Je duša po smrti večná?
Co si myslite je duša večná?
@rozculena je to rovnaka pravda ako to ze existuje. je to len tvoja viera rovnako ako niekoho kto veri ze existuje. pravdu sa dozvieme az ked ju nebudeme moct nikomu povedat.
ja som teda ducha nikdy nevidela ale vedela som presnu chvilu umrtia dvoch mojich blizkych. skratka presne vo chvili kedy zomreli som vnutorne vedela ze sa to stalo a ked mi zazvonil telefon uz to len potvrdil.
teraz mi zomrel tiez niekto par dni dozadu a ked mi to volali tiez som vedela tesne predtym ako som zodvihla telefon co mi osoba na druhom konci chce povedat. hoci sme si v ten den volali niekolko krat a mohol mi volat z tisic inych dovodov. neviem to vysvetlit. bol to vnutorny pocit. a ani nie strach skratka len vedomie toho ze sa to deje. ale nestava sa mi to pri kazdom kto odisiel.
A myslím si, že viera v "niečo" po...je super, lebo človek v podstate žije v Tom, že smrť nie je koniec... a na Tom predsa nie je nič zlé. No treba mať stále na pamäti, že na to dôkazy nie sú, aj keď javy a iné máme...no stále je všetko záhada tak to musí ostať. Si predstavte, že by sme mali istotu o ďalšom živote. Čo by sa dialo?? Si nešťastný/á ,.lebo sa dačo stalo a naschvál sa ti dačo stane a zabiješ sa..veď život dáky pokračuje..Nie nie....všetci sa dozvieme pravdu až na konci nášho dobrodružstva.....každý jeden z nás...a kto čomu verí, môže byť pravda ❤️🍀❤️
Ja mam tiez zazitok a verim ze nieco pred narodenim a po smrti je - sny su silná vec. A po silnom zazitku (omamená) verim ze je duša vecná
No, ako moze byt nieco vecne ked to neexistuje? Ale tak to uz byva, jednu vec si ludia vymyslia a potom zacnu nad tym dumat a rozvijat ten vymysel...
@hiro a ako presne vies dokazat ze neexistuje? uplne vazne sa pytam. zaujima ma to. ale ze uplne exaktne mi tu neexistenciu vysvetli a dokaz. nerypem. len som sama zvedava a otvorena kazdej informacii.
nedavno sa totiz este upalovalo za tvrdenie ze zem je gulata a dokonca aj viera v slnecnu sustavu bola kacirstvom. mikroby a bakterie tiez neexistovali lebo ich nebolo vidiet. ludstvo vzdy muselo na novy objav a potvrdenie dorast. su veci na ktore sme este nedorastli a aj v dnesnej super modernej dobe este stale objavujeme nove veci.
@pralinka25 Preco by som ja mal dokazovat ze niekoho vymysel neexistuje? To hadam nemyslis vazne...
A porovnavat to s dokazanymi vecami odhora dole? "nedavno sa totiz este upalovalo za tvrdenie ze zem je gulata" - ano to upalovala ideologia ktora presadzuje vymysel duse. A ludi upalovali napriek tomu ze bolo dokazane uz tisice rokov predtym ze zem je gulata.
@hiro ja sa uplne normalne pytam. nemusis nic. zaujimalo ma tvoje vyhlasenie a chcela som mu porozumiet to je cele. ked si znel tak presvedcivo myslela som ze vies o com hovoris a vies mi to vysvetlit. tak nic teda. je to len tvoja viera nic viac. aj to je odpoved. nedozvedeli sme sa vlastne znova nic. ja totiz neviem preto ma tozaujimalo. sa nerozculuj.
@hiro tak ale zas nie len krestania veria v dusu. takze touto ideologiou to asi nebude.
P.S. upravil si text az dodatocne takze dava zas trochu iny vyznam ako ten co si dal ako prvy.
@pralinka25 Ja nerozumiem tomu ako a preco by som mal vysvetlovat niekoho nezmysel. Ako by sa dalo vyvracat nieco co nijako neexistuje? Akym sposobom? Veci co neexistuju si mozes vymysliet XYZ a mozu miliony/miliardy ludi v ten vymysel verit - aj teraz mas polovicku internetu kde ludia znovu veria ze zem je placka.
A toto? "je to len tvoja viera nic viac"? Aka moja viera? Akoze ked si niekto nieco vymysli tak je moja viera ze v to nezacnem verit? To akoze co? Nechapem. Ja ked pokrutim hlavou ze co to je za hlupost tak to je moja viera? Aka? Len niekto si nieco vymyslel a veri tomu. Vsak ja som nicomu nezacal verit.
Áno je aj veľa svedectiev aj na YouTube ,kníh . Mám toho načítanie mnoho a niekedy aj ti najtvrdší ateisti zažijú niečo silné čo ich obráti.
@hiro znova pisem ze nemusis vobec nic. zapojil si sa do diskusie takze som mylne ocakavala diskusiu. ok. ja len ze ako vies ze si to niekto vymyslel. ja to neviem. tak som chcela poznat to ako to vies ty. na zaklade coho. ale nemusis sa o tom bavit. neprezivaj to tak. bola to len otazka. a opakujem pre istotu znova ze nemusis vobec nic (ked sa v kazdom prispevku pytas preco by si mal)
@pralinka25 Ano, nema vyznam to tak prezivat. Ale ako ludstvo otupieva a tie zaplavy hluposti co sa denne generuju a zasahuju mnozstva ludi co boli predtym normalni a stavaju sa z nich plochozemci ci veriaci v ine somariny - uz sa mi zda ze je toho prilis. Ludia uplne prestavaju mysliet, zit v tomto svete a utiekaju do sveta fantazii a bludov. Prestavaju verit tomu co vidia ze je skutocne. Chytia do ruky palicu a su presvedceni ze to je z plastu vyrobeneho Sorosom na Marse alebo podobne hluposti, vtaky su uz lietajuce drony, slnko je len ziarovka, neviem kde to skonci.
@pralinka25 ako ty vieš,na základe čoho,že duša existuje?
@hiro 😀 no mas pravdu ale zas na druhej strane toto tu bolo vzdy. ludia vzdy verili v kadeco. a v horsie veci. toto sa asi nemeni. na druhej strane stale nemame vsetko prebadane. a vzdy sa najdu nove poznatky. iste ze to nebude informacia kolko wattova ziarovka slnko je 😀 ani ze vyrobky so zabou su smrt.
@rozculena ja to praveze neviem. preto sa pytam ako niekto vie ze nie je - vyzne sa pytam so zaujmom a bez rypania. ja som sa sice rozhodla verit na zaklade urcitych veci ale netvrdim, ze moja viera je spravna ani ze nemoze byt pravda inde. absolutne sa nebijem za to ze som objavila nejaku "praudu"
tu podla mna realne nevie v tomto smere nikto kym sa po ten bod nedostaneme sami. to je asi jedina pravda. ci?
@pralinka25 zistíš,keď umrieš.
@rozculena vsak ano pisem to uz v niekolkom prispevku ze sa to kazdy dozvie az ked tam bude.
@krasavec007 no dusa nepotrebuje oci a usi. je to aspon z mojho pohladu stav urciteho vedomia. vnimas to cez fyzicno. to nie je fyzicke neviditelne telo. nema kridielka a nehra na harfe na oblaciku.
Niečo bude . Ja verím v jedno že všetko má svoj význam , a verím že otec opustil tento svet v čase ktorý má dcéra narodeniny nakoľko zomrel pár dní pred tým ako malá mať dcéra narodeniny verím že čas kedy zomrel bolo to že na ňu myslel .
No podľa mňa je duša tá ,,božská" esencia v našom tele. Kresťania by ma asi ukameňovali (iné náboženstvá radšej nespomínam, lebo ortodoxný moslim by ma možno aj podrezal v sekunde 🫣), ale podľa toho sme všetci súčasť "Boha, Alaha,...." a všetci sme jedno. Len to, že sme ,,zabudli" čo sme vo svojej podstate a odkiaľ sme nám pomáha zažiť si to čo "potrebujeme", aby sme pochopili. Matrix 😉
@anketkarka Boh je laska. Kto prebyva v Bohu, prebyva v laske a Boh prebyva v nom

Duša neexistuje,tým pádom ani posmrtný život.