Fatálna chyba v Ústave Slovenskej republiky

Ustava:

Prvý oddiel
ZÁKLADNÉ USTANOVENIA
Cl.2
(1) Štátna moc pochádza od obcanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo

Cl 12.
(1) Ludia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodnatelné, nescudzitelné, nepremlcatelné a nezrušitelné.
(2) Základné práva a slobody sa zarucujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohladu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo,
politické, ci iné zmýšlanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnost k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie.
Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovat, zvýhodnovat alebo znevýhodnovat.

(4) Nikomu nesmie byt spôsobená ujma na právach pre to, že uplatnuje svoje základné práva a slobody.

Cl. 30
(3) Volebné právo je všeobecné, rovné a priame a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon.

Cl. 31
Zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad a používanie musia umožnovat a ochranovat slobodnú sútaž politických síl v demokratickej spolocnosti.

Druhý oddiel
REFERENDUM

Cl.98
(1) Výsledky referenda sú platné, ak sa na nom zúcastnila nadpolovicná väcšina oprávnených volicov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovicnou väcšinou úcastníkov referenda.

Vsetci obcania opravneni volit maju podla ustavy zarucenu rovnaku vahu/hodnotu svojich hlasov - rovnopravnost hlasov.
Vo volbach ucastou na hlasovani davame hlas. Neucast na hlasovani vo volbach neovplyvnuje platnost volieb, preto sa nepovazuje za typ hlasu, ktory by mal vahu/hodnotu.

Tym, ze referendum je platne len vtedy, ked sa na nom zucastni nadpolovicna vacsina opravnenych volicov, znamena, ze neucast na referende je tiez forma
hlasu, lebo ma vplyv na platnost vysledkov referenda - anuluje ich. Tento typ hlasu v prave pozname ako VETO.
Takze obcan, ktory sa nezucastni na referende, dava svoje VETO, ktore je platne vtedy, ak toto VETO da nadpolovicna vacsina opravnenych volicov.

Hlas "ano" a hlas "nie" maju rovnaku vahu/hodnotu:
$ano = 1
$nie = 1

VETO je principialne hlas, ktory ma moznost anulovat jeden alebo viac hlasov "ano", aj hlasov "nie" ma ovela vacsiu vahu/hodnotu, ako hlas "ano" alebo hlas "nie"
$veto >> 1

V referende pri scitavani hlasov nastavaju tieto stavy:
Stav: "Zucastnil sa" | "Nezucastnil sa"

$Stav == "Zucastnil sa" nadobuda hodnoty v jednotlivych otazkach
"Ano" | "nie" | "zdrzal sa" (nevyplnil)

$Stav == "Nezucastnil sa" nadobuda hodnotu VETO vo vsetkych otazkach

Obcania, ktori hlasovali v otazkach "ano", "nie", alebo "zdrzal sa" (nevyplnil) su znevyhodneni v porovnani hodnoty hlasu s obcanmi,
ktori za nezucastnili hlasovania (ich hlas ma hodnotu VETO, ktory ma ovela vacsiu vahu/hodnotu, ako ostatne hlasy),
co je v rozpore s 1. dielom ustavy Cl 12. bod (1,2,4), CL 30 bod (3), CL 31
o rovnosti volebneho prava obcanov.

Aplikovany priklad sucasneho stavu o referende:
10 obcanov si urobi posedenie a ma sa podavat obcerstvenie
1 obcan hlasuje za malinovku
2 obcania za vodu
1 obcan by chcel becherovku, no ta nie je v chladnicke
6 obcanom je to jedno, nechcu nic.
Vysledok: Nikto nic nedostane.

Prosim o oponenturu.
Dakujem

moni
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh podla mna tvoj aplikovany priklad nie je spravny...
6 obcanov sa totiz nedostavilo vobec a svojou nepritomnostou (nie nerozhodnostou/lahostajnostou) rozhodlo o tom ze cele posedenie stratilo opodstatnenie.

....rozhodne sa tu nemienim chytat za slovicka, len mi pridu tieto dohady uplne zbytocne...

natuska87
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh kazdy jedinec si vysvetli cokolvek, nielen ustanovenia po svojom...Zalezi od socialneho postavenia, vysky vzdelania a niekedy, aj "cieleneho" vedomia...

esterba
9. feb 2015

Keď chodíš na občerstvenie s kamošmi, s ktorými ste si zvolili 50%-né kvórum, nečuduj sa, že si smädná. Buď ich presvedčíš na zmenu pravidiel alebo vymeníš kamošov a lokál a možno sa napiješ. (BTW tvoj príklad, aspoň podľa mňa, nemá rovnaké dôsledky ako referendum, v tomto prípade by sa, pri zjednodušení, aké si použila v tvojom príklade s pitím, dalo povedať, že piť dostali všetci, čo hlasovali proti a aj niektorí, čo nehlasovali. Všetci vopred vedeli, čo im ostane.)

stefka33
9. feb 2015

A to som si myslela, že už je tomu koniec. 😀 Prejdime prosím kolektívne na tému Valentín. 😉

bonaqa2013
9. feb 2015

@stefka33 od jednej hlúposti ku druhej. Že Valentín. To ktorého dobráka napadlo v tejto republike oslavovať.... Také nezmysly a hlúposti v jednom. Ale aby ste si nemysleli, že neviem čo je láska a city tak máme 4 deti aj bez nejakého Valentína. Pekne a hlavne dobre si navzájom robíme častejšie ako len na toho blázna....

stefka33
9. feb 2015

@bonaqa2013 Tuším si si nevšimla ironického smajlíka na konci - 😉

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

AD:
podla mna tvoj aplikovany priklad nie je spravny...
6 obcanov sa totiz nedostavilo vobec a svojou nepritomnostou (nie nerozhodnostou/lahostajnostou) rozhodlo o tom ze cele posedenie stratilo opodstatnenie.

***** tych 6 obcanov je pritomnych, su totiz na tomto svete (v kontexte modeloveho pripadu). A ignoruju hlasovanie. A keby aj tak bolo, co tym siestim dava pravo rozhodnut nad ostatnymi a nechat ich umriet od smedu tym, ze ich hlasy anuluju ?

AD:
kazdy jedinec si vysvetli cokolvek, nielen ustanovenia po svojom...Zalezi od socialneho postavenia, vysky vzdelania a niekedy, aj "cieleneho" vedomia...

******* OMYL! Mame jasne stanovene pravidla - zakony - zavazne pre kazdeho. Pokial si ich niekto vysvetluje po svojom a sposobuje tym niekomu ujmu, je to praca pre organy cinne v trestnom konani. Ak ani to nefunguje, obcania maju pravo riadit sa USTAVOU : treti diel, Čl.32

AD:
Keď chodíš na občerstvenie s kamošmi, s ktorými ste si zvolili 50%-né kvórum, nečuduj sa, že si smädná. Buď ich presvedčíš na zmenu pravidiel alebo vymeníš kamošov a lokál a možno sa napiješ. (BTW tvoj príklad, aspoň podľa mňa, nemá rovnaké dôsledky ako referendum, v tomto prípade by sa, pri zjednodušení, aké si použila v tvojom príklade s pitím, dalo povedať, že piť dostali všetci, čo hlasovali proti a aj niektorí, čo nehlasovali. Všetci vopred vedeli, čo im ostane.)

******* Kto zvolil kvorum 50% ? Ja nie. Zakony musia byt napisane tak, aby v nich neboli rozpory. Ziadny zakon nesmie byt v rozpore s Ustavou, a Ustava nesmie odporovat sama sebe. Nie je to zalezitost volby. e to CHYBA V TEXTE USTAVY!
Ak mame stanoveny zakon, musi byt aplikovatelny na vsetky pripady. AK nie je, potrebuje napravu.
Pit dostali vsetci, lebo ich aktivita/neaktivita ma vplyv na ostatnych - flasu vyprazdnuju, a teda piju!

AD:
A to som si myslela, že už je tomu koniec. emoticon Prejdime prosím kolektívne na tému Valentín. emoticon

****** Toto je zaciatok.

domak2
9. feb 2015

Aku oponenturu zas. 😀 No pekne, ale skusim teda, ak si 4 clenovia vymyslia posedenie pre 10 ludi a vysledok ich hlasovania bude platny len ak bude suhlasit nadpolovicna vacsina s malinovkou, tak to ze sa 3 ludia rozhodli bojkotovat pre nich nezmyselne stretnutie a 3 neprisli, lebo mali gulaspartiu znamena, ze cele to posedenie je zbytocne a mozu sa ist napit domov. Neviem ci som to dostatocne opotentovala 😀

vroni
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh, tvoj modelovy priklad je nespravny vo svojej podstate. 10 kumpanov si VOLI!!!!, co chcu pit, ide o volby a nie referendum, plati volba s najvyssim poctom hlasov, cize sa bude podavat voda (siestim je to fuk, nedali hlas nikomu, tak sa musia prisposobit rieseniu s najvyssim poctom hlasov)
O referendum by islo, ak by sa 10 kumpanov malo dohodnut, ci sa budu od buduceho tyzdna stretavat namiesto pondelku v utorok, stredu alebo stvrtok. V pripade neshlasovania siestich by stretnutia ostali na pondelkoch, lebo vacsina tomu neprisuje nijaku dolezitost a den im je fuk alebo im pondelky vyhovuju.

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

Maties modelovy priklad. Ten je dany jasne. Mame grupu ludi za stolom (stat - jeho obcania). Vsetci su pritomni. Zamienas nepritomnost s ignorovanim. Nepritomni su iba Ti, ktori nemaju volebne pravo.

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

vroni: " ide o volby a nie referendum, plati volba s najvyssim poctom hlasov"

A prave toto je v rozpore s Ustavou SR - rovnost hlasov. 1 VETO je viac ako 1 hlas.

domak2
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh ty to maties, lebo ak je 10 ludi stat , tak si nasilu nebudu robit posedenie aj s tymi co nechcu. Ty si neuvedomujes rozdiel medzi ludmi, posedenim a hlasovanim o piti.

domak2
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh comu ty vlastne nerozumies ludia mozu bud hlasovat ano alebo nie V referende, alebo maju pravo veta voci celemu referendu a to prejavia neucastou. Aj samotne referendum sa im nemusi pacit, nie to co je v nom. A to je cela pointa. Takze fakt mi unika o co ti ide. A ano vela ludom to je jedno a este k tomu na to maju aj pravo- to je co? 😅

vroni
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh, nie je. Zdrzat sa hlasovania, hlasovat neplatne, hlasovat za, hlasovat proti, vzdy mas jeden hlas, rovnako platny. Nakolko volby maju za ciel zvolit novych 150 tajtrlikov, je neodovzdany alebo inak neplatny hlas irelevantny, lebo pan Nikto alebo pani Neplatna neexistuju, takze sa tieto hlasy rozpocitaju pomernou castou medzi platne hlasy. Ty vsak moznost odovzdat neplatny hlas alebo nehlasovat mas a aj vopred vies, co sa s nim stane. Iste, moznost, ze by k volbam prislo len 50% volicov, tak by v parlamente sedelo len 75 poslancov je sice lakava, ale nie pravna.
V referende plati kazdy hlas - aj neodovzdany. Takze ak sa cez 50% volicov rozhodne, ze tema ich nezaujima, nie je pre nich podstatna alebo ze je pre nich referendum v tejto forme neprijatelne, je to hlas vacsiny. Vacsina referentum ignorovala, vacsina rozhodla.

sissy27
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh čo zas toto má byť... ľudia preboha berte tie tabletky tak ako vám lekár určil, nemeňte svojvoľne dávkovanie podľa počasia...

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

Zakony musia byt pravdivostne overene pouzitim matematiky - matematicke vyroky.
Zakon musi byt napisany tak, aby neobsahoval rozpor. Ak zakon obsahuje rozpor, treba ho opravit. Inak je vyklad zakona nejednoznacny, a vznika chaos - opak zakonnosti.

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

Prosim, agumentuje vecne a odborne. Tato tema je o tom, ci v Ustave SR je chyba, alebo nie. O nicom inom to nie je.

esterba
9. feb 2015

Nevediet, o com je v skutocnosti tato diskusia, tak ma mozno tolko egocentrizmu na kope aj trapi, ale vieme, takze 😀 😀 😀 tusim sa nas tu nazbierala celkom pekna skupinka, tak navrhujem v duchu autorkinho prikladu odhlasovat, ci si ma tieto svoje vyplody nechat pre seba alebo nie. Celkom by ma zaujimalo, ci by nas ako pritomnu a hlasujucu vacsinu akceptovala, ak by sme vsetky zahlasovali proti jej prispevkom. Ak nechcete hlasovat, nevadi, lebo staci, ak so mnou zahlasuje ešte niekto a ostatne sa nevyjadria 😀

vroni
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh, v Ustave chyba nie je. Uplne odborne a vecne ti vravim, ze o logike nemas ani paru, to, co tu predvadzas nie je logika - a uz vobec nie matematicka a vyrokova - ale cista demagogia na principe "co sa babe chcelo, to sa babe snilo" Chyba je v tomto pripade jednoznacne medzi tvojou stolickou a klavesnicou.

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

esterba: "Celkom by ma zaujimalo, ci by nas ako pritomnu a hlasujucu vacsinu akceptovala, ak by sme vsetky zahlasovali proti jej prispevkom."

PORUSENIE USTAVNEHO PRAVA O SLOBODE PREJAVU!

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

vroni: Prosim o vyvratenie hypotezy, O riadnu vedecku oponenturu. AK sa necitite byt v tomto kometentna, zdrzte sa. Dakujem.

esterba
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh V niektorých prípadoch sa zdá byť chybou aj sloboda prejavu... Ale to už, samozrejme, zachádzam priďaleko. Ľudské práva sú skutočne sväté a nemali by byť nikomu upierané, ani na základe mentálnej nevyspelosti. Mea culpa.

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

"V niektorých prípadoch sa zdá byť chybou aj sloboda prejavu... "

UPOZORNUJEM ADMINA NA PORUSOVANIE USTAVY SR - ROZSIROVANIE IDEOLOGII UPIERAJUCICH ZAKLADNE LUDNE PRAVA RESP PRAVO NA SLOBODU PREJAVU.

esterba
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh UPOZORNUJEM ADMINA, ZE BOL UPOZORNENY UPOZORNUJUCOU OSOBOU. PROSIM, ABY BEZODKLADNE ZJEDNAL NAPRAVU TOHTO PROTIUSTAVNEHO STAVU A PODAL STAZNOST NA USTAVNY SUD PODLA ČL. 127 ods. 1 USTAVY SR. (prosím, prosím, ja som ešte nemala príležitosť pojednávať pred Ústavným súdom SR 😅 )

vroni
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh, akej hypotezy? Napisat alogicky nezmysel nie je ziadna hypoteza. Preco je to alogicky nezmysel uz mas vysvetlene vyssie, pisat uz vies, skus sa este doucit citat a ked zvladnes aj pochopenie citaneho textu, mozes sa pustit aj do cudzich slov ako oponentura.
Rozumies pravu ako hus pivu, logika ti absolutne unika, ale objavil si Ameriku. Skoda, ze ti to zly svet nechce uznat 🤐 🤐 🤐

vroni
9. feb 2015

@esterba, zle, celkom zle, ustavny sud bude zaujaty, treba sa obratit na medzinarodny sudny dvor, len ten je kompetentny!!! (Mozno, ak zakladatel diskusie neurci, ze ked uz je tym riaditelom vesmiru, nacim mu obratit sa na vyssie instancie)

g0gvkaad08htlocsvvdh
autor
9. feb 2015

Tato tema je o tom, ci v USTAVE SR je chyba, alebo nie je. Ak tam nie je, tak prosim o vyvratenie mojho nalezu. Nepodstatnymi vecami sa prosim nezaoberajme, to OT.
Dakujem.

esterba
9. feb 2015

@vroni No nič, prispôsobím sa, nech už to podá kdekoľvek, ale do nebíčka na pojednávanie pôjdem, až keď príde môj čas, skôr nie, to zase odtiaľ-potiaľ. Hoci, keď si predstavím tie cestovné náhrady, hlavne za stratu času, keďže sa pôjde na večnosť... je to na zváženie.

vroni
9. feb 2015

@esterba, joj, vobec tomu nerozumies, ty budes predsa odsudena. A naklady si budes musiet odpracovat. Fuj, takato zakladna neznalost prava a logiky, ze sa nehanbis 😀😀😀

liebling98
9. feb 2015

@g0gvkaad08htlocsvvdh Trochu ten Tvoj príklad opravím, lebo ak to chceš brať ako podobenstvo k referendu, máš tam logickú chybu. Takže:
Zavoláš 10 ľudí (aj s Tebou) do podniku a dáš im na výber, že sa bude podávať najdrahšie šampanské, alebo si môžu dať vodu z vodovodu. Čašník (majiteľ lokalu), má však podmienku, že aby vám ten dobrý chlast otvoril, musíte sa zísť aspoň piati. Jeden je zarytý abstinent a povie si, že vodu môže piť aj doma, ďalší nevie, o čom točíš, lebo síce chlasce ako dúha, ale len borovičku, ďalší traja v tom čase lyžujú, a iní traja zas nepovažujú pitie drahého chlastu za podstatné. Čiže sa zidete dvaja a ide vás roztrhnúť od jedu, že vám čašník nenaleje. Ale vy ste proste nesplnili jeho podmienku.
Už tomu rozumieš?