Fajčenie na balkóne
Ahojte. Môže sused fajčiť na balkóne, keď sa cigaretový smrad a dym dostáva do susedného bytu?
@moni73 Ano, ale s tym rozdielom, ze nefajciar nijako nestrpcuje zivot fajciarovi. Kym fajciar ano.
Fajciar, ktory znemoznuje prilis castym fajcenim bezny chod domacnosti susedom - nemozu vetrat, susit pradlo, je ten, co sa ma nad sebou zamysliet. A bud fajcenie obmedzit, alebo nim neobtazovat; nech sa zavrie v byte a tam fajci, ked je to teda take "neobtazujuce", resp. si zasklit balkon, ked ani pradlo nanasmradne... V opacnom pripade slusnym clovekom urcite nie je.
@lorela toto je situacia, kde nemozu byt 2 vitazi. Tu vitazi fajciar a pre nefajciara je to obtazujuce. V pripade, zeby obmedzil/prestal/zavrel sa v byte je to obtazujuce pre fajciara a vitazi nefajciar. Toto su podla mna uskalia byvania v byte a je potrebne byt tolerantni, alebo byt bohuzial opustit.
Vacsie alebo mensie obtazovanie susedmi zaziva v byte asi kazdy. Dokonca aj pri prazdnom vedlajsom byte, kde si musis ty zvysovat naklady na kurenie, kedze vedla je vypnute...
@lorela ako nechcem sa nijako hadat,ale ied si fajciar nenoze vyjst na svoj vlastny balkon a zapalit(som.zaruty nefajciar)/tak je to obmedzujuce,napriklad takemu "fajciarovi" moze liezt na nervy,resp.byt pre neho obmedzujuce dieta "nefajciarov" z horneho poschodia,ktore dupoce a skrekoce od svitu do krku😉 takze absolutne chapem,co chce
@moni73 tymto povedat. A tie reci,ze vsak dieta je prirodzene a je male ampod,no jasne,ale.co ked.ten fajciar je clovek.bezdetny,nie kazdy tuzi mat.deti,resp.clovek co si vychoval.uz krdel.deti,mlady chalan,baba,co netusia este nic poriadne o zivote atd. Vzdy to je o vzajomnej tolerancii,vzajoknej dohode a vzajomnom slusnom pristupe. Pretoze kebyze mne niekto (netvrdim,ze je to pripad autorky) nabehne,ze toto a toto nerobte a ja mam.pravo,budem kontaktovat pravnika a pod,tak akoze prrrr. Zial v byte sa treba prisposobovat a v podstate vsade a cely zivot je o kompromisoch,ale.ked uz je.clovek "netykavka"/tak je faktmlepsia volba dom bez priamych susedov....
@maciatkolulu
Tak to sa fajčiari môžu sťažovať, že si nemôžu zapáliť na zastávke a iných verejných priestranstvách. Tiež sú obmedzovaní a predsa je to zákonom zakázané. Malo by to byt tak aj na balkónoch.
Ale človek to pochopí až vtedy, ked zažije, že dieťa sa v lete budí na dym v izbe, záchvaty kašľa a zápaly dych. ciest. To je poškodzovanie zdravia iného a v niektorých severských štátoch je to zakázané a v Rakúsku sa to rieši vyhradenými hodinami ak to niekomu prekáža. To znamená, že náš “kultúrny národ” má čo dobiehať.
@emma673 balkon nie je verejne priestranstvo. Je to sukromne vlastnictvo. Tu nejde o to, zeby ta clovek nechapal, snazim sa povedat, ze je to patova situacia, s ktorou sa bud zmieris alebo ju vyriesis odstahovanim.
Podaj trestne oznamenie a dokaz, ze fajcenie suseda poskodzuje vase zdravie. Nedokazes nic a susedske vztahy budu nie na bode ale pod bodom mrazu. Vela stastia.
@emma673 zastavka autobusu jenpredsa verejne priestranstvo a staci zajst kusok dalej a uz moze fajcit,balkon jenosobne vlastnictvo,rovnako ako interier bytu,to je snad jasne.... To sa neda predsa porovnavat. Ja ked som slusne susedov poprosila,ze ke idu grilovat nech ma upozornia,tak to tak aj robia a janstiahnem bielizen dovnutra a je,ale kebyze n nich skocim,ze ma obmedzuju dymom,ja mam pravo podat na nich trestne. Neviem co,tak sa na mna vys..... Vsetko je o obojstrannej komunikacii,aj ked verim,ze existuju aj arogantni ludia na ktorych nic nezabera,nastastie ja na takych nemam "stastie", ale tak mozno je to aj tak trochu mojim spravanim....
@maciatkolulu
Tak to máš šťastie na susedov. Ja som ich slušne poprosila ci by mohli z iného okna nie tam kde mi spi dieťa a od vtedy mi robia peklo. Neviem čo alebo koľko fajčia ale od vtedy mám nie že smrad v byte ale niekedy dym ako v krčme.
A to pred nimi tam býval tiež fajčiar a nevadilo mi to. Všetko je o slušnosti.
@emma673 Podobne to vnimam aj ja. Fajcenie je zakazane na verejnych priestranstach a nielen tych uzavretychh (zastavky, restauracie, urady atd.) z urcitych a vaznych dovodov, kedze ich stanovuje zakon. A jednym z dovodov je aj zdravotne riziko pasivneho fajcenia. Isteze, balkon verejnym miestom nie je, hoci fajciar na balkone rovnako ohrozuje nefajciara ako ten, co stoji na zastavke, dokonca v este vacsej miere. A to by si mal kazdy fajciar uvedomit. Byt slusnym a ohladuplnym k ludom naokolo. Ked sa sam rozhodol humplovat a ohrozovat zdravie ako vlastne, tak aj svojej rodiny, kto mu dal pravo ohrozovat zdravie druhych ludi? Deti? Ak bol na to slusnym sposobom upozorneny, nevidim dovod, aby rovnako ako slusny clovek aj reagoval. Pokial nie je na nizkej inteligencnej urovni, musi si byt vedomi, kolko toho na balkone vyfajci a rovnako dobre si vie predstavit, ako smrdi zafajceny byt. Napokon, ved presne takto nechce aby smrdel ten jeho, aby dychal co musia dychat vdaka nemu jeho susedia.
Inak 🙂, ked som mojho muza pred niekolkymi rokmi spoznala, velmi mi zaimponovala jedna vec: Vzdy, ked sme boli v restauracii, dojedli a chceli si zapalit, podisiel k stolu, kde este jedli, a zvlast, ak pri nom sedeli aj deti a opytal sa, ci im nebude vadit, ked si zapalime. Alebo s cigou pockal, kym dojedia, pripadne, ak bolo stravnikov viac, vysiel fajcit von.
@lorela Aj toto bol jeden z dovodov, preco mafari chceli spravit z bakonov spolocne priestory obytneho domu...tam totiz nemozes fajcit...nepreslo..
mame rovnaky problem a nepomohlo nic, ziadne dohovaranie ani prosby, a to maju tiez dieta, cca 11mesacne, ktore vrieska najma v noci, nikotinovy abstak..... byvaju pod nami, tak sme sa s najomcom dohodli, namontovala sa klima (ocenia aj najomnici co pridu po nas) zapinam ju aj teraz v zime na odvetranie, funguje rychlo, v lete som vobec nemusela otvarat okna, iba ak velmi skoro rano na vyvetranie a jedina "odplata" je, ze kedze mam dieta, co sa plazi po zemi, kazdy den musim samozrejme upratat, a pockam, kym si zapalia a prasim vsetky koberce vtedy, ked tam sedia.. este som chcela pestovat muskaty a fajne ich polievat tiez "nahodou" vtedy ked tam sedia, ale to sa mi nechce 😃 vyvod z klimy im kvapka na balkon, to staci... akurat ze pradlo musim susit v byte
@zuzuliennka1 to je mi ľúto. Úplne to chápem aké máte nekomfortne bývanie. My sme museli náš byt kvôli tomu predať a kúpili sme na prízemí...
@emma673 no, vdaka klime je to uz v podstate super, jediny nekomfort je, ze ked zacitim smrad, utekam k oknu jak o zavod, aby som ho zavrela :D a vsetko sa vsetkym vrati, toho dietata mi je uz teraz strasne luto, nevyspatej matky nie :D to dieta vrieska kazdu noc aspon dve hodiny, pocujem to az k nam.... musi byt na prasky, ale tak im treba
Suhlasim, sme absolutne nekulturny narod, nas mlady sused si minule zapalil vo vchode dolu rovno pri vytahu!!!!!!! Neskutocne. Dalej riesim, ze mi pada popol na balkon a nemozem sa ani opriet o zabradlie, sak aj ked ho utriem, je hned spinave opäť. O smrade nehovoriac.
keby bolo na mne, najradšej by som klasicke cigarety vymenila za elektronicke cigarety. Tam to nesmrdi, prave naopak . Vonia to podla toho, aku napln tam zrovna mate
už je to lepšie a už nefajči tak vela ludi, ako fajčilo kedysi. myslím si, že za to vdačime aj elektornickym cigaretam
@sonka1981 nemyslim si, ze lepsie .. ano, nie je z toho smrad, ale je pre fajciara ovela nebezpecnejsia, obsahuje ovela vacsie mnozstvo napr formaldehydu. a tiez, prave preto, ze nesmrdi, ma fajciar pocit, ze tak neskodi, a fajci mozno aj ovela castejsie a viac, nez s obyc. cigaretami. ale stale su to proste cigarety. zrusila by som ich uplne, nie su na nic dobre
pokial sa fajčenie uplne nezakaže, ludia fajčit budu. Tiež som fajčila. Bolo to zo zdravotných a finančných dovodov a som rada. teraz je vo fazi odvykania od fajčenia manžel, lenže ten fajčil viac ako ja a tiež má e-cigaretu. Snad mu to pomože
pravda ale je, že stale viac a viac ludi nahradzuje klasicku tabakovu cigaretu elekt.cigaretou
je tu niekto komu sa podarilo prestat fajčit pomocou elek.cigarety?

@emma673 aj fajciar moze byt slusny clovek. Inak s tebou suhlasim, je to smutne, ale takisto smutne by pre mna bolo aj rozhodnutie proti fajciarovi.