icon

Hoaxy o vakcínach sú staré ako vakcinácia sama

vak_inujpreveruj
8. máj 2021

Vedeli ste, že prvá vakcína bola vynájdená britským lekárom Edwardom Jennerom proti PRAVÝM KIAHŇAM?
Toto ochorenie bolo známe po celom svete a po celé stáročia naň umierali státisíce ľudí. Ešte v roku 1967 bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou na celom svete registrovaných až 15 miliónov ochorení na pravé kiahne. Pravé kiahne patrili k povinným karanténnym ochoreniam, ako mor, žltá zimnica, ebola a cholera. Tým, ktorým sa podarilo toto ochorenie prežiť, ostali trvalé následky po zvyšok života vo forme rozsiahlych jaziev či dokonca slepoty.
Jenner zistil, že kravské kiahne, ktoré boli v tej dobe bežné pre dojičky kráv sú akousi ľahšou formou pravých kiahní, a že ak na očkovanie použije tekutinu získanú z pľuzgierov kravských kiahní, organizmus si vytvorí imunitu a bude odolný voči oveľa nebezpečnejším a smrteľnejším pravým kiahňam.
Toto očkovanie zachránilo viac životov než čokoľvek iné v celej histórií ľudstva. Posledný prípad na celom svete sa objavil v októbri 1977 v Somálsku. 8. mája 1980 bol svet Svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásený za “eradikovaný od pravých kiahní”.
Aj vtedy však vznikali rôzne spolky či ligy, ktoré rozširovali, že sa ľudia po vakcinácií zmenia na kravy a narastú im kravské rohy či kopytá, alebo, že táto vakcína spôsobí iné choroby, ako napríklad syfilis.
Prídu vám kravské rohy či kopytá po zaočkovaní ako absurdné?
Nám áno, o to viac, keď sa v dnešnej dobe stretávame s podobnými nepravdami a manipulatívnymi hoaxami z domnienok laikov a neoverených informačných zdrojov.
Vakcináciou sa nám podarilo úplne vyhubiť už niekoľko smrteľných chorôb a je jedným z najlepších výdobytkov vedy pre zlepšenie zdravia spoločnosti.

Pomôž spoločnosti- Preveruj-Vakcinuj

Strana
z5
kkovacovak
8. máj 2021

@vak_inujpreveruj a? Nechápem prečo tu má stále niekto potrebu niekoho o niečo presviedčať a poúčať🤦‍♀️ očkovať sa nepôjdem aj keby tu napíšete 1000 takýchto príbehov...o to viac ma to irituje a mám k tomu väčší odpor.

Ale ak bol vašim zámerom tu zas rozpútať hádku medzi matkami tak blahoželám 🤦‍♀️

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
kkovacovak
8. máj 2021

@cocolino234 presne! Pre mňa je vrchol neslušnosti riešiť niekoho zdravie a to či sa očkuje/neočkuje, berie lieky/neberie lieky. Tak ako sa tu nerieši náboženstvo a podobné veci tak by si mali ľudia uvedomiť že toto je každého súkromná vec.

Kto vám @vak_inujpreveruj platí preboha? 😄 Lebo normálny človek to z vlastnej vôle nerobí

evaachesa
8. máj 2021

@kkovacovak @cocolino234
A kto vás žiadal vyjadrovať sa k tomu a informovať nás že sa očkovať nedáte? Nikto na vaše súkromné plány nie je zvedavý 😉

@vak_inujpreveruj zaujímavé infošky .. ono podľa štatistík sa nechcú očkovať prevažne ľudia s nižším vzdelaním, čiže im ťažko vysvetlíš ... Vtedy to boli kravské kopytá, rohy, dnes čipy a iné múdrosti 😏 čo už, stále sa nájdu ľudia čo budú mať svoj pohľad na vec.

kkovacovak
8. máj 2021

@evaachesa zase sa tu niekto oháňa vzdelaním 🤦‍♀️ pre info aj vš vzdelaní ľudia môžu byť hlúpi a tak isto ľudia čo vš nemajú môžu byť múdri. A tvrdenie ktoré prezenrujete nie je správne keďže z okolia nikoho vš vzdelaného kto je nadšený z očkovania nepoznám. Ani lekárov

evaachesa
8. máj 2021

@kkovacovak a kde píšem o VŠ? 😃 Čiže vzdelaný človek je podľa teba len ten, ktorý vyštuduje VŠ? 🤔

tina4931
8. máj 2021

@kkovacovak Presne, čím viac tlačia zo všetkých strán, tým väčší odpor a nedôvera. Kvalita reklamu a kampane nepotrebuje. To je zase pravda odveká.

kittykat22
8. máj 2021

@vak_inujpreveruj tak ono coskoro zacne taka diskriminacna vlna proti ludom ktori sa nenechaju zaockovat, ze im chudakom neostane nic ine ako to podstupit. Nemecko s tym zacalo ako prve - a do svojho statu nepusti neockovanych 😀 pokial nepodstupia karantenu samozrejme - ale kto tam pojde niekde do detencneho centra na 5 dni, fakt neviem. Nemaju zaujem ani o negativny test. A to bolo kecov, ze vakcinu nebude treba. Haha ...

tina4931
8. máj 2021

@evaachesa Nehovor....nemyslím si, že mám nižšie vzdelanie😂

ukulela
8. máj 2021

@kkovacovak pokiaľ máš infekcnu chorobu s siris ju a vedome ohrozujes iných, tak nie, tvoje zdravie nie je súkromná vec. Za vedome šírenie niektorých chorôb končia ľudia v base.

kkovacovak
8. máj 2021

@evaachesa chytanie za slovíčka takže inak...každý kto sa nechce očkovať je štatisticky hlúpy nevzdelanec len vy a spol ste múdra vzdelaná lebo sa dávate očkovať? No dovoľte mi nesúhlasiť 🙂 to aby som napísala kamarátom lekárom nech sa radšej začnú lepšie učiť 🤦‍♀️

kkovacovak
8. máj 2021

@ukulela a vy máte odkiaľ že ja šírim infekčnú chorobu alebo to planujem? Lebo ja o ničom neviem ale tak vy viete asi lepšie

evaachesa
8. máj 2021

@kkovacovak @tina4931 milé dámy, vyjadrila som svoj názor a týmto končím debatu, nakoľko nemám chuť na doťahovanie sa. Pekný večer 🥂

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
tina4931
8. máj 2021

@kittykat22 Z akého dôvodu označuješ tých, čo sa nechcú očkovať chudákmi? VŽDY bude právo voľby. Aj keby som mala prísť o všetko. O svojom tele si rozhodnem sama a za každých okolností.

kristie571
8. máj 2021

Zaujimavé.. stále sa najde niekto kto je za ockovanie a presviedca toho co sa ockovat nechce dat, uz z akychkolvek dovodov.
Ja som si covidom presla a nie slabunkym ci bezpriznakovym. A aj tak sa ockovat dat nechcem, a vnucujem niekomu tento moj nazor ? Nie. Tak tí co sa ockovat chcu nech sa daju a nevnucuju to inym, a ti co sa nechcu nech sa nedavaju a bodka. 🙄

tina4931
8. máj 2021

@kristie571 Však? Je to zaujímavé, že zástancovia očko majú potrebu neustále niekoho presviedčať, ovplyvňovať akýmkoľvek spôsobom, zosmiešňovať, osočovať. Zatiaľ čo opačný prípad, že by sa tu (a celkovo, nielen tu) objavovali statusy s odhováraním od očkovania neregistrujem. A potom tu niekto bude hovoriť o nejakej inteligencií a vzdelaní.

tina4931
8. máj 2021

@vak_inujpreveruj A vôbec, teraz novozaložený účet s jasným cieľom. Že Vám už nie je hanba. Také okaté, že už naozaj len nízkokapacitné mozgy nepochopia.

kristie571
8. máj 2021

@tina4931 pozorujem to od kedy ten cely ockovaci boom zacal, ja nikomu nebranim sa dat zaockovat tak preco by potom mne mal niekto rozkazovat ze sa musim dat ockovat, lebo 😅 no ne nemusim sa, z akehokolvek dovodu, toho cloveka to vobec trapit nemusi 🙂
A argument co hlasaju zaockvoani, ze tym, ze sa ockovat nedam, ohrozujem zdravie druhych? Koho, ich zaockovanych co by tym ockovanim mali byt chranení?😅tak ak su ockovani sa nemaju coho bat, tak mozu byt tisko a spokojni.

kkovacovak
8. máj 2021

@tina4931 asi tak...mám známych čo sa očkovať chcú a absolútne to neriešim. Nech sa aj postavia na hlavu pre mňa za mňa. Naozaj je to už ako náboženstvo. To ako keby tu teraz niekto veriaci šíril osvetu aby sa neveriaci stali veriacimi. Nikto nič také nerobí lebo je to rešpektovaná vec a každého súkromie....alebo vlastne sekta je lepšie porovnanie 😄

tina4931
8. máj 2021

@kristie571 Ono to ani tak nie je problém zástancov očko z radov ľudí (tí sú často do toho vtiahnutí z nevedomosti, strachu, poslušnosti a iných dôvodov) ale v pozadí sú iné praktiky o ktorých ľudia ani netušia. To, že ma tu bude presviedčať napr. nejaká žena, ktorá ani pomaly sama nevie, či spravila dobre ma netrápi, horšie sú tie tlaky, praktiky z "vysokých miest"

meluela
Autor odpoveď zmazal
meluela
8. máj 2021

@kkovacovak Hm, a co ak to ockovanie nakoniec naozaj pomaha?

jaroe
8. máj 2021

@vak_inujpreveruj ked uz nás tu ideš vzdelávať a spomínaš pravé kiahne, stojí za zmienku napríklad aj názor významného lekára, epidemiológa Donalda Hendersona, ktorý prispel k eradikácii pravých kiahní . V roku 2006 okomentoval nejaké lajstro z Bushovej administratívy ohľadom vysporiadavania sa s pandémiou /boli v ňom spomínané karantény, lockdowny a podobné záležitosti, akými ľudí trápia aj teraz/ No a tento pán doktor to zhrnul asi nasledovne: Spoločnosť čeliaca pandémii urobí najlepšie, ak bude jej fungovanie čo najmenej narušené. Pán Henderson určite mal dostatočné vzdelanie a skúsenosti, aby takúto trúfalosť vyhlásil, ale ktovie, čo by mu na to povedali dnešní "odborníci" a bojovníci proti konšpiráciam a hoaxom?

kkovacovak
8. máj 2021

@meluela a čo ak nie?

ukulela
8. máj 2021

@kkovacovak odpovedala som na tvoje tvrdenie, ze zdravotný stav je súkromná vec. No nie vždy to platí a dala som ti príklad. Je mi ľúto, že nerozumieš.

meluela
8. máj 2021

@kkovacovak porozmyslaj 😘

kkovacovak
8. máj 2021

@meluela nečudujte sa že vám na vašu otázku odpoviem rovnakou otázkou. To isté môže povedať aj ja...rozmýšľate. Ak je možné tak lepšie ako doteraz

leeo
8. máj 2021

@jaroe tiez ma moje uvahy o tom vsetkom co sa deje, zaviedli k podobnemu nazoru ako u pana Hendersona.

Strana
z5