icon

Je pes Akita Inu dobrý aj k deťom?

simona745
23. aug 2021

Dobry den prosim vas potrebujem vediet ci je vhodny akita inu aj k detom .Sestra si ide kupit a neviem ci to je aj dobry napad ked som pocula ze nemaju dako radi deti

Strana
z2
zuzuliennka1
23. aug 2021

akita inu je narocne a tvrdohlave plemeno, ktoremu sa treba na 101% venovat…

anjelicek26
23. aug 2021

Kedze si ho ide kupit sestra, tak to na tebe nebude. Ale je to tvrdohlavy velmi tazko cvicitelny pes, ktory potrebuje profika a venovanie na 100%... k detom kludne ano, ale s vycvikom riadnym a v podstate kazdodennym. Otazne je, kolko ma ona a jej muz chodit intenzivne na cvicak...

justify
23. aug 2021

My mame akitu inu a je to uzasny pes a vobec nie je tvrdohlavy. Teda aspon ten nas. So starsim vyrastal od malicka a druhu dceru sme mali ked mal uz 5r a nemal s nou najmensi problem. Ineho psa by som uz nechcela. Ja ho mam ako tretie dieta. Podotykam vycvik nema ziaden

gdpr
23. aug 2021

K detom spravne vychovany prs je vhodny akykolvek bez ohladu na rasu. A naopak ak pes nie je vychovany tak aj civava je nevhodna

arcanne2
23. aug 2021

My sme mali akita inu 14 rokov, boli sme deti a problém nikdy nebol, ale bol veľmi veľmi náročný na vycvik.a cas, aj tak stále utekal. Vekom sa.to zlepsilo, ale osobne by som si to plemeno už nevybrala

simona745
autor
23. aug 2021

@simona745 alebo vedeli by ste jej odporucit dakeho psa podobneho hlavne ku detom vhodny

charlottha
23. aug 2021

ono je to tazko povedat. vravi sa, ze maju svoju hlavu a hlavne jedneho pana, ktoreho akceptuju, no poznam ludi, ktory ho maju v rodine a problem s nim ani s detmi nemali. vo vseobecnosti plati, ako si psa vychovas tak mas

nika523
23. aug 2021

@simona745 v útulku sú najlepšie psy, vďačné, verné, milujúce a tam vám aj povedia hneď ktorý má akú povahu a je vhodný k deťom

lula313
23. aug 2021

Akita sa necvici, ale vychováva. Tieto japonské plemena(shiba, Tosa) sú veľmi svojské, mierne chladne. Nie sú to plemena pre začiatočníka. Hlavne netreba cakat, že bez Pp pes za 200eur bude mat povahové vlastnosti deklarovaného plemena.

janne318
23. aug 2021

@simona745 výzorom podobný nie je, ale k deťom vhodný a nenáročný je labrador.

nika523
23. aug 2021

@lula313 za 200e bez papierov od mnozitela to ani čistokrvný nebude a nikto nevie čo z neho vyrastie

zafir01
23. aug 2021

@lula313 presne toto casto hovorim priatelom.. rovnako aj nasa tibetska doga a vsetky im povahovo podobne plemena... oni sa necvicia, maju samostatne myslenie, a musia sa cely zivot vychovavat .
nasa tibetka je zaradena tiez medzi nebezpecne agresivne bojove plemena . deti s nou su odmalicka, miluje nase aj cudzie a je uzasna k nim, taky hunaty macko.
a v podstate,ak je majitel psa " blby " ospravedlnujem sa za expresivnejsie vyjadrenie... tak nepomoze ani ked si kupi civavu, lebo kazdy pes v jeho rukach bude urcita hrozba , a je jedno ake plemeno

miriam2908
23. aug 2021

@simona745 mali sme v rodine akitu. Mala cvicak, posluchala na slovo- ALE IBA JEDNEHO PANA. nikoho ineho nerespektovala, nebol to hladkaci a mojkaci pes. Ked sme prisli na navsetvu s nasimi detmi, pre istotu ju pustali na zahrade a my sme boli vo dvore. Povacsinou ked sa k nej niekto priblizil a chcel ju pohladat dala razne vrcanim najavo ze si tak nezela. Napriek 100% starostlivosti ju museli po 7rokoch utratit, prohlemy s nohami a potom uz aj zazivanie. Podotykam ze to bol spickovy papierovy pes z chovatelskej stanice. Ked sme sa rozhodovali aky pes by bol vhodny k detom rozmyslali sme nad labradorom alebo zlatym retrivrom. Ale motyka vystrelila skor a objavil sa u nas najduch otec bol pitbull s bulterierom a mama cisty rotvajler, bez papierov bez vsetkeho. Cvicak nema, miluje deti, nenormalny ochranca, cez plot steka jak o zivot ale keby prisiel zlodej asi by ho ulizala na smrt a urobila by mu prehliadku pozemku domu aj garaze 🙈. Skor je to o tom ako psa vychovas tak mas. Aj ked iste povahove crty su zakorenene.

alvaluka
23. aug 2021

@simona745 podla mna pri vybere psa treba zohladnit niekolko kriterii:

1. Ake ma skusenosti tvoja sestra? Nemyslim tym, ze napr od malicka ste mali doma psa na taky ten “dedinsky” styl, tym myslim, ze vycvik, vychova psa skor absentovali, ale pes posluchal plus minus. Realne skusenosti, mala uz psa, akeho, ako ho zvladali, aky bol ten pes,…

2. Kolko casu ma sestra? Zvladne chodit na cvicisko, zvladne sa mu denne venovat? Bude s nim pravidelne chodit na prechadzky?

3. Akym priestorom sestra disponuje. Pes bude byvat v byte, v dome?

4. Chce aby pes byval aj vo vnutri alebo iba vonku?

5. Kolko ma predstavu o nakladnosti psa? Male plemeno nezje tolko ako velke. Samozrejme mozu sa davat aj lacnejsie granule ale aj v tomto smere by som si to ujasnila.

6. Uvedomuje si sestra, ze pes je ako decko? Ak chce ist na dovcu, pes bud s panom na dovcu, alebo ho niekto musi strazit, alebo hotel (co stoji peniaze).

7. Rasu by som odvodila aj od toho, co od psa ocakavam. Ak pan je viac nemej domased, co nema rad, alebo nema cas ma poriadne prechadzky, prisposobila by som tomu aj vyber plemena. Dalsi aspekt by bol narocnost na vycvik. Treba si prezriet plemena, ktore su agilnejsie na vycvik, lebo su aj plemena, ktore podla mna su narocne a vyzaduju skuseneho majitela, tam podla mna patri aj akita.

8. Ak chce plemeno cistokrvne tak si treba uvedomit jednu vec, na bazosi sa podla mna k cistokrvnosti clovek nedostane. Papierove psy du vacsinou preklepnute, vie sa presne akej povahy bola suka, akej pes, cize je tam ista predispizicia. Papierovy pes ale aj bude stat inak a nie 2 stovky. Ak som sa v niecom kopla, nech ma opravia.

9. Plemeno psa a jeho vseobenca charakteristika je voditko. Kazdy pes je iny, a moze byt prepnuty, ale aspon do istej miery si vie clovek vyselektovat, co by mu mohlo vyhovovat. Iny temperament a pudy ma jazvecik a iny cinsky palacovy.

Vseobecne by som odporucila nemeckeho ovciaka. Nasa je zlata, je este mlada, 1 rocna, co obcas vidiet, ale je ucenliva. Lenze aj to, ze je ucenliva znamena iba to, ze rychlo pochyti povel a treba to s nou opakovat pravidelne. Je to vsak vacsie plemeno a je vhradne vonku, kde ma budu a volieru, do domu ma vstup zakazany. Nie som apriori proti tomu aby bol pes vo vnutri, no toto plemeno nie, pride mi prilis velka a ten nas dom ke mini, uz s nami troma je to az az. Osobne by som Akitu nechcela, hoci je to velmi pekny pes, no nejako som ostala naviazana na nemeckych ovciakov a jazvecikov dlhosrstych, s ktorymi mam dobre skusenosti.

Drzim palce mech sestra dobre premysli a vyberie.

lula313
24. aug 2021

@miriam2908 inak toto je pravda, že tieto japonské psy sú psy jedného pana. My sme si raz vzali shiba inu do docasky, skrabkat sa nechala, ale keď sa jej niečo nepacilo, po mužovi vrcala, aj by ho kusla, keby si nedal pozor. My sme mali Tosa inu, tá bola super, nemusela chodit na voditku, čo by sme za ňu ruku do ohna dali, ale nechcela sa dat pohladkať(deti odtrpela, ostatným sa vyhla). Dceru, ked sa narodila, tolerovala, ale nemôžem povedat, že by ju milovala.

lula313
24. aug 2021

@nika523 presne, ale mnohí si myslia, že keď neplánujú výstavy, tak PP nepotrebujú, ale potom sa čudujú, že ich civava mini má 10kg

ktochytavzite
24. aug 2021

@nika523 a mozno taky je sto x lepsi ako cistokrvny s pp,ved tie stale vyzaduju chodit po doktoroch vo su take preslachtene.Najlepsie je mat poulicnu zmesku,tam staci raz zaockovat a je to vybavene ,nie ako tieto cistokrvne olemena,kt su stale chorlave.

janne318
24. aug 2021

Už v niekoľkých príspevkoch (a nielen k tejto téme, ale aj v iných diskusiách) som sa stretla s názormi chovateľov papierových psov, že "pes z bazošu za 200 euro nebude mať vlastnosti daného plemena", že "pes bez PP od množiteľa nebude čistokrvný", a pod.
Na jednej strane samozrejme chápem, že chovné stanice sa snažia o čo najkvalitnejšie vrhy, a že je za tým množstvo úsilia, prostriedkov, času, energie, trpezlivosti i odhodlania. Ano.., klobúk dole pred takto oddanými a zanietenými chovateľmi, určite sú to zaslúžené peniažky, keď im zdarne vyjde úspešný vrh.
Na strane druhej - an bloc kategorizovať všetkých chovateľov bezpapierových psov ako množiteľov, a psov bez PP vnímať ako "menejcenné nepodarky", určite nie je správne.
Dovolím si len moju osobnú skúsenosť - prvú fenku labradorku sme mali papierovú. Bola pekná, zodpovedala štandardu, povaha fajn. ALE... Aj pri tej najlepšej starostlivosti mala stále niečo - ako 4-ročná bola operovaná na oči kvôli problému s tretím viečkom. Akákoľvek drobná rana - bum flegmóna! A už ako 6-ročná žiaľ uhynula na rakovinu lymfatických uzlín.
Druhú labradorku máme bez PP. Kúpili sme ju od chovateľky, ktorá by mohla svojich hafanov a podmienky, aké im vytvára, nafotiť do katalógu, a ona sama by si za svoj prístup k zvieratám i k ľuďom zaslúžila metál! Šteňa sme od nej kúpili opakovane odčervené, zaočkované, s pet passom, štartovacím balíčkom krmiva a PÍSOMNOU zmluvou! Pri výbere nám ukázala a predviedla oboch rodičov, o každom šteniatku nám dala info akej je povahy, povedala nám, na čo šteniatka sú a nie sú zvyknuté, kedy treba dať šteňa preočkovať, ako sa oň starať - ten čas nám venovala napriek tomu, že vedela, že sme už psa mali, takže asi tieto veci ovládame. Zaujímala sa o to, do akých podmienok psík pôjde a - TERAZ POZOR! - v kúpnej zmluve si vymenila na to šteniatko PREDKUPNÉ PRÁVO! - čiže ak by sme našu fenku nechceli a chceli by sme ju predať, prvo ju máme ponúknuť jej a ona si ju kúpi naspäť! Naša fenka má 4 roky a s jej pôvodnou chovateľkou sme stále v kontakte. Zaujíma sa o ňu ešte aj teraz, posielame jej fotky a ona sa teší, ako sa jej darí. Podotýkam, že z "menejcenného" bezpapierového štěňata vyrástla krásna, zdravá, mohutná slečna, ktorej by mohol výzor i povahu závidieť nejeden papierový šampión.
Takže asi toľko k tomu selektovaniu psov na "špičkových papierových" a "podradných bezpapierových", a selektovaniu chovateľov na "správnych dokonalých" a "množiteľov".

janne318
24. aug 2021

... a len doplním k môjmu nedávnemu príspevku - ano.. - naša fenka je z Bazošu za 200 euro.

nika523
24. aug 2021

@janne318 ide o to že veľa z týchto zvierat žije v zlých podmienkach a slúžia len na rodenie a potom keď dosluzia ich vyhodia alebo vyhladujú na smrť, preto netreba podporovať mnozitelov , v útulku je veľa krásnych, zdravých psov so super povahou tak nerozumiem že ľudia si kupujú psov od mnozitelov bez istoty že čo z toho vyrastie, mám aj skoro vlastnú skúsenosť moja mama si kúpila maltezaka a vyrástla z neho úplná zmeska a ešte so zdravotnými problémami

nika523
24. aug 2021

@ktochytavzite úplne súhlasím

nika523
24. aug 2021

@janne318 chovné stanice sú pravidelne kontrolované ,chovatelia ktorý predávajú šteniatka bez papierov nie sú nikým kontrolovaný ako sa starajú o zvieratá a veľakrát je to týranie zvierat preto to netreba podporovať a malo by to byť aj zakázané, dúfam že čoskoro bude, a netreba množiť ďalšie psy po uliciach a v útulkoch je ich dosť čo zúfalo čakajú na domov

janne318
24. aug 2021

@nika523 ono je to ale do veľkej miery vinou ľudí, ktorí si tie šteniatka kupujú a tiež istým spôsobom zlyhanie systému kontroly, sankcií a prevencie. Veď keď si pre to šteniatko idem, vidím predsa, v akých podmienkach je odchované, v akom sú šteňatá stave a ako vyzerá minimálne ich matka. Keby ľudia boli v tomto smere zásadovejší a nekupovali šteňatá "z klietok", isto by nebolo ani toľko takzvaných "množiteľov". Samozrejme že pokiaľ je dopyt, bude aj ponuka. No a ďalšia vec - máme predsa v našom trestnom zákone trestný čin týrania zvierat. Prečo štátne orgány nie sú dôslednejšie a zainteresovanejšie? Prečo v iných štátoch to ide, ale na Slovensku nie? Samozrejme úplne súhlasím, že takýchto "množiteľov" netreba v žiadnom prípade podporovať! Tým mojim príspevkom som ale chcela povedať, že netreba tiež hádzať všetkých chovateľov bezpapierových psov do jedného vreca, a že šteniatko bez PP automaticky neznamená, že je to oriešok z klietky.

ktochytavzite
24. aug 2021

@janne318 to ste mali asi aj smoku na tu prvu,moj ma pepiwroveho osa a s nim naozaj nic nebolo,akurat zdochol tak necakane ale uz mal 11rco na velke plemeno je dobry vek.Ale co viem labradora s pp mala aj kamaratka a ta stale cosi,raz usi,raz koza raz to,sestra mala labradora nie pp ani z chovnej stanice ale bol to labrador a tiez zdrava.Ale podla mna cistokrvni labradori su taki chorlavi,ze im tam treba dopriat aj nejaky iny genofond,lebo to su invalidi a nie psy.

nika523
24. aug 2021

@janne318 lenže na Slovensku nefunguje nič tak ako by malo všetko sa musí len zakázať a potom to bude ako tak fungovať

alvaluka
24. aug 2021

Mna sa lekar zvykne pytat, ci mam v rodine nejake zavazne choroby (cukrovku, problemy so srdcom, rakovinu, ai) a ak budem mat zlu zivotospravu a pridruzi sa k tomu nieco tak tiez mozem mat cukrovku ako moj otec. Podla mna aj cistolrvny pes ma istu predispoziciu a nachylnost na urcite choroby a potom samozrejme su urcite jedine, na ktore sa lepi kazda choroba tak ako napriklad na mna. Na mna sa pozrie niekto s chripkou a mama ju (hyperbolicky povedane).

Krizenci su odolnejsi voci chorobam, to je asi pravda, ale to moze byt podobne ako aj pri detoch z istej skupiny, ktore aj v zime behaju v tricku po vonku a chore nie su ako je rok dlhy. No podla mna u krizenca sa velmi zle a tazko odhaduje povaha. Mali sme jazvecikov cistokrvnych jeden bol anjel a druhy bol cert, no u oboch bolo citit ze je to polovnicke plemeno. Mali sme krizencov na druhu, jeden bol anjel, druhy cert nevyspytatelny. Teraz mame cistokrvneho nemeckeho ovciaka a musim priznat, ze sa s nim pracuje lepsie ako s predchadzajucimi psami aj v porovnani s jazvecikom.

Co sa tyka chovatelov, tak ako to opisala jedna holka vyssie je nadherne ak zena takto pristupuje k svojim psom, no nemyslim, ze takyto pristup je plosny.

janne318
25. aug 2021

@nika523 dovolím si ešte jeden postreh (alebo skôr skúsenosť - reálnu situáciu) k tým "zodpovedným" chovateľom papierových psov. Istá moja kamarátka býva na polosamote pri Malom Dunaji. Je tomu cca 5-6 rokov, keď našla pri brehu rieky fenu mastifa. Kamoška vlastne ani netušila, že je to mastif - keď ju našla, bola mokrá, triasla sa od zimy, strachu i vyčerpania, totálne podvyživená (vážila 18kg) a tak strašne zoslabnutá, že tým brehom nevládala vyjsť hore. K veterinárovi ju aj s priateľom niesli od auta do ambulancie na rukách. Veterinár zistil okrem iného, že tej úbohej fenke bol vyoperovaný čip!!, a že odhadom má cca 6 rokov a za sebou pravdepodobne viac vrhov. (v tom čase boli čipované väčšinou len PP psy). A vraj nie je nič ojedinelé, že "chovatelia" (áno - tí dokonalí chovatelia dokonalých psov) sa takto zbavujú zväčša veľkých plemien, z ktorých už nemajú osoh. Skrátka keď sa im ho/ju nepodarí nikomu predať ani darovať, vyšmaria ho/ju na ulicu alebo DAJÚ UTRATIŤ!! Zdravé zviera! - len preto, lebo nie sú ochotní naďalej kŕmiť a venovať starostlivosť "niečomu", z čoho už nebude úžitok. Čiže čo? Vyždímať a vyhodiť ako kus nepotrebného odpadu! Táto fena mala šťastie v nešťastí, že ju niekto našiel a prichýlil - bolo to ozaj v hodine dvanástej. Ktovie koľko psov ale také šťastie nemá. A koľko "chovateľov" PP psov sa takto zachová...

dmk_1
26. aug 2021

@simona745 moju kamaratku (vtedy 8 r.) pohryzol. Darmo, ze ho mali v rodine s detmi, je to svojska povaha. Takeho som este nestretla.

iwesska
26. aug 2021

@lula313 Susedia si kupili tak z bazosa trpaslicieho pudla a za polroka z neho bol stredny pudel😂

Strana
z2