alebo idem do obchodu kde je to lacnejšie.
@kvetinka75 Pokial viem tak trhovnici neodvadzaju dane a ani nemaju pokladne....teda aspon tu v Kosiciach🤔....su to spekulanti,vynimiek je ozaj velmi malo.
@77daniela77 mne sa už stalo, že zabudli odstrániť cenovku z ovocia, ktoré som kupovala na trhu. To už bolo dávno a tak som si povedala dosť. Domáce kupujem už iba z overených zdrojov
pridam sa 😅 nemam prehlad o trhoviskach v BA ale poznam priamo pestovatelov co napr predavaju v dtarej trznici na sobotnych trhoch. to vidis na ich rukach. cez pandemiu sa dlai od nich zobrat debnicky. naklikaj si napr vegget microfarm vo vajnoroch. tam sa vies ist aj pozriet ako pedtuju. vies im chodit pomahat a za to dostavat debnicky. existuje debnickovy predplatkovy predaj. existuje zoznam bratislavskych mikrofariem v okoli mjedny sady aj aj vo vlcom hrdle. najlacnejsi mas samozber
niekde je mozny niekde nie. u nas marhule total pomrli aj broskyne aj visne. najlepsie dealy vies najst na susedskych burzach. ked niekomu nieco zarosi ako blbe (bilion cukin ci paradajok) a za symbolicku cenu to predava... ano ked su silne rocniky marhul tak sme oberali aj tonu z par stromov ale je to inamakacka.obrat odviezt doviezt.... nezbohatli sme na tom 😅 a to nehovorim aka piplacka.je obrat par kil cernic malin alebo ribezli alebo ceresni
Inak z viacerých zdrojov mám, že tam funguje aj taká dohoda, že za koľko môže každý najmenej predávať. Nemôžu mať všetci melon po 3-4 eurá kilo a niekto za 2, lebo by skončil zle... A naozaj ked aj človek ide na trhovisko, všetci ceny stejné skoro, rozdiel pár centov...
Už dávno pradávno , keď som ešte robila V metre. Tak každé ráno pred siedmou tam prišlo kopu zákazníkov, ktorí nakúpili plné košíky zeleniny.
A potom som tých istých ľudí videla toto ovocie a zeleninu predávať na tržnici.
Odvtedy mám k odpor k nákupom na tržnici z titulu domáceho a zdravého ovocia a zeleniny. Nehovorím, že niečo tam nekúpim. Ale určite tam nepôjdem prioritne kvôli nim 🤷

vychod tak isto..