Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@gab1sol ty si stale ides svoje. Ten rozdiel som vysvetlila, ked to neprijimas, nemusis.
@lavender94 pisala som aj o tom, ze je to proces a zalezi to od viacerych faktorov, no vystavovat sa tomu by som nikdy nechcela.
Jednu vec tu ale mozem pozorovat, joga by podla jej priaznivcov mala davat aj pokojnejsiu, tolerantnejsiu mysel, opak je vsak pravdou.
@tilonka dúfam že si sa už aspoň niekolkrat bola vyspovedat z toho, že ťa v skole vystavovali demonskym silám, keď si musela cvičiť
Joga by podla jej priaznivcov mala davat aj pokojnejsiu, tolerantnejsiu mysel, opak je vsak pravdou. Tie utoky len poukazuju na to, aka duchovna moc za jogou stoji. Joga vysla z hiduizmu, a preto sa neda od nej oddelit. A ked sa raz kurz nazve joga, tak je to joga a nie telesna vychova.
@tilonka aha, takže keď poprosi instruktorku, ci to môžu volať fyziocvicenia namiesto fyzio jogy a budú tam robiť úplne tie isté cviky, tak je to v poriadku? 😀
@tilonka pokojnejsia a tolerantna mysel neznamena, ze sa clovek nebude branit krivemu obvineniu z tmarstva a paktovania s diablom. Len tolko k tomu. A posledna vec - zasnem nad tym, ako malo sa ludska mysel posunula od cias upalovania carodejnic.
@13uzivatelka11 prosim ta, neponizuj sa. Pozri si toto, pani to vysvetluje podrobnejsie a z vlastnej skusenosti.
Autorka. Ak ta boli chrbat a toto ti pomaha. Tak preco nie ? Ved duchovno vynechaj, tak ako si pisala. Ziadne mantry len cviky. Na jogu chodi vela ludi. A pochybujem, ze vsetci su neveriaci... aj ti to tu pisali veriace, ze v pohode chodia...
Nečítala som všetky komentáre, ale tiež sme sa o tom bavili s kamarátom kňazom- morálnym teológom, a on to neodporúčal, lebo ľahko môžeš cez cviky skĺznuť do toho duchovného aspektu...
@michellemary Tak to som netušila, že viera mnohých ľudí je až takto slabá.
@tilonka stále si mi neodpovedala, prečo je v poriadku keď sa tie isté cviky cvičia pod iným názvom.. Iba sa vyhybas odpovedi a sfanatizovanu tetu nemusím počúvať.. Je fakt ze aj "new age" liečitelia vedia ublížiť.. Ale nehadzem všetkých do jedného vreca, tak ako nehadzem do jedného vreca všetkých kresťanov s tými sfanatizovanymi 😉
@13uzivatelka11 nikde nepisala, ze je to v poriadku.
@filodendron tak co s tým urobíte ze sa to cvičí aj na školách? Modlite sa a spovedate sa z toho? Ako je možné že keď take cviky ľudia cvičia roky bez toho aby to nazvali jogou, tak žiadne demonske sily ich neovladli? Ved mi to už vysvetlite konečne niekto..
@13uzivatelka11 autorka sa pytala ja jogu, takze riesi jogu. Je jedno ako nazves jogu, ak ide o jogu, je to joga.
Myslím si, že uvažuješ správne. Samotné cviky nikomu neublížia. Mantry neopakuj, do duchovných aspektov sa nepúšťaj. A k tomu bylinkárstvu čo tu spomínate. Prosím vás je predsa rozdiel medzi varením čaju z byliniek a šamanizmom. To je predsa jasné. Žiadne zaklínanie, len varenie čaju, sirupu a pod. je úplne v súlade s vierou v Boha.
@ivka225 ja mam v rodine fakt veriacich veriacich, ziadnych falosnych, co len pre efekt na kolenach v nedelu v kostole klacia, a cvicia jogu. Su to ludia, ktorych viera vedie k dobru, ktore z nich priam sala, a nie k tomu, aby v kazdom pohybe videli diabla. Prave to su pre mna ludia, vdaka ktorym sa na vieru dokazem pozriet inak, a to som teda zaryty ateista.
🤦🏻♀️ Vážne sa pýtaš, či je cvičenie, ktoré ti pomáha na chrbát, hriech???
@tilonka a preto sa ta pýtam už neviem kolky krát, ako to, že keď v skole alebo niekde inde cvičia jogove asany, ale nenazyvaju to tak, lebo veľakrát ani nevedia, tak ich neovladne démon?
@tilonka keď človek diskutuje s niekým koho názor nezdieľa, alebo si myslí, že nemá pravdu nerovná sa netolerantnosť. Ja úplne rešpektujem kresťanstvo, aj napriek tomu, že ja som ateista, nemám problém s ľuďmi žiadneho náboženstva. Práveže sa stretávam s opakom. Kresťanstvo je od samého začiatku spojené s nenávisťou, netolerantnosťou iného. Či už zájdeme do extrému a spomenieme si na križiacke výpravy, koniec koncov aj holokaust…(v com sú horší samovražední atentátnici z rád moslimov?), alebo menej extrémne prípady, často sa stavalo, že sa rodiny rozhádali a prestali sa stretávať len pre to, že si katolík zobral evanjeličku, nemanželské pomery, nebodaj nemanželské dieťa, na ktoré sa pozeralo ako na vyvrheľa, ako keby mohlo za to. A takych veci sa deje veľa aj v roku 2024. Ja som musela ísť do kostola ked som bola u krstnej nedavno len pre to, aby oni neboli za zlých, že čo to maju za rodinu…. To je tolerancia? Láska? Miluj blížneho svojho by mali prepísať na “Miluj blížneho svojho, ak žije ako správny kresťan”.
@13uzivatelka11 minimalne to musi vediet dotycny ucitel, ze cvici s detmi jogove asany a taji im to, to nie je dobre
Dakujem za reakcie všetko som prečítala videá pozrela ❤️
Mne skvelo robil pilates aj SM system na chrbticu ako odporucaju vyssie.
@tilonka vysvetli mi ako sa do jogy, ktora vychadza z budhistickej filozofie (podstata budhizmu je respekt ku kazdej zivej bytosti a dosiahnutie nirvany, teda vecnej blazenosti, tak ako respekt ku kazdej zivej bytosti ma katolicizmus a cela snaha cloveka ma byt podriadena tomu ako sa dostat do vecnej blazenosti) dostali demoni, ked samotny budhizmus demonov nepozna?

Cvičili ste niekedy mačací chrbát? To je jóga. A čo holubičku, cvičenie na rovnováhu? To je jóga. Stláčali ste si niekedy spánkovú oblasť, keď vás bolela hlava? To je akupresúra, podla tradičnej čínskej medicíny vyrovnáva hladinu jing, jang a čchi. Diabol sa skrýva v maličkostiach.