Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
A do riti, to ďalšia prišla vysvetliť ,že práve tá jej viera je tá pravá a teraz si vyber,čo je vlastne správne na tomto svete,ja som si stále myslela,že slušnosť,úcta ,láska a pomoc blížnemu a tak som teraz neskutočne zmätená,ako mám žiť ďalej, keď si ani jednoduchý mačací chrbát nemôžem zacvičiť a doktori stále len cvičiť, cvičiť a cvičiť a toľko cvikov mám z yogaiy ,že fakt neviem
@tilonka vsak mne je to uplne jedno co si. Len je pre mna ako nestranneho cloveka celkom interesantne, kolko nezhod medzi tymi, ktori veria v rovnakeho Boha moze vyvolat rozny vyklad tej istej knihy napisanej pred takmer dvoma tisicrociami v casoch ked anticky Rim vladol vacsine znameho sveta.
@viestta boli tak pripravené, aby vedeli ovládať masy , plus rozdeliť národy. Niektoré zvazky sa vyhodili a všetko je tak spísané, že sa to dá pochopiť z viacerých uhlov. Ale nežijú podľa toho, to by príkladne žili a nejedli ani zvieratá. Ježiš jedol ryby.. vieš ako by sme sa mali dobre, keby žili skutočne podľa srdca? Je to vec, ktorá sa zruší. Za pár desaťročí, nebudú náboženstvá, celé sa to rozpadne.
@tilonka nemôže, pretože aj zvieratá sú božie stvorenia a majú dušu. Nemôžu trpieť kvôli tebe, lebo si dáš rezeň na obed. Trpia v hrozných podmienkach, sú strašne zabíjané, to si mi ale kresťanka, keď sa nevieš z láskou v srdci pozrieť na " nižšie" druhy, ktoré si nevedia samé pomôcť, ale potrebujú byť chránené. Bežné hádžu kuriatka zaživa do jám, lebo by ich nepredali. To je nekonečná krutosť, ktorú robia ľudia zvieratám. A pokiaľ to ješ, tak to podporuješ. ( Hovorím to len tebe, aby si sa uvedomila, keď už sa povysujes)
@lion777 Telo cloveka ktore skrze hriech podlieha skaze, starne, slabne a v podmiekach v ktorych zije, maso potrebuje, je zial sucast vyzivy. Boh neurcil prvotne zvietata na jedenie, ale dal ich cloveku aby sa o ne staral, dobre staral, to ze to tak nie je, je samozrejme smutne. Padom cloveka ich Boh dal aj ako zdroj vyzivy, urobil to pre nas...to ze z toho zniklo co vzniklo je opat vysledok zla, hriechu vo svete a zlyhanie ludskej zodpovednosti za zive tvory.
@tilonka telo človeka starne, pretože všetko podlieha rozkladu, je to proces od narodenia až do smrti, než príde anjel smrti. Telo sa rozloží, je to niečo ako nástroj. Nástroj pre dušu, ktorá sa sem narodila. Ty nie si telo, ale duša. Zvieratá nie sú určené na jedenie, ale sú to naši sprievodcovia, prišli si sem plniť tiež svoje záväzky, aj keď je to z nášho pohľadu " nižší" druh. Stačilo by mi vidieť, ako sa správaš k zvieratám a ako sa správajú zvieratá k tebe, napr taká mačka. Schvaľujes to utrpenie, istým spôsobom, ak si krutá k nim, si krutá aj k sebe, aj k ostatným. Tak potom, kde je tvoja láska?
@tilonka ani mi o to nejde, skôr o to uvedomenie, alebo iný náhľad na jedenie mäsa. Každý si robí podľa seba. Jeden celok sa dá dosiahnuť aj medzi ľuďmi, ale tým pádom by nesmeli existovať rozdelujuce záležitosti, ako je náboženstvo, politika. Na jednoduchom príklade, na zvieratách, na nižšom druhu, alebo na rastlinách, sa dá odsledovat, aký je ten človek vo vnútri.
@tilonka “ty si sa zamerala na tu cast, pri ktorych si clovek musi sam dat urcitu hranicu dokial este ide len o cviky a kedy to uz ma pachut jogy..”
A presne o tom hovorím, ak je to iba o fyzickom cvičení, je to len a len pohyb a nič iné. A ak niekto pri joge praktizuje aj to duchovné, tak samozrejme, bije sa to s našou vierou (v mojom prípade rímsko-katolíckou). Bola som viackrát cvičiť a ani raz to nebolo s duchovnom, neboli to rovnaké zostavy, dokonca trénerky sa pýtali, čo chceme precvičiť, čiže sme sa zamerali na určité partie tela. Žiadne dopredu naplánované cviky.
A potom, zlo je také silné, ako je silná moja viera. Ak je moja viera silná, neovplyvní ma nejaké cvičenie, ktoré by mohol niekto spájať s duchovnom. Ak je moja viera slabá, zlo nepotrebuje nejakú jogu, ale celú má pohltí. A tých príležitostí je určite viac ako len nejaké tréningy jogy.

@lion777 len iná to čisté srdce nemá ,ma ho zastane tou jedinou vierou,ktorá núti veriť v strach