icon

Je normálne komentovať plačúce deti na ulici?

18. aug 2024

Ahojte,s tymto sa stretavam pomerne casto. Dieta 3rocne zacne na ulici plakat,uz je jedno z akych dovodov a okoloiducich nic lepsie nenapadne len mat doslova pridrble reci. Toto zazivam hlavne od seniorov. Ludia povedze mi,je toto normalne?? Placuce dieta doslova vo vytrzeni a cudzi ludia sa jej zacnu prihovarat a mat rozumy ako nema plakat,co place,tam leti vtacik atd. Mne placuce dieta nevadi,ale tieto debilne reakcie fakt neznesiem. Dnes si dcera udrela ruku a zacala silno plakat. Hned mala mila tetuska reci preco place a ved to nic nebolo a samozrejme spustila este vacsi rev. Bola by som rada keby si kazdy hladel svojho a neriesil placuce cudzie deti po uliciach.

dominikamacakova
18. aug 2024

Súhlasím. Ľudia, keď vidíte, že reve nejaké dieťa, tvárte sa, že to nevidíte a choďte preč 🤦Ako minule mojím deťom totálne preplo v obchode, ja som nevedela čo skôr robiť a celý obchod oči na mne. Ja už spotená, zo mňa tieklo. Jedna tetka sa celý čas dívala na nás, úplne chcela niečo povedať a nakoniec sa zasmiala. Nemala som stres z mojich detí, ale z tých ľudí. Vážne- neprihovárať, nečumieť. Proste len choďte ďalej a starajte sa o seba.

autor
18. aug 2024

@ukgirls co si o mne myslis na zaklade jedneho odstavca je mi fuk. Dakujem aj za titul matka roka,hned si ho idem zaramovat 🖕

autor
18. aug 2024

@dominikamacakova PRESNE. Ved su to este deti,velakrat po celom dni unavene,prestimulovane,atd. Ty to davas ale pride niekto mudry so svojou radou ako pekne dievcata neplacu.

30katrusa40
18. aug 2024

Mne tak na syna jeden mal múdre reči ako by mu tatko dal za to ako plače v obchode. Pánovi som oznámila že jeho tatko by akurát jemu rozbil hubu a nie niečo malému povedal , a že syn má postihnutie aj keď ho nie je vidieť. Treba tých ľudí skrátka poslať kade ľahšie . Pri dcére som povedala že si dcéru verím zvládnuť aj sama a aby sa nestarali. Úcta k starším áno ale mali by ju mať aj oni k mladším.

dadis
18. aug 2024

Ludia, ako ja neznasam revuce deti. Ak by som isla okolo tiez sa skusim prihovorit, nech uz to dieta len prestane revat...pre rodicov je ten rev asi normalny, ani mna to na mojich detoch zvlast nevyrusovalo, ale ked revu cudzie deti, ide ma od nervov vystrelit 😅. Pomozem si ?😅😁🤷‍♀️

anjelicek26
18. aug 2024

Ako pise kocka v prvom komente - tazko vybrat, co ktoru matku naserie... bud "nikto mi nepomoze" alebo "kazdy sa stara" alebo "kazdy cumi" alebo "nikto sa ani nepozrie, co sa stalo"

annm81
18. aug 2024

Už som tu čítala viacero podobných diskusií a ťažko nechápem. Ako fajn, keď niekto dáva hlúpe rady, alebo je protivný, ibaže ak sa ktosi normálne ľudsky prihovorí a niekto má vďaka tomu potrebu cítiť sa strašne dotknutý, tak to je fakt super. Sa odsťahujte na samotu, tam nebudete stretávať iných ľudí. Alebo druhá možnosť, vychovávajte k takejto mizantropii svoje deti a nedivte sa, keď sa vám niečo v starobe stane, že skazená mládež bude ignorovať ako ležíte na chodníku, alebo ako vás niekto okráda za bieleho dňa.

lylyjana
18. aug 2024

@ukgirls tu nejde o to, ja pani rozumiem. Kebyze sa prihovorili a spytali sa, ze juu a preco places? Alebo ooch to kolienko co si spadla musi isto boliet.
Ale nie, zacnu vymyslat reci chlapci neplacu, taka velka baba a place, ved toto nic nebolo alebo ze ked budes plakat pride policajt a zoberie ta atd. Mne syn zacne plakat z nich este viac z toho stresu a ich reci, ze nema plakat, zacne sa hanbit tak urobi este vacsi cirkus lebo nevie co odrazu s navalom emocii.
Takze ja potom musim riesit jeho plus hasit a dovysvetlovat, co ti lusdia nakecali za hluposti.

autor
18. aug 2024

@annm81 tu nejde o sucit s dietatom,velakrat len nechcu pocuvat jeho plac.

dominikamacakova
18. aug 2024

@dadis takže teba ide od nervov vystreliť a nedokážeš ovládať svoje emócie aj keď ako dospelá osoba, ktorá má vyvinutý mozog má na to nástroje, ale malé dieťa, ktoré ešte nemá dovyvíjaný mozog má ovládať svoje emócie, lebo ty nedokážeš ovládať svoje emócie. Chápem to správne?

autor
18. aug 2024

@dadis ja som asi nejaka vadna,ale mne ani pred detmi nevadil nejak extra detsky plac 😃 mne vadia skor dospeli,ktori nechapu ze boli tiez detmi

annm81
18. aug 2024

" tu nejde o sucit s dietatom,velakrat len nechcu pocuvat jeho plac"

Len či si do iných ľudí neprojektuješ svoj vlastný prístup k okoliu. Lebo áno, pre mnohých ľudí je prihovoriť sa, prejav záujmu, nie prejav nenávisti, odporu a ďalších negatívnych emócií.

dominikamacakova
18. aug 2024

@annm81 máš deti? Asi nie. Uvedom si, že to prihováranie vo vypätých situáciách všetko iba zhoršuje. Treba ľudí edukovať, že prihováranie sa cudzím deťom keď majú akurát záchvat plaču je absolútne nevhodné.

autor
18. aug 2024

@annm81 treba vediet aj odhadnut kedy to ma zmysel takato konverzacia. Lebo teda dieta cele usoplene,urevane asi tazko upokoji cudzia pani.

dadis
18. aug 2024

@dominikamacakova Neboj moja, ja viem, ze deti tie emocie nezvladaju.. ale ak by som ich nezvladala ja, tak by to vyzeralo celkom inak, nez sa iba dietatu prihovorit, to mi ver. Jednoducho to je evolucia, plac je na to, aby upozornil a vyrusil okolie, preto je ludom neprijemny, aby mladatku pomohli prezit.

dannieja
18. aug 2024

@viestta určite nejaká cudzia babka odpúta pozornosť môjho plačúceho dieťaťa. 🤦 Nech to myslia ako chcú, nech sa tí ľudia fakt starajú sami o seba. Do mňa keby sa takto niekto staral tak mu to nonstop revajúce decko doveziem večer domov, vyložím si nohy.l a budem sa pozerať ako mu bude do 5 min tichúčko spimkať. Títo mudrlanti vedia úplné 💩 o správnej výchove detí, ale tí sú vždy ,,najmúdrejší." Tých len do ri*i posielať keď sa doma nudia a starajú do iných.

anjelicek26
18. aug 2024

Ono je ti jasne, ze tie zeny sa prihovaraju sice dietatu, ale hlavne idu do interakcie s tebou? A ze je vacsinou hlavnym cielom ta podporit a nejako ti pomoct? Ono je vzdy otazka, z akeho uhlu sme na urcite veci ochotny sa pozerat... lebo psychicky to nie je narocny stav pre to dieta, co reve svoje emocie von, ale hlavne pre mamu, co "nevie, co s tym" v tom momente... nehovorim, ze ta pani akokolvek bude vediet pomoct a ze je to v tom momente pekelne otravne, ale neni to myslene zle... skus nabuduce uprimny rozhovor, o tom, aky si mala den, dieta, ked si uvedomi, ze prestalo jeho tantrum byt slnkom v tvojom vesmire, aj revat prestane a bude pocuvat, o com sa bavite...ale tak to je zas moja skusenost...

autor
18. aug 2024

@viestta neviem ci sa dozijem staroby,alebo nakolko mam zakladne znalnosti detskej psychiky toto robit nebudem. V 99% pripadov to ma uplne opacny efekt taketo čičikanie. Mrzi ma ze je plac v nasej spolocnosti taky demenizovany ako nieco co treba v sekunde zastavit. Opak je vsak pravdou pokial si clovek poplace uľavi sa mu a moze ist dalej.

dannieja
18. aug 2024

@annm81 ale to je práve ten problém, človeka na zemi v ohrození života väčšina ľudí odsúdi ako ožratého a nechá tak a do mamy, ktorej dieťa plače sa tí mudrlanti budú starať aj keď spôsobia viac zla ako úžitku.

annm81
18. aug 2024

@dominikamacakova ale áno, mám rovno dve deti a ešte z nich ani troška neubudlo, ak sa im niekto slušne prihovoril. Môj muž je z kultúry, ktorá s tým nemá najmenší problém a možno práve preto on sám nikdy nemal ťažkosti ponúknuť pomoc komukoľvek na verejnosti a nechápe tie slovenské situácie, keď na chodníku leží človek a všetci ho obchádzajú s výhovorku, že to je určite len dáky opilec a naisto nie človek, čo má nejaký akútny zdravotný problém.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
momoftwo
18. aug 2024

Akoze takto ako su v dnesnej dobe agresivni ludia som ja este nezazila, mam pocit ze od kovidu toto zacalo. Normalne vsade nasrati vsetko je zle. Clovek je vsimavy, je zle. Clovek je nevsimavy, je zle. Aj mojmu dietatu sa prihovoril jeden dedko ked bola v obdobi kedy bola extremne hanbliva k cudzim ludom. Mala som toho dedka odstrelit na mesiac alebo mu povedat nech sa neprihovara k mojmu dietatu? Akoze niektore matky uz fakt tak hrotia ze ja nechapem. Trosku kludu do zivota, empatie a nie takato uzkoprsost na kazdu stranu by nezaskodila, nehovorim, ked je ta reakcia na dieta/cloveka/kohokolvek agresivna, neuctiva, to je ina vec, ale toto..ja neviem uz🤷🏽‍♀️

pecatica
18. aug 2024

@annm81 - dnes som bola neskutocne vdacna predavackam, ktore sa prihovorili placucemu dietatu v obchode, pretoze jeho mama mala pred sebou mladsie dieta v kociku a nereagovala, a otec mal placuce dieta v pazi /nebol schopny vyjst z toho obchodu, v ktorom sa ten plac neskutocne rozliehal/. Mam deti, a aj mi deti plakali, a ak mi ich niekto pomohol ukludnit v danom momente, tak som bola len rada. A ano, od urciteho veku je moja citlivost na plac deti horsia, hlavne ked doma uz na to nie som zvyknuta /nie je to o tom, ze ho nemam rada, ale ze ho viac vnimam/

dominikamacakova
18. aug 2024

@dadis ale veď vidíš, že je pri ňom matka a robí čo môže a nie, že ho ide zožrať tiger v džungli. Samozrejme, že keď je dieťa v nebezpečenstve, je to iné. Proste sa len nadýchni a choď ďalej.

dadis
18. aug 2024

@autorka nikto plac nedemonizuje, ale ver, ze je to neprijemne a rusive pre okolie. Uz ti tu niekto pisal, ak nemas zaujem o interakciu s okolim, ber dieta na vychadzky do lesa, do poli ci na opustene ihriska.

svetlonos
18. aug 2024

Záleží bedminton od situácie a úsudku. Plač evokuje but súcit alebo stres a nervy - tých počúvajú ich. Aj rodicov😁
My sme tak boli v drogérii, maly v jocari sa zobudil, bol hladný a do toho mu idú zuby. Reval ako tur, stara pani sa pýta, ale prečo tak place? Tak vravím od hladu a rastúcich zubov.
A ona nedá pokoj, chiti kočík a začne nim knisat ! Ale kristusat! No nezazijes neuveris. Zmotala sa mi pred pokladňou takto pod nohy a druhy maly akurát vyjednaval, ze chce cukríky 😵‍💫🤯.
Kamoska ma tiež deti a keď tém starsi plakal vedela odhadnúť situaciu. Prihovorila sa rozumne, a maly prestal.
Ono fakt zalezi od štýlu prihovorila sa. A veľmi chápem, keď to niekoho priam vytaca, ten detský plač. Mna kolkokrat tiež a i vlastných detí. Jeden bacil lebo chce pred večerou čokoládu a druhy koli zubom. A ze rob večeru... Vtedy teda idem do vyvrtky aj ja a to svoje deti ľúbim. Takže fakt mam pochopenie pre okoloidúcich, ci iz reagujú zo súcitu ci zo stresu. Len treba fakt odhadnúť situaciu 🙂

eva233
18. aug 2024

Nemám to rada a nesúhlasím s tým. Každý nech si rieši svoje deti (pokiaľ samozrejme nejde o násilie). Tiež si myslím, že keď je dieťa v emócií posledné čo potrebuje počuť je cudzí človek a nejaké strašenie a kázanie.... Dospelý človek to ma podla mňa podobne.... Napríklad nervózna hľadám peňaženku a moja mama ma reči typu bože vy furt len niečo hľadáte, prečo si tie peňaženky nedávate na jedno miesto... Akože toto komu kedy pomohlo ?? A to si predstavte to dieťa, ktorému mama napríklad povie nelez tam môžeš si ublížiť. Dieťa vylezie spadne ublíži si reve a mama mu povie som ti to hovorila a cudzí človek ale prosím ta to nič nie je a ďalší cudzí človek nerev tak lebo ta odvezú policajti.... Akože úplná pohoda? Načo je to dobre?... Nie je lepšie cudzie deti nechať tak nech si to poriesi rodič tak ako on uzná za vhodné?
Staršie generácie boli vychovávane inak, prejavenie emócie nemalo na verejnosti miesto. Keď sa niečo takéto deje nám tak ja poviem ďakujem za záujem my si to poriešime sami a dieťaťu vysvetlím, že nijaký bubak ani policajti pre neho neprídu.

dadis
18. aug 2024

@dominikamacakova Ked mam kam uniknut, tak neriesim, ale su aj situacie, kde niet uniku..napriklad cakaren u lekara, rad pri pokladni, v mhd, lietadle a pod.

autor
18. aug 2024

@anjelicek26 nemam sa s takymi ludmi chut bavi,akoze ziadnu ani minimalnu. Vies kebyze sa nejako jemne prihovoria,empaticky tak to by som aj inak brala. Ale zvacsa su to zastrasovania,vysmechy na adresu placuceho dietata a to je moja hranica pre akykolvek dialog.

dadis
18. aug 2024

Kks ale ako prehanas 😅