icon

Je možné získať odpustky pre duše v očistci?

31. okt 2024

Aký máte názor na to, že počas dusickoveho obdobia sa dajú získať odpustky pre duše v očistci. Myslíte si, že to tak je? A čo potom neveriaci alebo iného vierovyznania - tí nikdy nejdú do neba?

Strana
z3
tilonka
31. okt 2024

@hendikep nie je to tak. To je ako kedy som teraz zobrala tvoje meno a priezvisko a dala ho teraz tvojej susede a odteraz je ona ty. To ze das niekomu tvoje meno este neznamena ze si to ty. Ty nejak vyzeras, nejak sa definujes, mas svoje meno.
Vela ludi povie ze veri v Boha. No biblicky Boh sa nejak definuje aby sa oddelil od tych "bohov", v ktorych ludia uctievaju. Boh v Biblii povedal ze je Bohom Abrahama, Jakoba a Izaka. To ziaden moslim neprijme, araby pochadzaju od Izmaela nie od Izaka. Boh si vybral Izrael ako vyvoleny narod, to tiez islam neprijme. Tak sa definoval Boh, hoci tych identifikacii je viacej. V Biblii Jezis Kristus je Bohom a kto v Neho veri, veri a uctieva Boha. Verit podla Pisma v Krista, znamena verit ze je Bohom, obetoval sa na krizi za nas, zmrtvychvstal, odmietnut to znamena odmietnut Boha Biblie. Uz si vytvoris svoju predstavu o bohu so svojim uctievanim, svojou cestou k spaseniu a zachrany, uplne inu cestu, nez tu ktorou zachranuje Boh Biblie.
Takze odmietat to ako sa Boh pomenoval, ako sa opisal, znamena verit v niekoho ineho, dat mu ine meno s inym obsahom.

rozculena
31. okt 2024
rozculena
Autor odpoveď zmazal
aandrea9
31. okt 2024

@glade22 žiaľ nie som z Topoľčian a momentálne mám v karanténe kocurika z ulice cakajuceho na operaciu zlomenej labky.

glade22
31. okt 2024

@aandrea9 sorry...dusa cakajuca na modlitbu, aby sa dostala do neba, ma u mna naozaj vyssiu prioritu ako nejaka macka z ulice...

rozculena
31. okt 2024

@glade22 čo si ty za človeka,keď tebou ani nehne utrpenie zvieraťa.....a nezabudni si kúpiť odpustky

prasiatko30
31. okt 2024

A nezrusili ocistec pred niekolkymi rokmi?

aandrea9
31. okt 2024

@glade22 sorry, pre mňa tá duša moze byt aj čierna ako svedomie a nulová emoatia tých ľudí, ktorí maciatku nepomohli a takí v nebi nemajú čo robiť. Tak ale kupit sa dá všetko, aj odpustky. Hor sa do nebies ty s vyssimi prioritami.

zmrzlinka8
Autor odpoveď zmazal
tilonka
31. okt 2024

@zmrzlinka 8 neplati, ale nadalej toto ludske ucenie RKC drzi, hoci je to v rozpore s Pismom. RKC neskutocne pokrivila v ociach ludi co skutocne krestanstvo je napriec celou historiou. Krestanstvo, ktore ma pozerat na Krista, RKC ako institucia od Krista odtiahla mnozstvom ludskych nebiblickych nauk a sposobila mnozstvo utrpenia a stratenych dusi. Hoci verim ze sa v nej najdu nejaki znovuzrodeni krestania, uprimne hladajuci, tak vacsina ludi v RKC je oklamana..
https://obratenykatolik.sk/?page_id=38

glade22
Autor odpoveď zmazal
glade22
1. nov 2024

@rozculena
@aandrea9
Neviem, čo sa dialo v tých Topoľčanoch či kde, ale zviera je zviera....nebudem ich týrať ani sa tešiť z ich utrpenia, ale žiaľ, zvieratá žijú podľa zákonov prírody a tie sú kruté.
To keď naša mačka chytí myš a hra sa s ňou, až kým nie je na pokraji smrti, mám ju akože odohnať a myšku liečiť?
Aký význam má liečiť zlomenú labku mačke z ulice? Aby potom skončila v útulku? Žiaľ, to je príroda.. krutá a zároveň krásna! Slabší zomiera, silnejší prežije.
Tak si vyprosím súdiť moju osobu, silu viery, či ľudskosť na základe toho, či by som zachránila každú mačku z ulice alebo nie!

Odpustky sa nekupujú. Je to len a len modlitba a dokonca nie pre mňa. Tak sa neohanajte niečím, čomu ani nerozumiete!

tulipanik12
1. nov 2024

@glade22 😱

diaszoky
1. nov 2024

Zas troll ktory chce rozputat peklo v sviatocny den??!

katarinka315
1. nov 2024

@maja22 tak to dobre a pekne si napísala, že nebo je pripravené pre každého, kto chce byť v božej blízkosti,, len ja som ešte nenapísala, že nie že neverím na Boha ako takého, teda verím, že niečo tam je, život po smrti ako taký, mám voči tomu veľký rešpekt a úctu, veď ma niečo viac stvorilo moju dušu, duša si vybrala moje telo atf.a podľa mňa hriechov je v dnešnej dobe dosť, už len ako mobil a technológie sú diablove prístroje, aj keď sú v dnešnej dobe potrebné,, ale skôr sociálne siete dosť ľudí kazí, jak sa im podajú

maja22
1. nov 2024

@katarinka315 To, co som povedala, najdes v Janovom evanjeliu, v tretej kapitole, povedal to sam Pan Jezis: "16 Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život.
17 Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil." Kazdy je povolany ku spase. To, ze veris, ze ta nieco presahuje, je prvy krok. Ano, vo svete su rozne hriechy. Nielen tie, co si vymenovala. Hresime myslienkami, slovami, skutkami a aj zanedbavanim dobreho. Na to posledne malo myslime. Ze hriechom nie su len vyslovene zle skutky, ale aj zanedbavanie dobrych skutkov. Prve, co cloveka oddeli od Boha, je pycha. Ked si clovek povie, ze Boha nepotrebuje. Alebo ze nepotrebuje jeho prikazania a robi si po svojom, nerespektuje ich. Prvym prikazanim je milovat Boha z celej duse, celej sily, celej mysle a druhe - milovat blizneho ako seba sameho. Vsetky nase hriechy vlastne vychadzaju z porusenia tychto prvych dvoch najvacsich prikazani. Ak je clovek v hriechu, je vlastne v opozicii voci Bohu. Ak taky clovek zomrie v stave tazkeho hriechu, bez stipky lutosti, sam sa odsudzuje na vecnost bez Boha. Preto je dolezite hocikedy pocas dna si vzbudit lutost nad vlastnym hriechom, odprosit Boha a ak je to potrebne, aj ludi, ktorym sme ublizili.

aandrea9
1. nov 2024

@glade22 namiešaj hrušky s jablkami. Aký význam? Asi taky, ze aj macka cíti bolesť ako človek. Je to živý tvor. Zakon prirody plati tak niekde v divocine a nie v meste ci na dedine. A nie, neskončí v útulku. Nájdu sa ľudia so ❤️, ktorí jej daju domov napriek hendikepu. Vďaka "ludom" ako si ty mám radšej zvieratá ako ľudí.

glade22
1. nov 2024

@aandrea9 ok, aký máš názor na umelé ukončenie tehotenstva?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
2. nov 2024

@lonely66 Aj človek, ktory je dobrak od kosti, hresi. Mozno ohovaral, mozno sa na niekoho hneval, mozno klamal, mozno berie abortivnu antikoncepciu, mozno niekoho posudzoval, mozno podplacal, mozno sa opil, mozno urobil nieco ine, cim sa previnil proti sebe alebo proti laske k bliznemu. Neexistuje clovek bez hriechu. Bez hriechu bola len Jezisova Matka, ktora bola v tomto specialne obdarena Bozou milostou. Kazdy z nas hresi, mozeme byt akokolvek dobri.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
hendikep
2. nov 2024

@lonely66 jasne ze su hriesni, kazdy je predsa hriesny! s kade si prisla? ako to by bola pekna rozpravka, ze staci byt dobry, len je to tiez trocha nefer kedze kazdy sa rodi s nejakou “ naturou” tak ten co sa narodi s mierumilovnou sa vela nenatrapi podla Tvojej logiky aby siel do neba. Pozrime sa do Noveho Zakona: „Keď sa vydával na cestu, ktosi k nemu pribehol, kľakol si pred ním a pýtal sa ho: „Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som obsiahol večný život?“ Ježiš mu povedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nik nie je dobrý jedine Boh.“
‭‭Marek‬ ‭10‬:‭17‬-‭18‬ ‭SSV‬‬
https://bible.com/bible/163/mrk.10.17-18.SSV

Predstavujes si branu do neba prilis siroku.. ono kazde jedno prikazanie ma svoj obrovsky vyznam, ktory pochopis az ked to zijes. Ze to vlastne nie je o tom zeby nas Boh chcel obmedzovat, ale v tom že nam chce dobre a toto je navod na spokojny a stastny zivot.

Priklad “ nescudzolozis “ rata sa tam napriklad sex pred svadbou, ktory je pre dnesnych ludi uplna samozrejmost… ale mna skusenost naucila toto :

1.
Ak povies muzovi ze sex si odkladas do manzelstva, preveris si tym hned na zaciatku, ci mu zato aj tak stojis, ci mu ide o Teba alebo o sex a opusti Ta ako tych dalsich 10 pred Tebou…
2.
Pozeras na nadejneho manzela omnoho triezvejsie, predsa len sex zaslepuje, vela ludi si nim pomaha riesit konflikty
3. Sex sa nestava pojitkom vztahu, ale doplnkom, ak to v nom docasne nefunguje ( napriklad tehotenstvo a po nom, pripadne zdravotne dovody ) nerozpadne sa natom cely vztah lebo ma pevne zaklady

a takto to funguje pri kazdom jednom prikazani… Boh nas stvoril nejakym sposobom, vie co do nas vlozil a co s nami zamyslal a presne vie co je pre nas dobre, aby sme nezranili v konecnom dosledku seba samych..

hendikep
2. nov 2024

@lonely66 inak vtipne, ze poznas cloveka bez hriechu, ale odmietas aby bola bez hriechu Ježišova matka.. to mi nejak hlava neberie :D

maja22
2. nov 2024

@lonely66 Obvinujes ma zbytocne. Ja nerozhodujem o tom, kto do neba pojde a mimochodom, dopriala by som nebo kazdemu! Preco si myslis, ze nie? Tym, ze poukazem na to, ze nikto z nas nie je bez hriechu? A ako skonstatovala @hendikep, ty poznas cloveka bez hriechu, ale Jezisova Matka to urcite nebola 😃 Tak to si bola fakt vtipna teraz. A aj poznam takych dobrych ludi a dufam a predstav si, dokonca sa aj modlim za to (neuveritelne, ze?), aby boli spaseni 🙂 Prave preto, ze su taki dobri. A prekvapko - modlim sa za spasu aj pre tych, ktori sa az tak dobre nespravaju. Aby im Boh bol milostivy. Nepluj siru vsade naokolo, ked si precitas, ze sme vsetci hriesni, lebo je to fakt. Preto sa sami nespasime. Preto na to potrebujeme Boziu milost. 😉

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
3. nov 2024

@lonely66 pa...

maisynka
13. nov 2024

ziadny ocistec neexistuje

Strana
z3