icon

Fajčenie na schodoch paneláku

pectore
24. aug 2012

Caute. Potrebujem sa poradit ako postupovat. byvam v panelovom byte hned nad schodami .Mam taky problem ze vyrastkovia sa naucili sediet mi na schodoch pod oknami a fajcit jednu od druhej. Cely byt mam zasmradeny a ked ich upozornim ze mi to prekaza este su drzi. Zaujmalo by ma ci schody nepatria k uzivatelskym priestorom panelaku...tym padom by mohli spadat k uzivatelskej ploche najomnikov a nie hoc koho. Potom ako to je s obcianskym spolunazivanim, ked ma fajcenim obmedzuju a obtazuju. Ja si okna neviem prestahovat a oni si mozu cigarety zapalit predsa hoc kde. Navyse su to este neplnolete deti. Viac krat som ich poprosila ale oni akoby to robili uz naschval. Mam male dieta a nemozu ma predsa kazdy den terorizovat a optazovat dymom... zakon o ochrane nefajciarov nieco take nezastresuje?

Strana
z2
sissy27
24. aug 2012

@pectore ak sú neplnoletí, čo tak mestskú políciu? u nás tiež takto vysedávali pod oknom a len raz ich kontrolovali mestskí a odvtedy je pokoj...

pectore
autor
24. aug 2012

@sissy27 a ako si to nahlasila...???. lebo ja som sa pytala jedneho policajta, a ze oni ich len skontroluju a skusia im dohovorit....no nic viac nemozu....no uz minule ked som do nic skocila som potom pocula...jak sa rehocu ze oni sa policajtov neboja.... ☹

sissy27
24. aug 2012

@pectore ja som to nehlásila, proste išla okolo hliadka a asi sa im nezdalo že takí juniori a cigarety, a veru aj leteli cigy do blízkeho kontajnera 😀 fajčiť asi neprestali, ale aspoň sa presunuli inam... ono predaj cigariet mladším ako 18rokov je zakázaný, a teda policajti by sa o to mali zaujímať... raz viem, že brali takto decká aj domov k rodičom, ale tí okrem cigariet mali aj vypité...

pectore
autor
24. aug 2012

@sissy27 hmm dakujem...ja by som potrebovala nieco cim by som ich postrasila... lebo cakat na hliadku ...no nedockam sa 😒 ...hrabem sa tu vtych zakonoch a somarinach ...ale nic poriadne tu neni... hrozne.

sissy27
24. aug 2012

@pectore jááááj takých puberťákov nevystrašíš ničím 😝 ja by som asi skúsila zavolať mestských, prípadne im povedz, že sa ti zdajú aj opití... dve tri takéto kontroly a snáď ich to omrzí, inak neviem... prípadne ak majú normálnych rodičov, tak sa porozprávať s nimi, že teda by mohli svojim deťom poradiť iné miesto na fajčenie...

zmrzlinkams
24. aug 2012

@pectore je to fakt otrasne ked sa natrafi na takuto partiu a bandu vyslovene nevychovych sopliakov a dnes ta policia čo urobia nič, len vtedy ak je to v TV vtedy velice kontroluju a robia razie ináč na teba kašlu a možu ťa aj slovne aj fyzicky napadnuť a nič sa nestane pokial ti neubližia - to su teda rodičia, sice nevieme do akej partii sa dostanu naše deti ale budem sa snažiť aby sa nedostala do takejto ovplyvnovanej partii a mne keby to robilo dieťa aj napriek zakazom, dohovarania tak by len videla ale to su deti ktorích rodičov nezaujima čo robia hlavne že maju od nich pokoj a tak to neriešia - vyfackať takych krpcov. a zakazane je myslim už na všetkych takychto verejnych priestranstvach a ked to niekomu vadi to je ohrozovanie človeka to by už mali policajti riešiť normálne zavolať na policii a nahlasiť čo sa deje ale na normálnu policiu ty dedinsky a mestky to su len panačikovia a poskokovia čo sa len prevažaju kde maju nakazane ale ked ich potrebuješ tak tu niesu alebo ti povedia len skontrolujeme a nič viac ....neviem či ozaj maju tolko pravomoci alebo sa im nechce ale počula som vela takychto skusenosti s nimi ale ked nedajbože zaparkuješ jednym kolesom 5cm na trave tak už su pri tebe a davaju ti pokutu 😠 tak riešiť to asi s policiu alebo niekam inam zavolať neni nič na nete ? ale zas aby sa človek potom nebál že si ty mlady niekde odchytia teba alebo deti - taki su schopny čohokolvek ale nechať to tak to sa neda, a ked pekne poprosiš a oni nič - to nechamp čo sa už deje stouto mladežou ja ked som bola v ich veku robilo sa vela hluposti a vymyšlalo sa všeličo aby sme sa zabavili ale to čo sa dnes deje take nás ani nenapadlo a ani sme to nerobili vážili sme si dospelích ale teraz si nevažia ani sami seba nieto ešte dospelích 😒 ☹

zmrzlinkams
24. aug 2012

@pectore ešte sa skus na tejto stranku uplne dolu opytať nejake pravnika čo by´ti on poradil ale vyzera to že tam fajčiť možu ale kedže ohrozuju nefajčiara a su neplnolety možno by sa dalo s tym niečo robiť ale musela by sa asi do toho obud cela bytovka 😒
http://www.stopfajceniu.sk/index.cfm?module=Act...

pectore
autor
24. aug 2012

@zmrzlinkams presne mesky policajti su len panackovia...odydu a verim tomu ze banda sa vrati aby zas robila prieky... skusam zistit ci schody nepartia k uzivatelskym priestorom najomnikov bytu...kedze je povinost sa o ne starat...potom by ich nikto iny okrem najomnikov bytu nemal vyuzivat a opotrebovavat...kedze za ne neplatia...a samozrejme su to decka ktore ani jedno tam nebyva. boze ked mne nevadia ze tam sedia...nech si sedia...nech sa rozpravaju...len nech mi tam nedymia... aj som im to tak povedala.... uz aj chlap bol dopaleny a chcel na nich zletiet dole ...lenze on sa nevie ovladat a bojim sa aby tam niekomu neublizil ked sa rozohni... Jeden cely rok som zatvarala okna...ale neda sa byt cely den doma a sledovat ci tam niesu a otvarat a zatvarat ked je na to prilezitost... tento rok som zacala odboj...parkrat sme ich vyhnali...ale vcera sme sa s nimi uz tak povadili ze tam zostali sediet...tak som pozatvarala okna aby to chlapa nedrazdilo.... asi ma tak dopalia ze pojdem za rodicmi, ak tam,nenajdem pochopenia tak zavola socialku...ze ich podporuju vo fajceni....alebo ja neviem uz co...mam rok a pol stare divecatko nemozme kazdy den byt v zadymenom prostredi.... ludia su tak netoleratny...akoby nedokazali pochopit ze ja si okna neprestahujem...oni si tie svoje urodzene zadky mozu zdvihnut a ist si zapalit hockde.... joj hrozne sa hnevam.

pectore
autor
24. aug 2012

@zmrzlinkams kuknem odkaz...

ivett1
24. aug 2012

@pectore aj nám pod oknami posedávali miestni puberťáci, ale tí nielen fajčili, ale aj čosi popíjali...tiež ich obecní policajti upozorňovali a kontrolovali, ale len čo sa stratili z dohľadu..už tam boli zasa... 😝 ...nakoniec to niekto z nášho paneláka vyriešil sedliackym rozumom...natrel schody nejakým olejovým "maglajzom"...tipujem na vazelínu...lebo nesmrdelo to, ale vyzeralo to ...no, hrúza...a mali sme od nich pokoj...a máme doteraz...ani ich nenapadne zdržiavať sa v tých miestach a po "vazelíne" alebo čo to bolo niet už dávno pradávno ani stopy...len, išlo o schody k zadnému vchodu, ktoré sme skoro vôbec nepoužívali...lebo neviem si predstaviť, ako by to dopadlo, keby toto natrel niekto na schody pred hlavným vchodom...
tak si spomínam, že aj tam sem-tam pofajčievali nejakí chalani, ale tým stačilo len slušne povedať a odišli 🙂

hradnapani
24. aug 2012

@pectore tych mestskych policajov urcite skus, u nas to tiez zabralo, nie su to len taki panackovia, pretoze k nam uz potom chodili dost pravidelne, len tak skontrolovat. Necakaj na hliadku, proste zavolat im. To ze sa smeju, tak nech, po dvoch-troch kontrolach ich to prestane bavit. A policajtom treba povedat nielen o fajceni, ale aj ze robia hluk a tak. Si v prave a oni tam nemaju co hladat. A ostatnym susedom to neprekaza, ze chodia do domu okolo takych pubosov s cigami?

maslenka47
24. aug 2012

@pectore
@zmrzlinkams
zda sa mi absurdne aby fajcenie v blizkosti nefajciara bolo povazovane za ohrozovanie/obtazovanie cloveka, to by polka ludi uz sedela v base. A keby aj, aby touto cestou nieco dosiahla, musela byt dat konkretnu osobu na sud, lebo policajt (a myslim, ze nie len ten), by sa na tom maximalne tak zasmial.
A bohuzial, realne s tym nic nespravis, maximalne tak volat policajtov zakazdym, ked tam budu fajcit. Pokial su tie schody vase, mozte dotycne osoby nechat vykazat z priestorov pripadne oplotit, samozjreme, ak v objekte nebyvaju tiez. A budu ti fajcit o meter vedla - specialne pokial si ich uz naucila na to, ze robit ti napriek je strasna sranda.

sisaha
24. aug 2012

@pectore oni sa ti sice vysmievaju, ze sa policajtov neboja, ale ak naozaj nie sú plnoletí, tak môžu mať riadne problémy aj ich rodičia. Policajtov urcite zavolaj, aby si aj mladí nemysleli, že len tak strielas do vzduchu. A presne nahlas, ze su maloletí a zdajú sa ti podnapití... Kludne môžeš nahlásiť, že sú hluční, vulgárni....Ak ich zavoláš viackrát, tak ich budú riešiť dôraznejšie...A úplne najlepšie by bolo, ak by ich vzali domov k rodičom... 😀 Vtedy by som chcela vidieť ich ksichty...

sisaha
24. aug 2012

@pectore ešte mi napadlo....čo tak vyliať na nich z okna vodu???? že: "hups, polievala som kvety..." Aj cigy im tym zahasiš....

pectore
autor
24. aug 2012

@hradnapani susedia su tiez fajciari tak to neriesia... suseda pod nami tamcely rok poridne neni a nad nami byva stary pan co ani okna neotvara...som tam na nich sama... bo ty co byvaju vysie to uz riesit nebudu...a je to zadny vchod...rovno tam mame spalnu.... ☹

maslenka47
24. aug 2012

No a osobne ti ziadne naprieky v style "vyliat vodu" alebo vyhrazat sa neradim. Tym ich akurat podporis v tom, ze ich "cinnost" prinasa uspechy v podobe nasierania ta.

sisaha
24. aug 2012

@maslenka47 vyliatie vody bol žart, dufam, ze len ostatni to tak aj pochopili...Moja rada bola - policajti. A kludne aj niekolkokrat...Oni su tam od toho, aby udrzovali v meste poriadok..

sissy27
24. aug 2012

@maslenka47 zdá sa ti absurdné, aby fajčenie v blízkosti nefajčiara bolo považované za ohrozovanie zdravia / obťažovanie? tak vedz, že v zahraničí to je normálne, kamoška žije v zahraničí a velice rýchlo sa tam odnaučila fajčiť, pretože sa to smie len vo vyhradených priestoroch a za porušenie zákazu je 3000€ pokuta alebo 6mesiacov väzenia...takisto nemôže fajčiť doma, ak je tam nefajčiar, ktorému to vadí - môže ju za to udať... a ja ako nefajčiar s tým absolútne súhlasím...

maslenka47
24. aug 2012

@sissy27 tiez som nefajciar a suhlasim s tym.. .ale sme bohuzial na slovensku a vzhladom na lokalne pomery (fajcenie vo vonku/doma zakazane nie je, a kde aj je - napr zastavky, vymozitelnost je nulova) to absurdne je

sissy27
24. aug 2012

@maslenka47 ja osobne som videla, ako policajti pokutovali ľudí za fajčenie na mhd zastávke a nie raz... ale horšie je to naozaj s tými verejnými priestranstvami a podobne... a úplne smutné je, ako si väčšina fajčiarov neuvedomuje, ako strašne tým obťažujú ostatných - a to nemyslím zrovna arogantných výrastkov, ale aj normálni,inteligentní ľudia 😝 ale pritom sami sa vedia rozčuľovať, že sused má napr. nahlas hudbu a im to vadí, ale ich cigarety nikomu vadiť nemajú ...

aduskatt
24. aug 2012

@sissy27 ja si myslim, ze si to uvedomuju a je im to uuuuuplne jedno........

sissy27
24. aug 2012

@aduskatt alebo... ale výsledný efekt rovnaký... 😖

hradnapani
24. aug 2012

@pectore tak to mas tazsie, ze si na to sama, ale netreba sa vzdavat. Myslim, ze ono to trochu ustupi po prazdninach, ze je to taka letna zalezitost, ked bude chladnejsie, trochu sa to zlepsi, uvidis. Aj ked sa to neodstrani takto uplne. Takze len volat mestskych policajtov do nemoty. A ak je to nevyuzivany vchod, tak to tam nejako zneprijemnit, trebars nejaky olej alebo co.... ale iba ak tadial nechodia ostatni obyvatelia, ale asi chodia :/
No, prajem pevne nervy, viem, co to je...

maslenka47
24. aug 2012

@sissy27 ono to je s ludmi tak, ze cudzia topanka ich netlaci. Odstahujes sa z panelaku na dedinu do rodinneho domu lebo ti vadi fajcenie, hluk od susedov, atd .. a miesto fajcenia budes cele leto voniat ako nejaky vzdialenejsi sused (stary chren) pali odpad zo zahrady. Pritom to je tiez zakazane, a na konci dediny je zberna bio odpadu, kde to zoberu zadarmo. A ked aj zavolas fizlov, nez sa sem z mesta dotrepu je po ohni. Asi pomoze jedine pockat, kym dedo otrci kopyta.. nepomozes si, proste skoda sa vobec rozculovat.
S tym fajcenim na schodoch domu to je rozne - je to pravdepodobne sukromne vlastnictvo, ak je to vo vlastnictve nejakeho bytoveho druzstva nie @pecotre, tak ich nemoze dat odtial vyhodit, maximalne tak mozu vysetrovat, odkial vzali cigy. Zalezi na ochote policajtov.

pectore
autor
24. aug 2012

@maslenka47 je to vo vlastnictve druzstva....zavolam policajtov...ak to nepomoze ... nafotim si ich, pojdem za rodicmi stym ci vobec vedia co ich deti robia....ak im to bude jedno zacnem nahlasovat na socialku zanedbavanie a nezaujem zo strany rodicov.... budem taka neprijemna ako budu oni........a ak ani to nepomoze tak si kupim vodne delo. ... 😀 ... ☹

andreah25
24. aug 2012

@pectore Ja by som zavolala na 158 rovno štátnych....
Alebo za každým keď Ti budú znova fajčiť pod oknom - napusti si vedro plné vody a vždy ho na nich vylej - možno to potom raz jednu alebo druhú stranu prestane baviť 😀 - snáď stranu fajčiarov 🙂

andreah25
24. aug 2012

@maslenka47 Toto pálenie a smrad od susedov poznám. Pravidelne pálila ešte zelenú nevysušenú burina jedna naša suseda vedľa rodičovského domu, stále som ju upozorňovala, no z jej strany totálna ignorácia. Nakoľko som alergička - raz nám tak vydymila dom, že som sa začala dusiť, to mi už fakt praskli nervy, lebo ešte aj čerstvo oprané prádlo na terase 😠 .
Nebavila som sa s tým, zavolala som rovno hasičom, že niekde pri našom dome horí, neviem kde, lebo je všade dym. Samozrejme hasiči doleteli, susedka dostala pokutu aj s upozornením, že ešte raz, tak zaplatí aj celý výjazd hasičov. Po dedine som síce bola ohovorená, no je mi všetkých šuma-fuk. Od vtedy bol svätý pokoj, viac si páliť nikdy nedovolila. 😀

sisaha
24. aug 2012

@pectore podla mna uspejes s tymi policajtami.., len uz sa s pubertakmi nevybavuj, nema to cenu. Oni si z teba budu robit posmech, pripadne svoje naschvaly zdvojnasobia... Najucinnejsie je, nevyhrazat sa, ale konat... My sme mali tiez neprispôsobivych susedov (bezne zvracali von z balkona počas žúrky), a to mali okolo 20 rokov.. Vyriesili to policajti...a uz je klud..

marcellka32
24. aug 2012

U nás fajčia staré susedky pod oknom,smrdí nám niekedy celý byt a vo môžem robiť?kto vie nech poradí.fajčia aj na balkone často všetok hnusny smrad mám v byte :(

Strana
z2