icon

Husákove deti: Generácia, ktorá dnes len platí a nikoho nezaujíma

nika1971
autor
17. máj 2025
@tetapetra

@nika1971 aky zmysel má vyplavakat, čo ty očakávaš, prečo čakáš? Ja nečakám.

@tetapetra bolo,e...veď som tu dala len článok...

ibatanecnica
17. máj 2025
@0silvia0

@tetapetra rodicia husakovych deti mozno dostali zadarmo. Dnesni patdesiatnici-husakove deti vstupovali do pracovneho procesu v rokoch 1992, 1993 a tak podobne, to uz sa nic zadarmo nedavalo, ved to sa stat veselo tuneloval. Devatdesiate roky boli divoke, ludia sa spamatavali zo straty socialnych istot. Ja si pamatam, ze dom vtedy zarabala v roku 1993 3000 slovenskych korun a jesenna bunda v obchode stala 2200 korun. Strasny nepomer cien.

@0silvia0 presne. Mam 50 ale vsetko som si musela kupit. Nikto mi nic nedal zadarmo. A chodila z roboty do roboty lebo firmy krachovali ako huby po dazdi

silvike
17. máj 2025
@la_dolce_vita

Som ta generacia, ale snazim sa nevidiet to az tak cierne. Kazda doba ma nieco. Ano, do dochodku daleko, ale ked je clovek zdravy a ma dobru pracu, da sa pracovne potiahnut dlhsie, neviem si predstavit uz ist do dochodku. Deti sme vychovali mladi a bez modernych nastrah internetu, byty kupili lacno. Mozeme si uzivat teraz a ja to aj robim, nechcem sa lutovat, kazda generacia ma nejake problemy.

@la_dolce_vita Vdaka Bohu aj za takyto triezvy a objektivny pohlad 🙏

ibatanecnica
17. máj 2025
@tetapetra

@lenkakravcova rozdiel medzi tebou a husokavymi deťmi je ten, že oni dostali veci do huby zadarmo. Prácu, byt. Ty už nie. Svojim spôsobom tento pocit ani nepoznáš a poznať ani nebudeš. Kým oni stále naťahujú ruku, čakajú a sťažujú sa, ty už teraz vieš,že sa musíš postarať sama. Viac-menej s tým aj počítaš a v kútiku duše si s tým zmierená 😉(Samozrejme,že nie všetky husakove deti čakajú)

@tetapetra netrep kraviny. Mam 50 rokov ale nic som zadarmo.nedostala. a nikto v.mojom veku. Vsetci sme si vsetko platili - byty auta pozemky. Niektori ste dobre vymleti, co taketo kraviny pisete. Absolutne netusite o com tocite. Hlavne ze si idete svoje. Dostali zadarmo....

tetapetra
17. máj 2025
@ibatanecnica

@tetapetra netrep kraviny. Mam 50 rokov ale nic som zadarmo.nedostala. a nikto v.mojom veku. Vsetci sme si vsetko platili - byty auta pozemky. Niektori ste dobre vymleti, co taketo kraviny pisete. Absolutne netusite o com tocite. Hlavne ze si idete svoje. Dostali zadarmo....

@nika1971 nestihla som dopísať.
@ibatanecnica pomaly sa vekom dotahujem aj na teba. Nesťažujem sa. Presne ako ty. Poznám, takých čo stihli ešte "využiť" byty zadara.

lenkakravcova
17. máj 2025
@nika1971

@lenkakravcova a ty zaco chces dôchodok?koľko si odrobila?

@nika1971 zatiaľ 6rokov odvádzam odvody ako SZČO 😉 popri tom som porodila 4 deti.
Je to zatiaľ viac alebo menej zásluh za 9 rokov života po VŠ oproti tebe?

0silvia0
17. máj 2025
@tetapetra

@nika1971 nestihla som dopísať.
@ibatanecnica pomaly sa vekom dotahujem aj na teba. Nesťažujem sa. Presne ako ty. Poznám, takých čo stihli ešte "využiť" byty zadara.

@tetapetra kto daval v 90tych rokoch byty zadara? A kto ich dostaval? Mozno tak kamosi predsedu vlady sudruha Meciara😉

eva8
17. máj 2025
@0silvia0

@tetapetra kto daval v 90tych rokoch byty zadara? A kto ich dostaval? Mozno tak kamosi predsedu vlady sudruha Meciara😉

@0silvia0 odkupovali sa druzstevne byty za zostatkovu cenu. Boli omnoho lacnejsie, nez teraz, v porovnani so sucasnymi cenami a prijmamy - cca "zadara"

eva8
17. máj 2025

Este sa ziskavali pozemky a budovy restituciami

0silvia0
17. máj 2025
@eva8

@0silvia0 odkupovali sa druzstevne byty za zostatkovu cenu. Boli omnoho lacnejsie, nez teraz, v porovnani so sucasnymi cenami a prijmamy - cca "zadara"

@eva8 ale tu je rec o husakovych detoch, v 90tych rokoch len vstupovali do pracovneho zivota, kde by mali nasetrene na odkupenie druzstevneho bytu?
Ja som mala v roku 1993 19 rokov, kde by som vzala peniaze na odkupenie bytu? Pracovala som za smiesne peniaze, byvala u rodicov este. Mnohe rovesnicky odchadzali robit aupair do Anglicja. Ved toto co pises sa tykalo rodicov husakovych deti, ktori v tych bytoch dovtedy zili, nie?

mateson2004
17. máj 2025

Mám 55. V septembri 89 nám pridelili štátny byt. Po 89 sme ho odkúpili, už si ani nepamätám za čo. V 95 sme ho predali. Ešte dodám, že manžel (ex) bol policajt. Nepoznám z tej doby žiadneho policajta , ktorý by nedostal byt.A nie iba policajti. Železničiari, učitelia , lesácke bytovky, fabriky prideľovali byty.Dnes tie byty kupujú ľudia na hypotéky na 30 rokov. V 95 sme kúpili družstevný byt za 403 000 SK. Takmer 90 m2. Novostavbu. Vtedy to bola pálka. V 2004 sme ho odkúpili za 80000Sk do osobného vlastníctva. V 2013 sme ho predali za 96 500 . A kúpili dom. Momentálne stojí u nás v meste ( okresné mesto) 1 izbový byt 100000€. Stavebný pozemok 250 € m2.

mateson2004
17. máj 2025
@eva8

Este sa ziskavali pozemky a budovy restituciami

@eva8 u nás v obci sú postavené celé ulice na pozemkoch ktoré prideľovalo MNV. Museli stavať radovky, ale pozemky dostali od obce

ibatanecnica
17. máj 2025
@0silvia0

@eva8 ale tu je rec o husakovych detoch, v 90tych rokoch len vstupovali do pracovneho zivota, kde by mali nasetrene na odkupenie druzstevneho bytu?
Ja som mala v roku 1993 19 rokov, kde by som vzala peniaze na odkupenie bytu? Pracovala som za smiesne peniaze, byvala u rodicov este. Mnohe rovesnicky odchadzali robit aupair do Anglicja. Ved toto co pises sa tykalo rodicov husakovych deti, ktori v tych bytoch dovtedy zili, nie?

@0silvia0 presne tak. Ja som mala 18 a isla som von. Aby som si na nieco nasetrila.

matkahelka
17. máj 2025

@nika1971 ked su tu temy o tom, ze zena nepracuje a stara sa doma o deti, lebo nemaju k dispozicii babky/dedkov, tak sa tu spusti lavina komentov, ako musi pracovat, pretoze bude mat smiesny dochodok. vzdy sa nad tymi komentmi pousmejem, pretoze je uplne jedno, ake dnes 40-nicka plati odvody do SP, dostane rovnako ubohy dochodok ako ta, ktora nikdy nepracovala. ekonomovia na to upozornuju uz par rokov- kazdy nech si tvori rezervu sam, pretoze o 15 a viac rokov dochodky v takej podobe, ako su dnes, budu len spomienkou. dnesni dochodci sa maju ako prasata v zite a nikdy sa slovenski dochodci nemali tak, ako sa maju dnes. na ta3 asi pred tyzdnom bola disusia so statistikami- stvrtina slovenskych dochodcov pracuje. ked pracuju, preco poberaju plny dochodok? a este aj 13-ty dochodok? statna sprava, verejna sprava, skolstvo- sami pracujuci dochodca. matka po RD, ktora potrebuje kvoli skolke pracovnu dobu 8-16 ma problem sa zamestnat, lebo na kazdom urade je kopa dochodkyn, lebo ved doma by sa nudili, tak pracuju. staci si v lete sadnut v KE ci BA do lietadla smerujuceho do primorskej destinacie, kolko tam je dochodcov. aj moji svokrovci 2x za leto otocia more. a nie, nezavidim im. ale ja som nastupila po RD do prace a ked som zbadala svoju vyplatnu pasku- brutto verzus netto, bolo mi na zaplakanie. a 25 (alebo aj viac) rokov budem platit taketo sialene odvody a nakoniec dostanem 150€ pausalny dochodok?!

0silvia0
17. máj 2025
@ibatanecnica

@0silvia0 presne tak. Ja som mala 18 a isla som von. Aby som si na nieco nasetrila.

@ibatanecnica dobre si urobila, a kam si isla?

no_predsa_ja
17. máj 2025

Minulý týždeň na tlačovke Erik Tomáš spomínal, že viac než dve tretiny dôchodcov majú nižší, než priemerný dôchodok. Pracuje len sedem percent starobných dôchodcov, prevažne v zdravotníctve, službách, výrobe či v remeselných činnostiach - aj to niektorým kole oči, ikeď v týchto profesiách je zúfalý nedostatok pracovníkov.

lienka.7
17. máj 2025
@matkahelka

@nika1971 ked su tu temy o tom, ze zena nepracuje a stara sa doma o deti, lebo nemaju k dispozicii babky/dedkov, tak sa tu spusti lavina komentov, ako musi pracovat, pretoze bude mat smiesny dochodok. vzdy sa nad tymi komentmi pousmejem, pretoze je uplne jedno, ake dnes 40-nicka plati odvody do SP, dostane rovnako ubohy dochodok ako ta, ktora nikdy nepracovala. ekonomovia na to upozornuju uz par rokov- kazdy nech si tvori rezervu sam, pretoze o 15 a viac rokov dochodky v takej podobe, ako su dnes, budu len spomienkou. dnesni dochodci sa maju ako prasata v zite a nikdy sa slovenski dochodci nemali tak, ako sa maju dnes. na ta3 asi pred tyzdnom bola disusia so statistikami- stvrtina slovenskych dochodcov pracuje. ked pracuju, preco poberaju plny dochodok? a este aj 13-ty dochodok? statna sprava, verejna sprava, skolstvo- sami pracujuci dochodca. matka po RD, ktora potrebuje kvoli skolke pracovnu dobu 8-16 ma problem sa zamestnat, lebo na kazdom urade je kopa dochodkyn, lebo ved doma by sa nudili, tak pracuju. staci si v lete sadnut v KE ci BA do lietadla smerujuceho do primorskej destinacie, kolko tam je dochodcov. aj moji svokrovci 2x za leto otocia more. a nie, nezavidim im. ale ja som nastupila po RD do prace a ked som zbadala svoju vyplatnu pasku- brutto verzus netto, bolo mi na zaplakanie. a 25 (alebo aj viac) rokov budem platit taketo sialene odvody a nakoniec dostanem 150€ pausalny dochodok?!

@matkahelka presne tak. Mas uplnu pravdu. Ja preto píšem že čím skôr bankrot, aby sa dôchodcovia, ktorí majú 700-800€ dochodky plus ešte k tomu aj pracujú konečne spamätali a prestali byť nenazrani. Lebo sú. Ja som mala pár krát to "stastie" že som sa ocitla na poste keď sa vyplacali dôchodky a pod 700€ nemal ani jeden!!! A to teda boli naozaj staré babky, žiadne teraz "mladíce". Tí, čo majú naozaj nízke dochodky už pomaly umierajú a potom teda ešte takí "pani podnikatelia" , ktorí celý život okradli stat a teraz chcú aby im tento stat niečo platil? Máme toto presne v rodine, tete tak vypočítali 450€, cize viem o com píšem. To, ze ma naskemrene a ma z čoho teda žiť, je vec druha. Ale ona chce od statu "dostojny" dochodok dôchodok tomu. A co sa tyka tých pracujúcich dôchodcov, je uplne bežná vec ze aj 3-4x si do roka idú na mesiac na PNku, lebo vsak si musíš odduchnut. A "mladi" potom za nich makaju ako sroby, lebo ti predsa nemajú dôchodok plus k PNke. Za mna pokial chce dôchodca este pracovať, tak nech pracuje, ale bez dôchodku. A ked uz teda na dochodku uz je, nech si privyrobi, ak to teda potrebuje. Ale tiež limitovanou sumou.

ibatanecnica
17. máj 2025
@0silvia0

@ibatanecnica dobre si urobila, a kam si isla?

@0silvia0 do Anglicka. Ale ja sprosta som sa vratila 😄. Ale od noveho roka pojdem asi znova za hranice. A zase kvoli prijmu

mateson2004
17. máj 2025
@matkahelka

@matkahelka tak zrovna školstvo , kde je problém zohnať učiteľa na čokoľvek, môže byť rado za dôchodcov.

ibatanecnica
17. máj 2025
@lienka.7

@matkahelka presne tak. Mas uplnu pravdu. Ja preto píšem že čím skôr bankrot, aby sa dôchodcovia, ktorí majú 700-800€ dochodky plus ešte k tomu aj pracujú konečne spamätali a prestali byť nenazrani. Lebo sú. Ja som mala pár krát to "stastie" že som sa ocitla na poste keď sa vyplacali dôchodky a pod 700€ nemal ani jeden!!! A to teda boli naozaj staré babky, žiadne teraz "mladíce". Tí, čo majú naozaj nízke dochodky už pomaly umierajú a potom teda ešte takí "pani podnikatelia" , ktorí celý život okradli stat a teraz chcú aby im tento stat niečo platil? Máme toto presne v rodine, tete tak vypočítali 450€, cize viem o com píšem. To, ze ma naskemrene a ma z čoho teda žiť, je vec druha. Ale ona chce od statu "dostojny" dochodok dôchodok tomu. A co sa tyka tých pracujúcich dôchodcov, je uplne bežná vec ze aj 3-4x si do roka idú na mesiac na PNku, lebo vsak si musíš odduchnut. A "mladi" potom za nich makaju ako sroby, lebo ti predsa nemajú dôchodok plus k PNke. Za mna pokial chce dôchodca este pracovať, tak nech pracuje, ale bez dôchodku. A ked uz teda na dochodku uz je, nech si privyrobi, ak to teda potrebuje. Ale tiež limitovanou sumou.

@lienka.7 tak moja mama ma 71 a dostava 495eur. Fakt vysoky dochodok. Posledne roky robila vo firme kde boli nizke platy. Ale.co si pomohla zena pred dochodkom? Lepsiu pracu nezohnala. Keby nebola onko pacientka tak by este aj dale robila. Zial osud niekedy plany zmeni

mateson2004
17. máj 2025
@lienka.7

@lienka.7 neviem teda kde pracuješ, ale u nás som teda nevidela, že by dôchodcovia išli 3_4 x na PN . Najviac vypadávajú práve tie matky po RD lebo majú choré deti. Tým sa nechcem nikoho dotknúť, iba konštatujem.

ibatanecnica
17. máj 2025
@mateson2004

@matkahelka tak zrovna školstvo , kde je problém zohnať učiteľa na čokoľvek, môže byť rado za dôchodcov.

@mateson2004 no nase uzasne skolstvo. Kde ziaci ked sa chcu niekam dostat musia si platit doucovanie.

martina_kunikova
17. máj 2025
@deti95060810

@tehulka2011 do dôchodku ako 53 ročné odišli ženy čo mali 4 deti... boli to ženy čo sa narodili v 30tych a 40 tych rokoch 20 st.

@deti95060810 svokra je rocnik 1941 ma 4 deti, isla ako 53 rocna resp mozno este kusok skor, cize uz je viac ako 30 rokov na dochodku 🙂

lienka.7
17. máj 2025
@mateson2004

@lienka.7 neviem teda kde pracuješ, ale u nás som teda nevidela, že by dôchodcovia išli 3_4 x na PN . Najviac vypadávajú práve tie matky po RD lebo majú choré deti. Tým sa nechcem nikoho dotknúť, iba konštatujem.

@mateson2004 statna správa, verejná správa uplne v pohode to je. Aj kamarátke sa nie raz stalo, že napr. v lete nemohla ísť na dovolenku, lebo si kolegynka dochodkyna zmyslela, ze si "musí od prace trosku oddychnut".

lienka.7
17. máj 2025
@mateson2004

@mateson2004 do školstva mladý nechcu ísť najmä preto, lebo ich nebaví sa nechať ako prve sikanovat nevychovanymi deťmi a ako druhé potom ich rodičmi, k toto si tie decká nevedia vychovať.

slniecko5
17. máj 2025

Ja som to pochopila už v roku 2008, keď sme brali hypo s úrokom 7.99 na byt a makala som 10 h denne, že život tejto generácie je náročnejší, ako život našich rodičov.
A áno, nepoznám dôchodcu, ktorý by sa nemal dobre a nerozumiem tým vyplakavacim.
Majú brutálne dôchodky na úroveň HDP a nemajú sa na čo sťažovať (život bez úverov, minimálne náklady na život, žiadne veľké investície atd)

no_predsa_ja
17. máj 2025

Ja žasnem nad niektorými naivnými názormi. @lienka.7 - skús povedať dôchodcovi - chirurgovi, alebo trebárs elektrikárovi, nech každý mesiac pracuje do určeného finančného limitu a potom nech to zabalí...

0silvia0
17. máj 2025
@mateson2004

Mám 55. V septembri 89 nám pridelili štátny byt. Po 89 sme ho odkúpili, už si ani nepamätám za čo. V 95 sme ho predali. Ešte dodám, že manžel (ex) bol policajt. Nepoznám z tej doby žiadneho policajta , ktorý by nedostal byt.A nie iba policajti. Železničiari, učitelia , lesácke bytovky, fabriky prideľovali byty.Dnes tie byty kupujú ľudia na hypotéky na 30 rokov. V 95 sme kúpili družstevný byt za 403 000 SK. Takmer 90 m2. Novostavbu. Vtedy to bola pálka. V 2004 sme ho odkúpili za 80000Sk do osobného vlastníctva. V 2013 sme ho predali za 96 500 . A kúpili dom. Momentálne stojí u nás v meste ( okresné mesto) 1 izbový byt 100000€. Stavebný pozemok 250 € m2.

@mateson2004 tak tebe sa podarilo zachytit este socikovske vyhody, asi si rocnik 1969-1970 a asi si sa skoro vydavala. My narodene kusok neskor (ja osobne 1974) sme boli v 1989 teenagerky, takze vidis, par rokov rozdiel a ake obrovske rozdiely.

mateson2004
17. máj 2025

Mala som 19 a manžel 22 keď sme dostali štátny byt 🤦 veľký 2 izbový. Dnes nepredstaviteľné.

lienka.7
17. máj 2025
@no_predsa_ja

Ja žasnem nad niektorými naivnými názormi. @lienka.7 - skús povedať dôchodcovi - chirurgovi, alebo trebárs elektrikárovi, nech každý mesiac pracuje do určeného finančného limitu a potom nech to zabalí...

@no_predsa_ja presne tak, ako to majú takí poslanci napr. Platový strop. Lebo inak by mali prijem aj 20k (po sčítaní všetkých ich "funkcii"). A co sa tyka tvojho prípadu, ten lekar este ako tak budis, ale ten dôchodca elektrikár určite nerobí "oficialne" 😉