icon

Introverti a verejné vystupovanie

annie90
Včera o 19:01

Ahojte,

Potrebovala by som nejaké rady najmä od introvertov, ako sa najefektívnejšie zbavím trémy pri prezentácii, alebo inom verejnom vystupovaní. Ja ako introvertka to neznášam a vždy mám aj dni predtým veľký stres a aj počas toho a neviem sa toho zbaviť. Moja práca si vyžaduje vystupovanie a prezentácie pred kolegami minimálne 3x za pólroka. Prácu mám rada, baví ma a určite by som ju nechcela ukončiť, ale takýto stres mi vôbec nerobí dobre.

Prosím, budem rada za všetky tipy a triky, ktoré máte odskúšané a fungujú pre vás 😊

anonym_ab84ff
Včera o 19:07

@annie90 pomáha keď je ti úplne jedno čo si o tebe pomyslia, dokonca keď vopred počítaš s tým že to dopadne katastrofálne

marianarem
Včera o 19:08

@annie90 Ja nie som typicky introvert, ale tiez som mavala velmi velky stres z prezentacii a aj z vyuky, ucim na VS. Aj sa mi hlas triasol niekedy. Za mna mozem povedat, ze pomohol asi len cas. Ked uz som stala pred ludmi stodvadsiaty krat, tak uz to proste taky stres nebol.

martin_93
Včera o 19:17

Poznám to, ja som nemal rád prezentáciu ani v škole pred spolužiakmi. Neviem či by bola nejaká rada, keď už budeš mať pred, aj tak príde na teba stres. Ak máš rada svoju prácu, tak proste musíš nabrať nejak odvahu a potom zase byť vo svojej komfortnej zóne.

dvadsatosem
Včera o 19:19

Mám to podobné. Pri prezentovaní mi začne biť extrémne rýchlo srdce, pulz kľudne aj 120bpm, zle sa mi pri tom dýcha a mám zastrený hlas. Riešil som to aj s mojou psychiatričkou a predpísala mi Atarax. Je to síce antihistaminikum ale na to rýchle bitie srdca to trochu pomohlo.

lllaila
Včera o 19:37

@annie90 mne pomohla jedna psychologická finta, ani neviem, kto mi to poradil. Treba sa prestať sústrediť na seba, ale preniesť pozornosť na informáciu, ktorú ideš odovzdať - lebo o tú informáciu ide, nie o teba, (toto je kľúčové ) môžeš sa uvoľniť, že ty si len sprostredkovateľ, posol, klebetnik - vieš niečo, o čom ideš poinformovat.
Čo sa týka výzoru, odosobni sa, každý sme nejaký.
A aby sa telo dokázalo vyrovnať so stresom (s tým prejavom), treba sa vyspať, najesť, napiť, osprchovať sa, pekne sa obliecť, namaľovať... Aby tvoje telo nestresovali ešte aj tieto základné veci.
A samozrejme, čím viac prejavov, tým väčšia prax.
Držím palce.

muchotrafka298
Včera o 19:47

Su na to rozne kurzy, workshopy alebo seminare, ako sa naucit odburat tremu, prezentacne zrucnosti a pod. Vedia pomoct.

brrunetkaa
Včera o 20:40

Mne najviac pomohlo to, keď som sa stala ,,majstrom v téme”, ktorú som prezentovala. Vedela som všetko odpredu odzadu o danej téme. Teraz nemyslím text prezentácie, to nikdy. Ale mala som o téme poznatky na takej úrovni, že aj keby ma vyviedli z miery, tak jednoducho viem pokračovať a hovoriť o tom aj bez prezentácie. Potom som nebola v takom strese, dokonca som dostala pochvalu ako dobre a sebavedomo prezentujem, pritom ruky som mala spotené až po lakte pomaly 😃

anonym_c2e0f0
Včera o 20:46

Byt dobre pripravena a natrenovat si co budes hovorit, nemyslim naucit sa naspamat, ale dobre vediet o com a ake pripadne otazky mozu padnut, aby ta to nezaskocilo. Ja som si prve prezentacie zvykla doma vyskusat, musela som kvoli casovemu limitu, pretoze ja by som inak nestihala tak aby som vedela ci nieco vyhodit a tak. Ale pozor, nikdy sa to neuc naspamat, lebo vtedy ak nieco zabudnes, skoncila si…Je fajn vybrat si v publiku niekoho, kto pozorne pocuva a hovorit to akoby jemu, samozrejme nie pritom nanho neustale cumiet, ale akoby sa sustredit na jedneho cloveka namiesto plnej saly. Ja mam este velmi rada prechadzat sa pri prednasani, neznasam stat na mieste. Nie tam zbesilo behat, ale proste nebyt staticka, je to ovela prirodzenejsie a menej stresujuce podla mna. No a potom - prax. Kazdou dalsou prednaskou je clovek zvycajne lepsi a lepsi a tym menej v strese, lebo uz vies reagovat aj na nepredvidane okolnosti, technicke poruchy, zavahania, blbe obecenstvo..,drzim palce.

veselo_neveselo
Včera o 21:36

@annie90 skus v praci poziadat o trening/skolenie ako prezentovat. Nacvicis tam, a potom uz len zopakujes.
Potrebuje to len cvik, a vystavovat sa tomu.