icon

Hlúpe reakcie na tragédiu

12. mar 2023

Tak, strašne ma vytáča ako takmer všetci ľudia používajú stále tie iste otrepané formulky ako reakciu na tragédiu alebo trápenie iného človeka, neviem či sú takí necitliví alebo hlúpi, že si neuvedomujú ako tieto slova dokážu tomu človeku viac ublížiť ako utešiť.

Príklad, niekomu niekto zomrie napríklad bábätko alebo manžel ako som tu včera videla diskusiu a už sa to spustí:

“Neviem si ani predstaviť niečo take”
Tak do … jasne že si to nevieš predstaviť, kým sa ti to nestane, čo to je za blbosť? Okrem toho další význam tejto vety je že ty si rad že nie si v mojej situácii…

“Ja by som to neprežila…”
Tak teraz sa mám ísť zabiť lebo ak prežijem tak som dostatočne neľúbila tu osobu čo zomrela alebo som necitlivý človek?

“Ja by som sa nedokázala takto starať napríklad o choré dieťa alebo manžela”
Aha, takze tu osobu teraz dostatočne neľúbiš ty, či ako?

A takto je milión ďalších, ktoré mi teraz neprídu na um.

Tiež som včera v diskusii videla “Prajem ti úprimnú sústrasť” . PRAJE SA LEN NIEČO DOBRE, úprimná sústrasť sa vyjadruje ako tam niekto dobre podotkol, už by to mohli ľudia pochopiť .

Koniec výlevu

Strana
z3
jan510
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 uz raz tu bola anonymna diskusia asi mesiac mozno aj viac dozadu a ked sa pytali zeny preco pise anontmne, tiez spominala, ze nechce aby si ju potom vyhladavali. Ale uz si vobec nepamatam o com to bolo

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka Cize ty mas profil s emnom a priezviskom a preto nechces zakladat temy pod svojim nickom?

autor
12. mar 2023

@ukulela reakcia “je mi to luto, ja by som to neprežila” vyjadruje slabosť, to ano, ale obracia tému na seba, na svoju vlastnú slabosť, nemôžeš tým predpokladať že aj ten druhý človek je rovnako slabý. Je mi to luto, je to hrozna tragédia, je to nefér alebo tak podobne, vtedy opisuješ tu situáciu a nie seba samého

autor
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 presne tak

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka OK,mas meno a priezvisko. A teda tuto temu si zalozila ako anonym preto, lebo sama vnimas, ze vystupujes nie tak celkom vhodne a vnimas to ako "riziko" do buducna?
Pytam sa preto, lebo keby si vystupovala adekvatne, predsa nemas dovod sa bat, ze inokedy "to niekto napadne" cez tuto temu, nie?

whatever1
12. mar 2023

Podla mna si to mala radsej naformulovat tak ako pises vyssie. V uvode znies utocne a nahnevano. Ti ktorych sa to tyka sa potom maju potrebu branit rovnakym stylom a dosiahnes len to, ze to ze si “chybu” natruc nepriznaju, pretoze tie frazy nie su myslene zle. Aj ked z pohladu cloveka ktory si presiel tragediou to moze vyzerat inak. Ja ti rozumiem a je dobre dat druhym vediet ako mozu niektore “frazy” ublizit alebo byt neprijemne.

autor
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 preboha ale veď ja stále takto vystupujem 😁 ja nechcem aby ľudia na základe mojich príspevkov o mojom živote vydedukovali o alej tragédii v mojom živote sa bavíme alebo mi tu vyhadzovali témy na ktoré som kedysi reagovala že veď tam si vravela takto

domak2
12. mar 2023

Neviem si predstaviť niečo take= neviem ako by som reagovala v tvojej situacii.
Ja by som to neprezila=obdivujem aká ostávaš silná v tejto situácii.
Ja by som sa nedokázala starat=som slaboch a viem to, máš môj obdiv.
Keď niekoho sudis tak sa používa odsudzujem, nie odcudzujem, pokiaľ pri tom nekradnes alebo sa nevzdalujete.
Plus pokiaľ niekto verejne zdieľa svoje trápenie na internete dostane široké spektrum reakcií nakoľko prístup na internet má naozaj kde kto.

katarinka89
12. mar 2023

@fineta výstižne si to napísala

katarinka89
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 ja som napísala svoj názor, podľa seba ako to vnímam ja. Ja som tu niekoľkokrát napísala svoj názor, no to čo tu do mňa púšťali tie ženy to bola hrôza. Podstatu veci som sa dozvedela asi pri 4 komentároch zo 100. Do budúcna pokiaľ budem ja niečo chcieť hodiť sem- už len anonymné. A keď to bude aj banalita- nemám potrebu sa tu nechávať urážať keď ma tu nikto nepozná a súdi len z profilu alebo si domyslieť,,lebo aj včera, minule,,tu bolo niečo podobné a určite si to ty.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka

OK, chapeme ta teda - mas tu profil, kde mas urcitu tvar a nechces proste aby si tuto tvoju "tvar" realne ludia spajali s tvojou povahou a vystupovanim. Proste dnesny "instagram zivot"...

PS:
- je rozdiel davat anonymne tazku zivotnu temu a rozdiel tych x tem, podobnych tebe

dominikamacakova
12. mar 2023

Nie každý je vyštudovaný psychológ, ktorý vie aká formulka sa hodí na každú situáciu

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@katarinka89
Chapem ta, aj ked ja som tu nejake urazanie nepostrehla.
Co vnimam su profily, kde zena caka 4te dieta, frajer je alkohlik a kurevnik a proste si najde niekto jej temu zpred dvoch rokov, kde riesila, ze ju frajer zmlatil a ona caka tretie dieta..

katarinka89
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 a ešte prečo by koli tomuto mala byť hodina do ,,negatívneho vnímania na MK? Véd koli jednému opacnemu názoru je zlý človek? Alebo tie komentáre, že daj si neurol, akože fakt toto nechápem. Z autorkinho písania mi nepríde že by bola taka ako ju opisujes, vidíš, a už sme zasa vlastne pri tom vytváraní si usudkov na základe čoho? Tohto príspevku? Ja takto ľudí nenudím a preto ju chápem. Prepáč že teba som označila ale nechce sa mi to každej vypisovať.

iwesska
12. mar 2023

Staci zavolat? Som tu pre teba? Toto mam napisat cudzej osobe na soc.sieti,kt.som v zivote nevidela? Toto nemozes mysliet vazne...Vsak to je vacsi vysmech dotycnej,ako tie frazy,co si uviedla.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@katarinka89 Ja som nepisala, ze by mala byt "hodena niekam" - to vnima tak autorka tejto temy. Proste inak vystupuje pod svojim profilom (to su tie mile mamicky, pecuce kolaciky,..) a inak napr. v tejto diskusii (podla mna chybajuca empatia a posudzovanie).

katarinka89
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 nevieme v akých životných situáciách sú tí ľudia, ktorí tu istú tému riešia x krát. No keď ju toľko riesia- asi je to pre nich dôležité ju doriešiť, potrebujú iný pohľad na vec, cítia sa bezmocní....inak sa to nám číta a iné je keby to napr.ty alebo ja prežívame. Ľahko sa napíše ortieľ tej Autorke ale život takto nefunguje, že buď áno alebo nie. Niektoré témy keď prebehne tak zľahka ,tak neverím co čítam. A priznám sa, že snažím sa poradiť, vcítiť sa do daného problému. Ale iné ženy to tu berú ako relax pri pive a pukancoch a adekvátne k tomu aj komentujú.

terezka1947
12. mar 2023

@autorka máš v mnohom pravdu,ale aj z pohľadu toho človeka,kt.by chcel zareagovať na bolesť,či trápenie iného je ťažké reagovať "správne".
Niekedy sa tak snažíme nepovedať hlúposť,kontrolovať sa,že z toho vznikne aj nešťastná formulácia.
Takže až tak by som neodsudzovala všetkých.
Druhá vec,mne osobne vadí to vseobjimajuce, milujuce a patetické predstieranie,ako má niekto chápe...a je tu pre mňa. Keď viem,že ten človek na mna kašľal pred mojim nešťastím a bude rovnako kašľať potom,ako zídem z očí.
Človek,kt.si v živote ničím neprešiel mi ide v mojom vážnom probléme povedať,že má chápe....no,čo to v človeku vyvolá?alebo povie,musíš byť silná,to zvládneš v pohode. Čas to vyrieši,neboj.
To sú také o ničom povzbudenia. Keď ich počuješ od človeka,čo si v živote niečim už prešiel, tie isté slová menia odrazu hodnotu. A povzbudia.
Takže to uzavriem,od neznámych ľudí na fórach nečakám nič speci. V podstate hocijaké empaticke vyjadrenie je ok,hoci si to aj otočí na seba:ja by som to neprežila.

lindous
12. mar 2023

Ľuda často vypúšťajú z úst zaužívané formulky bez hlbšieho zamyslenia, môže byť ťažké zareagovať a myslím, že to treba tak brať a tiež sa nad tým do hĺbky nezamýšľať... v konečnom dôsledku je to väčšinou myslené v dobrom a to je pre mňa podstatnejšie ako formulácia... stále sú to len slová, ak to myslí niekto vážne, prevážia činy a pocit, že je tu naozaj pre teba...

lilope
12. mar 2023

,,Je mi to ľúto." Je rovnako otrepaná reakcia ako tie ostatné, čo si uviedla. Napriek tomu, že sú otrepané, ak sú napísané/povedané úprimne, tak nevidím na nich nič zlé ani poburujúce, ani hlúpe, ako si ich neprávom nazvala. Podľa nadpisu by som čakala, že napíšeš nejaké urážlivé či neprajné reakcie, no toto je presný opak. Nerozumiem čo sleduješ týmto príspevkom, príde mi, že ani sama nevieš...

janetinka27
12. mar 2023

Ahoj, vsetci sme uz asi v zivote zazili tazku situaciu, ci stratu blizkeho. Viackrat sme si vypoculi lutostne, sucitne reakcie. Nikdy by mi nenapadlo akukolvek z nich analyzovat.podstatne bolo to,co z cloveka v tej chvili vychadzalo, to davalo tym formulkam vyznam. Tym,ze takto analyzujes ich reakcie, davas ich slovam uplne iny vyznam. Tato tvoja analyza hovori viac o tebe ako o nich. Myslim, ze kazdy z nich v skutocnosti vyjadroval svoju lutost, kym ty si ich slova rozumela vlastnym rozumom a vnimala si obsah slov cez vlastny 'prekladac'.
Mala som dlhorocnu kamararatku,vela sme toho spolu prezili,bola zo zlej rodiny.cely cas som tu bola pre nu,podporovala som ju,analyzovali sme jej zivot dookola.kamaratili sme sa 16 rokov,bola som jej butlavou vrbou.ked mne zomrela neskor babka, povedala mi,ze som na tom lepsie ako ona,lebo moja babka mala so mnou dobry vztah,kym jej babka sice zije,ale nemaju vybudovany vztah.
Ano,je na tom nieco pravdy,ale v tej chvili ma to velmi ranilo,pretoze tym,ze sme s babkou mali dobry vztah,som tazko niesla jej stratu.
Neskor zacala presne ako ty analyzovat vsetky moje slova podpory,cokolvek som jej zo srdca v dobrom povedala,vnimala ako zle, mojim slovam davala iny vyznam,ale to svedcilo o jej zmyslani,bola velmi zranena a nechcela uz prijat nic,ani to dobre,vsetko bolo pre nu ako jed.chcela,aby ludia reagovali presne podla jej predstav.ale to je chyba,zabudla,ze vsetci sme len ludia. Tak ani ty nezabudaj,ze vsetci sme len ludia a mozes to byt aj ty,kto sa myli. Bud rada,ze ludia vyjadria sustrast,vnimaj ich ucast,neanalyzuj slova,lebo dobry umysel otravis svojim vlastnym pricinenim.

mk1111111111
12. mar 2023

Keby malo byt podla Teba, tak by sa nikto nevyjadril, aby nahodou autora neurazil, tak naco by autor zakladal diskusiu? Nie kazdy vie "presnu" podla Teba vycibrenu formulku, svoju ucast vyjadri ako vie, v dobrom umysle. Alebo napis zo 20 "spravnych" formuliek, aby sme pri kopirovani, nedavali za sebou rovnake" vhodne" formulky

jamimo
14. mar 2023

Napriek tomu, že mnohí sa tu možno nestotožňujú s tvojim výlevom, ja ti rozumiem. Za mňa takto a úprimne, dlhší príspevok. Prešla som si mnohými obludnými reakciami okolia, rozumej rodina, "svokrovci" blízke kamošky. Dôvod: diagnóza, ktorá vstúpila do môjho (nášho) života na vrchole mojich síl, snov a plánov. Nepýtala sa, nekompromisne sa k nám nasťahovala, ostala, podrazila mi nohy, zlomila srdce, zaručila neutíchajúci plač, prebdené noci, stratu radosti zo života, plánov...a vieš čo bolo najhoršie? Tie "dobré" mienené rady do života a zaručené recepty na MÔJ ŽIVOT 100% garancia kvality ako z teleshopingu. Fungovali asi ako vidlami pod rebro 😒 Tak napríklad, bolo mi vytknuté, že neporodím vnúča (3 hodiny po lumbálnej punkcii), bolo mi odporúčané mať dieťa, lebo ževraj nemám zmysel života (haló mala som problém so sebaobsluhou, nieto ešte rodiť dieťa) a prišla by som na iné myšlienky, bolo mi povedané, že som zbytočne študovala keď to teraz nemôžem robiť, bolo mi pripomenuté že nemusím chodiť do práce, že pracuje len chlap, že som si vedela dobre vybrať, "humorom" mi bolo povedané že len ráno vstanem a mám zarobené (ID nechci vedieť koľko a pri akej diagnóze), zlatý klinec bol, že mi radili aby som začala navštevovať organizácie a združenia pacientov s danou diagnózou. Bránila som sa, argumentovala že ja to tak necítim, dávalo by ma to dole... Odpoveď? Bola by si medzi svojimi 🙄 Medzi svojimi? Ja sa bavím s ľuďmi na základe spoločných záujmov, strávených chvíľ, s pozitívnymi vzormi (poznám aj také s tou Dg) nie na základe "zásuvky" tam teraz patríš. Ak to niekto potrebuje, tak cíti a pomáha mu to, ok. Zabudla som, ešte väčší bonus bola hláška : pre Boha, ja obdivujem tvojho chlapa, čo ten s tebou prežil, iný by ťa dávno kopol do.... Áno dobre čítaš, toto dokážu ľudia povedať. Aj s vysokoškolským vzdelaním, len tak mimochodom... Veľa som kvôli tomu plakala, nerozumela som tomu, prečo mi to tí ľudia hovoria, keď som bola vo veľkom hneve zúrila som, čo to má znamenať, že to je vrchol drzosti, neokrôchanosti, nechápala som, čo si to dovoľujú, že ja by som si to nikdy nedovolila... Chlap mi vždy povedal, ále prosím ťa ty tu plačeš a oni ani nevedia čo splietajú piate cez deviate. A mal pravdu. Cca po 3 rokoch, s pridruženými dg. som vyhľadala psychologickú pomoc. Môj najlepší krok v živote, ktorý som mohla pre seba urobiť. Prvé sedenia som síce preplakala, ale vždy som šla odtiaľ o 5 kg ľahšia. Psychológ ma sprevádzal cestou pomoci k svojpomoci, sebapoznaniu, sebahodnoteniu, zvládať a prijímať aj ťažké dni, reflektoval, zrkadlil, preberali sme sociálne role, fungovanie, asertivitu... Yes. Pochopila som. Otvorili sa obloky novým obzorom, vyčistil sa rybník. Všetkým tým "receptárom" som vďačná. Za všetky tie boliestky, krivdy, slzy, za moju cestu, ktorá je cieľom. Za to, že mi toľko o sebe ukázali a povedali, mňa posunuli. Viem čo chcem a čo nie. Vážim si svoj čas, svoj každý jeden deň za to, že je tak fajn ako je. Uvedomila som si, že nemám mať očakávania, ináč prídu sklamania. Nemôžem očakávať, že budú ľudia reagovať a komunikovať tak ako ja pokladám za štandart. Síce sa dnes ešte objavia perly ducha, viem sa preniesť a dokonca sa na tom smejem. Trvalo to síce dlho, ale zmena nastala. Zmenila som prístup k veci a to je dôležité. Robím tak, aby mi bolo dobre a aby som sa cítila fajn. Je to veľmi oslobodzujúce pre moje bytie. A vieš ako sa hovorí : ľudia sú takí akí sú, iní tu niesú 😉.. Pozdravujem

jamimo
14. mar 2023

@lucka_ke tak už to chodí... aj my sme ostali na to sami, za dverami nášho bytu. Zo začiatku to bolo bolestivé a ťažko pochopiteľné, dnes som za to vďačná. Prajem všetko dobré.

Strana
z3