Je možné získať odpustky pre duše v očistci?
Aký máte názor na to, že počas dusickoveho obdobia sa dajú získať odpustky pre duše v očistci. Myslíte si, že to tak je? A čo potom neveriaci alebo iného vierovyznania - tí nikdy nejdú do neba?
Ano, myslim si, ze sa daju v oktave ziskat odpustky pre duse v ocistci. Vieme si navzajom pomahat modlitbou - my tu na zemi za seba navzajom, za duse v ocistci a duse v nebi zasa oroduju za nas. Je to prejav lasky k bliznemu.
@mamamasama Vychadzajuc z evanjelia, kde Jezis hovori, ze u jeho Otca je mnoho pribytkov, vidim nebo ako konkretny priestor. Taktiez Jezis po svojom zmrtvychvstani nebol iba duch, mal oslavene telo - s ranami a dokonca s ucenikmi niekolkorat jedol. A vystupil do neba aj so svojim telom. Tiez verime, ze si svoju Matku vzal do neba s telom i dusou. Takze po smrti sa dusa oddeli od tela, telo je pochovane, dusa prejde osobnym sudom. Na konci sveta pri poslednom sude sa duse opat spoja s telom, ktore bude mat podobu nasho sucasneho tela a zaroven uz bude poznacene bud slavou alebo utrpenim, podla toho, kde dusa bude pokracovat svoj vecny zivot. A vecnost naozaj nebude nudna, lebo tam uz cas nebude existovat. Bude to jedno velke neklnecne "teraz", neustala pritomnost. V ktorej clovek bud bude zazivat pokoj a radost z pritomnosti Boha, ako ju zazivaju anjeli a svati, alebo neustalu temnotu, beznadej, zufalstvo a nenavist, ako zazivaju padli anjeli, teda diabol. Ma zmysel modlit sa za vsetky duse, veriacich aj neveriacich, lebo my nevieme, kde dusa skoncila a co potrebuje. Boh to vie a nasu modlitbu prijme a prideli jej zasluhy tomu, komu on bude chciet.
@maja22 takže reinkarnácia, až kým sa nedostaneme do večnej blaženosti, ktorá nastane pri poslednom súde. Tiež fajn teória.
@mamamasama kde vidis reinkarnaciu? Reinkarnacia sa absolutne vylucuje s mojou vierou.
@maja22 Za tohto života pravdu nezistíš. Ak máš prečítanú Bibliu, tak by si mala vedieť, že nie je písaná doslovne. Stvorenie sveta tiež netrvalo 7 dní.
@mamamasama Ano, viem a drzim sa ucenia rkc a verim tejto interpretacii Biblie. Myslim, ze len my katolici sa modlime za zosnulych, neviem o ziadnom protestantskom vierovyznani, ktore by prebralo nase ucenie o ocistci.
@oceanahory ty si super! :D tak, ale to co popisujes je take povrchne "stastie", skus take hlbsie pocity...kedy si bola tak vnutorne stastna, naplnena, prijata...to su vacsinou len take okamihy, nie cele obdobia 🙂 Inak s tym orgazmom mozno nie si ani tak daleko od pravdy ..jeden chalan, ktoreho som poznala a mal viacero zazitkov s Duchom Svatym popisal tie stavy lepsie ako orgazmus 🙂
Ale inak chapem..vela ludi desi to slovo vecnost, lebo aj ked tu na zemi nam je neskutocne dobre a nic nam nechyba, tak ak by tento super stav trval dlhsie, zacina nam to liezt na nervy. Boh vsak nepozna cas,,ani vo vecnosti uz nie je cas ..to teda znie cudne, co? 😀
Mne sa inak celkom paci opis neba v Narnii, ze oni boli aj nadalej akoby v takom istom svete, ale vsetko bolo farebnejsie a zivsie a Aslan (Boh) bol stale s nimi
Smejem sa na guci stastia vecne poletujucej po nebi 😀
Odpustky pre duše? Pri kostole prehliadajú choré 6 týždňové mačacie bábo a idú si pre odpustky? Ak je niekde hore nejaký pán, tak dúfam, že toto všetko vidí a bude spravodlivý.
@aandrea9 ale,veď prehliadajú pedofíliu vo vlastných kruhoch priamo vo vnútri a ty by si chcela aby spozorneli pri 6 týždňovom mačiatku pri kostole.
Ja dúfam, že môj duch bude lietať po svete a strašiť. 😁
@glade22 Akoze znie to naozaj vsetko skvelo a vabne aj to co pisala @maja22. Bodaj by som bola schopna tymto veciam aj uverit, ale osobne mam pocit, ze ak by som bola otvorena tymto veciam, tak to mozem rovno verit na trilogiu Pana Prstenov, ved aj to je bestseller kniha 🫣. Vsetko co je v biblii je myslene obrazne, mam pocit, ze si ju vsetcia pomaly vysvetluju po svojom a je to vlastne iba jedna kniha, ktora bola podla mna pisana s prepacenim pod vplyvom nejakych omamnych latok, kedze vsetky tieto stavy blazenosti a neopisatelneho stastia zazivali aj moji kamosi na sterdnej po uziti halucinogennych hub 😅🫣.
Samozrjeme ja nikomu nezazlievam jeho vieru, dokonca tak trocha aj zavidim...verit na taketo veci moze priniest cloveku urcity pocit ulavy a bezpecnosti.
Ja sa ale s vierou a hlavne s cirkvou urcite nikdy nepopasujem, ako ale uz bolo pisane vyssie, budme k sebe vsetcia dobri, respektujme sa navzajom a uvidime (alebo nie 🫣😅), co bude po smrti. Mozno si tam este popiseme na Nebeskom MK fore 😅, v celkovej blazenosti.
V islame je viera v to, že každý dostane to (či raj alebo peklo), čo si zaslúžil - za svoje vlastné skutky. Nikto nebude za nikoho zodpovedať a nikto nikomu nedokáže zmeniť smerovanie človeka z pekla do raja, ak je to trvalé rozhodnutie Božie na základe života daného človeka:
"Boh neukladá žiadnej duši nič iné, než to, čo zvládne. Bude mať, čo získala a bude zaťažená tým, čoho sa dopustila.. (Korán, 2:286)"
Ale za veriacich sa /ktorí k Bohu nepridružovali/ máme dovolené modliť takúto prosebnú modlitbu a dúfať to, že ich Boh možno i na základe tohto skôr pošle do raja (všetci veriaci sa dostanú do raja - skôr či neskôr, takže sa nemení ich smerovanie iba skracuje čas pobytu niekde: niektorí si ale ešte odpykajú dočasné peklo - v podstate je to ako očistec v RKC, len to nemá špeciálny názov):
„Pane náš, odpusť nám i našim bratom, ktorí nás predbehli vo viere a neučiň v našich srdciach zlobu voči tým, ktorí uverili. Pane náš, veď ty si zľutujúci sa a milostivý“ (Korán, 10:59)
Keďže sa ale nedá zmeniť smerovanie - a ak človek počas života pridružoval k Bohu, ide do pekla - tak nie je povolené prosiť o odpustenie za tých, ktorí pridružovali k Bohu (lebo to je skutok, ktorý Boh povedal, že neodpustí):
"Neprislúcha prorokovi a tým, ktorí uverili, aby prosili o odpustenie pre tých, ktorí k Bohu pridružujú, aj keby šlo o príbuzných, po tom, ako sa im jasne ukázalo, že títo (ich príbuzní) budú obyvateľmi pekla. Abrahám prosil Boha o odpustenie pre svojho otca len preto, že to bol sľub, ktorý mu dal. Avšak keď sa mu jasne ukázalo, že je nepriateľom Boha, zriekol sa ho. Abrahám veru bedákal a mal veľkú trpezlivosť. (Korán, 9:113-114)"
@oceanahory Ked by si ostala len pri Starom zakone, tak tam naozaj vela veci vyzera tak "rozpravkovo", to by som sa necudovala, ze ti to tazko verit. Ale Novy zakon - evanjelia a Skutky apostolov, ich listy, to nie je pre nas az tak vzdialena "mytologicka" doba a nie je tomu az take tazke uverit, clovek len trosku musi chciet... Ty si prijala v krste Ducha Svateho, On je Ozivovatel, ak obcas v sebe pocitis nejake tie vnutorne otazky, pokojne to moze byt aj jeho praca. Neurobi na tebe nasilie, len ta obcas "postuchne"...
Ja prosto zaspim a budem spat tak ako v noci..len uz navzdy
mna vzdy pobavi, vid prvy komentar… ako si ludia myslia ze ateista nepojde po smrti nikam, alebo ine vierovyznanie ma ine nebo :D ako takato blbost moze niekoho napadnut?? tak bud nieco po smrti je, alebo nie je. A ak je, tak je to to iste pre vsetkych. Btw Moslimsky, zidovsky aj krestansky Boh je jeden a ten isty, a vychodne nabozenstva pokial viem nemaju “bozstvo” , veria skor v nejake “ sebaspasenie” prostrednictvom prace na sebe ( reinkarnacia atd.) co je napriklad z pohladu mojej viery ( krestanstvo) hriechom z principu, ze krestania veria v spasitela - Jezisa, bez ktoreho obety by sa nikdy nedokazali spasit svojimi skutkami.
Ja neviem ako ja to mám zobrať osobne, som evanjelička,, tak teda spovede máme iné než katolícka viera,,,,s farárom sa môžem ,, porozprávať,, osobne mimo spovednice,, ALE predsa som kresťanka ak sa môžem ňou nazývať, keď nenavstevujem každú nedeľu kostol, ak viem inakšie staviť ten voľný uponáhľaný čas,, BIBLIU mám prečítanú, občas do ešte mrknem,, ale ako kresťanka nie som tak zažata, pretože do svojho srdca som tak neprijala a nehľadala Ježiša,, ale niečo iné ako POKORU, ÚCTU k životu a VĽUDNOSTI,, tieto 3 veci si myslím je málo v dnešnej dobe. Tak neviem ako to mám brať za toto všetko ako očistu duše a či pre ňu existuje nejaké nebo.
@maja22 Ved prave "musi chciet"... Tomuto uveri iba ten, co je ochotny prijat fakt, ze existuje aj nieco mimo nasej reality a toto si ja nikdy nebudem vediet pripustit. No pokial ma bude iba "stuchat", tak to vo mne zbudzuje zakazdym iba vacsie pochybnosti 😅 ...
@katarinka315 Nebo je pripravene pre kazdu dusu, aj pre tu tvoju, len to ty musis chciet. Lebo ako aj tu z komentarov vidno, ze niektori ludia si v slobode volia peklo (akoze zo srandy, ale uz to bolo vyslovene a diabol si taku korist len tak lahko nepusti). Byt v nebi znamena byt v Bozej blizkosti. Ak tuzis po Bohu a jeho blizkosti uz tu na zemi, je velky predpoklad, ze sa pre Boha rozhodnes aj v okamihu fyzickej smrti. Od Boha nas vsak odluci tazky hriech, preto je dolezite byt pred Nim cely zivot v pokore, lebo nikdy nevieme, kedy ten nas rozhodujuci okamih pride.
Ocistec neexistuje. Odpustky vznikli ako zdroj prijimu pre RKC. Clovek ide do pekla alebo neba. Zlo len tak nevysumi...clovek nie je schopny nehresit, nie je v jeho silach konat len dobro, no kto cini pokanie zo svojich hriechov a uveri v obet Jezisa Krista, ktory zomrel za nase hriechy, hriechy cloveka su prikryte. Aj rodicia svojim detom odpustia ked vidia uprimnu lutost...vsetko je to o laske k pravemu Bohu. Cesta k Nemu vedie skrze Krista, ktory uci pravde, laske, milosti, milosrdenstve, pokaniu z hriechov, spravodlivosti a bude sudit zivych i mrtvych..
@oceanahory ja si myslim, ze kazdy veriaci si v nejakej etape svojho zivota prechadza istymi pochybnostami. Niektori vacsimi, niektori mensimi, ale cely nas zivot je v tomto boj. Lebo je to viera, nie nieco hmatatelne a viera je krehka vec. Ucenici zili s Jezisom, videli ho, poznali, zabavali sa s nim, modlili aj plakali a predsa ich karha - vy maloverni... A pred Tomasom povie - blahoslaveni ti, ktori nevideli a uverili...
Načo by chodili niekam, v čo neveria (len sa zamýšľam nad Tvojou poslednou vetou)?
@tilonka krestansky aj moslimsky je ten v ktoreho verili zidia, len krestania uverili v Jezisa - co zidia nie, a moslimovia veria v Jezisa ako proroka a potom veria este v Mohameda .. ale je to stale ten isty Boh, rozpor tam nevidim.. jedine samotnych interpretacii toho Boha samotnymi nabozenstvami, ale stale ma ten dany Boh rovnaky povod - v Judaizme.
ja si myslím, že nebo a peklo sú skôr stavy duše.
keď chceš, aby tvojej duši po smrti bolo dobre, tak sa snaž o to nebo. Peklo je podľa mňa utrpenie, večné, ktoré bude duša cítiť a už sa nebude môcť dostať z neho von. Nebo je podľa mňa stav, kde duši bude dobre, bude cítiť šťastie, radosť a napojenie na Boha. Väčšinu ľudí čaká pred nebom ale očistec, kde duša ešte nie je pripravená na priame stretnutie s Bohom, lebo jej v tom bránia nejaké hriechy, a týmto dušiam môžu pomôcť naše modlitby hlavne v tomto období, aby sa dostali z očista do neba a teda aby duša sa mohla posunúť a našla večný pokoj, radosť.
@lonely66 urcite to nefunguje tak “ ja som dobry” ( co si inak o sebe dokaze povedat a mysliet mozno aj 80% ludi) tak pojdem do neba… podla mna kostol nie je podmienkou vzatia do neba, problem je skor spoliehanie sa a pohodlnost ze “ staci zit dobre” lenze to je tiez diablova past, tato iluzia o sebe ze “ som dobry clovek” … clovek sa vidi v pravde iba v duchu svatom, zrazu uvidi na sebe tolko chyb ktore nie su ok … ludia sa tak lahkovazne stavaju k tolkym obrovskym hriechom… ale su tym “ zlym” utesovani, ze to ako ziju predsa staci… “ ved som nic neukradol. nikoho som nezabil” .. take nizke latky maju pre meranie svojej dobroty… ja poznam ludi ktori dokazu povedat ze nemaju ziadny hriech.. pricom dotycny je moj kamarat, podla Tvojej definicie by si urcite povedala ze je dobry, prajny , srdecny… ale predsa ma jeden z najhorsich hriechov, pychu, a pocit ze Boha nepotrebuje.
Čítala som knihy od E. Cayce, ktorí o tom píše, že duša človeka je nesmrteľná a znovu sa po smrti vracia žiť, aby napravila, čo v minulom živote robila nesprávne, aby sa vyvíjala k dokonalosti. On tam písal, že nie je len peklo a nebo, ale viac vrstiev, takže v tej nebo sa ocitne len ten, kto správne žil, väčšina je v tých nižších vrstvách.
Celkom presne to nikto nevie, ako to vyzerá po smrti, ale určite to nie je tak, že by tam už nebolo nič.
@lenkasarka ja určite nebudem víriť vášne. Stojim si za tým, že každý sa zodpovie za svoje konanie. Nie za to, koľkokrát bol v kostole. Aj keď ja tam chodim

@oceanahory Ja si myslim ze uplne presne viem do coho idem lebo som tam uz bol- pred narodenim. Pred narodenim a po smrti budem citit presne to iste a som s tym uplne ok