icon

Je lepšia indukcia alebo sklokeramika?

miriama11
23. feb 2021

Zienky, viete poradit co je lepsie? Ci teda ta indukcna platna alebo sklokeramicka.A ak mate skusenost tak odporucte aj znacku.dakujem

Strana
z3
liz_lemon
23. feb 2021

mala som vyse 10 rokov sklokeramicku, teraz mam indukciu, vyhoda indukcie je funkcia power boost, s tym sa voda zohreje rychlejsie ako v kanvici, a este su indukcie, kde si vies prepojit varne zony, ked mas nejaky velky hrniec/pekac, a ta indukcia je celkovo taka rychlejsia

oli18
23. feb 2021

@miriama11 aj indukcna je sklorekamicka😉.

nafka0483
23. feb 2021

@miriama11
@oli18
Obe vyzeraju na pohlad rovnako a ako ta vrchna doska je skolekramicka na oboch. Rozdiel je v tom akym sposobom hreju. Sklokeramicka ma klasicke elektricke spiraly, cakas kym sa platne zohreju (zohrieva sa cela plocha platne), vacsinou sa rozpalia na cerveno a po dovareni ostavaju horuce kym nevychladnu.
Indukcna vyuziva na zohrievanie princip elektrmagnetickych vln a zohrieva dno hrnca, nenahrieva sa samotna platna, iba to miesto kde je hrniec polozeny. Nerozpaluje sa samotna platna ale dno hrnca. Po dovareni platna ovela rychlejsie vychladne, zvyskova teplota tam ostava len chvilku.

Sklokeramicke dosky tu boli skor, neskor prisiel princip indukcie - je to efektivnejsie.

paskolinka
23. feb 2021

https://www.alza.sk/vstavane-sklokeramicke-varn...
sklokeramika je vlastne lepsie vyzerajuci elektricky sporak, ja by som to nechcela. my mame uz 8 rokov indukciu a som spokojna.

hopsadobrandejsa
23. feb 2021

Indukcia je vsetko fajn a tak, ale ak sa profesionalne nevenujes cateringu alebo nevyvaras pre skupiny ludi, velmi to v domacnosti nevyuzijes.

Ako liz uz spominala, mas tam fukncie ako power boost a pod. ale indukcie sa hlavne vyuzivaju v gastro prevadzkach na rychlu pripravu jedal pretoze hrajes proti casu.

Kupit si to samozrejme mozes, ale wow efekt opadne skor nez stihnes mrknut okom. Indukcia pre domacnosti velky vyznam nema, ale proti gustu ziaden disputat.

Vyhoda je, ze sa ti na tom dieta nepopali ak teda mas z toho obavy pretoze indukcia hreje iba pri kontakte s kovom takze z hladiska bezpecnosti je to lepsie nez elektricky sporak ci plyn.

Ak si to kupujes aby si mohla zohriat vodu power boostom tak zrejme vyhadzujes peniaze von oknom.

karollka21
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa absolútne nesúhlasím. Mali sme plyn, sklokeramiku, teraz mám piaty rok indukciu. Nikdy by som sa k predošlým dvom nevratila. Indukcia je jednoznačne najrýchlejšia a najviac "user friendly", aspoň pre mňa.

evaachesa
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa tak to počujem prvý krát 😀práveže som čítala že šéfkuchári varia radšej na plyne, že je to pre nich vyhovujucejšie...my sme mali plyn a už by som sa k nemu nevrátila. Využívam často Power boost a to som len obyčajná mama v domácnosti. Okrem toho že oveľa rýchlejšie zohreje voda, jednoducho sa čistí, nepodali sa nie že dieťa, ale ani ja 😅 A ešte dodám že na každej indukciu si nastavím stupeň a ešte aj čas kedy mi má vypnúť a to využívam denne že si nastavujem odpočet.

martaturi
23. feb 2021

@miriama11 ja som si vyskúšala varenie na všetkých druhoch varných platní a indukciu si veľmi pochvaľujem. Len teda pozor na rýchloohrev panvíc, pretože sa môže vyduť dno.

lubina
23. feb 2021

@miriama11 mama ma sklokeramicku, ja indukcnu, som jednoznacne za indukcnu 😉

evaachesa
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa a ešte taká vec, indukciu sme mali 3 roky v prvom byte...wow efekt každý deň....teraz máme indukciu aj v novom byte, ale už oveľa lepšiu a wow efekt zažívam stále 😂 no mala by si to vyskúšať aj ty ;)

nelca84
23. feb 2021

@miriama11 určite indukcia, mám asi 5 rokov a už nechcem nič iné.
@hopsadobrandejsa to nie je len o funkcii boost, ale celkovo sa ti hrnce rozohrejú omnoho rýchlejšie, úspora času pri čomkoľvek čo varíš.
Samozrejme, najväčšia výhoda je varenie vody, trebárs na cestoviny, zovrie v priebehu pár sekúnd. Ty si mala indukciu, či len teoretizuješ? lebo neverím, že ak niekto na tom varil dlhodobejšie, by toto mohol napísať.

vikusjk
23. feb 2021

@miriama11 Ja som mala plyn a pri rekonstrukcii kuchyne sme dali indukciu a som spokojna. Mam ju siesty rok. Je to rychle, na znizenie teploty reaguje rovnako rychlo, ako plyn, t.j. stiahnes a okamzite reaguje, sklo okolo hrnca je teple, ale nie horuce, resp. nie tak, aby ti to ublizilo, kedze sa nahrieva len plocha pod hrncom - toto som velmi ocenila, ked bola dcera mala a varila so mnou, kedze sa bezne oprela o dosku, aby sa naciahla k hrncu vzadu. Power nevyuzivam, nakolko aj na 13-tke (najvyssi stupen mam 14 a potom power) mi voda zovrie velmi rychlo. Co mi trochu zacina vadit, ze obcas na vysokom stupni vydava take piskacie zvuky, musim potom pohnut hrncom, aby to prestalo. No a nie kazdy riad ti na indukciu funguje, musi byt magneticky (t.j. ak ti chyti magnet na spodok hrnca, bude fungovat, kedze indukcia vyraba teplo kmitanim magnetov).

ceresnovci
23. feb 2021

mam indukciu 10 rokov, nemenil by som, na inom varit ani nechcel. Rychlejsie zohriatie vody. Nemas rozpalene platne - nezhoria ti nan nich plastove taniere, naberacky ak sa pozabudnes. Indukcia zohrieva priamo hrniec, nie okolie - mensie straty tepla.

vikusjk
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa ja som teda v ziadnej gastro prevadzke indukciu este nevidela, vsetci varia na plyne

paskolinka
23. feb 2021

presne ako pisu dievcata, tiez som mala tu cest varit na plyne, elektrike aj indukcii a vitazom sa stava... indukcia 😉 varim denne a nemame ani rychlovarnu kanvicu. jedine nevyhody, co som zistila za tie roky su, ze nefunguje na vsetky hrnce (ale to sa vyriesi na zaciatku) a ze tradicnym sposobom na tom neviem uvarit ryzu (teraz varim v tlakaci)

ja_mama
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa 😀😀😀 som sa pobavila...jasne ze ma vyznam mat indukciu doma, najma pre to ze nezostane horuca ked sa vypne...aj kvoli dietatu ale aj kvoli bezpecnosti - nechas jedlo na sporaku a vypnes, nezhori to tam a tiez ak nahodou nechas indukciu zapnutu bez hrnca vypne sa a nehrozi ze sa ti nieco od toho zapali. Tie ostatne funkcie su uz len bonus 🙂

Pre autorku - mne trosku trvalo kym som si zvykla na indukciu (mala som plyn), trochu inak sa na nej vari ale ked si zvyknes je super, ja vyuzivam aj funkciu ohrevu - ked malej varim obed a este spi tak aby ho mala teply po zobudeni necham to prihrievat na najslabsom stupni (to uz nevari len sem tam sa zapne na par sekund na prihriatie). Zo zaciatku mi vadilo ze vrci ked spina indukciu ale uz to ani nevnimam 🙂

evaachesa
23. feb 2021

@vikusjk tak aj ja v podstate na 11-12tke mi zohreje velmi rýchlo...ja už toto beriem ako Power boost celkovo 😀 ale to P čo je Power boost až po stupni 14 som využila len zopár krát ...ozaj to celkovo veľmi rýchlo zohreje a šetrí čas 👍

rusalinka
23. feb 2021

7 rokov sme mali indukciu - po presťahovaní sa mám elektriku, sklokeramiku, akože celkom kvalitná, to zas nemôžem povedať, bývalá majiteľka si dala záležať na spotrebičoch. Ale poráža ma z toho každý boží deň... len som ešte nenaškrabala na novú indukciu, lebo jednoznačne sa chcem k nej vrátiť.

hopsadobrandejsa
23. feb 2021

@evaachesa Indukcia sa v gastro prevadzkach nevyuziva na primarne varenie, ale len ako doplnok na urcite situacie kedy je nevyhnutna.....Samozrejme, ze kuchari radsej varia na plyne, tam je to samozrejmost.

hopsadobrandejsa
23. feb 2021

@nelca84 Pracoval som s tym kedysi ked som robil v gastre.

Ja to nikomu neberiem a ked si to pochvalujete tak to je tiez uplne v poriadku. Ja indukciu nepovazujem za nevyhnutnost v mojej kuchyni. Navarim si aj na plyne aj na sklokeramike cize ja indukciu velmi neriesim.

Ak to mate a ste s tym spokojne, tak potom je vsetko ok. Kazdy potrebuje k zivotu nieco ine.

lea299
23. feb 2021

Keď sme si zariaďovali dom a riešili sme varnú dosku, tak sme sa tiež nevedeli rozhodnúť. Nakoniec sme sa priklonili k indukcii a myslím si, že sme spravili dobre. Hlavne funkcia boost je podľa mňa super a dosť často ju využívam

klip0
23. feb 2021

Baby my ked sme boli este v podnajme, tak tam bola indukcia-alebo sklokeramika, nepamatam si uz, nepamatam si akej znacky, ale byt bol dost luxusne zariadeny takze predpokladam ze nie nieco zle najlacnejsie, ale mna z toho islo porazit. To ovladanie na dotyk nikdy neslo, mohla som to stlacat do nemoty niekedy kym som to zapla(davala som pozor nech nemam mokre ani mastne prsty). Teraz ked čítam ako to vychvalujete.. Nikto nemate tento problem? Kvoli tomu sme to potom do vlastneho bytu nedavali. Ale este budeme raz riesit stahovanie do domu a teda riesit co vybrat. Ale na to ovladanie nemam nervy, ale tak neviem ci ja mam zvlastne prsty, alebo kde je problem 😅😁

nikiki29
23. feb 2021

Máme klasickú sklokeramickú a ja by som ju už druhy krát nekúpila. Máme Bosch, kvalitnú, má aj volať funkciu... ale o to nejde.
Oproti indukcii veeeeľmi pomaly zohrieva, pomaly reaguje na zmenu teploty, rýchlejšie na ňu prihorí keď niečo vykypí, veľmi dlho chladne, spotrebuje viac elektriny. Za mňa nie 👎🏻

oli18
23. feb 2021

@nafka0483 ja to viem, len zakladateľka asi nie 😉

nikiki29
23. feb 2021

@nikiki29 má aj *boost funkciu

tenerifka
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa ja s tebou absolutne nesuhlasim. indukcia je primarne urcena pre domacnosti, a s ñou si clovek riadne ulahci zivot, vychutna si varenie, nemusi kazdy deñ zoskrabovat pripaleny bordel ako pri sklokeramike. Ak tebe "staci" iny, lacnejsi a nepraktickejsi sporak, je to ok. No tie tvoje argumenty su ako argumenty niekoho, kto bude vehementne obhajovat dovolenku v Chorvatku naproti druhemu, co bol na Maldivoch s tym, ze tolko prachov za to dal zbytocne, ved aj v Chorvatsku je more.....no je, to je pravda, ale neporovnatelne

zarrinka
23. feb 2021

@hopsadobrandejsa indukčná doska sa dá v pohode kúpiť aj za 200,-€ čo je úplne v pohode cena. Doba kedy boli indukcie drahé je dávno preč. A dobré dosky majú už aj rôzne prídavné funkcie ktoré uľahčia varenie cize voľba je jasná 👍

vikusjk
23. feb 2021

@tenerifka uplne s tebou suhlasim, krasne si to vysvetlila 👍

nafka0483
23. feb 2021

@klip0 Pracovala som uz asi s 5 roznymi indukcynmi doskami a ani na jednej som nemala problem s dotykovym ovladanim. Fungovalo aj s mastnymi alebo trosku mokrymi prstami.

mimisram
23. feb 2021

To môžem len a len potvrdiť. Hocijak zababrané ruky môžem mať a s prestavovaním rýchlostí nemám problem. Tomu sa inak ako moc teším

Strana
z3