Incident na prechádzke
Ahojte, zaujíma ma váš názor. Dnes sme boli s manželom a dcérou na prechádzke. Ja som šla pár krokov popredu a manžel s dcérou za mnou. Ja som zastavila, aby ma manžel a dcéra dobehli. V tom za mnou prišiel na bicykli chlapec, vek cca 10 rokov a povedal "čau, máš pekné kopytá". Hneď som si povedala že nie je normálny a šla som o niekoľko krokov preč dopredu. Bola som otočená chrbtom k tomu chlapcovi keď môj manžel začal robiť krik ako šialený. Kričal na toho chalana čo to robí, či je normálny a čo si o sebe myslí. Ja som sa otočila, nechápavo som sa spýtala manžela čo sa stalo. Krikom mi povedal, že ten chalan má šiel chytiť za zadok, ruku mal tak nasmerovanú, že mi chcel ísť zozadu do rozkroku. Skôr ako som stihla niečo povedať pribehla matka toho chlapca, ktorá stála dosť ďaleko a rozprávala sa s kamarátkou. Začala kričať na manžela aby nekričal po jej synovi a že čo sa stalo. Manžel jej povedal, že ma chcel chytiť za zadok. Jej reakcia bola "ale on je autista". V tom som ja manžela poprosila aby to nechal tak a aby sme šli domov. Poslúchol ma. Matka toho chlapca viac nič nepovedala, ani sa neospravedlnila, šla za tou kamarátkou a začala sa s ňou dohadovať kedy sa zajtra stretnú. Chlapec nasadol na bicykel a šiel preč. Matka sa mu ani nesnažila vysvetliť, že také veci nesmie robiť. Ja som z toho bola dosť rozladena, manžela mrzí ako reagoval ale zamýšľam sa nad tým, či je to normálne. Nemám skúsenosť s ľuďmi s takouto diagnózou ale nemyslím si, žeby mala slúžiť ako ospravedlnenie pre skoro sexuálne obťažovanie. Chlapec bude rásť, pôjde do puberty a potom čo. Neviem si predstaviť, že by takto mal napr. obťažovať moju dcéru.
Čo si o tom myslíte?
@jankalukasova to je predsa uplne iny pripad, chlapec bol zrejme metalne retardovany..
@anjelicek26 a samozrejme nikto netvrdi ze autorka ma drzat ako hluchy dvere a usmievdt sa diskusia je uplne o inom ale toto je aj dovod preco sa mamicke asi nechcelo vysvetlovat viac.
@anjelicek26 áno v jednej ruke drží za ruku dvojročné dieťa, pustí ho len aby šiel chytiť ruku decku, ktoré ide chytať za zadok jeho manželku. Ty si evidentne žiješ svoj svet 😂 ako prepáč, neviem teda čo máš doma ty ale môj manžel bezdôvodne na deti na ulici nekričí a keď tu situáciu zhodnotil takto tak pre mňa má jeho reakcia väčšiu váhu než odveci komentáre ženy, ktorá ja asi niekde inde ako tak čítam 😂 ty čo si myslíš, že on mal v tej chvíli čas riešiť či ho ide chytiť za ruku alebo si spraviť desať drepov ?? Nemal čas riešiť a premýšľať jednoduchí konal
@anjelicek26 a ešte posledný krát napíšem nakoľko asi nevieš čítať s porozumením, v čase keď môj muž začal kričať na toho chlapca NEVEDEL, že je autista. Neviem v akom svete žiješ ty, ale v tom mojom nie je bežné, že sa cudzí ľudia na ulici chytajú za intímne partie. Podľa tvojho vyjadrovania, teba keď na ulici zastaví cudzí chlap a pôjde ti rukou pod tričko s argumentáciou, že chce len zistiť z akého materiálu máš podprsenku tak mu nezabudni poďakovať za jeho záujem, veď v tom nieje sexuálny podtón.
Zbytocne sa hnevas,na veci to nic nemeni...predpoklady,dohady a nakricat na cudzie dieta totalne super riesenie.. zbytocne sa dva dni tocime o Tom istom, treba Si uzit vikend.
Najprv si napisala ze chces nazor ked sa ti nepaci
@anjelicek26 nazor tak si ju zdrbala ze mà chore myslenie a este si do toho zatiahla aj jej dieta ktore ti nic neurobilo. Dost uboho si na nu zautocila.Moj nazor je ze ste celu situaciu nafukli. Ty sa tvaris ze ta obtažoval v realite sa ta ani nedotkol len natiahol ruku smerom k tebe. Tvoj muz krical .. to su fakty. Chlapec sa ta nedotkol a uz nezistime ci by sa ta vobec dotkol . Cize to ze si bola sexualne obtazovana 10r mentalne postihnutym dietatom je len tvoj pocit. Ty a niektore kricite Zlodej! Ked sa ani nikto nedotkol “ ukradnuteho.” Kopyta su dole na konci konovych noh kde si ty nabrala ze to je jeho zadok? 10rocne dieta prirovnavas k dospelym uchylakom alkoholikom zlodejom. To je chore . Robis tu hon na bosorky ani krava nezdochla. A nie moje deti nemaju diagnozu a na verejnosti ich vsetci obdivuju a chvalia .Ale viem si predstavit aj ako to bolo z pohladu tej mamicky. Podla teba mala za nim behat okolo 🚴 aby sa neprihovoril cudzim ..
@miadi ty kde čítaš že píšem že kopytá sú zadok?? Prosím skopiruj mi, kde som prirovnala do dieťa k úchylovi, zlodejovi alebo alkoholikovi. Tiež mi skopiruj, kde som doslova napísala, že ma to dieťa sexuálne obťažovalo. Nevkladaj mi do úst slová, ktoré som nepovedala. Ja neviem ešte koľko krát to mám napísať, že mi je jedno či ma chcel chytiť za zadok preto, že si chcel len chytiť látku alebo čo, jednoducho by mi ten dotyk vadil za každých okolností. Aj bez sexuálneho podtonu. Ja už naozaj neviem ako to napísať aby to pochopili všetci. Celý čas sa tu snažím vysvetliť, že aj keď viem, že si to dieťa neuvedomuje čo robí alebo to nerobí zo zlým úmyslom, sú miesta kde jeho ruky nepatria. Celá diskusia v podstate bola o tom ale tu sa vždy nájde niekto, čo má potrebu riešiť zrovna to, načo sa autor diskusie vôbec nepýta.
Čo sa týka @anjelicek26 nechcela som útočiť na jej dieťa, ani ho uraziť alebo niečo podobné, snažila som sa len naznačiť, že je úplne pochopiteľné že človek z opačnej strany mince má na vec úplne iný názor.
V závere by som povedala len toľko, že cieľom tejto diskusie nebolo urobiť z nejakého chlapca sexuálneho devianta. To, že sa tu žiaľ vyskytli aj komentáre aké sa vyskytli ma mrzí, ale neviem to ovplyvniť. Ani v jednom komentári som to dieťa nenazvala úchylom, zvrhlíkom alebo podobne. Tiež som tu diskusiu nezakladala preto, aby tu niekto uvažoval, nad tým čo by bolo keby.... Mňa zaujímali len názory nato, čo sa udialo, nie nato čo sa udiať mohlo alebo nemuselo.
Blbý incident s jedným účastníkom mentálne inde... Ale. Boli sme na výlete pod smolenickym zámkom a za pár sekúnd sa zbehla situácia, kedy zhora z kopca od zámku išiel na bicykli chalan tak 80kg a zdola rodinka mamka tatko, 2 slečny ten bulo bud nevedel riadiť, alebo to slohol, alebo nevedel hamovat, alebo mu to nebrzdilo no a v plnej rýchlosti v zákrute to napálil do tej väčšej ale stále malej slečny... Len výkrik.... a 2m odlet... Rodicia ju ratovali a ten smrad zatiaľ utiekol... Ja by som ho asi umlatila tam na zemi a oni pomerne v kľude, v šoku sa tam jej venovali... Chcem tým povedať o uhle pohľadu a o vnímaní udalosti každým inak,pre mna to bol naraz, ako sviňa a pre nich... Neviem co.
@ahhola nechápem tomuto príbehu ani výrazom bulo alebo smrad..
@katuska3101 to preto, ze nevrazil v plnej rýchlosti do tvojho decka, nasla by si aj jadrnejsie vyrazivo, verim tomu. Bulo mal to šťastie, ze to bolo kúsok pred tým, ako začal mať kazdy foťák s kamerou v mobile a ze sa rýchlo oklepal a zmizol👿
@ahhola a s týmto to malo čo spoločne ? Bulo bol autista ? To ste usúdili z toho momentu či ako
@anjelicek26 @miadi Vy dve uz neskutocne prekrucate autorkine slova aj cely indicent.
Myslím, ze tu bolo aj dosť prispevkov (vrátane toho môjho), kde ženy popísali situáciu z opačnej strany a zažili si takéto obchytkavanie, k tomu sa tu dokopy už akosi nikto nevyjadruje. Sloboda druhého končí tam, kde začína sloboda druhého. Mám 3 dcéry a keby sa im niečo stalo, autista- neautista, neručím za seba. Za ďalšie, aj tento syn mojej susedky jazdi na bycikli, ale ona je zas typ, ktorý predvída a tak jazdíme po uličkách tam, kde chodia minimálne ľudia, bývame na dedine, nie v parku plnom ľudí, kde viem, ze chalan ma začínajúcu pubertu, trieskaju s ním hormóny, ja ho nepozorujem a ešte mu strelim bycikel. Takze zase čo sa dalo čakať?
Za ďalšie, aj “zdravé” alebo neviem ako to pomenovat, aby som sa niekoho nedotkla vymýšľajú, zisťujú hranice, pokial môžu zájsť. Tak isto aj autisticke s normálnym inteligenčným skóre, tiež skúšajú, nie všetko je diagnoza. Niekedy je tažké v určitých situáciách odlíšiť, čo je diagnoza a čo rozmar dieťaťa. V každom prípade pri každom dieťati treba mat stanovené pevne hranice. Ak sa aj pri autistickom dieťati všetko ospravedlní - je autista a tým to končí, tak dieťa dostáva stimul, ze mu to prešlo a dokáže sa vyhovoriť na diagnózu. Do tohto určite nespadajú autisticke záchvaty, opakovane činnosti, opakovane otázky atď., to sú veci, za ktoré to dieťa nemôže a nemá ich ako ovplyvniť. Ale každý autista ma svoju osobnost, ktorú tiež treba formovať a nie všetko ospravedlňovať diagnózou, niečo z toho je stále len detska roztopašnosť ako u kazdeho dieťaťa.
Nech sa tu na mna ktokoľvek urazí, ale veľa krát som si všimla, ze ani nie samotný autista ako jeho rodicia bývajú hlavný problém. Mnohi idu veľmi s diagnózou bojovať, myslia si, ze keď problém nebudú riešiť, tak asi zmizne. A to je práve v tom najmenším obdobi, kedy s ním treba čo najviac pracovať, behať co za najviac odborníkmi, psychológom, terapeutmi a veľa velí s nimi odmakať. Namiesto toho, nehovorim, ze všetci, ale mnohi rodicia sa spamätajú, až keď dieťa ma ísť do školy a vtedy si dávajú zisťovať presnú formu autizmu, čo je už vo veku 7 rokov pre dieťa sakra neskoro. A potom babo raď. Zároveň skladám klobúk dole pred vsetkymi tými rodičmi, ktorí zatni zuby, prenesú sa cez svoje ego a “čo si ľudia pomyslia” a makajú s tým dieťaťom vo všetkých smeroch. Ono je to neskôr aj veľmi vidieť na tých deťoch, kde to rodicia odmakali a kde rodicia diagnózu neprijali. Skláňam pred nimi klobúk, ale ono sa im ta drina fakt časom vráti späť.
No... pravý autista v puberte ide na "svojpomoc", dokážu onanovať väčšinu dna... Ten autorkin mohol byť v lepšom konci PAS... Dg. Autizmus je rôznorodý mech s osudmi, kedy 2rocne deti sú už na Tiapridale, bez efektu a môžu si ho šlahnúť rodicia z čistého zúfalstva... Kedy 2 ročne decko mamke pri vyberaní z vane spôsobí otres mozgu.. a žiadna náhoda, ale zámer... a zasa keď si rodič v 9.triede zmysli, ze ma vlastne autistu. Takže bud rada, ze máš o tom hmlistu predstavu a nemoralizuj. 👿
@katkami123 isto vies, ze statne zariadenia davaju terapiu mozno 1krat za 2 mesiace. A pravdepodobne ani tolko, lebo na terapie nemaju kapacitu. Vsetci odbornici su po sukromnej linke sakra drahi a nie kazdy rodic si to moze dovolit. Nie kazdy rodic ma mentalnu kapacitu pochopit ako s takymito detmi pracovat. A ano, nie kazdy rodic dokaze spracovat diagnozu svojho dietata. Mnoho matiek ostane na dieta bez partnera, lebo ti to nedaju a odchadzaju od rodiny velmi casto. Je to sakra tazke a darmo sklanas klobuk, ked znacnu cast rodicov odsudis, lebo nepracuju s dietatom na maximum. Stretla som mnoho rodicov, mnoho roznych osudov a v zivote by som si nedovolila nikoho z nich odsudit.
@vreckovka2
Už na začiatku píšem, ze mi je jasne, ze určitej skupinky rodičov sa tým dotknem, hlavne tých o ktorých píšem. Mne hlava neberie, ze mnohé matky nakúpia teraz veľmi populárne CBD oleje, ktoré sú návykové, odborníci pred nimi varujú s obsahom THC, za 60€, 100€ a na to peniaze majú, ale zaplatiť si súkromné sedenie už nejde. V tomto prípade neexistuje zázračnými pár kvapiek oleja a tá ľahšia varianta nie je vždy nápomocná. Čiže všetko ma za a proti. Dnes je na internete kvantum článkov, knih o tejto problematike, nie ako kedysi, takze je to všetko o tom, co aj rodič chce.
@katkami123 prosim ta netrep. Sedenia stoja stovky do tisic eur mesacne.. jeden z rodicov pride o prijem. Clanky na internete ti nepomozu potrebujes konkretnu dlhodobu pomoc..
@vreckovka2
Teda, aby som bola presnejšia, mnoho rodičov aj z posledného (tí ktorí majú problém diagnózu prijať) sa radi utiekajú k rôznym konšpiráciám, “zázračným olejčekom” a pod., od rôznych chmelinarov, ktoré sú často krát na cenovej urovni tých súkromných terapií. Odsudzujem akurát tychto chmelinarov, ktorí zarábajú na ľudskom nešťastí a zúfalstve, ktoré zafarbujú rôznymi konšpiraciami. Zároveň tým rodicia mrhajú drahocenný čas, ktorý mohol byt využitý omnoho prospešnejšie. Nikto sa nerodí s tým, že vie ako pracovať s autistickými deťmi, všetko je potrebne si naštudovať a prečítať. Pritom dnes sú workshopy od odborníkov pre rodičov, knihy, články, čo už nemá nič spoločné s utracaním veľkých financií. Preto som tychto rodičov rozdelila do kategórií - prijmem a makám alebo idem proti tomu bojovať. A skláňam klobúk pred tými, ktorí chcú, aby si pochopila môj prvý príspevok. Za druhé, je trochu aj chyba štátu, ze nepracuje s rodičmi, hlavne pri oznámení diagnózy a ich ďalšej spolupráce s tým, žeby tam bol aj psychológ, ktorý by im pomohol tieto veci prijať, namotivovat a ozrejmiť možnosti. V podstate to štát nechal všetko na rodičoch, nech si sami riešia, vybehávaju a nejak sa s tým sami zmieria. No a tuto dieru vyplňujú s radosťou rôzni chmelinari a šuflikanti s ich zázračnými pripravkami, ktoré sľubujú aj nemožné.
Zas, otvorene, tieto matky dostávajú od štátu 700€ na dieťa a mnohé iné výhody, preplácanie veci atď.
@katkami123 neviem odkial cerpas informacie ale si uplne mimo..
@katkami123 si z odbornik z fachu? Kolko rodicov deti s postihnutim poznas?
Venujem sa aj autizmu a hlava mi neberie čo niektoré ženy vedia tu vykonštruovať. Za prvé absolútne nie je nič zlé sa ohradiť aj na cudzie dieťa. Za druhé mama sa mohla ospravedlniť, ale asi to brala vrámci toho, keď spomenula jeho diagnózu. O tom ako niektoré bagatelizuju radšej nekomentujem, nie, autorka a manžel reagovali úplne v pohode. Aj po tejto debate isto bude chápať, že autisti majú rôzne zvláštne prejavy.
@katkami123 Kym naozaj nemáš dieťa s takou dg alebo aspoň s nimi nepracuješ tak je vidieť, že tomu naozaj nerozumieš. Ak sa nemýlim ty si spomínala príbeh s dieťaťom s Pas. Chytanie za prsník nie je pre takéto deti nič negatívne, berú to ako prejav záujmu. Je to síce nepríjemné, ale oni nerozumejú našim ustálenym morálnym zásadam. Reakcia štýlom zlomím ti ruku naozaj bola neprimeraná hlavne z dôvodu, že si vedela o dg. Ale fakt to čo ideš tu "radiť" je krásna vymyslená idea, ale v realite to takto absolútne nefunguje... Prajem ti aby si to nemusela nikdy zažiť, ale obávam sa, že inak to nepochopiš. Mať informácie je fajn, terapie stoja toľko, koľko často nemajú ani za dvojmesacny plat. Máš smiešne predstavy o "výhodách". 😀 Možno si poznala niektorého šťastlivca ktorý dostal viac ako 100€, ale inak to je nereálna suma.😀 O tom ako sa niekde dostať je ďalši zázrak, zas pomlčím. Rodičia skúšajú všeličo a niektorým fungujú rôzne ich vlastné metódy a to je úplne v poriadku. Ale ten tvoj odsudzujúci pohľad je viacmenej smutný.
@katkami123 700€????
@selest to je v poriadku, ale povedať, pardon, je mi ľúto atď, to sa snáď da. A jednoznačne sa nemôže len tak dieťa, či choré, ci zdrave dotýkať druhých. Keď sa stane, stane sa, ale mama, rodič, ten, kto tam je s dotyčný dieťaťom ma vedieť reagovať a slušne. Druhá strana nemá odkiaľ väčšinou vedieť, že dieťa má problém. A sú ľudia, či neznášajú dotyky, fyzickú blízkosť cudzích.
Nechápem, v iných témach sú 10 ročný pomaly dospeláci, čo sa nehrajú a ru je vykreslené dieťa ako pomaly bábätko, 10rocny už sexuálne vnímajú a to dost😉a je to normalne. Pokiaľ to dieťa neprejavuje nejako extrémne, za ďalšie, nakrúcať na hocijaké dieťa, ktoré ide robiť niečo druhému, je absolútne normálne tiež. Dievčence, fakt by ste si nechali obchytavat decko, manzela🤣niekym druhým lebo však on je autista? Keď takéto niečo stará v 10ti h rokoch, čo bude, keď puberta udrie na plno? No nič. Ja osobne som našťastie podobnú situáciu nezažila, ale vrieskala by som ako besna. Aj po dieťati a aj po matke na záver. Pokiaľ by sa zachovala ako dotyčná. Lebo povedať pardon vie aj simplexna duša. Keď vie, čo a ako s jej dieťaťom, má byť pri nom. Bodka
@katkami123 ja tvoje prispevky chapem, ty nechapes tie moje, kedze v odbore nepracujes. Podla tvojich prispevkov nemas ani sajnu ako to v realnom zivote chodi. Ak by stacilo, aby rodic vedel pracovat s dietatom na zaklade clankov, terapeuti by nemali plno. A vsak ani studovat na VS, robit si kurzy by si nemuseli ti terapeuti, ked je to take jednoduche . Myslim si, ze nie si ani rodic, ked nevies pochopit, ze niektori rodicia sa nevedia zmierit s diagnozou svojho dietata. A su rodicia, co skusaju aj alternativu a je to v poriadku.
Mna by zaujimalo ake vyhody a preplacanie akych veci dostavaju rodicia na tieto deti? A za co dostanu 700 eur? Kde sa to da vybavit? Co konkretne pytat? Rada sa dovzdelam.
@xsuzannex
@vreckovka2
Konkretne 3 matky s deťmi s PAS, ktoré normálne navštevovali špeciálne škôlky pre deti, teraz základne školy, normálne dostávajú mesačne v čistom okolo (necelých) 700€. Dostáva to každá takáto matka od štátu do 18 rokov dieťaťa, bez ohľadu či navštevuje skolu, škôlku - špecializované, na nete sú tabuľky, čiže to nie je nič tajne kto koľko za co a akú diagnózu od štátu dostáva. Čiže na doobedie okrem načerpania síl, keď je dieťa v špecializovanom zariadení, môžu pozrieť rôzne online webináre s odborníkmi. Jedna mi hovorila, ze sama mala problém sa zmieriť s diagnózou a onálepkovať takto dieťa, ale neskôr si toto vybavila, treba zaniesť posudok od lekára, rieši to posudková komisia. Zaráža ma, aké ste z “fachu” ale o takýchto informáciách neviete alebo nechcete, aby ich verejnosť vedela. Tejto mamičke doplatil štát ešte dodatočne za obdobie, kedy tento príspevok mala dostavať. Čo je bežná vec aj pri iných veciach, mne napríklad štát doplatil tiež dodatočne RD za obdobie 6 mesiacov, keď som di neskôr zaziadala. Jej som sa nepýtala aké konkrétne odbobie, nepotrebujem zas vedieť všetko dopodrobna, ale povedala, ze dostala doplatené od štátu, za obdobie, od kedy mala nárok. Sú tam mnohé výhody, (ľudia môžu darovať 2% dani konkrétnym deťom na terapie, majú zadarmo dieťa+doprovod pobyty v rekreačných zariadeniach - napríklad vo Vysokých Tatrach, prepláca sa im benzin na vyšetrenia a cestu do školy, majú zľavu od štátu na kúpu automobilu, nieviem či nie z 40% z celkovej sumy automobilu,.., atď) kľudne im doprajem, keď to ma ich deťom pomôcť viest plnohodnotný život a v podstate to nie je ani dôležité riešiť, ale zas šíriť tu informácie, že tieto mamičky fungujú iba z Pan Boh zaplať mi príde tiež zavadzajuce.
Chápem, ze títo rodicia potrebuju v prvom rade súcit a pochopenie. V tom sa nehádam. Ale stačí to pri takých rodičoch a posunie ich to niekam, ktorí majú možnosti, ale odmietajú so svojimi deťmi pracovať a namiesto toho svoju energiu investujú do okolia, aby išli všetkých presviedčať? Ako tým pomôžu tomu dieťaťu? Mne je jasne, že tu píšem konkrétne veci, ktoré sa tu týmto daným rodicom vôbec nebudú páčiť. Ale nepotrebujú aj toto okrem empatie počuť, aby ich to niekam posunulo, aj ich, aj ich dieťa? Preto aj píšem, ze prvotní by mali byť podchytení rodicia psychológom.
@vreckovka2
Skôr mám z teba pocit, ze hľadáš dôvody ako by to nešlo. Mám konkrétne jeden prípad z okolia, kedy rodicia samostudiom a nasávaním informácií od odborníkov (nie chmelinarov a konšpirátorov so “zázračnými bylinkami”) posunuli dieťa tak, že im vraj nemalo vedieť ani chodiť. Dnes si chlapec zahrá futbal, autista + iné dg. Povedala, ze keď urobil prvé kroky, plakala aj ona, aj jeho detska lekárka. Dokonca je tak športovo vďaka drilu a snahe matky tak šikovný, ze zvladne aj take veci, ktoré bežne deti nevedia. Preto píšem, rodič, jeho nastavenie a kde vloží svoju energiu zohráva tiež veľkú úlohu. Taktiež aj pomoc okolia, podpora partnera a iné veci. Chápem, ze nie všade to je ideál a neodsudzujem konkrétne tie matky/otcov, ktorí to ťahajú sami. Taktiež prichádza aj vyhorenie pri tychto rodičoch aj keď sú dvaja. Preto píšem, ze je to neraz slabo štátom podchytené hlavne pri rodičoch. Oni samotní potrebuju podporu, nielen deti. To som aj písala, že tuto dieru vypĺňajú potom rôzni chmelinari a konspiratori s ich zázračnými drahými výrobkami. A to podľa mna vôbec nie je dobré. Potom príde puberta a rodicia sú v koncoch, pretože sa spoliehali na chmelinarske kvapky.
@katkami123 s tymi prispevkami nepises celu pravdu. Narok na prispevky su, ale aj urcite podmienky a pravidla ich cerpania. Nastuduj si to poriadne, ak chces vyhlasovat nieco taketo. Nehladam dovody, preco to neide. Vobec nie. Len sa ti snazim ukazat tu realnu stranku veci. Ze to nie je take jednoduche ako to predostieras.
@vreckovka2
Nehnevaj sa, samozrejme, ze všade sa musia spĺňať určite podmienky, pretože sú ľudia, ktorí by už aj určite veci zneužívali a využívali, aj keď to realne nepotrebujú. Myslím, ze keď si tieto veci dokázali vybaviť iní, dokáže si každý, kto chce a nájde si čas. Ale ako som už písala, ty si nastavená tak, ze všetko nejde. Aj podmienky sú na nete, nie je to žiadne tajomstvo na čo všetko títo rodicia majú nárok, čo musia spĺňať, kto bude chciet a bude si chciet pozrieť, tak si to už toľko naštuduje. Zas na druhej strane, tak ako nikto nikomu nezakope na dvere - dobrý deň ponúkam Vam super prácu snov, tak tiež nikto nezaklope na dvere - ponúkam Vam take a take príspevky a opatrovateľský na dieťa s ZŤP. Sú veci, ktoré si musíme vybojovať a vybaviť v živote sami.

@sif nie,ale nechcem vzdy vychadzat s toho najhorsieho, kedze je to u 10 rocneho dietata vysoko nepravdepodobne (aj keby je autista). Ked Ho uvidia nabuduce,nech sa ho teda opyta a mozno sa to lahko vyjasni. AK sa teda nebude maly ich bat Po Tom incidente.