icon

Hľadáte objektívnu pravdu alebo vám nevadia polopravdy a konšpirácie?

21. okt 2023

Je doba polopravd a konspiracii.
Historia sa zial neustale opakuje.
Obcas aj v ojektivnych mediach su polopravdy.
Mozno by stalo za to, studovat historiu. Ci uz sledovanim odbornikov na youtube napr. Dejepis inak alebo samostudium.
Starsie historicke knihy su urcite v kazdej kniznici.
Kedze dejiny sa opakuju, studiom clovek moze ziskat nadhlad a viac sa priblizit k objektivite.
Ako to mate vy?

Strana
z2
mima172
21. okt 2023

Ja len, že:
* objektívne médium neexistuje (hoci sa na ne média hrajú, tak nie, nie sú objektívne)
* tvrdiť o niečom, že je na 100% pravda alebo na 100% konspiracia je tiež veľmi trúfalé.

Asi treba troška počúvať aj ten svoj vnútorný hlas, čítať/sledovať viaceré médiá bez predsudkov, doslova "nehltať" všetko len preto, lebo to odoznelo v médiu, ktoré o sebe tvrdí, že poskytuje pravdivé informácie. Jednoducho, myslieť kriticky a sledovať viacero zdrojov atď. A hlavne, nesudit nikoho za iný názor. Súhlasiť nemusím, no nemusím ani skákať a oháňať sa bezvyhradnou pravdou, stačí sa akceptovať.

dadis
21. okt 2023

@mima172 Toto su presne reci ludi, co su nachylni verit konspiraciam 🤣🤣🤣

mima172
21. okt 2023

@dadis Ďakujem za názor, áno som konšpirátorka, na stene mam plagát Putina, plánujem sťahovanie do Moskvy a verím, že medzi nami behajú mimozemšťania s podobizňou ľudí!!! Vďaka za ľudí ako si ty, ktorí dokážu všetkých a všetko tak dokonale odhadnúť ☺️

anna777115
21. okt 2023

Ja,som zažila život v totalite síce, ako dieťa a puberťák, ale toľko podsuvanych informácií a poloprávd nedokázali ľuďom nanútiť ani komunisti, ako je tomu v dnešnej dobe.

rebrambora
21. okt 2023

Objektivne media? 😀😀😀

dadis
21. okt 2023

@mima172 Ja netvrdim, ze si. Tvrdim, ze presne tieto reci maju konspiratori..Ja ziadne informacie neoverujem 3x, naco stracat cas? Su ludia, ktorym doverujem ako odbornikom a nemam potrebu ich spochybnovat..overujem si informacie, leb ked mi nieco logicky nesedi..to by musel mat clovek nadpozemske schopnosti si kazdu informaciu z viacerych relevantnych zdrojov overit a vediet posudit, kde je pravda..

januska12323
21. okt 2023

Pravda vždy vyjde najavo. Je úplne jedno či niečomu verím, fakty sú fakty.

melanta
21. okt 2023

Je smutné, koľko konšpirátorov, hoaxerov a hlúpych ľudí ktorí tomu veria vyplavil ako prvý covid a potom už to išlo. Slovensko je európsky veľmajster v tom, koľko ľudí tu verí bludom. Žijeme momentálne mimo SR a teda okolo seba nevidím nič také. Ale stačí otvoriť sieť so Slovákmi a už to ide človeka zamoriť. Veľmi smutné. Pretože nebude tu lepšie, keď tento národ tak hlúpne.

melanta
21. okt 2023

@januska12323 problém je, že hlupák pravde neuverí

mondolina
21. okt 2023

pre mňa je dôležité že môj život žijem v pravde, to čo je okolo mňa je pravdivé, konšpirácie a overené pravdy ma nezaujímajú, snažím sa žiť čestný život, a neriešim veci čo neviem ovplyvniť.

diewcatqoo
21. okt 2023

Pouzivam zdravy rozum. Myslim, ze mam dostatocny vseobecny rozhlad, aj co sa tyka dejin a geopolitiky, orientujem sa aj v mediach a dokazem vyselektovat hoaxy a propagandu.

reanda
21. okt 2023

objektivna pravda - jedna spolocna pre vsetkych - neexistuje.. aspon co sa 'pravd' alias informacii tyka

cafelatte
21. okt 2023

Nepočúvam médiá, neverím politikom. Kedy si som verila lekárom, ale ako mi zmrzacili dieťa a ako sa správali klamali prepisovali dátumy zastrasovali vyhrážali sa autority a vysokovzdelani ľudia na najvyšších postoch, veľké sklamanie, to nevymyslis..dieťa je v rámci nezvratnych poškodení na žive, liecene na zahraničnej klinike.
Od vtedy si všímam že všade je len jedno veľké divadlo.

viestta
21. okt 2023

@mima172 cloveka so vseobecnym prehladom neoblbne akekolvek medium. Nech cita cokolvek, v istom momente mu zasvieti kontrolka, ze tu nieco nesedi. Clovek nemusi vediet vsetko, ale byt dostatocne orientovany staci aby zistil, kde uz ide o prekrucanie skutocnosti

hortenziaj
21. okt 2023

@mondolina hej lenže tá ovplyvňuje názor iných ako teraz pri voľbách. A to ma desí, že ľudia sa nechajú oblbnut a volia toto,

zmrzlinka2021
21. okt 2023

Niekedy daná vec je pravdou iba v danom čase. A výskumom, praxou, novými poznatkami sa to môže zmeniť. Podstatne je pre mňa byť otvorená zmenám a vážiť si prácu odborníkov, ako sú lekári, vedci a nevykladat si veci svojim spôsobom.

zmrzlinka2021
21. okt 2023

@melanta a vie koľkým politikom vyhovuje hlúpy národ?

mondolina
21. okt 2023

@hortenziaj
desí to aj mňa, ale pre niečo sa to deje.
a toto si ľudia zvolili, oni sú spokojní aj keď ja nie. nezmením to.
pre mňa je dôležitá moja bublina( rodina, blízki).

zafir01
21. okt 2023

@zmrzlinka2021 veľmi trefny komentár . Často v určitom období obdobi považujeme niečo za správne , vyhodnotíme to na základe aktuálnych poznatkov (vedy napr ) a po rokoch sa ukáže ,že to správne nebolo .
Napríklad v minulosti sa podávali húfne tehotným lieky na nevoľnosť ( Nemecka Pharma firma ) . V Tom čase ,s tými znalosťami ,to ženy považovali za správne ,pomôcť telu medicínou . Až kým sa po rokoch neurobil výskum ,že látka v lieku deti vlastne zabíjala a vysoké %sa rodilo postihnutých .
Dnes môžme na tých ľudí nadávať ,ukazovať prstom aj na lekárov aj na tehotné pacientky .v Tom čase ,s tými poznatkami to bolo niečo ,co bolo klasifikované ako prínos pre tehotnú ženu .

bloger
21. okt 2023

Súhlasím, že dobré je poznať aj historiu.

mikadooo
21. okt 2023

Snažím sa overiť. Hlavné bombastické "atómovky" typu "vedci zistili". Napríklad pred časom sa médiami prehnala kauza "papierové slamky". Moja intuícia mi hneď našepkala, že určite zas hoax. Ale radšej som googlila a zistila som, že pravdepodobne to hoax nebude. Píšem pravdepodobne, lebo naozaj nič a nikto nie je stopercentný. Ak ten najväčší odborník (tá najprísnejšia štúdia,...) sa môže seknúť - viď vyoperované zlé oko. Preto som už veľmi opatrná napríklad s okamžitým zdieľaním informácií na sociálnych sieťach, atď.

zeldia
21. okt 2023

@melanta napíšeš v akej zemi zasľúbenej to žiješ? Nebude to skôr jazykovou barietou že máš to šťastie a len nechápeš koli tomu že neovládas jazyk? Jasne že jazyk vieš lepšie ako domaci o tom potom😉

babydesire
21. okt 2023

Na vsetko coho sama niesom priamim svedkom, sa prizeram prizmurenymi ocami a s vykricnikom v hlave, ze aj to je mozne, a mozne aj nie, mozno to tak bolo a mozno nie..ci uz ide o udalosti vo svete alebo o dedinske klebety..konspiracie su premna zaujimavostou rovnako ako zahady a tajomno..milujem to ale nebudem prisahat ze je to isto ciro cista pravda

kristiii
22. okt 2023

@mikadooo inak toto šírenie hlúpostí na sociálnych sieťach, ktoré sú úplne jednoducho overiteľné, neznášam ja osobne v poslednej dobe úplne najviac. Rešpektujem iný názor, resp. pohľad na niečo, ale to, že niekto zdieľa do očí bijúce blbosti, na to som už vyslovene alergická.

autor
22. okt 2023

Dejiny by mali byt ucitelkou zivota, ale nie su.
Skoda, ze sa viac netlaci zhora na prezentovanie dejin modernou formou alebo vyucbu kritickeho myslenia.
Predsa to co sa teraz deje, to sa v cykloch opakuje.
Manipulacia, vymyvanie mozgov, pretlacanie roznych ideologii ci uz soft core alebo hard core. Robenie chaosu, sirenie strachu, stanie ludi medzi sebou.
Aj vo vojne plati len klamanie.
To vsetko tu uz bolo, treba viac studovat dejiny a nenaletiet tomu znova a znova.

20erika07
22. okt 2023

Málo čomu a komu verím, necitam a nepozerám médiá.
Ked ma nejaka vec zaujima, vacsinou si to vyhladam a prestudujem . Nekonšpirujem , stačia mi ludia okolo, len ocami gulam. Moj manzel ma historiu velmi dobre nastudovanu ,lebo ho to vzdy zaujimalo aj zaujima asi najviac zo všetkých oblastí, no štýlom ako to podáva napr.mne, vyznie ako konšpirator ale skor tým prejavom nie obsahom. On to berie podla mna az prilis vážne.
Ja som skor clovek zijuci pritomnostou a kusok kratkou buducnostou. Aky zivot si robim, taky ho mám.

tramtada31
22. okt 2023

@dadis ja by som sa mimi zastala. Poznam niekolko pripadov, kedy media zlyhali. Napr. Kamarat je komunálny poslanec a riešil jednu kauzu vysokopostaveného politika, kde sa jednalo o veľké prachy. Zvolal tlačovú konferenciu, nejaké media aj prišli, ale neodvysielali to, keď prišli na to, o koho sa jedna (nepatrali vôbec, kde je pravda, lebo nechceli poškodiť daného politika a tak mu s podporou medii presiel niekolkomilionovy biznis - cca 30 mil eur). Tiež to bolo na oko odborne podložené, aj keď v dôvodovej sprave bolo všetko 20x nadhodnotene, aby to vyzeralo pre nich dobre. Vtedy som pochopila, ze mediam nejde o pravdu ani o dobro, aby sa v state nekradlo, ale vzajomne si kryjú chrbat.
Dalsi znamy robi redaktora v jednom známom denníku, kde keď vysla najavo kauza vzťah Todova a Zaleska, tak dostali stopku, ze o tom nemôžu pisat. Osobne nie som ziaden dezolat, ale media sú naozaj ovládané záujmovými skupinami a dostavas z nich selektovane a prikrášlene informacie, lebo je to najúčinnejší a najľahší sposob ako manipulovat s verejnou mienkou. Najhoršie, ze oni prechádzajú aj na sociálne siete - napr lokalne skupiny si poskupovali politici a selektujú tam nevhodne prispevky proti sebe a opozicnikov blokuju.
Pravda je ako matka, vzdy je len jedna. Skoda, ze je v mediach velakrat prekrútená..

dadis
22. okt 2023

@tramtada31 A preco by mali media rozoberat sukromny zivot redaktorky? Todovu menujes a preco neuvedies kauzu a meno politika? Ved to je verejna funkcia...prepac, ale je mi z ludi na SK uz zle 🤢

tramtada31
22. okt 2023

@dadis Todovu menujem, lebo plus 1 deň to tuším vtedy jediný zverejnil a išlo o vyťahovanie informácií zo spisov, ktoré jej zaleska určite poskytovala. A politika nemenujem, lebo je to velka ryba a nevieš si k tomu dohladat informacie, keďže to media odignorovali.

dadis
22. okt 2023

@tramtada31 Prepac, ale nie si pre mna partner do rovnocennej diskusie.

Strana
z2