icon

Glaukóm - zelený zákal

bobulka34
25. okt 2010

Nemá niekto skúsenost s touto chorobou? mavam tlak ocny 30-40.

zelmirka1
16. feb 2015

@zuzu_la v tehotenstve sú kvapky, ktoré sa môžu kvapkať, pri prvom bábätku som istý čas kvapkala, ale potom mi ich doktorka vysadila, teraz pri druhom tehotenstve som nekvapkala vôbec, lebo zvyčajne v tehotenstve sa očný tlak zníži a liečbu netreba. Len treba chodiť na kontroly na premeranie tlaku. Ak je glaukom pod kontrolou a stabilizovaný tak sa netreba tehotenstva báť. Síce je na zváženie prirodzený pôrod, môžu odporučiť sekciu, ale nie je to pravidlo.

daniela125
17. feb 2015

Dobrý deň, taktiež mám glaukóm. Mám 19 rokov a prišli mi na to pred 4 rokmi. Stále beriem kvapky, ale chcela by som podstúpiť operáciu, ale dosť sa toho bojím. Má niekto skúsenosti? Tiež by ma zaujímalo koľko približne trvá zotavenie po operácii. Ďakujem za odpovede 🙂

zelmirka1
17. feb 2015

@daniela125 akú operáciu ? ja som si myslela že glaukom nie je moc operovateľný, teda s neistým výsledkom. Mám ho už veľa rokov a stabilizovaný, len chodím pravidelne na kontroly.

daniela125
17. feb 2015

Laserová liečba, neviem či to je zrovna operácia, ale na stránkach o glaukóme o tom píšu ako o operácií. Je ich viacej druhov SLT, trabekuloplastika, YAG a tak ďalej. Viem že nie je možné ho úplne vyliečiť, ale liečby tohto typu ho dokážu zastaviť, aby sa ďalej neroširoval. (aspoň podľa toho čo som sa dočítala) Ani kvapky mi nezaručia, že raz neprídem o zrak. Vnútroočný tlak sa mi veľmi nezlepšuje, aj keď si oči pravidelne kvapkám niekoľkými druhmi kvapiek.

midori123
17. feb 2015

@zelmirka1
@daniela125 ja mam operovany glaukom. V marci to bude rok. Este ma caka vymena sosovky, kedze je zdeformovana tym vysokym ocnym tlakom. Ja som mavala hodnoty 50 a viac. Lekari boli zomna uz nestastni. Vela krat sa stalo, ze ten tlak sa uz nedal ani namerat. Ten pristroj uz tu vysoku hodnotu ani nedokazal zachytit. Zitili mi to v 7 mesiaci tehotenstva. Pocas tehotenstva som si kvapkala 3x denne Cosopt a Brimonal. Jedny z najsilnejsich ocnych kvapiek na tlak. Na Cosopt som ku koncu chytila alergiu a vyhodili sa mi take jacmene na oku, ze som prd videla ;) Rodit som musela sekciou. Po 4 mesiacoch ma operovali. Tyzden som chodila na infuzie na znizenie ocneho tlaku plus som si kvapkala asi milion kvapiek kazdu hodinu az dve. Operovali ma pod ocnym tlakom okolo 35. Primar mi to vysvetloval, ze oko je momentalne natlakovane ako sampanske. A ked don zareze, moze skratka vyletiet von. Ale vraj on ho bude aj kolenom zatlacat, len nech to uz mam cele za sebou! A uz to bude 3.marca presne rok a dokonca od Vianoc som bez kvapiek a tlak je vzdy okolo tych plus minus 20. Co je u mna parada!!! 😀 Len este ta vymena sosovky ma caka☹

daniela125
17. feb 2015

Ďakujem za odpoveď 🙂 Je nutný aj nejaký čas na zotavenie? Alebo môžem hneď po operácii ďalej fungovať Nechcem moc vymeškávať v práci
s kvapkami mám veľké problémy, nikdy nemôžem používať dlhšie tú istú značku alebo druh, pretože zakaždým chytím po čase alergiu a prejavuje sa to príšerne. Doktorka je zo mňa častokrát zúfalá, lebo už nevie čo mi predpisovať.
Tehotná nie som, ani som nebola, takže na operáciu by som mohla ísť zrejme kedykoľvek, ale dosť sa toho bojím, aké to bude mať následky, čo mi to spraví s očami. Ešte mám k tomu aj zlý zrak (do dialky). Boím sa aby sa to operáciou nezhoršilo. A tiež mi nedodáva moc odvahy že mi môže oko vystreliť z hlavy :D

zelmirka1
18. feb 2015

@midori123 vďaka za informácie, asi závisí od konkrétneho prípadu. Ja mávam bežne tlak keď kvapkám okolo 18-21. V tehotenstve som mala nižší aj bez kvapiek. Ale mne to zistili veľa rokov pred tehotenstvom. Pred pár rokmi mi povedali že operácia nie je vhodná, vraj je aj riziková a keďže mám tlak pri liečbe ok tak nechceli nič riešiť. Zrak mám zatiaľ dobrý, ale samozrejme bojím sa aby sa mi nezhoršil a chodím na kontroly pravidelne. U mňa to bolo tak, že zvažovali aj prirodzený pôrod, ale keďže som mala aj iné indikácie priklonili sa k secii, ale keby to bol len glaukom a chcela som rodiť prirodzene dovolili by mi to. Zrejme závisí od stavu.

midori123
18. feb 2015

@daniela125 mna dlho pripravovali na operaciu. Este pocas tehotenstva mi 2x robili iridotomiu, t.j. laserom mi prepalovali cystu v oku, ktora tlacila na sosovku a tym mi ju uplne zdeformovala a vytvarala ten priserny tlak v oku. Po operacii som prespala prvy den skoro cely. Primar bol uplne uzasny, pretoze som mala na neho sukromne cislo a ked som prisla rano na kontrolu, tak mi povedal ze spat isiel az rano o pol stvrtej lebo cakal, ze mu budem volat ze mam bolesti. No nastastie sa nic take nekonalo 🙂 No ked mi povedal, ze mi musia zmerat tlak, som si najprv myslela ze zartuje! A on to myslel fakt vazne;) Skoro som si cvrkla, ked mi prvy krat do toho oka fukol! Mala som 2 stehy v oku, takze to bolo naozaj velmi neprijemne. Je to akoby si mala napadane mihalnice v oku. Stale som si chcela to oko brhlit, no vedela som ze nesmiem. Presne po tyzdni mi tie stehy vybral a hned to bolo ovela lepsie. Ten prvy tyzden som chodila na kontrolu kazdy den. Potom podla potreby. Niekedy kazdy druhy den, niekedy raz za 3 dni. Primar mi vzdy povedal kedy mam prist. Aj nadalej som si kvapkala strasne vela roznych kvapiek. Na viac ako polovicu z nich som ale po case chytala alergie. To oko vyzeralo naozaj strasne. Bolo cervene, podrazdene, koza okolo oka sa mi supala, mala som jacmene velke ako fazule. Bolo to fakt tazke obdobie. A popritom som sa samozrejme starala o malinke babo. Cize som v noci nespavala, cez den som musela normalne fungovat. No cele zle... A spominam si, ze raz to oko bolo fakt desne, tak som musela prist na tlak rano o 8.00, na obed o 12.00 a este aj o 15.00 hod.
Ale postupne a pomalicky sa to zacalo zlepsovat a dostali sme to do stadia, ze od Vianoc som uplne bez kvapiek! Strasne sme sa tomu vsetci tesili. Operacia sosovky je ale nevyhnutna, no operovat ma budu az ked to bude nevyhnutne. Vraj v mojom pripade je toto velikansky uspech a lekari zatial nechcu do toho rypat 🙂 Btw: teraz chodim kazdy mesiac na kontrolu. A inak, tesne po operacii som bola dokonca v JOJ v hlavnych spravach, pretoze bol Tyzden glaukomu a mna sa lekar spytal ci by som bola ochotna o mojej dg porozpravat do kamery. Ti lekari a cely personal boli tak uzasni, ze som to urobila hlavne kvoli nim 😀
@zelmirka1

borka8
26. feb 2015

ahojte, som rada, že som objavila túto diskusiu. aj ja bojujem už niekoľko rokov, s kvapkami mám hodnoty okolo 20 - 22, takže sa celkom držím. ale zaujímalo by ma, aké máte skúsenosti s kvapkaním v tehotenstve? na mojich kvapkách je uvedené, že môžu poškodiť plod. ja ešte nie som tehotná, ale do budúcna by som to chcela vedieť. ďakujem za vaše postrehy

midori123
26. feb 2015

@borka8 ahoj🙂 Tak ja mam momentalne tlak bez kvapiek 20. Oproti tym 50 je to brnkacka😀 V tehotenstve som si kvapkala 3x denne Cosopt + Brimonal. Ale ja som to mala velmi vysoke, takze na vyber nebolo... No az od nejakeho 6-7 mesiaca. Dovtedy som ani len netusila, ze mam nejaky glaukom.

borka8
26. feb 2015

@midori123 ahoj, ďakujem za odpoveď. keď to budem potrebovať vedieť kvôli tehotenstvu, určite sa opýtam očnej, ale moja veľmi komunikatívna nie je, takže zatiaľ som sa jej nepýtala.

midori123
26. feb 2015

@borka8 ono myslim ze na snad na kazdych kvapkach je napisane, ze pocas tehotenstva sa neodporucaju. Aspon sa mi tak zda, no na sto percent som si nie ista. Ale samozrejme ti to blizsie vysvetli tvoja ocna lekarka. Drzim palce aby bolo vsetko v poriadku🙂

midori123
26. feb 2015

@borka8 joooj... pisem jak hotentot😀 Ale snad sa tomu da rozumiet...😉

borka8
26. feb 2015

@midori123 nevadí 🙂 pochopila som a ďakujem za odpoveď

zuzu_la
13. apr 2015

môže let lietadlom ohroziť očný tlak? kvapkám si 2x denne. leteli ste už s touto diagnózou?

zuzu_la
28. apr 2015

dnes po kontrole, očný tlak 19, čo je u mňa OK. doktorka ma povzbudila, objednala na OCT a odporúča mi SLT.

scorpionflower1
8. jún 2015

Ahojte, tak sa pridávam do klubu :( mám 27 a zatiaľ diagnostikovanú hypertenenziu, na ľavom oku 25 a na pravom som mala 28 (opakovane) po záťažovom teste mi to vystúpilo až nad 30 :-/ celé zle...ešte ma čaká OCT a vyšetrenie terča (či-čo) na perimeter som bola, tam bol výsledok dobrý, zorné pole mám vporiadku. Očná mi pozerala očný nerv cez ten prístroj, ktorý má v ambulancií a povedala, že vyzerá, že ho nemám poškodený. Od narodenia mám šedý zákal v očiach, ktorý môjmu videniu neprekáža, ale asi mi zvyšuje očný tlak. Doktorka povedala, že si ho mám dať vybrať a možno sa mi očný tlak upraví, ak nie, budem si musieť celý život kvapkať do očí kvapky. Za rok-dva plánujem otehotnieť, máte s tým niektorá skúsenosti? Porodili ste zdravé deti napriek tejto diagnóze? Kvapkali ste si do očí aj počas tehotenstva? Rohovku mám dosť hrubú, čo je, ževraj, v môj prospech (585 na jednom oku a na druhom a 605 neviem čoho). Nemám z toho vôbec dobrý pocit, nemala som to ani po kom zdediť, nikto z rodiny to nemá, len ja.

midori123
8. jún 2015

@scorpionflower1 ani u nas v rodine ho nikto nema. Mne ho zistili pocas tehotenstva. Niekde vyssie som uz o tom pisala. Kvapkala som si kvapky 3x denne Cosopt a Brimonal. Ale ja som mala aj napriek tomu tlak cez 50, alebo nemeratelny. Kvoli tomu som rodila sekciou, ale mam nastastie zdrave dieta. 😉
Operovali ma o 3 a pol mesiaca po porode.

scorpionflower1
9. jún 2015

@julca92 : Ak ešte hľadáš, ja mám 27, ale glaukóm mi diagnostikovali len teraz. Neviem si predstaviť, že si mám čosi kvapkať do očí celý život ☹

scorpionflower1
9. jún 2015

@midori123: A teraz, keď ťa zoperovali je to vpohode? Vidíš normálne? Upravilo sa ti to? Cez 50 je dobrá pálka, to si nemala žiadne príznaky? Sorry za toľko otázok, ja som len z toho mimóza, nič mi nie je, nič ma nebolí len mi hovoria, že mám glaukóm, je to hnusný pocit. Zrak nemám poškodený, mám len ten vrodený šedý zákal, preto horšie vidím na jedno oko, ale aj tak mám len jeden a pol dioptrie. Perimeter som mala úplne vporiadku, ale záťažový test bol zlý, tam mi ten tlak stúpol hneď z 28 torr na 31 torr za 20 minút ☹ OCT ma eštelen čaká budúci týždeň, tak dúfam, že mi tam už nič horšie nezistia.

midori123
9. jún 2015

@scorpionflower1 teraz je to uz v pohode. Od Vianoc si nic nekvapkam. Na kontrolu chodim 1x do mesiaca. Tlak mavam okolo 20 az 21, co je v mojom pripade maly zazrak 🙂 Ale priznam sa, ze uz od februara som tam nebola. Nejak nie je kedy☹
Mna este caka vymena sosovky. No primar povedal, ze operovat sa to bude, az ked to bude naximalne nevyhnutne. Skor urcire nie.

scorpionflower1
9. jún 2015

@midori123 Tak to je super, ze sa ti to dostalo do normalu. Najblizsie, ked pojdem na kontrolu opytam sa na operaciu. V prvom rade si musim aj ja dat vymenit sosovku kvôli tomu sedemu zakalu. Citala som, ze tie sosovky, s ktorymi vidis aj do blizka aj do dialky (multifokalne tusim) su nekrestansky drahe, takze si este musim rozmysliet co urobim. Zevraj by mi to malo po tejto operacii aspon trochu klesnut, takze stale ostava nadej, ze sa tych kvapiek zbavim. A povedal ti vôbec niekto z coho si to mala? Ci nikto nevie? Mne je to zahada strasna. Nemam to vrodene, nie je to zdedene a vek na to este nemam. Asi to ma nieco spolocne s mojou autoimunnou stitnou zlazou ☹
Dost ma dostala reakcia mojej ocnej (neviem odkial si, ja chodim k Mudr. Alakšovej do Mlynskej doliny), ta mi hned povedala, ze je to dozivotna diagnoza a neda sa toho zbavit a pritom sa tvarila akoby som umierala. Teraz mi pises, ze ty si sa toho operaciou zbavila. Tiez mi povedala, ze mam predstadium glaukomu a na papieri mam napisane, ze mam chronicky glaukom (pritom ona na nerve nic nevidi a perimeter mam dobry, na OCT som este nebola). Som z toho dost zmätena. Neviem ci by som nemala ist este za dalsim ociarom. V utorok idem na ocnu kliniku Vesely, kde mi budu robit OCT a vysetrenie zrakoveho terca.

midori123
9. jún 2015

@scorpionflower1 ja chodim k Veselemu. Tam ma aj operovali. Skveli tim lekarov. Odporucam 😉

scorpionflower1
10. jún 2015

@midori123 : Majú tvoje kvapky nejaké vedľajšie účinky? Ja mám dojem, že mám väčšie kruhy pod očami, alebo si to len vymýšľam? :D

midori123
10. jún 2015

@scorpionflower1 mne sa robili z kvapiek jacmene a opuchalo mi oko. A este som mala vyzratu pokozku okolo oka. Lenze ja som si kvapkala strasne kvanta roznych kvapiek. Teda hlavne po operacii.

scorpionflower1
11. jún 2015

@midori123 : Ja som tiez mala minuly tyzden jacmen, teraz si kvapkam troje kvapky (dvoje aj na alergiu) ale tie len do nedele. Potom mi ostanu uz len tie jedny, tak dufam, ze to bude vpohode. Diky za odpoved.

myskacici
27. sep 2015

ahojte, chcem sa spýtať, ako to je vlastne s dojčením. Počas tehotenstva som bola bez liečby, hodnoty som mala dosť dobré. Teraz som už pred porodom a strašne ma začali bolieť oči. Pravdepodobne mi tlak vystúpil. Myslela som si, že budem v pohode dojčiť a bez kvapiek. Ale asi ma kvapky neminú. 😒 Dojčili ste niektorá aj s kvapkami?

midori123
27. sep 2015

@myskacici ano, ja som kojila aj kvapkala. Nastastie to nebol moc velky problem ;)

myskacici
27. sep 2015

@midori123 a možem vedieť aké kvapky ste užívali?

midori123
27. sep 2015

@myskacici Cosopt a Brimonal. Ale na Cosopt som chvilku po porode dostala silnu alergiu a jacmen taky, ze som vyslovene nemala oko! Takze ten sa potom vysadil. A este som uzivala dlho iste kvapky, ale za svet si teraz neviem spomenut ako sa volaju. Su dvoje kvapky s takmer rovnakym nazvom. Je tam odlisne iba jedno pismenko. Tie jedny su jednozlozkove a tie druhe dvojzlozkove. A na tie som tiez chytila alergiu. A predne tuto druhu zlozku obsahoval aj ten Cosopt. Ked si spomeniem, tak napisem. Ja som uz po operacii a pomaly rok si nic nekvapkam. Tlak mam cca 20 az 23 co je u mna uplne super 😀