icon

Inšpirácia ako minúť iba 1 plienku za 24 hodín 😉

klavirova
12. feb 2020

Ahojte mamičky, chcem vám v stručnosti napísať môj recept na to, ako minúť iba 1 jednorazovú plienku za 24 hodín. Moje dôvody sú ekologické, ale určite mnohých poteší aj ekonomická stránka veci a ak inšpirujem čoilen jedinú z vás, nepísala som tieto riadky nadarmo 😉
Takže môj postup: Klasické pracie plienky som rozstrihala na 4 rovnaké časti a každú z nich som poskladala do veľkosti malej ,,vložky" Tieto vkladám môjmu bábätku do jednorazovej plienky a veľakrát za deň vymieňam, aby bolo v plienke čo najviac sucho. Vymením ich aj zo 10. Výhoda je, že sa veľmi ľahko perú v ruke, výborne sa žmýkaju, rýchlo schnú. (Občas ich samozrejme treba povyvárať.) Keď vidím, že mimčo tlačí a bude kakať, vytiahnem rýchlo vložtičku (ide to aj cez oblečenú plienku, z vrchu) a pranie hovienka už riešiť nemusím. Na noc už vložky nevkladám a ráno plienku precikanú vyhodím.
Vyhadzujem teda buď pokakanú, alebo precikanú plienku po celej noci. Ak vyskúšate, napíšte mi vaše postrehy, budem rada 🙂

fokuska
13. feb 2020

@janulik2008 To si pamatam... fuj :-/

nikyball
13. feb 2020

@klavirova toto ma aký zmysel prosím ťa?! Neni teda jednoduchsie rovno pouzivat iba látkové plienky, aby si neminula ani tu 1/24?Niektoré deti naozaj ľutujem , že majú takéto matky.

bluka2
13. feb 2020

Osobne si myslím, dúfam, že v budúcnosti budú jednorazové plienky ako aj igelitky a pod. zakázané. Potom si všetci zvykneme na alternatívy. Rovnako aj s menštruáciou

bluka2
13. feb 2020

@nikyball ja skôr ľutujem deti o nejakú tú generáciu nižšie, ktorá bude mať nižší životný štandard ako my kvôli znicenej planéte, ťažší prístup k niečomu, čo je tak samozrejmé teraz ako prístup k vode a pod.

julia2018
13. feb 2020

@janulik2008 bože... a mne príde nechutne umývať podlahu s mopom, ktorý niekto máča vo vedre s vodou :D

beronsche
13. feb 2020

@klavirova tak daj namiesto jednorazovky PUL nohavicky a do nich bavlnenu plienku.. V podstate budes na tom istom, ak teraz, akurat mas istotu, ze do PUL nohaviciek ziaden moc nevsiakne, na rozdiel od jednorazovky. 🙂

eliska13
13. feb 2020

@klavirova som zhrozená chuda dieťa ani vykakať sa nemôže bez toho, aby malo kľud, aby mu matka rýchlo vyberala spod zadku kúsok plienky.o cikani ani nehovorím neverím, že to nepresiakne.A čo dalej, keď bude rast a močiť viac a kakať viac.Nic horšie som tu nečítala ženy už naozaj nemajú súdnosť preháňa sa vsetko

katarinka89
13. feb 2020

@klavirova Bozenko ....... 😂 urobis v ekologii prevrat.

jaskolka
13. feb 2020

Mam pocit, že sa vraciame v minulosti. Žiadne plienky, žiadne vložky, pôrody doma.... Keď s čítala, historické knihy, ľutovala som ženy, spred 200 rokov, že museli tak fungovať. Teraz vidím, že je to moderné😃😃,dobrovolne si sťažovať život, a plakať, aké je to materstvo ťažké. Samozrejme, keď vyhodím všetky veci, co naše mamy boli happy, že im to uľahčí. Potom rovno vyhodiť pracku, prať v rukách.Jedna vec je plytvat všetkým, ale zase prepana, nepreháňať to, jednorazové plienky ci vložky boli vymyslene, aby hlavne uľahčili život matke a žene. To akoby sa aj v zdravotníctve začali používať kovové ihly a striekačky na vyvaranie.

julia2018
13. feb 2020

@jaskolka hej, aj som rodila doma.. myslím, že každý si má právo vybrať ako bude žiť a vychovávať svoje deti

wena
13. feb 2020

Bože, toto je fakt strašné, ja neverím, že to niekto robí.

jaskolka
13. feb 2020

@julia2018 tak gratulujem, ak je všetko v poriadku. Ale keby nedajbože nastal problém? Kto by bol na vine, ak by sa dačo stalo?a právo má, aj zodpovednosť.

julia2018
13. feb 2020

@jaskolka ja by som bola.. je normálne, že človek, ktorý robí takéto rozhodnutia, musí byt pripravený i prijať za ne plnú zodpovednosť.

jaskolka
13. feb 2020

@julia2018 to je chvályhodné. Len stretla som sa osobne s pripadom, že nastali komplikácie, dieťa, takmer umrelo a zalovali doktora,ze prišiel neskoro. Mal z toho problémy, prišiel o reputáciu,aj keď súd vyhral

eliska13
13. feb 2020

@julia2018 ako to budeš robiť, keď pôjdete von?

katrin21
13. feb 2020

dievcata co sa pohoršujete ...
kedysi boli latkove plienky a vkladali sa do takých akoby pogumovanych nohaviciek, ktore mali vnutri vrecusko na tu plienku, ale povch bol z takej látky porovitej. Nedržali ani dobre na zadku, dieta chodio s batôžkom akoby na ritke.
Ciže ked sa dieta pocikalo, bud ste museli vymenit cele nohavicky, (ale nemali ste ich 10, max. tak 3ks, ) alebo ste plienku nedavali dnu do vrecuska, ale len ako vložku damsku , že priamo na telo . Jasne, že ked sa dieta precikalo, vymenila sa len plienka a tie gatky mali tu vnutornu stranu mokru trochu, alebo viac.. ale ta nesla na kožu.. ked sa precikalo moc, vymenili sa cele gatky.
Takto to fungovalo este pred cca. 30 rokmi, hoci už zacinali pampersky, ale boli drahe pre vela ludi este, dokonca aj pred 20timi, ked som mala ja prvu dceru, tak sme plienky prali,klasických 40ks a jednorazovky boli drahe, tie sme mali len do mesta, na noc atd...potom ked mala asi 1,5r uz sme davali len jednorazovky, ale do roka sme prali...
Ciže toto, co baba vymyslela, je obdoba takych nohaviciek a vlastbe rovnako funguje aj sučasné látkovkz, su na to gatky, akurat uy nie na gombiky, ale na suchý zips...

Nepaci sa mi skor sposob, hygiena prania...
My sme plienku vzdy preplachali vo vode v umývadle a hodili do vedra na to urceneho, vecer sa prali vsetky na 60, raz za cas sa vyvarili. PRanie v ruke, pracim mydlom nie je dostatocne ! nizka teplota, riziko množenia bakterii...

julia2018
13. feb 2020

@jaskolka je najjednoduchšie za svoje zlyhania viniť ostatných.. ja si za svojimi deťmi i rozhodnutiami stojím. Každý robí chyby, no nie každý je pripravený znášať dôsledky. Ale úprimne som bola prekvapená akí lekári zaujali postoj k tomu, že som rodila doma. Najväčší problém s tým mali úradníci, no na pediatrii, neurológii atd mi len povedali, že gynekológovia majú úplne iné predstavy o tom, čo je dobre pre dieťa ako oni...
@eliska13 vyššie som písala, že z praktických dôvodov vonku nosíme plienky, je predsa zima a mokré dieťa v zime nie je naj nápad

h2
13. feb 2020

@katrin21 Ja si nemyslím, že to, čo autorka vymyslela, je obdoba spomínaných nohavičiek a nie je to ani, ako súčasné látkovky. Lebo ona dáva do normálnej jednorazovej plienky 1/4 látkovej. Do tej 1/4 nemôže vsiaknuť všetko, takže nie zanedbateľná časť ide aj do jednorazovky. Na to sa zase capne ďalší "ústrižok" látky a takto to ide celý deň. Ani životnému prostrediu to nepomôže, ani matke to neuľahčí život, ani dieťaťu to neprospieva. Takže, dalo by sa na to použiť prekrútené príslovie: "Aj vlk hladný, aj koza zožratá."

eva112014
13. feb 2020

@mondolina Tam, kde si umývajú zuby. 😄

nikyball
13. feb 2020

@bluka2 ešte raz , nie je v tomto prípade jednoduchšie používať iba látkové plienky?!

julia2018
13. feb 2020

@eva112014 zuby v umývadle si môže umývať tak maximálne niekto s protézou. Neviem ako ty, ale ja si zuby umývam v ústach

smejko25
13. feb 2020

@janulik2008 toto si pamätam vtedy som si uvedomila ze ludska hlupost nema hranic 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A potom o par rokov bude pisat ake ma dieta zdravotne problemy a kde nastala chyba

katrin21
13. feb 2020

@h2 ano, je to prilis tenke... celkovo je to nedomyslene, radsej uz potom normalne plienky..nehovoriac o tom, že sucasne látkove plienky su take tenke, že sa hned precikaju .

lenka2710
13. feb 2020

@klavirova ja som malej dávala látkové plienky asi do pol roka, na noc jednorazovku, áno ušetrila som aj peniaze aj prírodu ak sa to dá tak povedať, ale vždy aj pokakanu alebo pocikanu preplakat v rukách, hodiť do hrnca, vyvarit, potom ešte vyplakat v čistej vode, vysušiť, plus bola zima, keďže mala je októbrová! Potom si vravím, no čo som koho zabila??? 😂😂 A okrem iného, začalo byť už leto, teplo, predsa bolo asi malej lepšie v tej pamperske ako v tom batohu 😂

eva112014
13. feb 2020

@julia2018 Pravda, čo píšeš inak. Len u nás trebárs moje dieťa rada si umýva svoj pohárik a zubnú kefku v umývadle. A túto tvoju metódu praktizuje aj jedna naša známa, ktorá má 2 deti. Toto robila s bábätkom a staršia bola vždy pri maminke. Jej dcéra mala 5 rokov.
Braček cikal do umývadla a ona zároveň do vane. Hmm, dlho trvalo, kým pochopila, že ona prečo do wecka musí a môže len cikať.

julia2018
13. feb 2020

@eva112014 tak, moja staršia má pomaly dvanásť, takze jej nemusím vysvetľovať, kam sa cika. Každopádne ja umývam vaňu, záchod i umývadlo každý deň, takze v tom taký zásadný problém nevidím

julia2018
13. feb 2020

Ale ako seriózne by má zaujimalo, kde si všetky tie “hygienické” mamičky umývajú nočník, topánky, keď stúpia do psieho hovienka, či vlastný zadok po veľkej? Mojej prababka prišlo nechutne, že si niekto “serie” v dome kde býva .. to bol pre ňu najväčší sok keď došla bývať k babke, že majú záchod v dome

katka2602
13. feb 2020

@katrin21 viem aké boli plienky, mám takmer 30 ročnú neter a sestra používala látkové plienky, ktoré sa prali a vyvarali a žehlili. Ale toto s tým nemá nič spoločné. Veď cez ten kúsoček látkovej plienky prejde moč na pampersku a tá pamperska musí smrdieť. Možno nesmrdi samotný moč, pokiaľ ide o novorodenca, len tá plienka po tak dlhej dobe smrdieť musí. Nehovoriac o tom, aké baktérie sa tam môžu nachádza.

beronsche
13. feb 2020

@katrin21 nie su plienky ako plienky, nastastie sa daju kupit aj plienky s vyssou gramazou a tie su fajn.. Ale ano, pouzivat len 1/4 plienky je blbost

klarissa25
13. feb 2020

Fuj už som tu naozaj čítala všetko... T