icon

Feminizmus

5. sep 2022

Myslím si že vzťahy dnes krachujú viac ako v minulosti že z dôvodu feminizmu.. niekedy mali muži a ženy rozdelené svoje úlohy. Muž nosil domov prnaize , žena sa starala o domácnosť a tak si nemali čo vyčítať. dnes žena je na tom rovnako ako muž a preto si vymienaju radi názory čo vedia k častým hádkam. Čo je pochopiteľné že žena chce presadzovať svoj názor keď si je rovnocenna s mužom. No niekedy to ženy nemali zapotreby toľko si presadzovať názory, lebo im nevadilo počúvať muža keďže muž bol niekedy mužom a robil to čo mal, zarábal, opravoval pokazené veci a pod. Dnes je všetko na hlavu .. preto krachuju vzťahy... Čo si o tom myslíte ? ..

lenkakravcova
5. sep 2022

To ale nie je o dobe. Je to o hodnotách a smerovaní konkrétneho vzťahu.
Môj muž zarába, stará sa o rodinu, opravuje i dnes vecičky co vie a zvláda. Ja sa starám o deti, domácnosť, popritom svoje hobby na živnosť.
Je to o tom ako si to rodina nastaví. Nám to takto vyhovuje. 🙂

estrella5
5. sep 2022

V každej dobe bolo niečo.. Aj čo sa týka partnerských/manželských vzťahov.. To ale neznamená, že vzťahy v minulých dobách boli lepšie, ale ani horšie.. Len boli iné...

Čo sa týka aktuálnosti nemyslím si, že je to primárne o tom, že ženy prestali poslúchať 😉 ... Oveľa väčší problém vidím v tom, že mnoho ľudí nevie komunikovať. A tým nemyslím debaty o počasí, ale konštruktívna komunikácia o podstatných, príp.problémových veciach v tom vzťahu. Ďalej si myslím, že veľa ľudí si naplno neuvedomuje, že na vzťahu treba pracovať a starať sa oň. Teoreticky to vedia, ale už to nedávajú tak do praxe... Ďalej dosť urobila aj technológia, sociálne siete... Páry spolu trávia menej času kvalitne, namiesto toho sú vedľa seba a čumia do mobilu. Nehovoriac o tom, že kopec mužov/žien si ide vyžalovať srdiečko na fórum alebo ešte "lepšie" na pokec a iné zoznamky namiesto toho, aby si sadli a s partnerom/partnerkou problém začali riešiť. A potom nadobnú pocit, že xyz ľudí (aj opačného pohlavia) ma chápe a stojí za mnou len tá moja stará/starý nie, tak šup vymeniť, veď na zoznamkách je kopec ďalších "rybičiek na ulovenie"....

A fakt si nemyslím, že by toto (a mnoho iného) vyriešilo, keby sme sa vrátili medzi "staré rozdelenie rolí". Tak či tak je vo vzťahu väčšinou jeden dominantnejší a jeden submisívnejší... Načo to siliť do toho, že muž má byť ten dominantný a hotovo? Nebolo by skôr logickejšie keby sa skôr polemizovalo o tom, že dominantný človek by si mal primárne hľadať submisívnejšieho (a naopak)? A je jedno čo má ten dominantnejší medzi nohami 🙃 (aj keď samozrejme môžu tvoriť pár aj dva dom.typy alebo dva sub.typy, ale teoreticky by malo byť jednoduchšie keby nie sú dvaja kohúti 🙃🙃🙃)

lenkakravcova
5. sep 2022

@vroni to úplne nesúvisí s temperamentom.
Ja som oveľa temperamentnejsia než môj muž, taktiež hlasnejšia a on je oveľa väčší introvert než ja, ale úlohy v rodine sme si jasne rozdelili a zatiaľ nám to takto funguje.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vroni
5. sep 2022

@lenkakravcova, temperament určuje všeličo, nielen to, kto je hlucnejsi a kto menej. Temperament určuje aj to, ako rýchlo a často preberies v nejakej situácii vedenie a do akej miery sa necháš viesť.

mikadooo
5. sep 2022

Ha ha. Nebudeš ty chlap? Vzťahy dnes krachujú, lebo ľudia si to môžu dovoliť. To je jediný dôvod. Kedysi vdova s deťmi sa rýchlo vydala za brata zosnulého, lebo by pokapali od hladu, takisto vdovec nepozeral vľavo vpravo. Kedysi kostol a pán farár boli všetko, a keď pán farár povedali, že žena musí strpieť čo chlap vyčíňa, lebo pred Bohom musia byť navždy spolu, tak čo tak asi mohla tá žena spraviť, odísť a zas len skapať od hladu? Takisto aj v opačnom garde. Ale hádaj kto si mohol dovoliť rozvody, anulácie, alebo ako sa tomu vtedy hovorilo... Tí bohatí. Tí povedali farárovi drž hubu a zosobáš ma druhý krát, lebo ťa hodím do temnice/vyženiem/zabijem/dám do kláštora, ako moju predošlú ženu a bolo vybavené aj s rozvodom... Trošku si preštuduj historické fakty.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
5. sep 2022

@vroni Ale to nesúvisí s tým, že si partneri nejako rozdelia úlohy.
To, kto je vo vedení možno súvisí s temperamentom, ale to, aké majú úlohy a ako si ich rozdelili, s temperamentom vôbec nemusí súvisieť.

vroni
5. sep 2022

@lenkakravcova, áno i nie. Darmo si s mužom dohodnem, že budem sedieť doma, starať sa o deti a strikovat, keď mám vrtulu v zadku, pomáham širokému i blízkemu okoliu a nejako sa mi sústavne "stane", že robím niečo iné. Alebo muž, ktorý sľúbi, že v domácnosti všetko opraví, ale býva doma akurát medzi polnocou a štvrtou ráno. Tam taka dohoda - co aj od srdca a úprimne myslena - vedie k frustrácii, znechuteniu a sklamaniu. Pre seba i pre partnera. Môžeš upraviť svoje základné nastavenie, ale iným človekom sa stať nemôžeš.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
5. sep 2022

@vroni No len ja to tak aj mám a nešťastná nie som.
Okrem domácnosti a deti, mám ako hobby eshop, stránku muslimovia.sk, plánujem dizajn domu, ktorý rekonštruujeme, ešte aj auto som vyberala 😀 a ďalšie záľuby (ako vravíš vrtula v zadku). Preto, že máme rozdelené roly na domácnosť vs živenie rodiny sa necítim ani frustrovane a ani znechutene. Mám všetko čo potrebujem. A dúfam, že aj manžel je spokojný. A nemáme to tak ani rok, dva, tri alebo sedem.., žeby som nevedela či mám to vyhovuje alebo nie.
Nie všetci to mame rovnaké. Len sa snažím poukázať na to, že vždy záleží na 2 ľuďoch. Niekomu to vyhovuje tak, inému onak. Nám to vyhovuje takto.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vroni
5. sep 2022

@lenkakravcova, ved o tom hovorím. Co funguje jednému, nemusí druhému. Ta cesta je prudko individuálna, čo vyhovuje jednému, nemusí druhému. Žiaden formát, že ženy robia radi to a chlapi ono neexistuje. Mňa keby sa snažil muž presvedčiť, že mám byť doma a strikovat, tak by mu reálne hrozilo, že ho po dvoch dňoch prepichnem ihlicou. A keby som mala čakať, než postaví dom a zasadi strom, tak bývame pod mostom. A napriek tomu naše deti nie sú zanedbané, mame kde bývať, obaja sme vo svojom odbore slušne úspešní a aj po 19 rokoch spolu výborne vychádzame a mame veľmi fajn manželstvo. Len neviem, kto z nás by skôr umrel od smiechu, keby nám niekto šiel vysvetľovať, ako žena musí byť poslušná a chlap dominantný..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
5. sep 2022

@vroni Ja som nepísala o tom, že ma byt žena poslušná a chlap dominantný ale o rozdelení roli v domácnosti..
Nechápem, prečo tie dve veci stále miesas dokopy. Muž nemusí byť dominantný na to, aby zarábal a opravoval.. Alebo robil inú činnosť. Rovnako žena. Proste je to o rozdelení. Nie o tom, kto má navrch.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
judar
5. sep 2022

Jasneee feminizmus je za vsetky....ak za tym ked chlap zensku zlincuje ako handru, ked sa nonstop ozere ako hovado a sprava sa ako prvotriedny hulvat,...dokonca feminizmus je zrejm na vine aj vtedy ked je chlap je az tak neschopny ze nevie anu dierka na skrinke priskrutkovat ....🤦🤦🤦🤦

vroni
5. sep 2022

@lenkakravcova, lebo o tom je téma. Ze na rozdelení si úloh sa musia dohodnúť dvaja. A nie ze chlap príkaze žene, lebo inak hnusný feminizmus zničí jeho skvostné manželstvo.

zuzanna33
5. sep 2022

@lenkakravcova Pekne napísané a hlavne o tom aký vzor ste mali v detstve obaja...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
5. sep 2022

@vroni nechápem takto feminizmus ako si ho opísala.
Feminizmus chápem v tom, že môžeme voliť rovnako ako muži, že môžeme mať rovnaké možnosti. Nie ze musíme, ak nám to tak proste nevyhovuje.
Nemám celkovo rada tie predsudky, presne co spomínaš i ty ako ze ich nemusíš - o tom, že feminizmus v tomto zmysle zničí vzťah. V tom s tebou teda plne súhlasím.
Ale zase napr feminizmus v tom ostrom zmysle - napr. ja som tehotná, ja sama rozhodnem co bude s plodom, môže vzťah natrvalo poškodiť.
Vzťahy sú predsa len o dôvere a vzájomnom porozumení.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
malasandrika
5. sep 2022

Myslím, že keď zvládne žena sama spraviť všetko vymenované, nepotrebuje neschopného muža a radšej ostane sama, kľudne aj s dieťaťom. Keď už spomíname tú minulosť - kedysi sa ľudia slabých jedincov zbavovali, podobne je to aj dnes, načo je žene slabý muž, iba na príťaž.

mamula20
Odpoveď bola odstránená