Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@bloger veľmi zlý príklad s tými dverami - ak sú raz dvere biele, tak sú biele, aj keď si niekto myslí, že sú modré. Ale tu sa bavíme o dvoch veciach - o yoge, ktorá je spojená s duchovným vnímaním a meditáciou a o yoge/strečingu/obyčajnom naťahovaní, ktoré je čisto len a len o cvičení a o ničom inom. Pretože ak si ráno po zlom spánku ponaťahujem krk, neznamená to nič iné, len že si potrebujem natiahnuť stuhnuté svaly. A nie je za tým nič duchovné, ale len stuhnutý krk. Neotváram tým žiadne démonické svety, neverím tým v reinkarnáciu. A presne tým istým cvikom začína hádam každá lekcia yogy, ktorá je len o cvičení (nie o meditácii, o duchovne).
V konečnom dôsledku súhlasím pravda je len jedna a to tá, že ak niekto praktizuje yogu aj s celým duchovnom, tak je to v rozpore s kresťanstvom, ale pravda je aj to, že ak niekto cvičí yogu len ako fyzické cviky bez duchovného pozadia, tak to hriech nie je.
@gab1sol nieco ine som myslela co Pismo uci. Ako narabat s poznanim a duchovnym vedenim voci druhym, je to 1K,10 v Pisme. V predchadzajucom prispevku som pisala o slobode vychadzajucej z poznania, svedomia a Bozieho vedenia. Ked viem ze su cviky ktore su rovnake ako v joge, tak tam treba byt opatrny. Je vela inych cvikov.
@tilonka keby si niekedy zašla na lekciu yogy, ktorá s duchovným poznaním nemá nič spoločné, tak by si zistila, že yogy sa naozaj nie je prečo báť a dá sa cvičenie oddeliť od duchovného. Že mnoho tých cvikov (ak nie aj všetky) cvičia už deti na základnej škole. Že mnoho z tých cvikov precvičujú fyzioterapeuti s pacientmi. Veľmi zlé si vysvetľuješ písmo a Pán Boh určite nechce, aby sme žili v strachu. Naozaj nie je nutné vo všetkom hľadať démonov a démonské svety.
@gab1sol Ja nemám proti tomu nič, že si ráno ponaťahuje niekto krk a svaly. Robím to aj ja je to nermálne. Len pokiaľ sa bavíme o joge nie je možné to oddeliť. Cvičenie a to duchovno. Ak máš v niečom plnku ako to môžeš oddeliť? Samotné cvičenie nie je zlé. Dá sa ale cvičiť Pilates. Ten nemá žiadne negatívne duchovné pozadie. Je na autorke čo si vyberie. Pýtala sa na názor veriacich žien a dostala ho. Takisto sa zapojili aj nepraktizujúce či ateistky okej. Primárne ale chcela vedieť názor veriacich mamičiek.
@annm81 Ja som to použil ako príklad. Ja viem, že sú v tom rozdiely. Zober si zdravotníctvo a lekári sa starajú o telo. Kňazi o duchovnú stránku človeka teda dušu. Ak sa v zdravotníctve vyskytuje korupcia a neposkytuje zdravotná starostlivosť má to negatívne dôsledky. Samozrejme na pacientov. A deje sa to určite. Naproti tomu ale je obrovské množstvo sestier a lekárov starajúcich sa o zdravie ľudí. Tak je to aj v Cirkvi. Nekto robí zle a niekto do toho vkladá celé svoje srdce. Chápeš ma čo chcem povedať?
Nebol ani by som nešiel. Práve z dôvodu ktorý som už napísal vyššie. Cviky na krk nemusia súvisieť s jogou. Pilates ponúka tiež cviky na krk. Oprav ma ak sa mýlim.
@bloger a tu s tebou v niečom súhlasím, konkrétne “Nekto robí zle a niekto do toho vkladá celé svoje srdce.” - tu súhlasím, že nie je ani kňaz a kňaz - ak kňaz šíri strach z démonov za účelom udržania si svojich veriacich, robí to zle. Na druhej strane kňaz, ktorý hlása lásku a dobro, je pre mňa kňaz, ktorý plní vôlu božiu.
@gab1sol Pán Ježiš tiež hovoril o démonoch. Pozri si písmo tam to je. Však ho aj pokúšal na púšti. Ak mi na tebe záleží a poviem ti, že aby si si dala reflexný pásik ked ideš po tme v premávke šírim strach? Lebo sa ti môže niečo stať zraziť ťa auto. V duchovnom svete číhajú na kresťana rovnako nebezpečenstvá.
Moja osobná skúsenosť, tiež som kresťanka, viera je pre mňa dôležitá, v joge su cviky nastavené tak, že sa okrem iného klanias tým zlým, ja cvicim pilates má prvky z jogy ale aj z iných športov, je to len o cvičení a som z toho nadšená. Tiež je o dýchaní. Cvičím podľa YouTube Move with Nicole. Má napríklad aj 15 minútové videá a kde 15 minút cvicis s tym, ze sa pred cvicenim rozohrejes a na konci je strecing. Ona cvici aj jogu ale do pilates nezahŕňa žiadne okultisticke praktiky a vidím na sebe, ze som spevnila svaly o ktorých som ani nevedela, ze mam😀😀 ak chces kľudne mi napíš správu. Joga patrí k okultizmu a ja ho odmietam v akejkoľvek forme.
A ešte doplním,svoj osobný názor preci cirkev odmieta jogu aj keď si z nej vezmeme len to cvičenie, patria k tomu aj dychacie cviky lde sa clovek dostava do istých hladin kde sa otvara zlemu, je tam toho velmi vela ale joga je nieco ako tetovanie, cirkev ju odmieta bez výnimiek, pretoze ak si dam vytetovat napr. lebku to nieje ok ak ruzenec tak to uz ok je? Ak k nemu pridám napríklad kríž? Co ak bude hakovy? Kde je ta hranica?
@bloger opäť nesprávny príklad - ak mi odporúčiš reflexný prvok v tme, je to na základe faktov, že je človek viac viditeľný, nie je to šírenie strachu. Ale odporúčať niečo na základe toho, s čím nemáš ani len skúsenosť a ani potuchy ako to funguje, tak to je ako keď sa chlap vyjadruje k tomu a s istotou vie, čo prežíva žena pri pôrode.
Napr. @kvoli píše, že sa pri yoge klania tým zlým a že zahŕňa okultustické praktiky - nie, ak človek cvičí yogu bez duchovna, neklania sa nikomu, ničomu, žiadne praktiky nerealizuje. Ani raz som sa nikomu neklaňala, žiadny okultizmus sa tam neudial. To ti môžem garantovať.
@gab1sol ty sa stale obracias ze ide len o fyzicke cvicenie, ale to nie je hlavny ciel jogy, hlavnym cielom je umenie kontroly, aby nasledne doslo k nerusenej koncentracii mysle. Branou je mysel. Jogu neoddelis lebo vysla z nabozenstva a jej cviky su tak nadstavene aby boli pomocnym prostriedkom naucit sa umeniu ovladania mysle, ale a to zdoraznim, nespravnym sposobom. K tomu patria i spominane dychacie cvicenia.
@tilonka ešte a obávam sa, že nie poslednýkrát - áno, yoga má duchovný základ. A aj to, čo píšeš, že yoga je cesta ku koncetrácii mysle, je pravda. Ale ak yogu berieš len čisto ako fyzické cvičenie, tak nezapájaš do toho to duchovné. A nazvyme to yogou, pilatesom, strečingom, čímkoľvek, ak je to len fyzické cvičenie, tak je to len cvičenie. Nič viac, nič menej. Keby si niekedy na takom cvičení (zameranom na čisto fyzickú aktivitu bez duchovna) bola, tak by si vedela, že to nie je o mysli, že to je naozaj len o pohybe.
@tilonka ciel jogy je ten, aky mu da clovek, ktory ju cvici. Moze si vybrat ci to bude iba fyzicno, moze si vybrat aj ten duchovny rozmer jogy. Tak ako vo vsetkom, aj tu ma clovek slobodnu volu a podla nej sa rozhodne. Tak ako sa sam rozhodne, ze navsteva kostola bude pre neho duchovna zalezitost alebo tam pojde poobdivovat architekturu a umelecke diela. Kostol je otvoreny pre vsetkych, mozu ho vnimat ako chcu. Tak aj joga je vhodna pre vsetkych a mozu ju vnimat ako chcu.
Nemam precitanu celu diskusiu.
Nadpis diskusie je jasný -"Otázka pre veriace"
Ale niektorí neveriaci, popieraci , musia mať potrebu sa k všetkému vyjadriť, za každú cenu. Odporúčala by som okrem jogy ci ineho cvicenia, precvičiť , popracovať na porozumení písaného textu...Hlavne pre tých, ktorí sa teda za veriacich ani nehlasia, alebo poprípade ich viera konci maximalne pri krste, ale aktívnejšie ju nežiju...
Autorka-ak by si okrem MK zabludila na ine doveryhodne stranky , dozvedela by si sa odpoved na svoju otazku.Možno si len staci dat do googla "joga krestanstvo" a vyhodi ti okrem iných aj preverene a doveryhodne stranky, kde najdes odpoved na svoju otazku.
Ako s nou naberies, je uz na tebe a nikto ti nic nebude zakazovat ani prikazovat. Je to vsetko na tvojom svedomi, vnimani ....
@gab1sol https://www.manipulacia-carodejnictvo.sk/preco-...
Prvý článok čo mi našiel Google, je toho plný internet okrem toho napríklad bežná hudba v rádiu, rytmické moderné piesne, ak vieš po anglicky a započúvaš zistíš, že v textoch sa vyskytujú vety kde sa oslavuje zlý duch, dokonca sa nájdu reálne zaklínadla ako v Harry Potterovi. Tiež je to "len" hudba. V dnešnej dobe máme stovky možno tisícky druhov cvičení na výber tak, keď ako kresťan hľadám niečo s čím budem mať "čistý štít" tak nevidím dôvod sa orientovať len na yogu. Osobne som videla človeka bojovať so zlom z druhého sveta a odvtedy to všetko ešte viac odmietam.

@bloger celé toto vlákno začalo tvojim spochybňovaním paktovania cirkvi so zločineckými štátmi. Neviem teda, na čo má slúžiť toto prirovnanie k polícii. Adekvátne by mu bolo porovnanie nejakého biskupského úradu k cirkvi, nie vzťahu cirkvi a štátu.
Polícia je totiž silová zložka štátu a ako taká je plne závislá na zákonoch a režime, ktorý v štáte vládne. Naproti tomu je cirkev nadnárodná organizácia, ktorá svoju morálku stavia nad zákony všetkých štátov. Napriek tvojmu popieraniu je faktom, že cirkev, napriek svojmu moralizovaniu, mala a má blízko k autoritárskym a násilným (teda nemorálnym) vládcom a režimom. Na jednej strane nemá problém hlasno sa postaviť proti údajne zhubnému vplyvu umenia na deti (aj takému, ktoré je plne v súlade so zákonmi konkrétnej denokratickej krajiny), na druhej má vážne problémy s vôľou bojovať proti sexuálnemu zneužívaniu detí. Má problém hlasno a priamo odsúdiť agresívnu krajinu ktorá začala vojnu a vraždí celé rodiny, ale nerobí jej problém hlasno kritizovať dobrovoľnú lásku medzi dvoma ľuďmi. Tu autorka má kvôli cirkvi morálny problém (či skôr strach) zlepšiť svoj život fyzickým cvičením, ktoré nikomu neublíži, len jej pomôže s bolesťou, lebo cirkev nemala problém ozvať sa proti jóge. Ale nemusí mať morálny problém, či je v pohode mať na stene portrét vojnového zločinca, lebo tam bola cirkev akosi tichúčko (autorka, týmto ani náhodou netvrdím, že je to tvoj prípad).