Hoaxy o vakcínach sú staré ako vakcinácia sama
Vedeli ste, že prvá vakcína bola vynájdená britským lekárom Edwardom Jennerom proti PRAVÝM KIAHŇAM?
Toto ochorenie bolo známe po celom svete a po celé stáročia naň umierali státisíce ľudí. Ešte v roku 1967 bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou na celom svete registrovaných až 15 miliónov ochorení na pravé kiahne. Pravé kiahne patrili k povinným karanténnym ochoreniam, ako mor, žltá zimnica, ebola a cholera. Tým, ktorým sa podarilo toto ochorenie prežiť, ostali trvalé následky po zvyšok života vo forme rozsiahlych jaziev či dokonca slepoty.
Jenner zistil, že kravské kiahne, ktoré boli v tej dobe bežné pre dojičky kráv sú akousi ľahšou formou pravých kiahní, a že ak na očkovanie použije tekutinu získanú z pľuzgierov kravských kiahní, organizmus si vytvorí imunitu a bude odolný voči oveľa nebezpečnejším a smrteľnejším pravým kiahňam.
Toto očkovanie zachránilo viac životov než čokoľvek iné v celej histórií ľudstva. Posledný prípad na celom svete sa objavil v októbri 1977 v Somálsku. 8. mája 1980 bol svet Svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásený za “eradikovaný od pravých kiahní”.
Aj vtedy však vznikali rôzne spolky či ligy, ktoré rozširovali, že sa ľudia po vakcinácií zmenia na kravy a narastú im kravské rohy či kopytá, alebo, že táto vakcína spôsobí iné choroby, ako napríklad syfilis.
Prídu vám kravské rohy či kopytá po zaočkovaní ako absurdné?
Nám áno, o to viac, keď sa v dnešnej dobe stretávame s podobnými nepravdami a manipulatívnymi hoaxami z domnienok laikov a neoverených informačných zdrojov.
Vakcináciou sa nám podarilo úplne vyhubiť už niekoľko smrteľných chorôb a je jedným z najlepších výdobytkov vedy pre zlepšenie zdravia spoločnosti.
Pomôž spoločnosti- Preveruj-Vakcinuj
To čo je? Článok z Epochy či Enigmy? 😂 Už keď by mi niekto išiel predkladať odborné tvrdenia a články, určite by som “uverila” týmto tu z koňa 😂😂
Popichajte sa pre mňa za mňa aj vakcínou proti besnote, ale na čo toto tu je dobré? 🤔
@kkovacovak ja som rozmyslala a nejako som sa rozhodla, cas ukaze, kto sa rozhodol spravne ...
@meluela v poriadku je to vaša vec. Dajte si aj 3 vakcíny naraz mne je to jedno. Ja vám to nepotrebujem vyvracať ako sa to tu deje opačne.
@ukulela teba nedesí, že teoreticky možeme byť všetci označení ako potenciálne nakazení a teda nebezpeční pre spoločnosť? Že ľudí naozaj tak zblbnú, že sa budú báť jeden druhého, udávať sa navzájom, krivo sa pozerať na neočkovaných napr.. Veď to je ako v nejakom nechutnom dystopickom filme.
@kkovacovak Však to, nehovoriac o tom, že ak máš chrípku a ang. ideš pomaly skapať, zatiaľ čo oni robia smrteľne nebezpečných aj z pozitívnych bezpríznakových, resp. aj úplne zdravých, keďže musia nosiť respir., rúška a majú mrte obmedzení, čiže vytvárajú ilúziu, že sú nebodaj nejakým spôsobom nebezpeční. Vrchol toto.
@tina4931 a nakaziš sa extrémnou dávkou v kine a v reštaurácii ale v mhd kde si telo na telo ťa korona obíde oblúkom 😄
@kkovacovak 😂😂 presne, toľko absurdít takýchto by sa dalo menovať....
Ja mám niekedy pocit, že doteraz ľudia okrem chrípky, angíny a detských chorôb ani o existencií iných všeobec. prenosných a potencion. nebezpeč. ani nechyrovali.
Nedalo mi nereagovať na komentáre od @evaachesa ...Môžem sa Vás opýtať, na základe akých štatistík sa nechcú dať očkovať prevažne ľudia s nižším vzdelaním?! A viete čo znamená pojem nižšie vzdelanie, keď sa tu tak ohrádzate, že nehovoríte o VŠ? Získavanie vzdelania je vzdelávanie. Hlavným miestom civilizovanej spoločnosti, kde sa poskytuje mládeži sústavné vzdelávanie, sú školy 🙂🤷
Ešte k tomu vzdelaniu.....Problém očkovania-neočkovania absolútne nemá súvis so vzdelaním. Skôr zohráva úlohu výchova, prostredie, pôsobenie vých.-vzdelávacích inštitúcií ale v zmysle analytického myslenia, nauč. logickému uvažovaniu, skúsenosti, samostatnosti a jedinečnosti a viera v seba. Ľudia podliehajú príliš davu, nejakému skupinovému sebaklamu, to im uľahčuje život proste.
českí lekári o očkovaní
prečo sa takéto info neobjavia aj v telke, kde je rovnováha, objektívnosť?
@tina4931 myslim chudaci v zmysle - ze to budu mat tazke, nie ze je s nimi nieco zle. Nesuhlasim s diskriminaciou .... zle som sa vyjadrila.
@jaroe no lebo im to nezarobí 🙂 niekde uz tie vakciny musia dat ked uz tu su.. zial.. je to svinstvo co s nami robia ..
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/viera-vo-vakcinaciu-je-stara-ako-vakcinacia-sama-3/
Založil ďalšiu ale už anonymne 😄
@kkovacovak
v emocionalne vypatych debatach ako je ta o ockovani sa cloveku velmi zide kriticke myslenie ("Najdôležitejšou črtou kritického myslenia je snaha o pochopenie akejkoľvek informácie v čo najširších súvislostiach. Kriticky mysliaci človek má myseľ vytrénovanú tak, že pri akomkoľvek tvrdení, argumente, štúdii či článku pozerá pod povrch. Skúma motívy a kvalifikáciu autorov, logickú súdržnosť prezentovaných tvrdení, dôveryhodnosť použitých dôkazov, poctivosť vo vyvodzovaní dôsledkov či vernosť vedeckej metodológii. Chápe, že na jednu vec sa dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu a miesto toho, aby si z nich vybral jeden konkrétny a ostatné zavrhol, snaží sa ich pochopiť viacero.")
a čo povieš na tú ženu, čo bola v relácii Vila Rozborila a po očkovaní ochrnula? A vieš, že táto vakcína je v skušobnej dobe, je to len testovanie na ľuďoch. Vakcína iste neni sloboda.
@meluela stále ate nepochopili o čo tu mne a mnohým ďalším ide. Tak vám to teda poviem.
Nám je úprimne jedno či sa pôjdete alebo nepôjdete dať očkovať. Majte si argumenty aké chete. Mate názor A my máme názor B a každý si myslí že ten jeho je správny. My sa vám tu snažíme vysvetliť že vy, ľudia čo sú za očkovanie, máte potrebu o svojej pravde presviedčať tých ktorí majú opačný názor. My, ľudia čo sa očkovať nechcú alebo nie sú o ňom 100% presvedčení, nezakladáme diskusie o tom aby sme vás presvedčili o našej pravde.
Nám je jedno či sa Zuzka, Ferko, Jožko, Gabika zaočkujú. To vy mate stále potrebu niekoho prehovárať o svojej pravde a písať argumenty ktoré nás samozrejme nezaujímajú. My sa tu pohoršujeme na prezentácii názorov a na ovplyvňovaní ľudí a to že má niekto potrebu nám do toho kecať.
Ja som vám vyvracala váš názor na očkovanie? Alebo som vás prehovárala? Používala argumenty prečo neísť? Nie
@ceresna2 vies, ze cim dalej, tym viac sa vytraca krestanstvo. A cim dalej, tym dlhsie zijeme lebo mame lepsie lieky, lepsiu starostlivost, stravu, hygienu. Keby krestanstvo a viera v boha fungovala pre zdravie, tak si seriozne myslim, ze tak zufalo nepotrebujeme reformu zdravotnictva 🙄🙄

@ukulela áno je to súkromná vec. Aj keď mám chrípku alebo anginu tak sedím doma aby som nikoho nenakazila. To je podľa mňa normálna a automatická vec. Ale informovať o tom cudzích ľudí na internete nepotrebujem a nemusím