Je medveď v Liptovskom Mikuláši problémom?
Myslíte si,že medveď v Liptovskom Mikuláši je problém ich počtu,alebo sme problémom my, ľudia?. Myslíte si,že bude riešenie počet číhajúich poľovníkov za dedinami? No, ja sa bojím skôr poľovníka , ktorý bude mať ,, svrbivý" prst,ako toho medveďa a to som v prírode každý deň.
Celkovo sa ľudia majú správať v horách ako ľudia nie ako hlupaci. Koľko x idem do lesa toľko x nosím so sebou prázdne mechy a vynášam z lesa odpad po debiloch. Lebo nie je náročné vziať so sebou plnú plechovku do lesa,ale prazdnu je už ťažko vziať z lesa. Keď je v lese zakázaná 4 kolka motorka tak človek s iq ktorým sa tu oháňate tam nemá čo robiť na tých strojoch. Keď sú raz vyznačené turistické chodníky tak sa tým teba riadiť a nie chodiť každé tade rovno popri brlohoch medveďov. Tak ako my mame svoj domov tak je aj pre zvieratá ich brloh ich domovom. Trochu ľudskosti a zdravého rozumu nezaškodí. Ak je raz medveď bláznivý a napáda ľudí tak ho treba zastreliť,nie vláčiť ho vyššie do hory z ktorej ho aj tak nejaký blázon na motorke zaženie s5 dole. Spoluobčania ako tu už niekto písal zbierajú ich potravu. Nepíšem, že teraz nezjedz cernice, čučoriedky, ale nezbieraj 30 kg na osobu hneď 3 x denne. Kľudne mi tu môžte nadávať koľko chcete.
@lemra a kazdy clovek, ktory ma REALNE nachodenu prirodu, si uvedomuje jej silu a nebezpecenstvo...roky som chodila s ochranarom prirody, ktory mal v tom jasno, nie ako par "mudrych" zien, ktore mentalne bojuju proti "zlym" ludom, ktori mozu za to, ze zvierata sa spravaju ako zvierata
v prvom rade ten medved hladal potravu
však načo by sme mu nechali nejaký medvedi cesnak , pripadne les
čim dalej je menej lesa, brázdia sa aj do pasma najvyšej ochrany
a mimochodom odstrel medveda ktory stratí plachost a začne sa vyberat do mesta dediny pre jedlo je možné po povolení odstrelit, konkrtény kus ...
nie je to o tom že sa nesmu strielat môžu za určitej podmienky
@lenkasarka velmi sympaticky nazor
@mabenn no tak vies ak mas dost z hovna, tak naozaj nechodit do lesa... ale teda maco sa v LM len tak neprechadzal, to si mozes byt ista. On splasene utekal na vacsine zaberov, ktore som videla... ale to teda nevieme preco sa prave tade vybral a kam... jasne, ani ja by som sa netesila, keby mi centorm mesta utekal oproti medved. Stacili mi aj diviak :D Ale od otho tu nie som aby som toto riesila, ak to bude nejaky sisi medved, ktory bude chodit pravidelne, urcite ho odstrelia. Treba aby ludia prestali sirit paniku jednak z utokov medvedov ale aj z ich regulovania (lebo obe strany sa hlusia jedna radost) a nechali to na odbornikov. Radsej treba popracovat na tom, ako sa ludia v lesoch spravaju.
@mamina7070 nemala sa tam trepat v prvom rade, nech je to akokolvek smutne... jednak mimo chodnikov, jednak uzavera... a v lokalite kde medvede bezne su, este k tomu je to tam podla toho co som pocula v tej dobe, riadne zarastene, cize ani vyhlad nemas dostatocny, podla mna to tam ani len nepoznali. Priam si koledujes ze s as macom stretnes a vyplasite sa navzajom. Mam kopec ludi okolo seba co po lesoch chodia, behaju desiatky km, turistikuju, spavaju tam, dokonca aj poluju... a zaujimave, ze nikoho medved nenapadol, aj kamery so sebou nosia, a tolkokrat som videla ako kamos uteka a medved pred nim zdrhne ze ani to neporatam... Cim to bude. A cim to je, ze tuto medvede u nas z kopca nemam na dvore kazdy den? akoze ma nikdy v zivote ziadny nenapadol a to sme tam takmer denne? no porozmyslam... ahaaa.. les ma nejake pravidla.
medvede su u nas premnozene to je realita a nemaju predatora preto sa musi ich pocet regulovat
nie je medved nad clovekom
@mamina7070 dobre a čitala si niekde kolko kusov má právo žit na uzemi sk , čo ked prejde nejaký medved z polska sem ?
všade sa píše premnožené ale čo je to premnožené, kolko kusov tu nemá čo žit ?
hlavne že je téma strach, emocie len tak graduju všade
vždy bolo ked medved sa naučil chodit si po jedlo do dediny sa odstrelil aj teraz
lenže teraz nostop behaju na štvorkolkách po lesoch nik nerieši ..
@mamina7070 medveď nie je nad človekom, ale človek sa má správať ako človek nie ako hlupák,hulvát a doplň si čo chceš. Ak sa majú regulovať nech ich regulujú,ale správajte sa ľudia v lese tak ako sa spravat mate a nie ako sa vám páči a ako vy chcete. Často práve tí,ktorí vyjdú do lesa 3 x v roku v rámci “povinnej” návštevy tatier sa bijú sa do pŕs že debilne zvieratá a debilny medveď.
Som z LM a tie zabery boli pri skole, kde chodia moje deti, je mi uplne jedno, co si ochranari, alebo politici, alebo nejaky turisti z Blavy myslia. Medbede su premnozene a verye, keby sa po centre mesta presiel medved, je Vam uplne jedno, ci je hladny, vyplaseny, alebo zufaly, je to zviera, ktore v centre mesta moze zranit moje deti a to nie je dobre. Myslim si, ze stale je clovek nad zviera... a keby ste mali hocikto z Vas, mali otca, krory ide len tak po chodniku ako na videu pri skole, a napadol by ho medved, nik by neriesil, ze chudaccik nemal co žrať....
Ako dieta som vyrastala v totalnom zapadakove hned pri lese. Kazdy den od utleho veku som bola v tom lese, mala som ho zbehany krizom-krazom a poznala som kazdy kut. Boli sme zvyknuti na jelene, srny, lisky, zajace, sem-tam prisiel aj diviak. Nikdy u nas neboli medvede a vzdy som sa v lese citila bezpecne. Poslednych par rokov som do toho lesa nevkrocila, pretoze je tam niekolko medvedov, ktori nemaju problem ani s tym, aby prisli k ludom do zahrady vyjedat urodu.
Nech mi nikto netvrdi, ze medvede nie su premnozene. Je logicke, ze ak sa uz niekolko rokov nereguluju ich pocty a kazdy rok pribudne xy mladat, pricom kazdy medved potrebuje na svoje teritorium xy m2, musia sa medvede zakonite stahovat aj blizsie k ludskym obydliam.
@diewcatqoo jasne ze su premnozene ved ked uz aj v dedinach v okrese galanta sa medvede prechadzali tak potom na liptove neni o com diskutovat
Zas tolko hotelov sa nepostavilo za poslednych 5-10 rokov, aby sa medvede bezne prechadzali po dedinach/meste. Su premnozene. Nemaju tym padom co zrat. Treba to riesit.
To máte ako keď sa niekto z mesta presťahuje na dedinu a vadí mu ranný spev kohúta,či zápach hnoja,či pílenie dreva. Liptovský Mikuláš je pri Demänovskej doline,pozrite si dakedy,aké tu boli hory,lesy a pozrite si to dnes. So stretom divej zveri sa v takýchto lokalitách musí jednoducho počítať. A áno,ten medveď už má svoju ,,cajchu"a rozsudok. Teraz nastane hon na medveďa,zajtra môže niekomu ujsť do mesta splašený kôň,či bujak,či baran. Je to Liptov, vždy tu boli divoké zveri, ale nikdy nebolo také stavanie, také všade všetkých na všetkom. Bola to taká ,,pomsta lesa a prírody".
@liv1 Bola si niekedy v Jasnej/Demänovskej doline? Ja som vyrastala kúsok odtiaľ a to, čo sa tam posledné roky deje, je jedna katastrofa. Niektoré svahy totálny holorub, pre obrovské hotely sú vysekane ďalšie kusy lesa. Detto Západné Tatry, napr na kopcoch nad Ziarskou dolinou sú vysekane obrovské pásy lesa. Ďalej monokultury na poliach, kde medveď hľadá potravu. Môžeme si za to sami, že nicime lesy. A dobieha nás to takto.
@em4life bola, veru bola. Cele zle. Ale stale to nie je az taky extrem v zmysle zabrania plochy oproti napr. 10 rokov dozadu, kedy tolke strety s medvedom neboli. Je to kombinacia viacerych faktorov, ludia, stavby, premnozene medvede. Jednoznacne je potrebna regulacia ako medvedov, tak stavieb.
@mabenn to aj niektore psy a predsa sa chivaju castokrat v blizkosti malych deti,to znamena ze ixh treba redukibat?
Ludia sa nemaju pchat a roztahovat vsade,potom to tak dopadne.Ked sa bojis ty- nechid do lesa.
Ale to je dosť zvláštne, že nikto nehlásil na políciu, keď videl toho medveďa ísť po ceste do mesta, že došiel až pred nákupné centrum. Na jednej fotke bolo vidieť ako ide po ceste do mesta a jedna pani išla po ulici s kočíkom, ale asi si ju nevšimol. Inak to bol ešte dosť malý medveď, celkom pekný. Len sa vystrašil, a nevedel na ktorú stranu utekať.
@petronelag ako vies ze nehlasil
Medveďe, sú premnožené a vytláčajú sa navzájom zo svojho teritoria. Preto odchadchadzaju zo svojho prirodzeneho prostredia, za potravou a spravaju sa takto mimo svojho uzemia.
Najväcsia skodna je clovek.
@mabenn ani by sa nemotali, keby mali kde nerušene žiť. Ale už nemajú kde, lesy vyťažené a kde ešte niečo ostalo plno hlučných ľudí, motoriek a motokár. Potom sa dejú aj takéto veci. A ľudia sú nepomerne nebezpečnejší ako medveď. A to nielen pre iných ľudí, ale rovno pre život na celej planéte. Pozrite si štatistiku, koľko ľudí je ročne zabitých ľuďmi a koľko medveďmi. Ešte stále si myslíte, že tým problémom sú medvede?
Myslím si, že človek. Zobralo sa im ich prirodzené prostredie. Teda už ako keby nemajú kde byť. Ich agresivita môže súvisieť aj s tým, že prakticky im chýba ten zimný spánok. Je v tom veľa vecí.

Ja ho vôbec nechcem obranovať,ak ho lokalizujú,ak je tak blbý maco, nech sa to vyrieši tak,ako si väčšina praje. Ja mu prajem nech uteká,nech sa všetkému ľudskému vyhýba a nech žije ďaleko bez akéhokoľvek závanu civilizácie. A atakovaným ľuďom prajem , skoré uzdravenie a nech naďalej ľúbia prírodu a všetko živé.