Fajčenie na balkónoch - pravidlá v bytovom dome
Fajčiari, prosím nerozkúšte ma!😀🙏🏻
Ale tie cigarety sú naozaj život otravujúce každému , kto pri vás býva…
Prosím o radu-máte niekto v bytovom dome vlastné pravidlá k tomu, ako regulovať fajčenie na balkónoch? Ako ste ich dosiahli?
Mamičky, ako riešite susedov fajčiach každých 15 minút, keď si chcete vyvetrať, a nie natiahnuť nikotínový smrad do vlastného bytu?
Existuje vôbec nejaká reálna možnosť ako sa dá tomu ubrániť?
Ďakujem
no co vam poviem ja by som cigarety zakazala uplne, nechala by som len zuvaci tabak :D a bolo by po smrade vsade… a tie filtre co su vsade po zemi, potom to ide do potokov do mora a nicime tym planetu, tak tie by som hned zrusila aj keby mali cigarety ostat
@amarilka26 tak ono je lepsie povedat, jej ak je normlana, lebo prve staznosti pojdu smerom k nej urcite, ci to "vedela" :D teda aspon u nas bola taka normalna baba🙂
@simca06022011 hej, dam jej vediet pre istotu.
@vamajka v podstate ja to skôr beriem že sebecky je každý.
ako je sebecké od fajčiara že chodí fajčiť na balkón alebo na záchod k odsávaču aby si nezasmradil cely byt ale len jednu miestnosť a tym obmedzuje susedov
tak je sebecké že niekto chce zakazovať majiteľovi bytu za ktorý platí 30 rokov hypotéku čo môže a čo nemôže u seba robiť.
Preto je potrebné hľadať kompromisy. Lebo ak sa ide silou ľudia si začnú robiť naprieky.
Ja som napríklad požiadala susedov aby neklepali von balkónom ale do popolníka a nebol problém. Lebo nie je to mega veľké obmedzenie a pochopili žiadosť.
Ďalšieho pod nami som požiadala že chápem že fajčí na okne aby si nezasmradil byt ale teda či by bolo možné fajčiť na balkóne alebo z opačnej strany aby nešiel dym deťom priamo do okna a tiež nebol problém.
Našli sa kompromisy.
Ale ani jedného som nežiadala aby kvôli mne a mojim deťom s týmto prestával.
Nech si fajčia v byte kkti🤦🏻♀️
@petamich tak nejde len o malo tolerancie, hluky ziadne neriesim, ale preco mame my ako nefajciari pasivne fajcit a nase deti tiez, ak my zijeme zdravo? U nas ked otvoris dvere na zachod, tak smrad, akoby sme tam fajcili my. A kam si ma ist zapalit fajciar? Fakt netusim, ale otravuju nas tym smradom vsade, na ulici, v kaviarnach, na zastavke, proste vsade 🤷♀️
@lindusss2016 asi by bolo najlepsie ako uz v niektorych statoch maju, postavit im na uliciach fajciarne…
@lindusss2016 no a to je presne ta tolerancia v praxi - to ze vas to obtazuje v byte/bytovke alebo na zastavke, kde sa nesmie je jedna vec ale to, ze podla teba nie je v poriadku, ze vobec niekde fajcia, to asi nebude definicia tolerancie 🤷♀️
@petamich chápem čo sa snažíš povedať, no fajčenie je niečo, za čo fajčiar môže, je to voľba, nenarodil sa s tým. Tzn to podľa mňa nie je niečo, čo treba posudzovať tak rovnocenne.
Potom by niekto mohol povedať, že je závislý od hudby, a púšťať si ju vo “vlastnom byte” na plné pecky .. napr à 15 min, vždy na 5-7 minút, koľko trvá jedna cigareta..
A ľudia nech to počúvajú so mnou, lebo však kam si ju mám ísť púšťať, som doma…
Je mi jasné, že toto zákon ošetruje, a mala by som doma policajtov na dennom poriadku, možno aj pokutu..
A na druhú stranu ja si mám ako pomôcť? Ako mám chrániť svoje dieťa, seba a svoje zdravie…
Skutočne nepreháňam keď tvrdím, že to žiaľ ťahá priamo do nášho bytu, niekedy aj cez toaletu, a ja mám kam zavolať…?
Ja sa len dozviem, že mám byť tolerantná…
😐
Choď na balkón a začni akože kašľať. Susedia si budú myslieť, že máš kovid, a zalezú.
@maria1989 😅 vyskúšam
@petamich ved ja nikomu na ulici fajcit nezakazujem, ale nebudem sa tvarit, ze mi to vonia, ked mi je z toho smradu zle 🤷♀️
Skúste úrad verejného zdravotníctva tam sa sťažovať. U nás sa snaží správkyňa domu pod klamstvami, že balkón sú spoločné priestory čo nie sú( balkón je vlastníctvo vlastníka tiež zapísané v liste vlastníctva) dosiahnuť úplný koniec fajčenia na balkónoch. Ako byť na mne ja napr neznesiem cigaretový smrad,tak ok nech to zákazu. Ale keď sa zamyslím a niekto si chce fajciarovi napr prenajať byt a je obmedzený potom prenájom bytu riešiť iba s nefajciarmi? Napr aj ak chce niekto predať byt a má byť obmedzený iba na predaj bytu nefajciarom,kto mu nahradí potom ušlý zisk. Možno im aj navrhnúť kompromis,nech si idú fajčiť do auta. Alebo potom treba predávať byty v bytovkách zvlášť fajčiari, zvlášť nefajčiari. No fakt skúste ten úrad verejného zdravotníctva, že Vám nadmerne obťažujú susedia život a zdravie nadmerným dymom z fajčenia nad únosnú mieru.
pozri...mne napr vadi,ked vsetok kuchynsky smrad mi ide od susedov do izby-v lete je to des..na chvilu otvorim okno,hoci aj vecer o 8ej-a smazenie,cibula a zasmazka sa mi nahrnu do izby a nemam to poriadne ako vyvetrat.dokonca aj zaclona mi smrdi...../oni maju kuchynu tam,kde ja spalnu,architekt by si zasluzil kvalitny kopanec/....to uz radsej ten zapach z cigariet..bud rada ze riesis len smrad na balkone...keby ti isiel cez stupacky,alebo by si pocuvala kazdy den hoodiny a hodiny madarske alebo ciganske pesnicky,pripadne neustale navstevy a party,rehot na balkone,a nedajboze preteky,skakanie zo skrin a hranie hokejbalu v byte ,ako to pocuvam ja-to by si si asi aj ty zapalila 🙂 ...
a mohli by sme pokracovat-napr mna dusia spreje a niektore vone..takze ak idem vytahom-mam zakazat susedam pouzivat ich parfemy,lebo mi je z nich zle?
@sellycka13 - správkyňa má pravdu 🙂
“Balkón/lodžia vzhľadom na svoj charakter otvoreného priestoru a priestoru, ktorý je súčasťou stavebnej konštrukcie nenapĺňa definíciu príslušenstva bytu. Zasklenie nie je považované za dostatočný argument uzatvorenej miestnosti. Či sa nám to páči alebo nie, balkóny/lodžie sú v aktuálnej právnej úprave považované za spoločnú časť domu”
@broncita potom je to veľmi zvláštne, že plocha balkónu ako aj pivnice je v liste vlastníctva tak asi nie je spoločný priestor, keď to máme v liste vlastníctva,ja napr nefajčím vôbec,iba moja mama si tak 2-3 cigarety zapáli na balkóne denne a to skôr keď sme mali návštevu susedka pokrikovala na návštevu a polievala ich vodou. Plus susedka polievala pravidelne svoj balkón ako podlahu ,lebo je alergik čím nám zničila balkón a dávali sme opravovať na vlastné náklady...
Moja svokra to tak v bytovom dome ma, neviem ako to maju poriesene, nadava ako pohonic - je fajciarka, fajci k kupelnoveho okienka. 😬 v norsku to maju brutal prisne, tam sa riadia heslom moja sloboda konci tam kde zacina sloboda niekoho ineho, na verejnych priestoroch je zakazane fajcit taktiez von na balkonoch, lebo to moze obtazovat nieho ineho.
@mondolina nie, to nikto netvrdí. Právo užívať balkón,resp. loggiu môže len ten, kto užíva byt, z ktorého je prístup. Toto je zákon, platný pre celé Slovensko. Jednotlivé obce môžu mať vo VZN (všeobecne záväzné nariadenie) iné “zákazy” Napr. zákaz grilovať na balkóne, vyhadzovať odpad všetkého druhu, aj cigaretové nedopalky, vrátane prášenia kobercov a pod. Porušenie je riešené ako priestupok, zväčša blokovou pokutou. Aj keď…toto by malo byť samozrejmé v zmysle že nebudeme robiť sami sebe pod oknom “Luník IX”. Mnohí ale majú dojem, že prach je ok, ten padá kolmo dole…no fyzika nepustí - nie, prach sa víri aj na okno toho kto práši, na balkóny a okná nižšie a najlepšie na prádlo a hlavu susedom…
@sellycka13 list vlastníctva môže byť starý niekoľko x rokov a mohol byť vystavený podľa vtedy platnej legislatívy. Záleží aj od pracovníka katastra…toľko bludov čo dokázali vytvoriť na katastri…viem Vám dať niekoľko reálnych prípadov. Niektoré sa poriešili až súdnou cestou. Podobne to fungovalo za starých čias aj na matrike…nepoznáte nikoho, komu by “znetvorili” priezvisko? ;)
@alexk12 to som si povedala aj ja. No teraz ako prišla zima sused, čo býva pod nami, fajčí iba dnu. Je to ešte horšie ako v lete na balkóne, lebo nejako sa nám to dostáva do bytu (neviem ako to je možné, no cez stúpačky a jadro to nejde), buď cez otvory ako vedú radiátory alebo nejaké škáry - je to des, lebo máme vkuse smrad.

@simca06022011 tak to by bolo ideálne pre všetkých 😁