icon

Hoaxy o vakcínach sú staré ako vakcinácia sama

vak_inujpreveruj
8. máj 2021

Vedeli ste, že prvá vakcína bola vynájdená britským lekárom Edwardom Jennerom proti PRAVÝM KIAHŇAM?
Toto ochorenie bolo známe po celom svete a po celé stáročia naň umierali státisíce ľudí. Ešte v roku 1967 bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou na celom svete registrovaných až 15 miliónov ochorení na pravé kiahne. Pravé kiahne patrili k povinným karanténnym ochoreniam, ako mor, žltá zimnica, ebola a cholera. Tým, ktorým sa podarilo toto ochorenie prežiť, ostali trvalé následky po zvyšok života vo forme rozsiahlych jaziev či dokonca slepoty.
Jenner zistil, že kravské kiahne, ktoré boli v tej dobe bežné pre dojičky kráv sú akousi ľahšou formou pravých kiahní, a že ak na očkovanie použije tekutinu získanú z pľuzgierov kravských kiahní, organizmus si vytvorí imunitu a bude odolný voči oveľa nebezpečnejším a smrteľnejším pravým kiahňam.
Toto očkovanie zachránilo viac životov než čokoľvek iné v celej histórií ľudstva. Posledný prípad na celom svete sa objavil v októbri 1977 v Somálsku. 8. mája 1980 bol svet Svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásený za “eradikovaný od pravých kiahní”.
Aj vtedy však vznikali rôzne spolky či ligy, ktoré rozširovali, že sa ľudia po vakcinácií zmenia na kravy a narastú im kravské rohy či kopytá, alebo, že táto vakcína spôsobí iné choroby, ako napríklad syfilis.
Prídu vám kravské rohy či kopytá po zaočkovaní ako absurdné?
Nám áno, o to viac, keď sa v dnešnej dobe stretávame s podobnými nepravdami a manipulatívnymi hoaxami z domnienok laikov a neoverených informačných zdrojov.
Vakcináciou sa nám podarilo úplne vyhubiť už niekoľko smrteľných chorôb a je jedným z najlepších výdobytkov vedy pre zlepšenie zdravia spoločnosti.

Pomôž spoločnosti- Preveruj-Vakcinuj

Strana
z5
panelacikova
9. máj 2021

@ceresna2 práveže ak máš predpoklady k zrazeninám, tak je potrebné mať aktívny život 🙂 ideálne fyzickú prácu alebo aspoň pohyb vo voľnom čase 🙂

panelacikova
9. máj 2021

@vak_inujpreveruj presne tak. nezodpovedné rovnako, ako bolo falšovanie rôznych testovaní. ja osobne dúfam, že sa minimálne EÚ zhodne na jednodnom pase s poriadnymi ochrannými prvkami. kto bude chcieť vycestovať alebo ísť za prácou, tak si ho proste zaobstará...
@ceresna2 načo ti bude taký pas? riskovala by si, že ak ťa odhalia, tak bude minimálne mastná pokuta? ja nie. buď by som sedela doma (cháp SR) na riti alebo si zaobstarala oficiálny doklad.
@miskakyska ja osobne som bola včera. môj strach je stále "nad" očkovaním, ale tak... po skúsenosti s chorobou som toto videla pre seba ako jedinú možnosť, reálne sa obávam, že druhé kolo ochorenia by som nemusela prežiť. fakt som to mala veľmi blbé, iste, zvládla som to doma, ale psychicky ma držalo jedine to, že sa musím starať o dcéru, že do nemocnice nesmiem ísť ani za svet. už len ten pocit - nemocnica.... uff.. jasné, že keby som sa doslova dusila, ako ľudia, ktorí už nemajú iné východisko, bola by som šla. som šťastná, že nedošlo až k tomu. mimochodom, ešte v septembri som tiež mala názor, že sa očkovať nedám. ale nevystupovala som proti ľuďom, ktorí očkovanie podporovali.

vak_inujpreveruj
autor
9. máj 2021

@jaroe Dobrý deň, je pravda, že od roku 1966 do roku 1976 viedol program Svetovej zdravotníckej organizácie na eradikciu pravých kiahní. Henderson sa zameriaval hlavne na izoláciu prepuknutia nákazy a systematické očkovanie, čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, aby bol chod celej spoločnosti čo najmenej narušený.
Hovorí Vám niečo kolektívna imunita ?

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
9. máj 2021

@ceresna2 ja ti rozumiem, ja som mala podobný názor ešte v septembri 2020... a včera som si dala pichnúť 1.dávku. jednoducho som ochorenie prežila s ťažkým priebehom a následkami. a nemám chuť to dostať druhýkrát, prípadne nejakú jeho mutáciu :(

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
9. máj 2021

@miskakyska Ďakujem. ja viem, že si nenarážala na mňa, len mi to tak prišlo vhod to poznamenať, že sme aj takí ľudia, ktorí meníme názory, akurát ich nepresadzujeme za každú cenu a neurážame druhých. mňa tu tiež v jednej skupine včera dourážali preto, lebo som vyjadrila isté pohoršenie nad nezodpovednosťou jedného rodiča, div ma nenazvali neviem čím..... už ich mienim ignorovať. nikomu som neublížila, niečo ma reálne a právom rozhorčilo a "vykecala" som sa, tak som ostala za najväčšiu pi... u nich. takže najlepšie je už takýchto ľudí ignorovať, ktorí zožrali všetku múdrosť sveta. a bohužiaľ, situácia bola donedávna taká (a myslím, že sa vráti), že sa vôbec nebudem čudovať, ak sa svet rozhodne diskriminovať tých, ktorí nebudú zaočkovaní. a to práve preto, aby boli chránení tí, ktorí majú vysokú mobilitu, aby boli chránení občania tej-ktorej krajiny. my, Slováci, sme divný národ, vieš.... človek by bol najradšej, keby príchodzí na SK (turisti či pracovníci vo fabrikách) boli zaočkovaní alebo minimálne pravidelne testovaní. oni sami však toto odmietajú a pritom chcú vycestovať do sveta... človek si musí uvedomiť, že je potrebný jednotný meter, lebo táto situácia bola a ešte stále je dosť vážna a asi fakt časom inej cesty nebude :( ja mám strach zo všetkého nového, čo ide do môjho tela (mám na mysli vakcíny a lieky hahahaha, nie páreček), ale tak...poviem si - sme očkovaní od bábätiek, sme tu a čo teraz? svet ide akosi dopredu a niektoré obdobia si vyžadujú takéto riešenia. áno, aj za cenu pár obetí. áno, mohla by som to byť aj ja, čo narobím? no po skúsenosti s ochorením riskujem radšej tú vakcínu... čo už. budeme dúfať, že bola vyvinutá správe a dobre a že naozaj pomôže. fakt v to budem veriť, iné mi neostáva 🙂 lebo veriť, že covid už druhýkrát nedostanem, to je naivné...

tayla
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
9. máj 2021

@tayla neuveríš, ale rádio a TV mám vypnuté, vôbec to nepozerám, nepočúvam, už keď, tak rannú šou na fun. FB mám len pre kontakt s mužom. na koni mám pár ľudí, s ktorými rada píšem + bazár. no a čo sa týka neočkovaných bábätiek, tento trend sa rozmohol len za posledné roky a osobne nie som veľmi presvedčená o tom, že je to šťastné riešenie. všetko ukáže až obdobie o cca 20-30 rokov, keď bude tých neočkovaných ľudí už dosť na to, aby sa ukázalo, či ich "lapí" nejaká z tých starých chorôb alebo nie. ani ty ani ja nie sme vševedkovia, aby sme mohli teraz vyslovovať nejaké závery.

tayla
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
9. máj 2021

@tayla pozri, teraz znovu a zas došlo k tomu, že ty zjavne útočíš na očkovanie ako také... ja som sa nikde nevyjadrila v zlom ani na jedno ani na druhé. tvoja reakcia? okamžitý sarkazmus - útok. očkovaní neohrozujú neočkovaných, to je predsa hlúposť. rovnako neočkovaní by nemali ohrozovať očkovaných - aspoň nie čo sa týka diagnóz, ktoré tu očkujeme už viac ako 30 rokov povinne. neviem o akej zapnutej frekvencii píšeš. o 20-30 rokov rovnako, ako môžu tieto neočkované deti (už ako dospelí) zahynúť, pretože sa znovuobjaví vírus, na ktorý zaočkovaní nie sú, tak rovnako napríklad teraz my, čo sme sa dali zaočkovať, nemusíme dožiť, pretože sa vyvinie nejaké ochorenie z očkovania. toto však teraz nemôže tušiť ani jedna ani druhá strana. a o tom som písala. ja neútočím do neočkovaných, ale rovnako si želám, aby tí zas nemali zbytočné sarkazmy na moju adresu. ja sama som sa nechcela očkovať, situácia ma doslova presvedčila. možno každý odporca až potom pochopí, keď sám prežije. ak vôbec prežije.... :(

tayla
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
9. máj 2021

@tayla no a to je ten problém. ak by sme chceli, aby nikto nič nešíril, musel by sa zjednotiť celý svet a neviem koľko miliárd ľudí ostať naozaj mesiac zatvorení doma. vidíme len malé prďavé Slovensko, že to možné proste nie je. nebudem už rozvádzať, prečo... alebo je druhá možnosť, že sa zaočkuje naozaj obrovská väčšina ľudí a ten vírus už nebude mať na koho "sadať" a množiť sa, pretože jednoducho nedokáže sa hostiť v očkovanom človeku. a vtedy by sa stalo to, čo sa stalo aj s čiernym kašľom napríklad. že by zanikol, respektíve by sa stratil alebo odišiel tam, kde by zaočkovanosť nebola. takže súhlasím, že ak očkovaní prenášajú (to 100% nevieme, ešte nie sú relevantné štúdie k tomu), tak nízkou zaočkovanosťou ľudí tým pádom naozaj budú očkovaní prispievať k problémom neočkovaných. ak neprenášajú alebo len v malom množstve, tak neočkovaní budú problémom pre očkovaných. ako hovorieva moja mama: ani ťa v riť, ani v oko 😀 ideál by bolo mať 95% ľudí zaočkovaných. ale na Slovensku to nie je reálne, lebo viď: odborníčky 🙂

veto
9. máj 2021

@tayla Mozem sa prosim opytat, co myslis tym, ze ockovani su ti, ktori ohrozuju neockovanych? Pytam sa seriozne, nerypem.

kristie571
10. máj 2021

Úprimne si myslím, že tí, čo sa očkovať dať nechcú, neplánujú alebo nejakým iným spôsobom su proti, tak to odmietajú primárne z dôvodu, že tie vakcíny obsahuju boh vie čo všetko, okrem tej látky čo ich ma ochrániť pred samotnym virusom..

Strana
z5