Je možné vymaniť sa zo strednej triedy?
Možno trošku zlý nadpis, ale neviem ako inak to povedať. Pre bližšie pochopenie. Mám kolegyňu, ktorá vo firme pracuje 15 rokov, keď sa niečo deje alebo niekto niečo potrebuje, prípadne sa pokazí telefonuje sa prvé tejto kolegyni. Vie všetko o firme, prevádzke, technických záležitostiach, "vychovala" mnoho zamestnancov, vrátane svojich šéfov ale nikdy sa nevymaní z pozície rob na niekoho iného.
Myslíte si, že je možné dostať sa z takéhoto niečoho? Nepoznám nikoho zo svojho okolia, kto dokázal niečo viac. Nehovorím, že toto je málo to vôbec nie, ale myslím to, že posunúť sa na inú mentálnu, finančnu alebo pracovňu úroveň. Prípadne, že niekto taký niečo vymyslel, založil firmu alebo niečo podobné. Nechcem, aby takto dopadli aj moje deti, že vidia to, že rodičia cely život muklujú na niekoho iného a sú radi, že môžu ísť v lete na týždeň na dovolenku.
Aj to by sa snáď poriešilo keby ma v 20 nejaká chcela, tak by som si zariadil život úplne ináč. Ale po 1000000 neúspechoch u žien už prejde človeka chuť. Ale keby sa nejaká predsa len ulakomila neni prblém ísť do zahraničia atď. Takto nemám motiváciu ale keby ma nejaká chela tak pre ňu spravím maximum. Pre mňa to stredná trieda je, lebo načo mi bude trojizbový byt samému? Čo tam budem tancovať? K moru nejdem preto že na to nemám ale preto že ma to nezaujíma. Keď žijem tak minimalisticky, je logické že mám úspory. Keby sa pošťastilo v láske (čo pochybujem) alebo na starobu. Keď ma ženy nechcú tak aspoň bude na starobinec.
Verte že aj mňa by bavilo ísť do ZOO, na výlet do Bojníc, do Prátera a kadečo ale sám kto z vás by šiel? nemáte to s kým zdielať atď. Tak logické že cez dovolenku radšej idem na fušky a zarobím si k úsporám.
Vymaniť sa zo strednej triedy? Čo je zlé na strednej triede? Väčšina ľudí vo svete a predpokladam, že aj na Slovensku je šťastná, ak do tej strednej triedy patrí. Podnikať a nerobiť pre niekoho neznamená hneď milióny na účte a patriť k horným “10 000”
Alebo pocit byť sám sebe pánom a nemať šéfa aj mysleli. Veď živnostník neznamená hneď že bohatý podnikateľ. Veľa živnostníkov si zarobí akurát na bežný život v strednej triede. Netreba sa z toho vymaniť. Ako by to bolo niečo hrozné.
@babkaland Kasli na ženy kamarát,ja mám 31 a naposledy som mal vzťah keď som mal 23 😆 o nič neprídeš keď ťa žiadna nechce,mňa tiež nikdy žiadna nechcela lebo nie som ich typ,tzv frajer a magor 🤣 tiež mi bolo smutno ale za tie roky mi je lepšie ako nikdy...nelutuj to...buď rád,aspoň máš kľud a peniažky čo pri žene nemáš iba nervy a 0 na účte 😆
Môj sused je majiteľ Be Lenka, pred 6-7 rokmi predávali "len" nosiče pre deti, barefoot len rozbiehal. Dnes má mega úspešnú firmu ale tak on je presne ten typ čo vie predať všetko. Musíš mat v sebe obchodného ducha a bohviečo všetko ešte. No určite je to mega náročné, inak by boli milionári všetci 😁
@nicicka čítala som o nich článok klobúk dole šikovní sú🙂
Autorka tiež si pamätám ten príspevok o strednej triede bolo to zaujímavé čítanie skús ho nájsť.Mozno kolegyňa nemá ambície nechce, možno firmu má jej muž?...stačí jej to, kde pracuje, nemá rada novoty možno má vek, pohodlie a nie je ľahké začať podnikať po x rokoch vo firme čo bude robiť to isté či úplne niečo iné?stredna vrstva určite nie je klasický zamestnanec, ktorý ide raz ročne k moru.
@babkaland to nie je stredna trieda zamestnanec co ide raz rocne k moru
definicie su rozne tato je taka celkom prijatelna
spocitaj hrube prijmy domacnosti tj napr na trojclennu domacnost 3000€ tj na jedneho je to 1000€
zijete v bratislavskom kraji kde je priemerna mzda v hrubom 1700€ kde 66% z nej je 1100€ tj ak nemas tolko na osobu tak nepatris do strednej triedy
a 66% je spodna hranica horna je 200%
Ja mam v cistom 1200€ co mi chodi na bankomat. Takze realne aj viac len odpocitaju sa gastrace, clenske v odboroch atd. Takze jednoosobova domacnost = 1200€ v Bratislave, tak spadam do strednej triedy. Ale ja k moru nejdem lebo ma to nezaujima. Keby bolo kam a bolo s kym tak idem. Ja si chodim do kina, do incheby na vystavy, do kupelov a tak. To co sa da aj sam. Po kamosoch, po navstevach v rodine a tak.
@babkaland ano si na dolnej hranici strednej triedy
A autorka chcela byť to? Že vlastniť pozemky a prenajímať nehnuteľnosti?
Podľa mňa nikto neni chudobný, len ide o to na čo sa cíti. Poznám dôchodcu čo má príjem nejako do 600€ a žije jednoducho. Celý deň si chodí na prechádzky, cyklitúry, zdravo je, otužuje v rybníku, a vraví že je spokojný že má dobrý život. Nepotrebuje ku šťastiu žiadne pozemky, autá, zájazdy. Odíde si v nedelu na futbal, ostatné dni rekreačne športuje a ešte polovicu dôchodku odloží lebo na dedine sú také nízke výdavky na domácnosť že skoro ma šlahlo. Ja za garzónku platím viac ako oni za rodinný dom.
Jedna vec je patriť do strednej triedy štatisticky, a druhá vec je byť spokojný a šťastný a pritom patriť štatisticky do chudoby.
Tak za mňa môžem napísať ze keď som po dvoch materských nastupovala do prace s troma titulmi a nevedela som nič o mojej náplni práce chytila som také depresie a úzkosti z toho ze už by som to mala všetko vedieť a bla bla bla. Okolo mňa všetci ktorí bol za vodou, ťažki podnikatelia. Manželky boli doma, starali sa len o domacnost, mali upratovacky, vozili sa na luxusných autách, mali opatrovateľky. A ja som si išla dušu vypľuť. Z roboty domov, pre deti, na kruzky. Starý rodiačia nepomáhali. Prácu som neznášala lebo som to nevedela. Bolo to príšerné. Nenávidela som cely svet. V otrasnom psychickom stave, upachtena, vychudnutá na pokraji zrútenia. Vieš čo sa stalo? Dostala som ponuku urobiť niečo z môjho odboru, mimo svojej práce a bolo toho mega mega veľa. Ja som to vzala, robila po vikendoch s plačom, nervami. Bol to veľmi dlhý proces no ja som sa postupne naučila co a ako. Teraz zvládam svoju prácu, občas aj prácu pomimo. Dalo mi to veľmi veľa. No stále ma prenasledovalo robiť sama na seba. Zmenila som firmu. Sme super kolektív, chodievame na teambuilding kde si oddýchnem od rodiny z firmy chodievam s manželom na konferencie kde sa povzdelavam aj zrelaxujem a firma to preplatí čiže šetrí mi to peniaze a nemusím za svoje na dovolenku. Občas HO, firemné auto, telefón, padne mi a zabuchnem dvere a nezaujíma ma robota. Po 6 rokoch zarábam v hrubom viac ako môj manžel po 15 rokoch. Už by som nechcela robiť sama na seba. Každý deň sa v robote nasmejeme ako kone, vymyslame hlúposti. A po tych vsetkych peripetiach viem ze ked sa nieco pokasle, viem sa postavit na vlastne. Takže je velmi dôležité aj kde robíš.
To si kedy stihla? Veď jeden titul je 5 rokov takže 15 rokov si len do školy chodila?
Ing. Múdra Žena PhD
Dobré meno som ti dal nie? 🙂
Možno som sa trošku zle vyjadrila. Tá moja kolegyňa bol len príklad. Mne ide o to ako dopomôcť svojim deťom dosiahnuť niečo viac, keď nebudú chcieť nebudú, ale viesť ich k tomu môžem, napr. Zahraničné kurzy atď.
Treba ich vies tak, aby boli stastne😉uspech je casto vecou nahody, prilezitosti, stastia…ak budu mat ziadane vzdelanie, tak urcite sa sanca na uspech zvysuje, ale nezarucuje.
A inak aj ako zamestnanec sa mozes dostat do vyssej spolocnosti. Samozrejme nie radovy😉niektore profesie vyzaduju milionove investicie, aby si rozbehol svoj biznis… su to ale zase profesie, kde ako zamestnanec zarobis viac ako mensi podnikatel.
@portret7
Aj manzel aj ja sme iba zamestnanci (trochu aj investujeme ale zatial z toho nemame prijmy), ale ja konkretne zarabam celkom slusne na slovenske pomery. Manzel zaraba tiez slusne, ale aspon 2 krat menej ako ja. Je to vdaka tomu ze som odbornik v svojej oblasti, hovorim perfektne po anglicky (a este par jazykov) a, uprimne a neskromne, mam velmi vysoke IQ.
Moj starsi syn je uplne iny ako ja (ma aj jemnu dysgrafiu asi po manzelovi), kym mladsi je moj klon (hovorim o inteligencii a schopnostami), tak nestaci ze im zabezpecujeme rovnaky zivot, rovnake kurzy a podmienky, oni urcite nepojdu rovnakou cestou v zivote.
Kvoli tomu nemozu vsetci ani podnikat, ani byt bohati, ani schopni odbornici. Nieco je aj v genoch.
Inak, v zivote som nemala ani hodinu SJL tak moje vyjadrenia v slovencine su prilis jednoduche plus su tam pravopisne a gramaticke chyby, tak sa ospravedlnujem.
Zle položená otázka. Ak sa narodís do sociálne výlučenej lokality alebo medzi pracujúcu chudobu tak je šanca že sa dostanes do strednej triedy veľmi malá. Keď si na spodnej hranici strednej triedy tak veľmi rýchlo spadnes do pracujúcej chudoby pri ďalšom zvýšení cien energií či daní.
Kým budú ludia voliť pravicovych cocotov (ps) a pravicovych cocotov s ľavicovým majeupom (smerohlas) a namiesto skutočnych problémov riešiť medvede bude to stále horšie a horšie.

@babkaland hej a to co popisujete stredna trieda nie je. a pre zeny ktore chcu rodinu je zabezpecenie rodiny klucove