Ako bezpečne zvládnuť jazdu autom do prudkého kopca?
Prosím, potrebujem poradiť...ako čo najbezpečnejšie vyjsť autom, predný pohon,prudký kopec, ktorý je navyše v tvare S? Rada privítam rady ako prispôsobiť rýchlosť,čo robiť, keď by mi zhasol nedajbože motor?
@moony99 no to sa nedá radiť...véd to musíš cítiť co máš robiť. Kedy podradit a podobne....véd to neexistuje aby ti to zhaslo.....kľudne pomalšie aj na dvojke ak sú to naozaj prudké zakruty ( nejaky horsky priechod) ved to auto ti to vytiahne
Prečo by ti mal skapat motor? Veď keď nepôjdeš tak podrad na nižší prevodový stupeň
Prudky kopec a zakruta to budes musiet podradit az do dvojky a ak je prudke esicko,tak kludne aj do jednotky,ak si neskusena. Pohnut sa na rucnej vies? Ak ti zdochne motor,das euxnu,nastartujes a pomaly sa pohnes. Ziadny stres,pocuvaj motor a podla toho podraduj.
@moony99 nízky rýchlostný stupeň a vyššie otáčky. Kľudne dvojka, prípadne v zákrute aj jednotka, no a čo, lepšie ako každú chvíľu štartovať 😄. Ťažko radiť takto od klávesnice, ja tak v podzemných garážach prdkocem na aute v zákrutách, pekne jednotka a ideme a vytúrujem keď treba. Zatiaľ som nikoho a nič neobila, pekne vyberám zákruty, spomalím, zrýchlim jedna radosť 🤭.
Choď si vyskúšať niekam na kopec kam nikto nechodí, pár krát a uvidíš že to pôjde.. ja som mala zlatého inštruktora v autoškole, on ma toto veľa krát ucil, ešte aj cúvať do kopca, aj rozbiehať sa, ale bála som sa riadne..
Dnes mám automat a je to teda o dosť ľahšie, ale myslím že najlepšie bude keď si to pred tým riadne veľa krát vyskúšaš a získaš zručnosť..
No a pre tie čo majú poznámky - nemusí byť vodičák kúpeny, len ma proste strach čo je na tom.. (či niektoré odjakziva jazdia ako skúsené vodičky a nikdy nemali pred ničím rešpekt aha) asi ťažko ho porazi tým, že ju bude niekto stiplavo komentovať 😉
kúp automat, keď ani po absolvovaní autoškoly nevieš jazdiť, ten neskape
@janai1 nechcelo sa mi hľadať keď som písala príspevok, ktorá z vás to spomínala.. 😉 nemusí to predsa nevedieť, len sa bojí a chce uistenie ako to urobit najsprávnejšie.. okrem toho, možno robila vodičák pred 10timi rokmi, jazdí až teraz po rokoch a tak chce vedieť od skúsenejších.. ale hej, treba si rypnut troška, to je na nete obľúbeny ton..
@jana_eyre_2 ďakujem za pochopenie
@moony99 ja som tak isla v chorvatsku na starom aute, taky kopec, ze som isla na jednotke, lebo dvojku keby preradim tak skape 😀 chod pomaly a pocuvaj motor
Ako sa ti pohýňa v kopci lepšie? Cez ručnú alebo bez nej? Ani v autoškole to neučia vždy rovnako a každý si nájde svoj spôsob, ktorý mu vyhovuje lepšie.
@janai1 nemas pravdu,ja si teda nepamatam ze by som v autoskole nejake specialne skusala rozbiehanie a jazdu v kopci..a ano vsetko je o treningu.ak aj ma vodicak a neprichadza do kontaktu s tym,ako jazdit v kopcoch ,sa opytala..diskusne forum na to sluzi..
Autorka,ak sa bojis,bud si zaplat kondicnu jazdu a prejdite aspon nejake stupania,ale myslim ,ze to zvladnes.dolezite je ist na 2ke,alebo aj 1ke,podla toho aky to bude naozaj kopec a zakruty.
Ak by ti zdochlo auto, zatlacis brzdu nohou aby ti neuslo auto dolu kopcom, nasledne zatiahnes rucnu ak sa vies pohnut s rucnou brzdou. Ak su za tebou auta das vystrazne aby vedeli ze asi mas tam problem a nenaburali😉. Potom zase nastartujes a skusis sa pohnut v pred - niekto s rucnou, niekto vie bez (ja s rucnou 😉) a ked sa ti podari ist a nezdochne ti auto, zase vypnes vystrazne a ides dalej.
Co sa tyka ako prejst ten kopec, tak strme kopce ides na 1 - 2 stupni. 1 sluzi na rozbiehanie ale ak mas problem preradit do kopca ze nevies rychlo preradit a nemas take skusenosti so spojkou tak si od zaciatku kopca podrad na mensi stupen na 2 (samozrejme aj nizsia rychlost musi byt) a pojdes pekne pomaly 20 -40 ten kopec. Budes pocut ked motor velmi huci ze potrebuje vyssi stupen tak bud das menej plynu alebo pridas a das vyssiu rychlostna 3. Ak nemas skusenosti trosku uber plynu a chod pekne pomaly.
Ludia za tebou ta obehnu ked budu vidiet prilezitost, ale tym sa nenechaj rozhodit 😉 kazdy jazdi podla svojich schopnosti.
@janai1 a to ti kto a ako zakaze? Vsak na vodicaku nestoji na akom aute mas autoskolu🤨🤨🤨a to ked sa ti pokazi automat a budes donutena jazdit na manuale, si akoze mas spravit novy vodicak? Ako ja som v nemecku, ale tu je len jeden vodicak a je sumafuk na akej prevodovke je robeny...🫣🫣🫣🫣
@kivivi zaradis 1, drzis rucnu pomaly pridavas plyn a pomaly pustas spojku, ked citis auto ze je v zabere zlozis rucnu brzdu a auto ide dopredu. U nas to ucia v autoskolach, praxou sa nauci clovek pustat spojku a aj brzdu aby auto islo. Dieslove auto je na toto jednoduchsie ale benzin potrebuje trosku pridat plynu aby nezhaslo pri nespravnom manevrovani brzda -spojka. Dieslove auta vela odpustajui vraveli v autoskole (ja som sa ucila na benzinovom)

@moony99 asi nechapem, vsak hadam to auto vladze vyjst do kopca. Tak chod 50tkou, ked su tam zakruty.