Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@tilonka áno, nebudeš sa iným klaňať. To, že cvičím, neznamená, že sa klaniam iným bohom a verím v nich. Stále verím len v jediného Boha a cvičenie nie je pre mňa nič iné ako len cvičenie a pohyb. Preto nerozumiem, ako môže niekto veriť v démonské svety, ktoré vychádzajú z iného božstva, náboženstva.
@gab1sol tak ale nebavime sa o klanani, ze si len klaknes a to je cele, ide o klananie v sirsom vyzname. Hinduizmus, z ktorej vychadza aj joga, nie je uctievanim praveho Boha, naopak popiera Ho. Spominala som vo vcerajsom prispevku preco nie su jogove cviky dobre, mozes si precitat. Zaroven cviky z jogy boli navrhnute tak, aby nie len ovplyvnovali telo a mysel, ale aby aj svojou zostavou symbolizovali uctievanie ineho nabozenstva.
@gab1sol Boh nam vysvetlil v Pisme aky mame mat s Nim vztah, ostatne nabozenstva su v rozpore s tym. Boh si nebude protirecit, takze autorom toho ostatneho bude ta druha odvratena strana. Neviem co si predstavujes pod demonskymi svetmi, ja som myslela ze je Boh ktory stvoril svet a je Bozie kralovstvo, a potom je satanovo kralovstvo, do ktoreho spadaju aj demoni..
Boh stvoril dobro aj zlo , klananie sa môže byť aj v kresťanskom kostole, sú tam sochy, ide o to čo uctievas, klanat sa môžeš aj cez peniaze , chamtivosť . Všetko čo ide z ega, je " klananie" a systém zlatého telata. Zlo slúži takisto na lekcie duše, inak by si tu nebola. @tilonka
A dá sa ho aj zbaviť. Potrebuješ k tomu čisté srdce, hodnoty a morálku.
By ma zaujimalo, či nakoniec autorka, na tu jogu šla. Pomeditovat si a vypnúť myšlienky, oddýchnuť si a v príjemnom prostredí, si pocvicit. Bez ohľadu na nejaké sosky a reči bláznivých ľudí. 🤣
@lion777 Boh nestvoril zlo, Boh je laska, laska netvori zlo. Zla sa nezbavis tak ako pises, je okolo nas, v tomto svete, ide o vonkajsi vplyv a zaroven mame hriesne tela, nie je v silach cloveka nehresit, hriech produkuje zlo. Jedine Boh ma moc nad zlom, zlo nie je abstraktny pojem, dosahuje hmotnu podobu, vznika v ludskom srdci - hriesne umysly a vysledkom moze byt hriesne konanie, to je aktivita z vnutra cloveka, z vonkasieho prostredia su to hriesne konania druhych ludi, aktivita satana, demonov..Hriechy cloveka, ktory je v Bohu, Boh prikryva svojou krvou na Krizi. Kazdy clovek ma svedomie, lenze svedomie kazdeho cloveka je rozne, nie je dokonalym indikatorom, je pokryvene, u niekoho viac u ineho menej, preto clovek potrebuje mat vztah s Bohom, pretoze On prichadza a vie nas usvedcit z nasich hriesnych konani. Suhlasim, je potrebne z kazdeho zleho konania cinit pokanie, ale spoliehat sa na svedomie, ktore nas k tomu ma doviest nestaci, svedomie dal Boh cloveku a je spojene s clovekom, ktory si ho pocas zivota rozne deformuje, niekde napravi, ale nie je nan spolah. Ak ale mame vztah s Bohom, Boh nas sam vie viest k naprave, nie je zavisly na nasom stave. Takze sme zavisly na Bohu, On prikryva nase prestupenia a On nas vedie, naprava, vedie do pokania, v nom rastieme, rastie nase svedomie.
@tetapetra Boh je tu vecne a s nim aj jedina prava viera v Neho. Ja verim, ze tato viera je napisane v Bozom slove, Pisme. Pojem krestanstvo vzniklo ked Boh naplnil Stary zakon skrze Krista, a naplnili sa Bozie proroctva o prichode Jezisa Krista na zem, ale viera je stale ta ista, len v kazdom obdobi ludstva Boh pracoval inak, pred krestanstvom bolo obdobie Izraela, predtym obdobie patriarchov, atd..
@tilonka zlo a demony sú z vyšších svetov, tak ako aj dobro a anjeli. Zlo takisto ako aj dobro, demony ako aj anjelov, stvoril Boh, prvotný zdroj. Žiadny Boh za nás netrpel na kríži, to je ten najvyšší aký existuje, je to najväčšie vedomie, aké existuje vo vesmíre a ktorého by si uvidela, ak by si otvorila oči a pochopila zlatý rez, ucitila nekonečnú lásku, už len v obyčajnom lese, v malom vtacikovi , kvetinke, vo vďačnosti , ľudskosti a laskavosti, alebo v čomkoľvek, kde sa dá uvidieť laska. Čierna ako aj biela je energia a každá má svoje miesto. Každá duša si sem prišla odčiniť svoju " karmu" , formou príčiny a následku. Možno sa aj vymaniť s obmedzujúcich presvedčení, ale to by si sa nesmela báť sama seba a nesmela by si sa riadiť tisicrocnymi klamstvami cirkvi. Stačí milovať matku Zem a svojho otca Boha tam hore, nepotrebuješ ani kostol k tomu, ani farára. Pretože On není nikde vonku, ale On je vo vnútri. Nekonečná láska, nie je žiadny sudca, ani zlý dedo na oblacku, ktorý by ťa trestal. Láska predsa nikoho netrestá.
Mna by len zaujímalo na základe čoho rozlišujete to dobro od "zla". Schválne dávam uvodzovky lebo polovica hriechov podľa kresťanstva patrí do bežného zdravého plnohodnotného života. Nie sú to ani zďaleka hriechy. Vy do jedného súdka dávate vraždu so smilstvom, obzerstvom, jogou.. sex je fyziologická potreba ako aj potreba jesť, hýbať sa a vy to máte v desatore alebo medzi 7 hlavnými hriechmi spolu s vraždami, kradnutim a podobne. Chore. Nemáte žiadnu čo je dobro a čo zlo. Skôr odpustite kňazovi pedofíliu ako bežnému smrtelnikovi jogu.
Nemáte šajnu *
@tilonka a potom preco su kostoly plne soch svatych, aj samotneho Krista na krizi? Preco sa k nim veriaci modlia, preco chodia do Lurd modlit sa k soche a verit v zazrak uzdravenia? Alebo hoc aj do Gaboltova alebo Levoce. Nejak mi to nevychadza... Ale zas nemusim rozumiet vsetkym vasim pravidlam, staci ak sa v nich vyznate vy, veriaci.
@lavender94 ja mám problém už len otáčať hlavu, je mi s toho zle, ale to už mám od detstva. Čiže každý pohyb cvik spojený s krkom je pre mňa 🤢. Zaujímavé je,že taká 🐫 je pre na uvoľnením
@lion777 Boh dal tomu padlemu anjelovi slobodnu volu, netvoril robotov. Boh ked stvoril svet pohliadol nan a povedal, ze to bolo dobre aj anjel, ktoreho spominas, az kym v nom neskrsol zly umysel a postavil sa proti Bohu a vzniklo to z neho, z toho anjela. Neostal v Bohu, ktory je laska. Nieco podobne mame vo fyzike, vskutocnosti to co vnimame ako chlad je iba nedostatok tepla. Satan so sebov strhol do vzbury jednu tretinu anjelov a volaju sa padly anjeli. Clovek v rajsej zahrade bol tiez bez hriechu kym neporusil Bozi zakaz nejest zo stromu poznania dobra a zla, urobili to zo slobodnej vole, bol to prejav nelasky, neposlusnosti voci Bohu.
Ked sa uz spomina dobro a zlo. Najvacsia je laska, nakoniec vzdy zvitazi nad zlom, aj zvitazila skrze Kristovu obet. Boh je nestvorena vecna bytost, On stvoril anjelov a je nad nimi, preto je mocnejsi ako satan, lebo satan je nim stvoreny a deli ho uz len cas kedy bude potrestany.
@tilonka veď áno, to som ti hovorila, Boh stvoril všetkých anjelov. Áno slobodná vôľa, nám bola daná, preto pani môže ísť s kľudom na jogu. Jesť zo stromu poznania, bola najlepšia vec , akú urobili. Čím viac sa vzdelávas, tým viac získaš informácií a potom ťa už nemôžu držať v okovach. Klopte a bude Vám otvorené.
Ide o to, ktorý " Boh " to bol, čo ich potrestal, to nebol ten najvyšší. Príbeh sa prenášal cez ústne podanie a nezachovalo sa všetko z neho. 🙂
@viestta ja to nerobim, ani v Pisme to nie je, prave naopak. Robia to ludia, ktory prijali k Boziemu slovu aj indoktrinovane ludske nauky..Boh nas povzbudzuje aby sme isli priamo k Nemu s modlitbou, lebo je vsadepritomny, jediny prostrednik medzi Bohom a clovekom je Jezis Kristus (Boh Syn).

@gab1sol Vychádzame zo skutočností v písme. Akékoľvek náboženstvo postavené mimo jediného Boha je nebezpečné. Okrem toho žijeme uprostred vojny. Nie nemyslím tej na Ukrajine či v Jeruzaleme. Myslím duchovnú vojnu. Hrá sa tu o každého človeka. Je to boj v duchovnej sfére. Tak ako je tento svet a vnímame ho ako reálny, tak isto je tu aj svet duchovný. Ten je tiež reálny.