Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@bloger ano, dovolila som si. Pretoze uz som ta niekokokrat citala a ty sa stotoznujes s nazormi, ktore su pre mna neprijatelne. Napriklad aj v tejto teme si pekne "zaobalil do vaty" fakt, ze krestania sa podielali na vyvrazdovani Zidov pocas druhej svetovej. Aj slovenski krestania, na cele s prezidentom, ktory bol katolicky farar sa podielali deportaciach Zidov, obcanov vlastnej krajiny, do vyhladzovacich taborov.
@viestta krestan ktory miluje Krista, miluje aj zidovsky narod, aj pocas druhej svetovej vojny boli krestania, ktori zidom pomahali ako sa len dalo. Su to ale krestania, jednotlivci, ktori maju lasku pre Izrael. Utoky na zidov zial boli a su od jednotlivcov, ci organizacii i nabozenskych, no to nema nic spolocne s krestanom ktori vie co uci Pismo o zidoch a ma k nim lasku.
Inak ty si bola jedna z tych agresivnejsich v tejto dislusii aj s tvojimi urazkami, len preto lebo sa ti nepacila moja viera. Clovek sa moze schovat za co chce, neveriaceho/veriaceho, moralizovat a ukazovat na prenasledovanie druhych, a pritom je len "zlodej ktori krici chytte zlodeja"
@tilonka krestan by mal milovat kazdeho cloveka, je jedno k akej rase prinalezi, akeho je vierovyznania, dokonca ma milovat aj cloveka bez viery. Alebo sa mylim? Tak isto by mal mat pochopenie pre to, ze kazdy pouzije svoju slobodnu volu podla svojho uvazenia a sam sa rozhodne co je pre neho spravne a co nie. A tvoja viera mi je naozaj ukradnuta, ja tolerujem akukolvek vieru. Ale netolerujem bigotny fanatizmus (akokolvek je motivovavany, akakolvek viera je za nim) a ten si tu predviedla v celej jeho krase tak, ze by mohol sluzit ako nazorny priklad.
Takze ano, ty nemusis cvicit jogu, preco je cvicit nebudes je tvoje slobodne rozhodnutie. Ostatni sa rozhodnu sami, ci budu za tym vidiet nejake imaginarne demonicno, nejeku cestu k sebapoznaniu a k slobode ducha alebo to pojmu iba a len ako prijemnu a uzitocnu fyzicku aktivitu ako kazdy iny sport, tanec alebo pracu.
@viestta nie je ti ukradnuta moja viera, ani omylom, inak by si na mna nereagovala a sama si to v dalsej vete potvrdila. Alebo ty si meradlom toho aka viera sa ma este tolerovat a aka uz nie? To niecim zavana a laska to urcite nebude. Na rozdiel od teba som ja povedala, ze kto chce nech si jogu cvici, sam si ponesie nasledky, chcela som ale upozornit a teda pomoct ake rizika jsu s tym spojene. Tebe ale tak prekaza moj pohlad na tuto vec ze chrlis urazky a nenavist
@bloger ja som sa vyjadrila ako veriaca, dokonca som tu pridala aj postoj kňaza, ktorý reprezentuje názor viacerých kňazov, s ktorými som sa stretla… A ešte jednu osobnú skúsenosť môžem uviesť - ako dieťa som bola na dedinskej svadbe, kde oddávajúci bol farár, ktorý bol neskôr aj hosťom na hostine. Zavolal si ma, posadil si ma do klína a začal sa ma pýtať rôzne veci (napr. či už mám chlapca a či som s ním už bola). Mohla som mať cca 7-8 rokov. Nechutne ma obchýtaval. Dotýkal sa mojej tváre s poznámkami, aká som pekná a zlatá… Bolo mi to extra nepríjemné a odišla som. Vtedy som to nikomu nepovedala, lebo som to nevedela ako dieťa vyhodnotiť. Teraz je zbytočné to už riešiť, nech mu je zem ľahká… Ale nezanevrela som na vieru. A viem, že nie každý farár je taký.
A či sme dotyčnej naložili? Nemyslím, len sme jej viaceré argumentovali, že yoga ako cvičenie nie je hriech. Pritom sama súdi len podľa toho, čo jej niekto iný povedal, vlastnú skúsenosť nemá, lebo nikdy na yoge nebola. Dookola sme vysvetľovali, ale v konečnom dôsledku to možno zašlo do extrému, ale bolo to ako hádzať hrach o stenu.
A ako sa vyjadrila @viestta - pokiaľ viem, ona je ateista a čo vlastne ja mám s jej vyjadrením? Jedine to, že môžem napísať, že ja by som to nenapísala a ani som to nenapísala. Ona sa neriadi tým, čo učí moja viera a ja nemám právo jej rozkazovať a nútiť ju na moje presvedčenie. Ja nie som zodpovedná za vyjadrenia iných, najmä ak je ich presvedčenie iné ako moje.
@gab1sol Vidíš a čo ja mám spoločné vyjadrením používateľky tilonka. Ja tiež nemám právo jej rozkazovať. Myslel som si, že ma pochopíš. Ja som mal súcit s tebou. Tešilo ma.
@annm81 Ty si dalšia taká ako viesta. Pre mňa aj tvoje obrázky majú rovnakú výpovednú hodnotu. A už tu bolo povedané, že veľa kresťanov sa snažilo pomáhať. To ti asi ušlo.
@bloger tak isto ako veľa ateistov nechce ubližovať kresťanom, maju medzi nimi priateľov a normálne ich rešpektujú, ale napriek tomu si mal potrebu spomínať komunizmus a severnú Kóreu ako keby to bol nejaký štandard. Nemusíš obhajovať kresťanov, že nie všetci sú antisemiti, to snáď každému dojde. Tak ako nie všetci moslimovia su teroristi a nie všetci ateisti ničiteľa viery.
@lavender94 Nie chcel som poukázať na to, že zomierajú pre svoju vieru. Sú prenasledovaní hoci nič zlé nerobia. Tak ako aj tilonku nápádate pre jej vieru.
@bloger áno, to viem aj bez toho aby si mi to pisaj, vedela som to dávno. Tak ako som vedela, že katolícky kňaz, prezident Slovenského štátu podpísal dekrét o deportácie slovenských občanov do vyhladzovacich táborov. A popieranie účasti cirkvi na holokauste a aj samotného holokaustu je pre mňa nepredstaviteľné. Ci to vyhlási nejaký Mazurekom alebo nejaký mudrc na MK.
@bloger je rozdiel, keď su ľudia zabíjaní pre svoje vierovyznanie a keď sa niekomu nepáčia praktiky konkrétnych predstaviteľov danej viery. A sám si tu obhajoval kresťanstvo a tvrdil, že s holokaustom nemá nič spoločné. Nemyslím si, že by jej tu niekto vyslovene nadával. Ona v podstate prezentovala to o démonoch ako fakt, bez toho aby nad tým vôbec premýšľala, pretože nedokázala odpovedať na jednoduché súvislosti, napríklad ohľadom toho strečingu a totožných cvikov ako v jóge, splietala niečo s veštením, na čo by kresťania ani veriť nemali. Sama nemala jasno o čom vlastne točí a tak nejak bolo očividné, že len slepo preberá názory nejakého iného človeka bez toho aby sa nad tým zamyslela. Takto podľa mňa fungujú ľudia v tých rôznych sektách, čo nechávajú dorastať končatiny na počkanie keď na nich prepíšu majetok…
@wolf_ mat vieru a nebrat to ako fakt? Ked raz verim v Boha a verim ze su aj demoni, tak to mam brat ako fikciu, nie ako fakt, ked verim ze existuju? Tu opat unika logika.
Nie len ze je to nelogicke ale ty si aj protirecis. Na jednej strane pises nech si kazdy veri v co chce a na druhej ta uraza, ze niekto veri nie podla tvojich kriterii.
@lavender94 ja v tom mam uplne jasno, joga URCITE NIE. Totalne nie, absolutne.

@viestta Citujem jej slová: Mňa v kostole a vo viere viedli k tomu, aby som konala dobro, bola ohľaduplná ku všetkým, nad nikoho sa nepovyšovala, nikoho nesúdila… A predsa som nakoniec v tejto téme bola súdená predpokladám zarytou kresťankou, ktorá sa cíti viac ako ostatní… Toto to má s tým spoločné. Zaujíma ma jej postoj. Nevyvyšuješ sa aj ty nad ostatných? Napísať, že som ešte niečo horšie akým právom si to dovoľuješ? Ty hrdinka.