icon

Je kremácia bez pohrebu bežná voľba?

27. jan 2025

Zdravim, stretli ste sa s tym zeby niekto nechcel mat pohreb?Cize ziadne parte, ziadny datum poslednej rozlucky, len kremaciu?
Manzel tvrdi ze si to tak praje, dokonca ze nechce byt nikde ulozeny v hrobe, len niekde rozsypany....bavime sa o tom ciste teoreticky, vraj si to tak zela a keby sa mu nieco stane ze to mam takto urobit. Stretli ste sa s tym zeby to tak niekto urobil?

Strana
z2
cacianka
27. jan 2025

nejaký obrad, ceremónia, posledná rozlúčka so zosnulým je vraj dosť potrebná pre psychiku. ani to nemusí byť obrad s 5 farármi, kapelou a300 ľuďmi, stačí najbližšia rodina, aby prebehol ten proces postupu

autor
27. jan 2025

@shelby88 urcite by som sa snazila splnit jeho zelanie, on by moje urcite tiez splnil 😉

lenka.25
27. jan 2025

Určite by som sa snažila splnit želanie zosnulého …. Ale ☝🏼 keď mi zomrel ocino , až po jeho pohrebe mi to celé nejako došlo a začala som vnímať realitu , že tu už nie je . Pre mňa ako pozostalú , by to bolo veľmi ťažké splniť , keby mal takéto želanie , ale asi by som ho splnila .

autor
27. jan 2025

@lenka.25 preto sa snazim najst kompromis, lebo uplne ho niekde rozsypat by som nechcela...ale ulozit urny do spolocneho hrobu,nech uz prvy umrie on alebo ja mi pride celkom fajn. aby raz mali deti kde zapalit sviecku ak by chceli...asi je dobre ak ma zosnuly miesto odpocinku, ze sa jeho zivot nejak ukonci a ma svoje miesto,hoci bez velkych ceremonii

rozculena
27. jan 2025

@larisa veď nerob kar,nikto ťa nemôže nútiť

mandarinka555
27. jan 2025

@shelby88 Ale nie každý chce ísť do hrobu...chápeš?

cacianka
28. jan 2025

najviac to asi potrebuje rodina, aby mali aspoň malé pietne miesto, miesto odpočinku ich blízkeho človeka, kde môžu položiť kvet, zapáliť sviečku. niekto to nepotrebuje, stačí virtuálne, ale vačšine tá virtualita nič nehovorí, nie je to blízke a a racionálne, hmatateľné.
je to taký slušný kompromis, obrovské pomníky na hroboch versus urnové miesto s malým kameňom

mnamko
28. jan 2025

@cacianka aj jaaa

mnamko
28. jan 2025

Prečo by ťa okukovali, keď pribuzny povedia,ze truhla bude uzavretá tak to budú rešpektovať

mnamko
28. jan 2025

@cacianka 5 fararov?

cacianka
28. jan 2025

@mnamko nepochopila sa nadsadzku ?
Ale - niekto si želá veľký pohreb, tak má aj 3 - či 5 farárov

sono2
28. jan 2025

Ja keď na tom uvažujem, tiež sa mi to ľúbi. Veď na tom cintoríne ten človek aj tak neni.

zuzana76
28. jan 2025

@cacianka to bolo kedysi, už môžu kremaciu

zuzana76
28. jan 2025
macatt
28. jan 2025

Ja to tak chcem tiež a na moje narodeniny zapáliť sviečku a buchnúť šampíčko a na Vianoce tiež☝️

cacianka
29. jan 2025

@zuzana76 v pohode, nemám detailný prehlad , nie som veriaca ale vedela som že môžu len do zeme.

zuzana76
29. jan 2025

@cacianka ano, do 60-tych rokov to tak bolo a potom sa to tradovalo asi aj dalej, nemozu sa nechat rozptylit na luke, v takom pripade ma knaz odmietnut cirkevny pohreb, ja sa sice povazujem za veriacu, ale nevidim v tom nejaky velky problem, ved zem ako zem

cacianka
29. jan 2025

@zuzana76 mne sa to páči z ekologického aj ekonomického dôvodu

deti95060810
29. jan 2025

@cacianka môžu mať kremáciu aj veriaci...

mnamko
29. jan 2025

Môj brat mal pohreb s farárom a išiel na kremaciu

Strana
z2