icon

Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?

3. aug 2024

Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.

Dakujem

tilonka
3. aug 2024

@gab1sol jogu neoddelis od nabozenstva, ona z neho vysla. Ide o duchovne spojenie

moonlight1210
3. aug 2024

@ivka225 kopec veci v krestanstve je prevzatych zo starsich nabozenstiev.

Bud preto, ze ine nevymysleli a ludom to bolo blizke, boli zvyknuti. Alebo preto, aby v novych oblastiach prekryli ine tradicie z inych starsich nabozenstiev, tym ze ich zahrnuli a svoje vlastne ukony, ci konkretne posvatne dni upravili.

Nakoniec, ked sa aj dnes snazia skupiny mat kadejake ine odnoze, zaklad maju vzdy rovnaky. Spisany daky kodex (knihu), jeden spolocny znak, ukony ako zhromazdenia, spolocne odriekanie niecoho v mene niekoho k niekomu, specialny postoj pocas toho,…

Stale o tom istom. Zaklad sa nemeni. Menia sa okrasy.

Uz davne civilizacie prinasali trebars na znak viery na specialne miesto veci. Napr. kvetiny, kamienky, musle, alebo ine veci, ktore sami povazovali pre seba za vzacne a dolezite (teda darovali tym vyssej mocnosti nieco specialne, dolezite, vynimocne).

Predchodza krestanstva nosil na oltar zvieracie obety.
Pohansky zvyk, ze az. A je v biblii samotnej. Dokonca detailne rozobraty, komu obetovat ktoru cast zvierata a ze to ma byt najlepsi mlady kus stada.

tilonka
3. aug 2024

Pozri si svedectvo, bude ta to bavit

https://www.youtube.com/watch?v=dZ1NlvkcVps
moonlight1210
3. aug 2024

@tilonka ale oddelis.
Spravne pretiahnutie svalstva pomoze aj bez toho, aby si zrovna verila v inu vieru.

13uzivatelka11
3. aug 2024

Autorka. Rozhodni sa hlavne podľa seba ako to cítiš.. Naozaj si myslíš že je Boh taky krutý ze by ta poslal na večnosť do pekla len preto, že si cvicila jogu, lebo ta bolel chrbát? Ak áno, nerobis to z viery ze Boh je milosrdný, ale zo strachu.

tilonka
3. aug 2024

@moonlight1210 vsak ja nemam nic proti cviceniu, ale joga a jej cviky nie su ok, lebo je to duchovna (demonska) zalezitost

babulkomale
3. aug 2024

@tilonka 😃😃😃

len_nig
3. aug 2024

No ty kks 😂

13uzivatelka11
3. aug 2024

@tilonka to aby si necvicila nikdy nikde, čo ak budu niekde náhodou cvičiť dáky cvik prevzatý z jogy a nebudeš vedieť že to je práve z jogy? Mas priamu letenku do pekla, tak to neriskuj a sed doma radšej 🙂

gab1sol
3. aug 2024

@tilonka ale oddelíš, ja som bola na jóge, ktorá bola vyslovene o cvičení… Cvičiteľka sa sústreďovala vyslovene na to, aby sme cviky urobili správne, čo sa svalstva týka, aby sme si neublížili, práve naopak, aby sme si pomohli…
Pevne verím, že ty nepoužívaš ani žiadne bylinky a korenie pri varení, lebo bylinkárstvo je tiež hriech. 😉

moonlight1210
3. aug 2024

@tilonka nehovoriac, ze s krestanstvom sa museli o svoju pravdu “pobit” aj liecitelky a zaplatili zivotom na hranici za par liecivych bylin.
Oni realne pomahali a krestanstvo (jeho vodcovia) to odmietalo.

Operacie detto.

A dnes? Zrazu liecenie je ok. Lieky, procedury, operacie.

Kolko to trvalo storoci, nez konecne sa ten kolos pohol uvedomele vpred. Nez pripustil, ze ustrachane objimat ten “molami prezraty svetricek po prababicke” (drzat sa zubami-nechtami stareho) nic neprinasa a nove neznamena hned zle.

Kretanstvo zostalo uz v stredoveku velmi skostnatele a neuvedomele, kedze ho zacali viest vodcovia iduci po peniazoch.
Znicili toho vela, vzali krestanstvu dusu a tie myslienky, co zaviedli na ochranu svojej moci, nie su hodne nasledovania.

mandzula
3. aug 2024

@autorka som neveriaca, a teda by som sa k tejto teme vyjadrovat nemala, no napriek tomu ti napisem, ze sa mi paci, ze rozmyslas, ze neberies to, co ti povie farar, ako dogmu, o ktorej sa nepochybuje. Riad sa svojim rozumom a rozhodni sa v prvom rade tak, aby si svoju cestu do neba mohla prejst zdrava.🙂

ckocka
3. aug 2024

@tilonka Chodza je starodávna meditačná technika, využívaná nielen v jóge. Ako sa prepravuješ z bodu A do bodu B?

zaba21
3. aug 2024

Chodila som na jogu a bolo to koncipované len ako cvičenie bez akéhokoľvek ideologického podtextu. Tiež mi to veľmi pomáhalo po zdravotnej stránke. Samozrejme, sú aj možnosti cvičenia jógy, ktoré idú do hĺbky, to sa už môže biť s vierou, keď je niekto veriaci. Ja nie som veriaca, ale tiež mi vyhovuje joga vyslovene len ako cvičenie.

som_realistka
3. aug 2024

Mantra, spev, zvuky mora, priboja všetko toto vyuziva vibrácie (fyzika) na uvoľnenie, spevnenie, rozvibrovanie určitých svalov. Vedci skúmali vplyv zvukov na prežívanie bolesti.

krsamkova
3. aug 2024

Ak čítam s porozumením, je tam napísané, že sa pýta vyslovene veriacich žien. A samozrejme sa ozývajú ženy ktoré si idú kopnúť do kresťanov. Klasika. A samozrejme to budú skrývať pod slobodu prejavu. Autorka ma dôvod prečo sa pýta vyslovene veriacich žien a nie žien všeobecne.

isis234
3. aug 2024

@tilonka vyslovovať mantry pri joge, je už meditácia . Len cvičenie na svaly neškodí. Autorka píše, že fyzioterapeutka to predcvičuje. Radí im, ako správne cvičiť, aby nemusela užívať lieky od bolesti. (ktoré jej kresťania nepreplatia)

krsamkova
3. aug 2024

@autorka skús sa obrátiť na skupinu napríklad - Veriace mamičky - vyhneš sa zbytočným búrlivým diskusiám o cirkvi a náboženstve a aký sme predpotopní a podobne.

tilonka
3. aug 2024

@gab1sol miesas jablka s hruskami, podobne joga a bylinky. Nevies to rozlisit.

zunaf
3. aug 2024

@krsamkova Lenže na toto neexistuje objektívna odpoveď. Vždy je to subjektívne ako všetko, čo sa duchovna týka. Jeden kňaz odmietne pokrstiť dieťa nezosobášených rodičov, iný nemá problém urobiť spolu sobáš a krstiny v Dóme sv. Martina. Veď už tu jedna diskutujúca uviedla vyjadrenie kňaza (zjavne jedného z tých žijúcich v realite). Podľa mňa si to musí autorka zrovnať sama. Sama som veriaca a chodím na jógu, je to super, vekový priemer skupiny je odhadom tak 55+ a mimochodom, tak 75% cvikov, ktoré patria do základu, som ako dieťa cvičila na upravenie skoliózy.

lienka9
3. aug 2024

Sice niesom veriaca,ale chodila som uz vselikde na jogu a nikdy nam nevtlkali ziadne nabozenske veci do hlavy..pre mna je to len cvicenie..ak chodis na pilates alebo zdravy chrbat,na 99% sa tam objavia cviky z jogy.mozno inak pomenovane,ale prebrate..a to prestanes cvicit v polke zostavy? Na jogu so mnou chodi kamoska,tiez silno veriaca.odcvici a ide domov...

rivini
3. aug 2024

Cvicim normalne jogu. Ak v existenciu hinduistickeho boha, ani nijakych inych ezoterickych sil neverim, nemozem sa obavat, ze ohrozia moju krestansku vieru. Clovek sa predsa nemoze bat „demonovskych sil“, v ktore neveri.

krsamkova
3. aug 2024

Autorka sa môže opýtať ako vnímajú iné Veriace ženy a urovná si to aj sama a sama sa rozhodne. Chce iba poznať aj iné názory. Avšak keď jej budú písať ženy ktoré nie sú Veriace alebo svoju vieru nežijú, nepomôže jej to.

carolynka
3. aug 2024

@tilonka cvicim jogu 12 rokov a ziadne demonske sily ma neovladli. Prosim ta, nesir hluposti

carolynka
3. aug 2024

@koniarova ja nechapem ako toto moze vobec niekto riesit, strasne hovadiny (sorry autorka ale pre mna je toto na rovnakej urovni ako cervene stuzky proti urieknutiu)

krsamkova
3. aug 2024

@rivini to ze v demonicke sily človek neverí, to neznamená, že neexistujú. To je predsa najväčšie Satanovo klamstvo, tvári sa neexistuje a všetko je normálne a potichučky si nás pripravuje. Ak existuje alternatíva ku joge ako ku cvičeniu, zvolila by som tú a nemala by som voči Bohu výčitky či som sa náhodou nerozhodla zle a voči Bohu nerobím nieco zlé. Ak skutočne ide iba o cvičenie joga nie je jediné cvičenie na svete na chrbát.

carolynka
3. aug 2024

@tilonka cvicim jogu 12 rokov a je uplne sekularna, oddelena od nabozenstva

jajka257
3. aug 2024

SM systém môžeš cvičiť doma. Dcéra cvičí, máme lana, tyče, podložky. Terapeut ju naučí cviky, raz za mesiac skontroluje, pridá nový, vymasiruje a cvičí doma.

tilonka
3. aug 2024

@carolynka uz len to ako si to napisala je zrejme, ze sa zaujimas o svoju duchovnu stranku

gab1sol
3. aug 2024

@tilonka nie, nemiešam. Je to ten istý princíp. Bylinkárstvo sa bije s kresťanským učením. Ak veríš v Boha, nemala by si veriť v liečivé účinky bylín a bylinkárske liečiteľstvi. Ale mala by si v tomto smere dôverovať Bohu. Ak však používaš bylinky len ako ochucovadlo, tak je to úplne v poriadku. A rovnako je to aj s yogou.
Prepáč, ale toto, čo predvádzaš, je už fanatizmus. Toto je to, čo škodí aj samotnému kresťanstvu a čo vedie ľudí k odchodu od kresťanstva a viery.
Dala si tu svedectvá, aká je vraj yoga zlá. Ja ti ako katolíčka môžem dať svedectvo, že ak sa jedná len a len o cviky, nič sa nestane.
A keď už tvrdíš, že sa cviky nedajú oddeliť od duchovna - už ako deti sme na telesnej mali cvik, kde sme si naťahovali chrbát - mačací chrbát - rad radom, chalan, dievča, všetci sme sa ohýbali. A ani sme nevedeli, že to je jeden z cvikov yogy.