Extrémne ceny ovocia a zeleniny na trhoviskách
Baby podelte sa prosim o svoje skusenosti s nakupom sezonneho ovocia na trhu v inych mestach. Ja tam teda casto nechodim,lebo to mam od ruky,ale tak deti si chceli ist povyberat ovocie na trh v hlavnom meste,tak reku ideme. Vsak je sezona,spravime si leco,najeme sa ovocia. No ale mne z tych cien normalne dekel odpalilo🤯 . Najnovsie uz neuvadzaju ceny ovocia za 1kg, ale 500g, aby Vas rovno neporazilo,ked zistite,ze ste si kupili 1kg marhul ci broskyn 🍑 za 5-6e 🫣,slivky tiez 5e, paradajky🍅,paprika🫑tiez 4e, ceresne 🍒 7-8e 😵💫 1,50-2e klasok kukurice a melon za 3e /kg to je tiez topka. Vsetkeho tam pritom maju hromadu,makke,pomaly uz hnile,ale nepredaju to lacnejsie ani za nic,radsej to do kompostu hodia. Ako ja chapem,ze to tam musia doviezt, prenajat si stol, ale vsak 90% trhu tvoria potetovani smelinari. Nepamatam si,ze by sezonne ovocie bolo niekedy tak drahe. Keby som chcela zavarat,vsak to sa ani neoplati,kupit si 5kg marhul za 25e + pohare + energia + cas. To fakt si radsej za 2e ten pohar kupim. Extrem,ze sa stalo ovocie a zelenina takym luxusom,ze so 100e,aby ste na trh chodili.To fakt radsej v tom obchode kupim. To je v kazdom meste tak,ci to len v BA rataju s tym,ze tu ziju milionari?milionari?
Chapem nie je lahke nieco dopestovat, zimy teple, suche, leta horuce chyba vlaha, ak prsi tak vela a narazovo, ale moje deti maju radi ovocie aj zeleninu a ano obcas kupim na trhu, ale vacsinou bohuzial v supermarkete. Ano inflacia, ano zvysene naklady su chapem, treba aj zarobit, aj stroje nieco stoja, ludska sila, ale kolkym ludom sa realne zvysuju platy. Mne v praci zvysili az o 50€ plat, co to je v dnesnej dobe nic v porovnani o kolko sa nam zvysili naklady za potraviny. A to uz avizuju s prichodom novej vlady zvysovanie dani. Presne ako sa pise vyssie ludia zmenia nakupne zvyklosti a budu sa kupovat menej kvalitne, priemyselne spracovane potraviny. Ja som tento rok nasadila rajciny a vcera som obrala prvu cervenu. Buduci rok planujeme dorobit okolie domu tak urcite pribudne dalsia zelenina.
Mozno preto ze to akoze domace ovocie sa nepestuje v zahradkach ako to kedysi robili nase babky a co bolo nazvys predali na trhu ale sa nakupuje vo velkoskladoch resp niekedy aj najbl potravin retazcoch a toto sa predava na trhu... Jasne ze led niekto kupi kilo ovocia napr za 2-3eura, musi priratat cenu za stol a naklady na auto tak to co kupis v obchode za 3eura tak na trhu za 5-6eur lebo ved zadarmo to robit tiez nebude....
Aspon takto to vidim ja 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
A ver ze je ro tak ako pisem poznam osobne dost ludi ktori takto predavaju na trhu ci v trznici 😱
na trh už roky nechodím lebo.... ceny úplne mimo ( pohár medu že 15€ ), kupené a predávajú ako domáce, juj- panička je moc rozmaznaná ! cez FB a rôzne skupiny tam som si našla gazdov a kupujem priamo od nich- vajíčka, džemy a med, ovocie a zeleninu. najnovšie pridal jeden gazda aj domáce mäso a chlieb z pece....
pohár medu 8 €, domáca slanina či klobásky 6€, paradajky za 1€, vajíčka 10 ks za 2,80€ ( L - kové )
som z PO a viem že tieto skupiny fungujú aj v ZV, KE či TN
Odporúčam si doma vypestovať. Aj keď bývate na balkóne aspoň tie paradajky a paprika. Aj ja mam len v kvetináči paradajky krickove a super. Tie aspoň nekupujem a inak ovocie zeleninu kupujem v lidli a potom keď ideme na návštevu tak mamina ma všetko aj cukety. A zavárané spoločne aj s mojou maminou a svokrou a potom si to nejak podelíme. Inak keby mam to kupovať sama tak by som sa asi vykaslala na to.
Je to extrém. Mne sa druhý rok čo sme v dome nič neurobilo, vždy to zožerú medvedíky. Ovocné stromy máme. Marhule som minulý rok ponúkla ako prebytok 15€ za bednicku, tento rok sa zachránilo cca 15ks 🤷.
Tento týždeň som na FB zaregistrovala ,že v KE budú predajcov na trhu označovať nejakou tabuľkou -poctivý predajca - tým, že pôjdu konkrétnemu obchodníkovi pozrieť kde ovocie/ zeleninu pestuje ( VLASTNÁ ZÁHRADA/SAD. TENTO NÁPAD SA MI VELMI PÁČI pretože sa odelia poctivý pestovatelia od priekupníkov.
@kikazoe poradis skupinhu v TN? prave som sa bavila s panom na trznici a vzal mi vsetky nadeje...ze z tych 50 stankov su tam dvvaja co pestuju
@terezka1947 akoze da to viac namahy vypestovat paradajky ako po minule roky?🙂) alebo da to viac namahy dopestovat jahody ako pred 10 rokmi?urcite nie. Mne to narastalo presne tak ako po minule roky ani len som sa nezapotila viac…. Takze ja tym cenam nerozumiem je to prestrelene a clovek by na trhoch cakal lepsie ceny.
Máme veľkú záhradu. Minulý rok bol u nás katastrofa, tento rok sme mali aspoň marhule na jedenie. Z veľkých stromov, čo zvyklo byť 2 bedničky denne. Čerešňe pohnili, lebo pršalo, neskoré zožrali chrobáky. Broskyne asi nebudú, máme 10 stromov, napadla ich psota, kučeravosť, o niekoľko sme prišli. Sadíme nové. Maliny nám cucajú mravce. Jablká možno budú, niekoľko stromov je na tom zle. Minulý rok sme vykopali hrušku, vyschla, podhrabal ju škrečok a obžral korene. Orechy sú čierne od vrtivky, proste celé zlé.
Aj o stromy sa treba starať, v suchu polievať, správne ostrihať a potom príde jeden studený deň počas kvetu a úroda žiadna. Alebo ľadovec. Alebo dážď. Minulý rok sme nemali ani jedno jablko.
Nie je he to tak jednoduché že nestarám sa a prídem obrať. Okrem toho aj to oberanie niekto musí urobiť. Obrať, uskladniť, priviezť na trh, byť tam celý deň. Ja sa čudujem že sa im to oplatí.
@sonia2010 melóny berú zo skladov
Jedna vec su vsetky popisane nevyhody ako premenlive počasie, slaba uroda, aj ked sa clovek stara, kopec roboty... Druha vec je, ze dnes su ludia zvyknuti na dostpnust všetkého. Jahody v decembri uz nie su len v rozprávke o 12 mesiacikoch. Bezne v obchodoch v kazdom rocnom obdobi veela druhov.
Ked je sezona jahod, vtedy su logicky lacnejsie, a podla toho by sa mnohi mali teosku viac zariadit. Ano, aj mne niekedy pride chut na rajcinu v zime, preco si ten luxus nedopriat, ked mam motnost hocikedy ist do kauflandu, aj v nedelu. Ale ked ochutnam, tak ma aj chut prejde a rada pockam do jula na ozajstnu paradajku.
@hladamematku v TN je v časti Opatová pán Brezan a jeho Ferovex 🙂 pestuje všetku zeleninu, kúpiš aj kyslú kapustu, priesady, ovocie. dokonca aj mäso má 🙂 jeho dcera s manželom pečú, robia džemy a paštéty. pokiaľ som žila v TN, vždy som nakupovala iba u nich a roky som bola spokojná !
https://www.facebook.com/ferovex.sk/?locale=sk_SK
https://www.facebook.com/MyZuffovci?locale=sk_SK
@mofa to je milé. Ešte ta zelenina a ovocie rastú čisto z lásky a vzduchu nebodaj. Ja nemám extra veľkú záhradu mám cez 20 ovocných stromov ( presne o 5 menej, sko na jar dôsledkom porážky) a asi 200 stvorcov na zeleninu . Mňa teda záhrada za posledných 10 rokov stala viac než dosť. 2 nové čerpadlá, nove rozvody, hadice 60 metrov každé 2-3 roky, dôsledkom horúčav nám pomaly vysycha studňa, vybavujeme povolenie na novú, o cene novej studne ani nevravím. Taktiež pred 10 rokmi nestali planty 100e. (60centov až 2e za kus). Cena energií bola tiež iná pred 10 rokmi... Kto je slepý, nevidí ten rozdiel alebo nechce vidieť, jeho vec. Kto má záhradu a pestuje v nej, vie o čom píšem. Je toho okolo omnoho viac, čo zohľadňuje cena zeleniny (oranie, hnojenie, samotný čas...) ale to vidí len ten, kto naozaj pestuje
@domcek1989 nie vsetci striekaju ovocie, napr.moji svokrovci nie. oblasť-Záhorie. úrodu majú vždy peknú, ked sa neurodi jeden rok jedno, urodi sa druhe a tak dokola.my sme sever a hrušiek sme mali krásnych veľkých minulý rok habadej bez striekania, ani som nestihla spracovavat.co tu citam, tak tento rok ak dozreju, dobre zarobim
😁
Aj v NR nevedia co pytat🤮🤮🤮asi vsade to vyletelo 😡ale je to uz cez ciaru a presne ako pises , radsej vyhodia akoby mali predat za normalnejsiu cenu, no otrasna doba
@mofa nam napriklad elektrina na polievanie a voda zo zahradkarskeho vodovodu oproti minulym sezonam stupli trojnasobne. Kedze nemam vlastnu kravku ani na mlieko, nie to este na hnoj musim kupovat granulovany. Oproti vlanajsku cena dvojnasobna. Ono sa to na tych par paradajkach pre vlastnu spotrebu velmi neprejavi, ale ak ma niekto na tom zalozene zivobitie, tak tie vstupne naklady pekne stupnu. A kedze ten, co by sa zivil pestovanim potrebuje aj jest, tak jeho sa tiez tyka, rovnako ako nas vsetkych, zvysena cena za potraviny, ktore si nedopestuje. Zvysena cena za plyn, elektrinu tiez. Ak od februara vykuruje sklenik kvoli priesadam, tak to su tiez peniaze, ktore mu z neba nespadnu. Neda sa porovnavat ked niekto pestuje 2 hriadky mrkvy a ked jej ma 50 arov, nedajboze hektar.
@viestta áno 3€,3,5€ je súper cena ale tak ako píše autorka 6€,7€,8€ tak to je už drahšie a naozaj zo 100€ sa ti na trh ani neoplatí ísť napríklad Keť kúpiš 5kg ovocia na džem a kg stoji 7€ tak to je 35 € a kto má 3,4 deti tak sa ti stymi 5kilami neoplatí ísť ani domov
@vivienkalejova v pondelok boli v Bardejove na trhu za 4,50, nemam potuchy, kolko stoja u nas na trhu.
Na duhej strane, z kupovaneho ovocia a zeleniny sa neoplati zavarat. Jedina vyhoda je, ze vies co tam das, ale ekonomicky je to uplna samovrazda, nech by cena ovocia bola hoc aj polovicna. Nakladane uhorky napriklad. Ked mam kupit nakladacky aj za super cenu a potom sa s nimi ondiet, to si radsej kupim osvedcenu znacku v obchode. Ked je v akcii, tak ma to este lacnejsie vyjde ako ked si sama nakladam z kupovanych.
Leco si robime svoje, papriku kupim, paradajky mame zo zahrady. Keby som mala kupovat jedno aj druhe, nezavaram. Nevidim na to dovod.
A potom mas este druhy extrem. Ked sme mali prebytok marhuli, alebo cernic tak som obvolavala kadekoho hore dole, ze pridte si naoberat, len nech to nezhnije pod stromom a vacsinou bola odpoved Ja od teba kupim, dovez mi. No a teraz kolko pytat?
Prebytky vzdy rozdavam, nie som odkazana na to aby som ich predavala ale zas niektori ludia su uz moc vycurani na moj vkus
@zoja1234 nesúhlasím.....oveľa ťažšie je posl.roky niečo vypestovať,je oveľa viac škodcov,väčšie výkyvy počasia.
Ja teda napíšem za seba ako to mam teraz. Vo februári som zasadila semiačka rajčín a paprík, uhorky a melony. Do kelimkov od jogurtov, ktoré zbieram cez rok. Kúpila som substrát cca 5€, semiačka 5€. V marci cibuľu do zeme, hrách, mrkvu petržlen, reďkovky, šalát. Cca 6/7€. V máji som priesady dala do fólie a odvtedy si samé rastu. K nim som dala aksamietnicu a bazalku proti voskam. Hnojim vlastnými kuracincami. Šalátových uhoriek som už spracovala cca 60 kusov a mam 8 koreňov. Ešte ich je fakt veľa. Rajčín som obrala už cca 30kg, mam 15 koreňov. A ešte tak 2x toľko mam. Paprík cca 10kg, mam asi 10 koreňov. Stále dozrievajú. Polievame každý alebo každý druhý deň. To je všetko. Bola by som hluuuupa chodiť do supermarketu kupovať ovocie a zeleninu, ktorá zreje v kamionoch a cestuje cez pol zemegule. Ovocie striekal stromy muž na jar s postrekom co stal 4€. Inak nestriekam nič. Takže pre mňa je to jednoznačne. Píšem za seba, že pre mňa to nie je ani otrocina ani nič co by ma obmedzovalo v živote. Každý nech robí ako uzná za vhodné. Dozrievajú mi melony, rastu samé, polievame. Pri tej cene v obchode, ďakujem pekne. Černice, maliny, rastu samé. Orechy rastu samé. Len to cloveka musí aj baviť.
bavila som sa s manzelom svokrovci maju zemiaky, cukety, paprika raciny jahody maliniy ibezle cernice mrkva petzlen salat cvikla msrhule ceresne jablka slvky hrozno ribezle....asi som aj nieco zabudla chemiu pouzivaju len na zemiaky a nic ich nevychadza drahsie...tak nerozumiem ...ziju pri ziline...
Netreba byť naivní že na trhu sú doma dopestované produkty.. berú zo skladov rovnakých ako menšie obchody.. áno, občas sa tam omylom vyskytnú aj domáce produkty..mne vybila dekel cena za červené ríbezle v obchode pred 2tyzdnami.. normálne som sa 2x vrátila pozrieť cenovku či dobre vidím.. 9,90€/kg..
@hladamematku svokrovci si zrejme pestujú pre seba, majú studňu a žiadnych zamestnancov a odvody.. a asi sa im vo všetkom darí.. môjmu otcovi háveď vyzrala všetkých 20korenov uhoriek.. zasadil zas a znova to isté. Papriku mu zlyncovali skorce, broskyne a marhule pomrzli.. poľnohospodárstvo je lotéria..
@elizita moe svpkrovci nemaju ziadnu studnu, rozdavaju po celej rodine...stale
nie svokrovci...som chcela napisat
@hladamematku ale svokrovci záhradu nemajú ako zdroj príjmu, z ktorého by museli vyžiť cely rok. Záhrada pre vlastnú spotrebu je niečo úplne ine ako živiť sa poľnohospodárstvom.

@domcek1989 máš absolútne pravdu.
Kto chce, nech nakupuje v Lidli lacné a nekvalitné potraviny.
A ja garantujem, že aj keď kupujem kvalitné a drahšie, neminieme viac, než tí, čo každý týždeň tlačia preplnené vozíky v potravinách k pokladni.
Dve tretiny z ich nákupu by som ja nikdy v živote nekúpila - zbytočné, nezdravé, vyhodené peniaze....veď "no nekúp, keď je to tak lacné"