Extrémne ceny ovocia a zeleniny na trhoviskách
Baby podelte sa prosim o svoje skusenosti s nakupom sezonneho ovocia na trhu v inych mestach. Ja tam teda casto nechodim,lebo to mam od ruky,ale tak deti si chceli ist povyberat ovocie na trh v hlavnom meste,tak reku ideme. Vsak je sezona,spravime si leco,najeme sa ovocia. No ale mne z tych cien normalne dekel odpalilo🤯 . Najnovsie uz neuvadzaju ceny ovocia za 1kg, ale 500g, aby Vas rovno neporazilo,ked zistite,ze ste si kupili 1kg marhul ci broskyn 🍑 za 5-6e 🫣,slivky tiez 5e, paradajky🍅,paprika🫑tiez 4e, ceresne 🍒 7-8e 😵💫 1,50-2e klasok kukurice a melon za 3e /kg to je tiez topka. Vsetkeho tam pritom maju hromadu,makke,pomaly uz hnile,ale nepredaju to lacnejsie ani za nic,radsej to do kompostu hodia. Ako ja chapem,ze to tam musia doviezt, prenajat si stol, ale vsak 90% trhu tvoria potetovani smelinari. Nepamatam si,ze by sezonne ovocie bolo niekedy tak drahe. Keby som chcela zavarat,vsak to sa ani neoplati,kupit si 5kg marhul za 25e + pohare + energia + cas. To fakt si radsej za 2e ten pohar kupim. Extrem,ze sa stalo ovocie a zelenina takym luxusom,ze so 100e,aby ste na trh chodili.To fakt radsej v tom obchode kupim. To je v kazdom meste tak,ci to len v BA rataju s tym,ze tu ziju milionari?milionari?
@elizita nie lne zemiaky predavaju
Mnohé ale píšu, že sa to neoplatí ani pre vlastnú potrebu. A to neni pravda, si myslím.
Áno je, pretože sú tam priekupnici, ktorí nakúpia vo velkoskladoch a predajú na trhu. A tí, čo majú svoje vypestovane nebudú dávať lacnejšie. Takže v konečnom dôsledku kúpiš to isté, ako v obchode, len raz tak drahé
@viestta inak tieto čerešne to je niečo hrozne. Mame jednu na záhrade a ja by som radšej kúpila tie čerešne ako ju oberat. U nás na severe dozrieva všetko pomalšie tak to som každý deň obrala tak za pohár čerešní a vždy som mala obavy aby som z nej nespadla. A tie skorce polovicu obrali za nás, čiže ja sa ani tým cenám nečudujem.
@1fifinka1 t ci sa oplati alebo neoplati pre vlastnu spotrebu je vec pohladu. Keby ma to nebavilo tak sa na to vykaslem, nasejem kvetnatu luku a 2x v roku ju pokosim. Urcite to nie je o tom, ze nejak prevratne usetrim ked si vypestujem, pretoze vstupne naklady mam rovnake ako velkopestovatel, plus este mj cas.
@1fifinka1 presne... mali sme veľkú záhradu. Ovocie, zelenina, Išli sme variť, čerstvo odtrhli, umyli, voňavé, na slnku dozreté. To je k nezaplateniu. Chovali sme i selipky, husy.. prasa..Lenže,,, teraz ten čas veľmi rýchlo letí. Veľa prác na zmeny 10 hodinové zmeny . Príde domov, unavený, musí spať. Kto má ča, posadí si. Nerada kupujem v marketoch. Ovocie bez vône a vitamínov, - škoda peňazí- to je len choroba...
@autorka.. tak ako píšeš o zaváraní... ovocie + voda+ plyn+ poháre..... radšej kúpiš. Ak by si mala záhradu alebo pracovala v konzervárňach, tiež by si si vážila i ten zaváraný pohár. Problém nie je v pestovateloch. Ale.... je vojna, peniaze posielajú preč, na ľudí vláda neberie ohľad. Tam je problém.
Na trhu nenakupujem na druhej strana záhrada je skôr pre potešenie, ak ma človek k tomu vzťah tak ma pohyb plus ak je to záhradkárska oblasť tak spoločenské vyžitie niečo dopestované je len mini bonus ktorý sa určite finančne neplatí na záhrade sa človek nadrie a bud mu to zničia poveternostné vplyvy alebo choroby a škodci 🙂
Čo sa týka cien mám pocit že ceny sa už vyrovnali drahe je mäso mliečne výrobky pečivo aj zelenina a ovocie. Takže je to super 🙂 môžeme sa upriamiť na kvalitu cena je totiž rovnako vysoká pre vsetko.
@1fifinka1 ano, mozno aj vacsie, pretoze male balenie semen vyjde drahsie ako velkoobchodne, 10 kg hnojivo kupim drahsie ako on kupi velkoobchodne balenia. Moja praca je rovnako draha ako praca hociktoreho robotnika v polnohospodarstve. Platim za vodu (dazdovej vody nie je tolko aby som celu sezonu s nou vysla aj ked ju poctivo zbierame zo striech), za elektriku na zalievanie platim rovnako ako on.
A ano, mnozstvo ludi zabudne do kalkulacie zapocitat tu hodnotu prace, ktora sa do vypestovania cohokolvek musi zapocitat, preto sa im zda predavana zelenina predrazena a myslia si, ze ti co pestuju doma ju maju zadarmo.
@viestta pre Kristove rany ženy, ved to pestujem pre seba, svoje deti, rodinu. Sa tu v poslednom čase pretrhli vrece s výrokami môj čas je drahý a podobne. To keď nie si v záhrade tak vyvíjas jadrové paliva? Či ako. Keď si to vypestujes doma, tak práve nikomu za ten čas platiť nemusíš. Aj v tom ušetríš, k hnojivam a semiačka sa už vyjadrovať nejdem. Ale napisem už len, že či čas strávený tebou v každej diskusii na modrom konikovi nie je drahý? Či komu to účtujes? Je to na smiech. Už nemám slov.
Ja sa k cenám vyjadrovať nebudem. Ale vyjadrím sa k tej starostlivosti teraz a pred cca 30-40r.
Starí rodičia stromy nepotrebovali striekať,nepoužívali hnojivá a hlavneeee....neboli slimáky,kt.zjedli,čo videli.
Veľa škodcov je...už len taký krušpán,kde kedy ho niekto riešil. Teraz?keď neppstrieka človek aspoň 3x za rok,nemá šancu to uchovať. Orechy?slivky,či už aj jablone...Max tak niekedy zamrzli niečo,či krupy to zničili,či nebol rok na to kt.ovocie.
Veľký rozdiel je v pestovaní zeleniny a ovocia. A kto nikdy s pestovaním nič nemal,tak jasne,že napíše,že rastie samo.
My to doma máme ako reset a zdravú voľbu.
A čo mám naviac,rozdam.
Dnes domace vonave sladucke marhule v Polsku necele 2 Eura/kg a ceresne 3 Eura/kg.paradajky za 1,50 Eur,uhorky 80 centov,no ceny velmi velmi odlisne.ale Poliaci maju dotacie na polnohosp.stedrejsie,to je fakt.smutne,ze clovek musi furt za hranice.ked nie na drogeriu do Rakuska,tak na ovocie do Polska🤔
@zuzinabila čo s tym ideš robit, zavárať?
Dnes sa rodičia “potešili” lebo im asi skorce obrali všetky zrelé čučoriedky.
@zeldia ano,kompoty,dzem a zvysok zjeme.sfotila som len vzorku😀
@zuzinabila presne , také dotácie pre poľnohospodárov by mali byť i na SK.
@zeldia prečo nedotujú poľnohosodárov? Peniaze sú,, len ich treba správne rozdeliť. Boli by aj prijatelné ceny v obchodoch, na trhu.
@zuzinabila domace marhule z Polska?
@natalka13 ano,presne tak.nie z dovozu z Talianska ani zo Spanielska kde sa oberu zelene,ale cerstvo obrate z domaceho sadu/zahrady.
Prosim? To je moc?🙂 tak pridte do bb na trznicu k usvitu. My tu mame biednejsie platy, ale za kilo marhul chcu 7-9€, jahody boli po 8-9€ (raz som zazila aj za 5, ale to bola vynimka), ceresne 9€, makke nahnite slivky za 5€, paprika standardne nie je pod 5€, velke nakladacky 2,50 a paradajky 4€. O kukurici a melone ani nehovorim, to nema zmysel. Zavarat uz vobec nie. Vsetko bez blockov z registracky! Je to radost a vraj zdravo zit🙂)) beztak je to vsetko postriekane ako fras... ak clovek nema vlastny zdravy sad, alebo moznosti kupit z okolitych dedin za tozumne ceny, tak smola. Alebo kupit v retazcoch (naposledy jablka v kauflande - zvonku krasne zakonuervovane, zvnutra sypke a od jadrovnika zhnite🤦👍😂) sa oplati...

@hladamematku a? Nie sú absolútne reprezentatívna vzorka. Nežijú z toho