icon

Glaukóm - zelený zákal

bobulka34
25. okt 2010

Nemá niekto skúsenost s touto chorobou? mavam tlak ocny 30-40.

myskacici
27. sep 2015

@midori123 Cosopt som užívala ešte pred tehotenstvom a tiež mi nerobil dobre. A ten brimonal som brala chvilku na začiatku tehu. Takže sa nemusim bať o babatko? Mohla by som teda kojiť a kvapkať?

midori123
27. sep 2015

@myskacici ono myslim ze na kazdych kvapkach je napisane, ze nie je vhodne pre tehotne a dojciace zeny. No co si budeme hovorit... Vo vela pripadoch to tam uvadzaju uz iba ako taku rutinu... Nedovolim si samozrejme hodnotit vsetky lieciva. Myslim tym iba tieto kvapky do oci. Ja som moc na vyber nemala. Tlak som mala pravidelne vyssi ako 50 az nemeratelny, lebo pristroj nebol schopny tieto vysoke hodnoty namerat. Nakoniec som aj rodila sekciou, lebo bola velka moznost, ze prirodzeny porod moje oko uz nezvladne. Ale aj tvoj stav mysi odobrit ocny lekar aj gynekolog

myskacici
27. sep 2015

@midori123 ja mám tiež naplánovanú sekciu kôli vysokým hodnotám. dakujem za radu

midori123
28. sep 2015

@myskacici tak drzim palce aby vsetko dobre dopadlo 😉

lenocka3010
18. okt 2015

Dobry vecer, tak aj ja sa tu pridavam, chcela by som sa co najviac dozvediet o liecbe pretoze uz asi 2,5 roka sa liecim na glaukom. Teraz som bola na kontrolu na glaukom.ambulancii vraj podla vysledkov nie je to velmi dobre. Doktorka mi predpisal dalsie kvapky inak beriem 2-krat cosopt a raz ocuhyl. Som z toho nestastna co bude dalej. Hlavne teraz nemam pracu a ako krajcirka by som ju nemala ani robit lebo mi to skodi, ale aku pracu si najst aj upratovacka ma dole hlavu sklonenu.........

scorpionflower1
19. okt 2015

Ahoj, ja mám zvýšený vnútroočný tlak už asi päť rokov, nebrala som na to žiadne lieky, no v júni som išla po dlhej dobe k očnej a tlak sa mi ešte zvýšil, tak mi nasadila kvapky Azopt, beriem ich dvakrát denne. Bola som aj na OCT vyšetrení a na sietnici mám v dvoch sektoroch úbytok buniek, ktoré je spôsobené očným tlakom, očný nerv mám v poriadku. Momentálne som po operácii očí, ale nie kvôli glaukómu, kvôli vrodenému šedému zákalu - vymenili mi moje očné šošovky za umelé. Vraj by to malo trochu ten očný tlak znížiť a stabilizovať. Zatiaľ neviem aký to má efekt, ale keď som bola na kontrole po operácii, mala som tlak 18 mmHg na oboch očiach, čo nie je zlé (hlavne pri mojej hrúbke rohovky - mám ju o dosť hrubšiu ako je priemer). To, že si krajčírka, podľa mňa, nevadí tvojej diagnóze. Odkiaľ máš túto informáciu? Predkláňanie sa pri cvičení zvyšuje očný tlak, tomu by si sa mala vyhýbať, ale ohýbaniu hlavy? To som ešte nepočula. Keď si máš vybrať medzi šitím a upratovaním, určite by viac prospelo tvojim očiam byť krajčírka - tam sa toľko nenamáhaš a nedvíhaš zo zeme veci. Mne moja očná povedala, že nemôžem napr. piť veľa kofeínových nápojov a veľa vody naraz, inak mi nič nezakázala. A máš aj reálne problémy so zrakom alebo len výsledky nie sú dobré?

lenocka3010
15. nov 2015

Dakujem za vas prispevok, no aj mne povedala ze naraz vela vody nie, aj dlhodoba praca v zahrade nie, asi ani nocne smeny nie, praca ako krajcirka uz som pocula ze to nie, ale este som necakala ze uz by som nemala to robit, inak niekedy ma bolia obe oci cely den, alebo ma rezu oci tak si dam castejsie ocuhyl, a odkedy sa liecim vidim na blizko rozmazane, ocna to nepripisuje liecbe ale odvtedy sa mi rozmazuje len na blizko na dialku vidim dobre, podla vysledkov je to dost rizikove, tak uvidim co bude dalej, ale....

scorpionflower1
15. nov 2015

@lenocka3010 :Nemáš za čo (dúfam, že to tykanie nevadí), rada si aj ja s niekým o tom popíšem. Keď mi očná povedala prvýkrát, že to vyzerá na glaukóm skoro ma vystrelo. No ja nemám úbytok zorného pola, ani poškodený očný nerv, tak sa ešte celkom nedá hovoriť o glaukóme. Tlak sa mi tiež stabilizoval, naposledy som mala 15mmHg a 18mmHg, takže veľmi dobre. No po tej operácii šedého zákalu vidím tiež ako ty - rozmazane na blízko, je to nepríjemné. Okrem toho mám ešte tzv. halo a glare efekty - teda vidím okolo svetiel veľké svetelné kruhy, všetky predmety mi "žiaria" a vytvárajú tiene, nečítam dobre v šere a svetlo ma strašne oslepuje - pomaly sa to zlepšuje, ale vidím teda horšie ako pred operáciou ☹, no tlak mi klesol. Ty máš aký očný tlak? Aj si bola na nejakých podrobnejších vyšetreniach?

lenocka3010
16. nov 2015

Tykanie nevadi v pohode, no ked mne to zistili tak som myslela ze odpadnem nikdy som o tej chorobe ani nepocula ani nemam po kom mat zdedene, chodim na glaukom, ambulanciu teraz som bola po roku a pol, a na ocnu kazde 3mesiace, inak mi este vadi ked je vela svetla hlavne rano ale na dialku vidim dobre, tlak mam tak na hranici tych 20, 21 a chodim na vysetrenie oct a neviem co este, len tie doktorky nic dobre nevysvetlia len vsetko rychlo a tym skratkam v sprave nerozumiem, sice doktorka ma upozornila ze vecer necitat ani ponocovat ale hlavne teraz s tou pracou neviem ako, co by som mohla robit.........teraz mi pridala kvapky pilokarpin, ale vraj ich beriem zle, neviem preco?......

scorpionflower1
17. nov 2015

U nas v rodine to tiez nikto nema, ja chodim normalne k ocnej kazde dva-tri mesiace a na OCT som bola raz a na perimetri (to je to s tymi svetielkami, kde stlacas tlacitko) tiez raz v glaukomovej poradni. Tam ma poslali si dat vyoperovat ten sedy zakal (inak mi nevadil, lebo bol maly), vraj mi to pomoze stabilizovat tlak v oku. Vyzera, ze je to pravda, tlak mam po tej operacii nizsi. Predtym mi nesiel dole s Arulatanom skoro vôbec a s Azoptom asi ako tebe na 20, 21. Prvykrat, ked som dosla k ocnej som mala 24 a 28, ked mi robili tie zatazove testy s vodou, tak nad 30. Pilokarpin prvykrat pocujem, ale teraz som si precitala, ze to ma stahovat zrenic. Ale preco ti povedala, ze to zle kvapkas neviem.Kolkokrat za den si to davas? Vecer necitat ani neponocovat??? To mne moja nepovedala a s tym by ani nepochodila...ja robim korektorku a editorku v novinach, kde byvaju uzavierky prave vecer a vecer aj vzdy robim s pocitacom, to by som musela dat vypoved :D nechcem rypat, ale ta tvoja ocna ma nejake prisne tie zakazy a prikazy, sak nevie ako sa väcsina ludi zivi v tomto storoci? Co mas ostat na invalidnom? Ta moja doktorka je veru väcsia realistka... a OCT ti ako vyslo?

lenocka3010
17. nov 2015

Tie kvapky pilokarpin mi predpisala na glaukom.ambulancii a kazala mi kvapkat raz denne vecer o 18hod.po nich som videla tak tmavo, ale ocna ku ktorej chodim kazde 3 mesiace, co mi povedala ze zle kvapkam mi ich posunula az na 21hod pred spanim, teraz neviem ci ucinkuju alebo nie lebo po nich idem spat a rano nic zvlastne len mam citlive oci na svetlo to bolo aj pred tymi kvapkami, tie testy s vodou mi nerobili, tie zakazy mi dala na glauom.ambulancii teda ma upozornila. Mozem len opisat vysledky lebo tym skratkam nerozumiem- OCT:krivky na hranicnu uroven, po roku lahka progresia v lavo hore, v makulach bez strukturovych zmien, obojstrane difuzny pokles RNFL, len ako zistit ci beriem dobre kvapky? Mozno aj tie od tlaku beriem zle ale doma to nezistim......

deti2anzu
13. jún 2016

ahojte, očná lekárka mi povedala, že mám glaukom s otvoreným uhlom, neviem sa z toho spamätať, pri myšlienke, že oslepnem, mám 49 rokov, doteraz som nejaké problémy nemala, akurát od novembra minulého roka ma začali svrbieť oči. Lekár ku ktorému som chodila mi oči vyšetril a povedal, že mám syndróm suchého oka a to bolo všetko.Tak som išla k druhej doktorke a tý mi povie, že mám glaukóm. Som z toho hotová, nič sa mi nechce robiť..........

zrka
13. jún 2016

@deti2anzu ahoj, tak to mi je ľúto. Ale nevešaj hlavu, neznamená to že hneď prestaneš vidieť. A máš aj prejavy glaukómu? Ako vidíš? (vízusy?)

scorpionflower1
14. jún 2016

@deti2anzu Ja som sa tiež bála, ale z glaukómu neoslepneš, keď ti ho včas zistili a nasadia ti účinnú liečbu. Ja mám napr. 28 a glaukóm mi zistili, keď som mala 27. Beriem kvapky Carteol a tlak mám vždy okolo 17-18, očný nerv nemám poškodený len OCT mi ukázalo len malé poškodenie sietnice v pravom oku (vôbec to nepociťujem) Pokiaľ dobre vidíš a budeš mať účinnú liečbu, tak budeš vpohode, neboj sa. Máš veľké šťastie, že ti na to prišli teraz. Moja kolegyňa to zistila v 40. rokoch tak, že už mala výpadky v zornom poli a poškodený očný nerv. Lekár ti povedal čo? Aký máš tlak? Určite nie. Mne moja doktorka povedala, že ak je ochorenie kompenzované dá sa s ním normálne žiť až do smrti.

mims3
15. jún 2016

Zdravím Vás. Aktívne hľadám pacientov, ktorým novo diagnostikovali GLAUKÓM. Ak sa niekto nájde napíšte mi email - mina3093@azet.sk . Podrobnosti vysvetlím. 🙂 😉

zrka
16. jún 2016

@scorpionflower1 je dobré pozitívne myslieť, ale až tak? Do smrti?

scorpionflower1
16. jún 2016

@zrka Keď ti budú fungovať kvapky do očí alebo ti operačne znížia tlak, tak nevidím dôvod, prečo by si mala oslepnúť. Zrak sa ti môže zhoršiť, ale hovoriť hneď o slepote je prehnané. Nehovoríš o tom aké máš výsledky z perimetra, OCT al. HRT ani aký máš VOT alebo akú máš hrubú rohovku, to sú všetko fakty, ktoré ovplyvňujú priebeh tvojho ochorenia. Pozri si toto fórum, viem, že jedna baba tu písala, že mala tlak 40-60 torr v tehotenstve. Po pôrode jej to zoperovali a teraz má tlak 21-22 torr a vidí. Ja som mala 5 rokov tlak 26-28 torr bez liečby a nerv poškodený nemám lebo mám hrubšiu rohovku (595 a 600). Ale sú aj opačné prípady, môj doktor hovoril, že jednému jeho pacientovi zničil glaukóm zrak (oslepol) do troch týždňov. Ja som sa tiež zľakla, keď mi to povedali a bola som z toho v strese, ale začala som čítať na webe, popýtala som sa doktorov a tí mi povedali všetci to isté - pokým je glaukóm kompenzovanýa OCT ti neukazuje zhoršenia, je to okej a pokým zostarneš (aj ja) možno vymyslia ešte novšie liečebné postupy. Hlavu hore, netreba sa opúšťať (ale chápem tvoje pocity, neboj to ťa prejde) 🙂

scorpionflower1
16. júl 2016

@zrka
@deti2anzu Caute baby, minuly mesiac som bola na kontrolnom perimetri, kde lekarka konstatovala zhorsenie glaukomu, ked mi to povedala, zacala som sa dost bat, ze sa mi to bude zhorsovat a budem musiet brat dvoje-troje kvapky. Objednala ma aj na OCT, kde som minuly rok v juni mala patologicky nalez v dvoch kvadrantoch sietnice na pravom oku a v lavom som mala jeden hranicny nalez v jednom kvadrante. Tak som cakala, ze OCT bude tento rok tiez horsie ako aj perimeter. No ale co sa nestalo...nalez je nie ze horsi, on nie je ani rovnaky, ale je lepsi (co je logicka blbost, lebo vlakna na sietnici mozu len ubudat oni sa neregeneruju a nepribudaju, no mne podla vysledkov vysetrenia pribudli). Tak mi teda v glaukomovej ambulancii povedali, zevraj ten minulorocny nalez bol skresleny, kvôli tomu, ze som mala vrodeny sedy zakal (zakalenu sosovku) preto mi skener nepresvietil cele oko a vykazal to ako patologicky nalez. Teda tohtorocne OCT mam bez akejkolvek patologie, lebo sedy zakal uz nemam, na jesen minuly rok mi ho zoperovali, teda OCT pristroj pekne presvietil a odfotil celu sietnicu. Ocny tlak mam vsak stale vysoky bez kvapiek, preto mi ich nechali. Takze sa zda (bodaj by to tak naozaj bolo), ze nakoniec by som nemusela vôbec mať glaukom. To vsak ukaze cas ci aj dalsie OCT, ktore mam o 18 mesiacov bude dobre. Spytala som sa doktorky aj na to, preco mam potom horsie vysledky z perimetra a ona povedala, ze je to velmi subjektivne vysetrenie (doslova ju citujem "ako sa vyspite") Clovek raz stlaca malo, potom stlaca vela :D nabuduce ho asi odmietnem robit, iba ma to zbytocne vystresovalo. Takze, nevesajte hlavu, podla jedneho vysetrenia a ani podla dvoch ci troch v priblizne rovnaku dobu sa neda urcit ci to je glaukom - glaukom sa diagnostikuje roky, nie jednorázovo.

lindiak
19. okt 2016

Ahojte, ja ja mám glaukóm liečim sa asi á mesiacov kvapkami. Bolesti očí neustupujú ja už neviem či si mám dakým zázrakom zvyknúť že ma oči nonstop bolia... občas bolí aj hlava a oči sú veľmi červené, cievky v očiach výrazné a nemiznú...Prosím Vás to sa fakt tej bolesti nedá zbaviť? a máte aj vy problém s tými cievkami v očiach ?

monnell
25. dec 2016

Dobrý deň mamina, mam tiež kvapky xaloptic na očný tlak 1x večer, prosím vás som v 7 týždni tehotenstva môže sa používať alebo prestať? Vďaka za radu

zrn
12. jan 2017

Ahojte, tiež by ma zaujímalo ako je to s kvapkami na vnútroočný počas tehotenstva. Môžu sa používať, či ich treba vysadiť? Či záleží od typu/značky/účinnej látky?

monnell
12. jan 2017

mne lekár povedal ze xaloptic môžem tak je to od typu kvapiek

lindiak
14. jan 2017

Baby a aké mávate bolesti očí ? Alebo vadí vám niečo ? mne napríklad oči veľmi reagujú na isté veci ako zafajčené prostredie, vietor ..hneď rozbolia. Máte to tak aj vy ? Hnevá ma že keď poviem očnej že ma oči stále často bolia nič mi k tomu nepovie ako keby to bola samozrejmosť.

monnell
15. jan 2017

Mňa bolievala hlava a mala som už okuliare poslal ma Dr. k očnemu na tlak

maareeciisko
18. jan 2017

Zdravim,mal niekto svalove zasklby z kvapiek AZOPT?

scorpionflower1
8. mar 2017

@maareeciisko : Z Azoptu nie, uzivala som ho polroka, ale ja mavam svalove krce z Carteolu, napr. v takých miestach ako je hrdlo alebo ústna dutina - jazyk, znie to čudne, ale myslím, že to mám z toho, lebo sa mi to vždy stane bezprostredne po užití kvapiek (v príbalovom letáku sú uvedené ako nežiaduci účinok aj svalové kŕče), môže to však mať aj iné príčiny, napr. nedostatok vápnika alebo magnézia...

zuzu_la
18. apr 2017

@midori123
@myskacici
môžem sa vás opýtať, ako vám bol vedený pôrod? ja mám dva posudky od dvoch lekárov a jedna píše zvážiť sekciu a druhá, že sekcia nie je nutná. mám pred pôrodom a neviem sa z toho vysomáriť. počas tehotenstva som mala tlak dobrý aj bez kvapiek.

myskacici
18. apr 2017

@zuzu_la ahoj, rodila som plánovanou sekciou, moja očná lek napísala jasne, že pôrod iba sekciou a tak s tým neboli poblémy.

midori123
18. apr 2017

@zuzu_la ja presne tak isto ako kocka pise nadomnou. Lekar napisal spravu, v nemocnici kam som isla rodit ma tiez poslali na ocne za primarkou oddelenia a ona iba odsuhlasila, ze porod musi byt vedeny sekciou.
Drzim palce🙂

scorpionflower1
19. apr 2017

@midori123 : Mozem sa opytat co rozhodnutiu viest pôrod sekciou predchadzalo? Mali ste v tehotenstve vysoky ocny tlak aj bez kvapiek ?(predpokladam, ze ste kvapky nebrali). Citala som uz velakrat, ze vysoky ocny tlak uz nie je automatickym dôvodom pre sekciu, tak by som chcela vediet, podla coho ocni lekari rozhoduju. Ďakujem