icon

Je pohodlnosť mladých problémom alebo len zmena doby?

9. apr 2025

Nezda sa vam, ze mladi tak nejak spohodlneli? Mam okolo seba dost ludi, ktori davaju prednost cestovaniu, pred nejakou normalnejsou pracou. Nechcu sediet v kancelarii, manualna praca je pre nich sproste slovo, radsej cestuju po svete, maximalne najdu nejake brigady.
Viem si to predstavit v mladom veku alebo po skole, ked sa este hladaju a chcu skusit nove a nieco zazit, ale coraz viac je takychto ludi uz vo veku, ked by mali premyslat inak. Su to ludia 35+. Sama rada cestujem, ale na druhej strane je treba nieco budovat, mysliet na buducnost. Nedavno sa vratila jedna znama zo Spanielska, pracuje tam na sezonu v hoteli. Ma skoro 40 rokov. Vlastne sa zda, ze len tak preziva. Potom mam dalsiu znamu 35 rocnu, je na Bali, plat ma taky, aky by mala aj tu.
Je mi jasne, ze kadzy mame svoju predstavu o zivote, ale z coho budu tito vecni cestovatelia raz zit, ked budu stari? A kde budu byvat, ked si za zivota nekupili nehnutelnost?
Nemyslim to nijak utocne, zaujima ma to.

personality
9. apr 2025

Mne to bolo tiež vytĺkané, a trpela som tým výraznejšie ako iní, ale už som to veľmi výrazne pustila. Inak ak ujdes do zahraničia, tak už nebudú “iní” čo by povedali, nakoľko nebudeš mať s nimi kontakt. 😀

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Ja som tak tiez bola vychovava, treba v prvom rade vlastne byvanie, inak si k nicomu a neschopna, rodina a deti az potom. Tak som sa nejak podvedome za tym vsetkym nahanala, ved co by povedali ludia, ze este nemam byvanie, ze nemam pracu na tpp a hlavne v kancelarii, lebo u nas v rodine robit rukami je nieco eee.

kittykat22
9. apr 2025

A mas aj nejaky zivot mimo prace? Mas kamaratky, partnera, bohaty spolocnensky zivot, kruzky, sporty, zaluby alebo psa?

katulienkax
9. apr 2025

@cafelatte hej a tým ženám čo im vyleteli deti z hniezda sa snažia vlastne deti hodiť vnúčatá na krk, veď majú voľno a majú sa starať o vnúčatá 😀

cafelatte
9. apr 2025

@katulienkax to záleží od postoja..babka a vnúča sú predsa rodina, nie cudzí..neviem, my sme rodinne založení a velmi mi záleží na tom, aby mali moje deti a rodičia blízky vzťah a našťastie aj mojim rodičom. Ale aby sa autorka nehnevala, že odbáčam od témy..

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Mam manzela, zvieratko, spolocensky zivot moc nie, chodim do prace a este si dialkovo dorabam skolu, takze nemam na nic moc casu.

kittykat22
9. apr 2025

s tou skolou to je blbe. To na seba clovek nema vobec cas. Ale mala by si si najst cas pre seba a robit pre seba pekne veci. Viem ze vela rodicov nevychovava svoje dieta k spolocenskemu vyzitiu - hlavne skola, vysledky, a vysoka ... co je dobre. Alel malo by to mat nejaku rovnovahu kedy clovek robi co ho bavi - sportuje, vyletuje, ma mraky kamaratok. Podla mna preto tak negativne hodnotis tych ludi - pretoze ty vnimas uspech zivota len v praci a financiach. Ale ten zivot je viac nez to.

sense
9. apr 2025

Nečítam všetko príspevky ale pozri je to ich život a poznám aj staršie , kedysi pred z rokmi cca 15-20 keď som takto začínala takto na sezónu v zahraničí som mala kolegyňu , tá síce malá má SVK malý byt ale tiež robila cez sezónu chyžnú a mimo sezóny "dovolenkoval" jej to tak vyhovovalo.
Ono v zahraničí resp vo veľa krajinách nie je tak ako ja SVK že ľudia vlastne nehnuteľnosti lebo nájmy sú regulované. A možno sa tie tvoje známe ani domov nevrátia ... Ako som sa ani ja nevratila

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Pravdupovediac ja nemam na nic cas, ked mam volno, tak hlavne dospavam, v praci mam toho vela, velakrat aj nadcasy, do toho skola od 8:00 do niekedy 19:00 kazdy druhy tyzden. Robim to pre seba, ale som uz unavena ako kon, takze aj taka prechadzka je pre mna obet.

kittykat22
9. apr 2025

ano, pretoze pracujes v advokatke. A tam sa jednoducho zoderies. Byt asistentkou v advokatke je najnevdacnejsia asistentska praca ever. By som ti napisala - najdi si inu firmu. A vies co je najhorsie? Aj ked tam budes otrocit ako mezek tak nikdy nebudes nic viac ako asistentka a oni na teba vzdy budu pozerat zvrchu 🙂 ziadna kariera, ziadna lepsia pozicia - vzdy posledna vo firme - asistentka. Hned po upratovacke.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Pracujem tam tri roky a uz popravde nevladzem. A sef je strasne zatazeny na vykon, takze makame ako fretky. Zas na druhej strane mi dost vychadza v ustrety so skolou. Nejake bonusy tiez obcas da, preto tu zostavam.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Ja som zistila, ze mna to ani nijak vnutorne nenaplna, nejak k zivotu nepotrebujem karierny rast a neviem co. Mozno je ten problem niekde inde, nie v praci ako takej, ale v niecom inom.

cafelatte
9. apr 2025

ja čo si všímam čoraz viac najmä žien odmieta klasický otrokársky systém, byť mimo domu denne 9-10 hodín, hlavne keď majú deti. Po pravde kým som nemala deti moj život sa podobal tvojmu, práca, škola..stres, žiadostivosť, atď..časom človek mení svoje postoje. Kolko máš rokov?

kittykat22
9. apr 2025

pretoze vsetci v advokatke idu na vykon. Dobre vies ako to je. Pracuju od nevidim do nevidim. Neviem ci robis aj korektury a kontroly zmluv (lebo toto robia asistentky v advokatkach) - ale ta praca je tam sialena. Advokati robia v priemere aj 16h denne a pride im to normalne :D Ale samozrejme mozu do dochodku v 40.ke. Ty ako asistentka do ziadneho dochodku nepojdes :D
Karierny rast v advokatke? A aky? Vo vacsej firme mas moznost ist z asistentku na office managerku a neskor do vedenie divizie. Kde si teraz, moznosti nemas.

autor
9. apr 2025

@cafelatte Tiez som si to vsimla, preto som aj nadhodila diskusiu, ci je to nejaky novy trend alebo sa to deje len v mojom okoli. Mam 32 rokov.

kittykat22
9. apr 2025

@cafelatte tak ale preco to je. Pretoze zeny robia uplne vsetko. Muzi sa podielaju max na peniazoch a niekedy deti a nieco doma - ale mat to rozdelene 1:1 - to nehrozi. A tie zeny to pochopitelne nebavi.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 To vsetko viem, ale rodina uplne nadsena, ze ma vzali do takej "nobl" prace :D
Robim snad uplne vsetko, ako pises kontroly zmluv, korektury, organizujem stretnutia, telefon nonstop pri uchu, agendu mam na starosti komplet celu, lietam na postu, sefovi do obchodu po co si zmysli, objednavam kancelarske potreby az po varenie kavy.
Take dievca na vsetko.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 A ako bonus sef otravuje aj vecer, ze nieco potrebuje alebo ked mam volno. Najradej by som ho poslala do r*ti, ale citim sa byt zaviazana, pretoze mi vychadza v ustrety so skolou.

kittykat22
9. apr 2025

ale to je praca v advokatke. Bohuzial. Pekny otrok. Kolko mas do konca skoly? Hned ako to dokoncis, tak odid.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Este dva roky, odist urcite chcem, mozno aj skor nez dokoncim skolu. Manzel mi tiez stale hovori, nech sa na to vykaslem, ze existuju aj ine prace.

kittykat22
9. apr 2025

a co studujes? myslim zameranie - nie konkretne skolu.

autor
9. apr 2025

@kittykat22 Vseobecna sestra, chcem do zdravotnictva

avicii18
9. apr 2025

Pocit menejcennosti je silným motorom karierizmu.

autor
9. apr 2025

@avicii18 Ked vyrastas v takom prostredi, pre ktore je dolezity vykon a hlavne majetky, tak nejak si myslis, ze tak to ma byt, ze je to spravne. Hlavne mat vlastne byvanie, inak si socka, povl. Ved aj tu castokrat v diskusiach su velmi nepekne urazky ludi, ktori nebyvaju vo svojom. To iste praca, hlavne nic manualne, treba stale postupovat vyssie. Cloveka to unavi casom.

biglovemom
9. apr 2025

Su ludia a ludia .Keby sme boli vsetci rovnaky bolo by to zvlastne ci ? Kazdy zije svoj zivot ako chce a vie a tak je to V poriadku 😊

lienka.7
9. apr 2025

@autorka kombináciou oboch, aj keď podľa mňa prevláda ta pohodlnosť. A tiež dôsledok výchovy. Nevravím ze hneď po škole ma ist "makat", ale toto je fakt extrem. A dôchodok? Podľa nich sa ho ani nedoziju, a keď už teda áno, potom bude stat staraj sa, presne ako teraz.

tairyx
9. apr 2025

@lienka.7 a ako presne sa stará štát teraz o ľudí, ktorí sa dožili dôchodku? Alebo ako je to myslené, nechápem.
Alebo čo majú robiť ľudia na dôchodku, keď nie spoliehať sa na štát?

tiezjedna
9. apr 2025

@autorka problém nie je v tvojich známych, ale v tvojej spiatočníckej výchove a živote "čo by iní povedali"... Ony žijú, ty prežívaš a plníš očakávania niekoho iného😉

mk1111111111
9. apr 2025

A ved sama pises, ze Ta takyto zivot ani nebavi. Vidis, o tom to je. Ony dve si uzivaju a Ty prezivas. Kazdy ma ine priority. Ty dom a im staci v podnajme byvat, tak, ako ostatni v zahranici. Pises, ze zarobia rovnako, ako tu. Celkom to asi nesedi, ked mozu medzitym po dovolenkach lietat. A o tom to je. Oni ziju teraz a potom sa zariadia. Neboj, nezomru na ulici.

viestta
9. apr 2025

Autorka, poznam chalana, ktory sa zivi v IT. Cestuje hore-dole po svete a pritom si zaraba na seba. Precestoval cely svet a ked ma dobry kontrakt, tak si zarobi a potom si zarobene peniaze uziva. Podla slovenskych kriterii nema nic, ani byt na hypoteku, ani auto ale on ich pri svojom style zivota nepotrebuje a napriek tomu nebyva pod mostom a ani peso nechodi. Podla tvojich kriterii len preziva, a podla jeho kriterii zije svoj zivot naplno a podla svojich predstav