icon

Internet mi číta myšlienky

15. sep 2023

Ja som sa tiež zasmiala keď som si prečítala ten svoj nadpis. Asi si pomyslíte, že som na hlavu, ale ja naozaj na čo pomyslím, to sa mi zobrazí na Facebooku, alebo na Instagrame. Nie cookies. Teraz nemyslím veci, ktoré napíšem cez mesenger, alebo poviem nahlas či do telefónu. (To je samozrejmosť). Čisto iba veci na ktoré si pomyslím. Napríklad, pozriem do zrkadla a zdá sa mi, že mám akési krátke vlasy. Rozmýšľam nad tým, že by som si kúpila klipy, príčesok a podobne. A zrazu na FB reklama na umelé vlasy?? Rozmýšľam nad tým, že som akosi zostarla a zrazu mejkap premeny starých žien?? Dnes uspávam deti a je mi akosi zle. Rozmýšľam nad tým či náhodou nie som tehotná. Idem na Facebook videá a zrazu videá o tehotenstve. Už som to povedala pár ľuďom a tí má vysmiali, že mi hrabe. Neviem či náhodou nie som vzorka na ktorej to testujú. Googlila som a našla som články o tom, že umelá inteligencia dokáže čítať myšlienky a Facebook do toho vráža nemalé peniaze. Som jediná s týmto "pocitom"? Alebo mi vážne šibe?

petrahl
16. sep 2023

Aj mne sa to stáva, s mužom sme sa.o tom už bavili. Všimol si to aj on.

zoja31
16. sep 2023

Aj mne to isté sa stávalo dlhodobo a ja som sa zrušila zo sociálnych sietí ..lebo im neverím proste

tibor79
16. sep 2023

Aj mne sa to stáva.

tibor79
16. sep 2023

@chodec15 a ako vysvetlíš,že sa zobrazuje aj to,čo som nikdy nikde nezadávala. Len čisto na niečo myslela?

stanulienkat
16. sep 2023

Už to takáto otázka, bola uvedomte si, že mnohí máte aj poprepájané telefóny s televízormi, aj inými zariadeniami. Denne na vás vyskakuje 500 reklám a je samozrejme, že dve -tri sa trafia. lebo je to tými vakcínami v ktorych boli čipy???🤔🤔🤔🙄

autor
17. sep 2023

Takže, včera sa mi vyhodila reklama na test na pervitín z lekárne 😂 Kukala som na to ako puk, keďže s drogami nemám nič spoločné... hovorím chlapovi, že aha čo mi vyhodilo za reklamu tak sa smial. Večer prehliadam netflix a tam zrazu Breaking Bad (to je o takom starom čo varí pervitín). Hovorím, že aha toto je ževraj dobré, viacero ľudí mi hovorilo, pustíme si to? Tak sme si to pustili a on sa pýta, že o čom to je a ja, že o pervitíne 🙈 Hneď som si spomenula na môj návrh reklamy. ALE, ako mi vysvetlíte toto? Keď som prehliadala ten netflix ako skoro každý večer tak mi napadlo či by nebolo lepšie zaplatiť si Disney plus. Rozmýšľala som, že sa aj opýtam na tomto fóre. Ale ako myšlienky plynuli tak som zhodnotila, že kašlem na to lebo zase prihlasovacie údaje, zase niečo inštalovať do telky... a teraz zapnem instagram a tam reklama na Disney plus?? Absolútne som tú myšlienku nevyslovila nahlas... a bonus, budík mi v noci začal zvoniť 3:20 a zvonil tri krát za sebou (aj keď som ho vypla). Asi to nemá súvis, ale normálne rozmýšľam nad tým. Asi začnem byť konšpirátor, alebo paranoidná...

dadis
17. sep 2023

Ked si hlupa, tak si tomu ver. V skutocnosti si denne vystavena desiatkam az stovkam online reklam a vsimnes si tie, ku ktorym mas afinitu.

autor
17. sep 2023

@dadis ja nehovorím, že tomu verím a však blbá možno som, nehádam sa. Stovkám ani desiatkam asi nie, ja zas nie som celý deň na internete. Pár reklám áno, keď večer zapnem videá na fb ,alebo instagram. Telku ani YouTube nepozerám takže neviem kde by sa tie kvantá reklamy vzali. Teraz večer som zapla instagram a prvá reklama bola na Disney plus

ali08
17. sep 2023

Manžel pracuje pre koreksku firmu a keď dostal pracovný laptop (asi pred 4rokmi)tak mu povedala aby prelepil kameru na laptope lebo ze ho sleduju (firma co vyrobila laptop)a to isté platí aj pre mobili.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
heln
18. sep 2023

mne sa reklama na disney plus zobrazuje 100 krat denne, a to nemam v plane si takuto sluzbu kupovat a ani nad tym nerozmyslam.

vevesh
18. sep 2023

Neviem ako na sk, ale v nemecku "odpocuva" hlavne alexa a podobne roboticke pristroje, ktore funguju na hlasovy pokyn. Ale aj cez telefony a aplikacie typu amazon a google zozbieravaju hlasove data vseho mozneho druhu za ucelom reklam🙄🙄🙄, takze ti staci vyslovit slovo "kupim xy" a reklamne algoritmy uz pracuju. Viem, ze alexu je potrebne vypnut na komplet zo zastrcky, nestaci offline modus a takisto nepovolit appkam zozbieravanie informacii na pozadi, len ked s nimi pracujes🙃

valeria_h
18. sep 2023

Orwel 1984

pupava_lucna
18. sep 2023

Mne sa nedávno stalo, že som si spomenula na jedno staré video, ktoré som videla možno pred 5 rokmi. Bolo to ako išli take dve mladé česky v aute a robili LIVE video na fb a zabili sa, takze ich smrť bola na tom videu. A na druhý deň mi to video vyskocilo na fb. To som riadne nechápala, ako je to možné, keďže to video som roky nevidela a len som si naň zrazu spomenula.

kvetinka75
18. sep 2023

minulý týždeň sme to s kamarátkou rozoberali, že niekedy si spomeniem na niečo, že niečo potrebujem a rup reklamy.

kvetinka75
18. sep 2023

@minka201 😂, ten darček nemá chybu. Tiež sa nám s kamarátkami aj s kolegyňou postávali rôzne veci na túto tému (na niečo si spomenieme a hneď nám mobil vyhadzuje ponuky)

moonlight1210
18. sep 2023

“Takže, včera sa mi vyhodila reklama na test na pervitín z lekárne 😂 Kukala som na to ako puk, keďže s drogami nemám nič spoločné... hovorím chlapovi, že aha čo mi vyhodilo za reklamu tak sa smial. Večer prehliadam netflix a tam zrazu Breaking Bad (to je o takom starom čo varí pervitín). Hovorím, že aha toto je ževraj dobré, viacero ľudí mi hovorilo, pustíme si to? Tak sme si to pustili“

Konkretne toto mi nepride ako citanie myslienok. Skor podsuvanie a manipulovanie k tomu, aby si sa zaujimala o nieco, co ti inak nenapadne vyhladat, ked uz tak.
Ale najviac mi to pride ako fakt, ze Netflix vyhadzuje navrhy na zaklade zhody, co sa z toho konta pozera. Alebo niekedy aj uplne odlisne, ci sa na to nechytis. Aby si nevycerpala svoj styl a neprestala pozerat s tym, ze “tam nic uz nie je”.

Necitaju ti myslienky, maju o tebe velku mapu dát. Kde zijes, kde sa pohybujes, vek, rodinny status, deti, praca, kolegovia, obchody, kto co v tvojom okoli, s ktorym si casto v styku, riesi, hovori, … K tomu veci z tvojej historie. A z toho uz sa da odhadovat par veci, na ktore mozes cca v danom obdobi mysliet. Nie vsetky, ale niektore. A ocividne sem-tam sa trafia (tipujem, ze sa ti to nedeje kazdy raz).

Mne sa napriklad toto nedeje ani nahodou.

Btw. Disney ma teraz podla mna skor kampan, lebo to vybieha snad kazdemu.
Nejak sa silno zacala rozoberat ich najnovsia snehulienka a spolu s tym ich snahy az neprirodzene vkladat do pribehov aktualne temy (rodova rovnost a roznorodost, women power a tie dalsie veci) a zacal stracat na popularite. Tak myslim, ze pouceni z predchadzajucoch nezdarov inych spolocnosti, to nechcu nechat najprv zajst k tomu, ze ludia si ich zacnu asociovat s druhotriednym populistickym tovarom, a az potom zacat riesit.

sashenka26
18. sep 2023

@moonlight1210 presne o tom to je..vela veci takto podobne sa vysvetluje aj uz v spomenutom filme- Social Dilemma...v tom filme sa k tomuto sa tam vyjadrujú už byvalí zamestnanci tychto firiem...preto je dobré si ho pozrieť..je to silná manipulácia..osobné dáta,vsetko ako píše moonlight1210. p
Preto to časom to nebude "iba" o reklame a jej nenápadnom podsúvaní, oni tým cielene aj menia ľudí (nie každý na to skočí) a ich preferencie

kvetinka75
18. sep 2023

tak u mňa čerstvá skúsenosť - včera som si v obchode prezerala antistresové vymaľovávanky a teraz idem na net a tam hneď ponuky.

pkgirl30
18. sep 2023

mne sa to tiež stáva, aj keď idem autom a niečo zbadám napríklad na bilbordoch. na čo myslíme to sa vieme pritiahnuť alebo to chce podporiť našu myšlienku. je na nás či si to chceme všímať alebo nie

simca06022011
18. sep 2023

podla mna si zacipovana

dadis
18. sep 2023

@moonlight1210 Podobne algoritmy ako netflix vyvijam aj ja. Je to pomocou AI, ponuku ma kazdy personalizovanu - ak napriklad sme obe pozerali serial breaking bad a ty si nasledne pozerala iny serial, tak mne na zaklade nasej podobnosti ponukne ten serial (zjednodusene podane)..to AI sa uci na ohromnom mnozstve dat, ale teda myslienky necita 🙂 ani nezbiera data, ktore reklamy sa ti zobrazuju na IG. A ten disney zobrazuje aj mne, maju masivnu kapman do 20.9. 🤷‍♀️

moonlight1210
18. sep 2023

@dadis u nas sa nikomu nechce Netflix ani Disney+ prepinat na svoje konto, tak pozerame vsetci z toho jedneho. Strasne roznorode typy veci. Ja ine, mm ine, deti kazde ine. Chudak AI. 🙂

IG je asi jediny, ktory mam vycviceny, ake reely a reklamy mi ma ponukat. YT dava reklamy aj tak random a inde nechodim.

kvetinka75
18. sep 2023
dadis
18. sep 2023

@moonlight1210 Kazda online reklama je cielena, len niektore su na mensie specificke publika, ine na sirsie (napriklad fb nepodporuje velmi uzko profilovane publika.. takisto sa automaticky vytvaraju lookalike publika)..a okrem cookies, ktore sa stale menej pouzivaju, vlastnych analytickych nastrojov kazdej socialnej sieti a googlu, sa data o zakaznikoch posielaju aj z inych platforiem (napr. fb conversion api, apiny na vlastne publika). Stale to ide dopredu, viziou je zobrazovat uzivatelom co mozno najrelevsntnejsie reklamy - setrit vydavky na online marketing, ale zaroven aj co najmenej "otravovat" ludi nzaujimavym propagacnym kontentom (aj ked ludia tvrdia, ze kazda reklama je otravna 😀- v skutocnosti parkrat uz kazdy ocenil reklamu ako nosic informacie)

hiro
18. sep 2023

@dadis Mna by zaujimalo ak sa reklamy zobrazuju vkuse v rovnakom mnozstve na rovnakom mieste tak ako moze niekto usetrit na marketingu? Pocet reklam je zobrazeny rovnaky jedine ich obsah je iny... Takze firmy vkuse platia rovnako - alebo jedine ze by viac kedze zaplatia este priplatok za cielenu namiesto nahodnej.
Mne je sumafuk ci je cielena ci nie - aj tak ziadnu nepozeram/neklikam na nu, nezaujima ma co sa reklamuje ale len krizik kde ju zatvorit :D Vacsinu mam zablokovanu a jedine na mobile mi este nejaka vyskakuje.
Celkom nerozumiem tomu pristupu - ze ked nieco reklamujem tak si to clovek objedna. Pre mna ak nieco potrebuje reklamu tak to je zla vec / neprakticka / podvod / predrazena. V skratke strata penazi.
Ja si kupujem to o co mam zaujem ja a nie co mi je ponukane. Sam si to vyhladam, rozne alternativy, pozriem parametre a vyberiem obchod odkial si to kupim.

dadis
18. sep 2023

@hiro Ide o efektivitu, napr. reklama ma ciel predat vyrobok - nastavuju sa kampane na konverzie - ak by boli uspesne..sice minies rovnako za reklamu, ale mas viac konverzii.. a myslim si, ze si plne neuvedomujes dosah marketingovej komunikacie na svoje spravanie..bez marketingovej komunikacie by si napriklad nesiel na koncert Rammsteinu alebo by si si nekupil v lekarni vitsmin D ci neplatitl by si si Netflix/ci Nko. Vsetko mas pocit, ze si si kupil z vlastnej iniciativy

hiro
18. sep 2023

@dadis Noo, ja asi fakt nie som vhodna vzorka. Hudbu mam rad pocitacovu / generovanu z MIDI z 80tych rokov ktoru si sam najdem teda nejake hudobne skupiny mi zily netrhaju, vitamin D si kupim podla mnozstva obsahu/cena a nie podla reklamy, je mi sumafuk kto je vyrobca, Netflix mame zadarmo z pausalu, inak filmy som si este par rokov dozadu stahoval zadarmo 🙂 Ja si fakt nespominam ze cokolvek by som si kupil tak na to bola nejaka reklama. Potrebujem vrtacku, pozriem parametre, pozriem cenu, rozhodnem sa - nie na zaklade nejakej reklamy, potrebujem kupit panvice, pozriem recenzie, skusenosti ludi, znamych, ignorujem ze niekde v TV davaju reklamu "zavolajte teraz 50% zlava na panvice"...

hiro
18. sep 2023

(ked nieco potrebujem tak si to kupim - nefunguje to tak ze vidim reklamu tak si to kupim - ja ked vidim niekde vycapenu reklamu tak ta vec ma pre mna rovno nalepku v pamati - pozor, nekupovat 🙂
Naopak moje deti napriek tomu ze im to vysvetlujem, vidia reklamu na nejaku somarinu, sladkost ci co a uz ze to musia mat :D Oni su 100% prijimaci reklam. Tipujem ze by asi hned skocili na tu reklamu ze Fico/Caputova odporuca kupit 100 bitcoinov, zaruceny zisk 50 tisic... No, musim ich este vela dovzdelat ale bude to na dlho)

diaszoky
18. sep 2023

Inac aj mne sa to uz stali