icon

Je poštárka povinná doručiť doporučené listy a balíky?

11. mar 2024

Je poštárka povinná nosiť doporučené listy či balíky na adresu?
Alebo môže len rovno zaškrtnúť "adresát nezastihnutý" a vhodiť žltý lístok do schránky bez toho, aby použila aspoň 1x zvonček?
(obec)

hiro
12. mar 2024

Nic vacsie nenosia. Uplne zbytocne platit ze balik na adresu. Aj tak po to treba ist na postu. A to mame recepciu kde to nik neukradne.

1angelika
12. mar 2024

@hiro balíky nosí kurier nie doručovateľka. Do 2 kg môže byť zásielky podaná ako list, obyčajný alebo doporučený.

kathhii
12. mar 2024

Ak sa nezmestí do schránky, tak ho nedonesie... Ak je to normálna mäkká ľahká obálka tak donesie. Dôležité je, aby to vošlo do schránky...
Minule sme mali pani poštárku na zastupovaní a jeden deň mi doniesla ľahkú obálku na doporučene a druhú väčšiu nechala na pošte ( neprešla by dierou na schránke), ale bola taká milá, že sme sa dohodli, že ju budem čakať doma, tak mi ju na druhý deň doniesla z pošty domov.

zuzuliennka1
12. mar 2024

@hiro balik som posielala dokopy mozno tak 4x v zivote. Do 2kg sa da cokolvek v podstate v akomkolvek tvare poslat aj ako list. A je to aj lacnejsie

h2
12. mar 2024

To je jedno, že máš balík do 500g. Keď bude mať takých 20, tak máš hneď 10 kg, ktoré by zbytočne vláčila so sebou. Lebo ty si možno doma a čakáš na to, ale ostatní ľudia doma byť nemusia. Môžeš ešte skúsiť niekedy tú poštárku odchytiť a poprosiť ju, nech ti to nosí, že bývaš doma v čase, keď nosí poštu. Ale s tým ona súhlasiť nemusí. Jedine, že by si sa s ňou skamarátila.

betulinka1
12. mar 2024

Ak je zaplatená sluzba s dorucenim na adresu Ano je povinna. Je to normalne platená sluzba a musi zaplatenú sluzbu dodať aj posta ako to musia robit akekolvek ine doručovacie spolocnosti. Takze kludne mozes ist za vedúcou posty a povedat svoj problem.

hefo
12. mar 2024

@h2 Však to obvykle nenosí v batohu, ale normálne má aspoň bicykel, a v slušnom nosiči sa 10-15 kg odvezie ako nič, skôr by mohol byť problémom objem.

U nás nosia všetko a bez problémov.

h2
12. mar 2024

@hefo No, mohla by a zrejme aj mala by. Ale realita býva iná. Vy máte asi šťastie na ochotnú osobu.

1angelika
12. mar 2024

@h2 tu máte čo by mala a čo nie: V zmysle Poštových podmienok – Doporučená zásielka (vnútroštátny styk), bod 5.1.1., doporučené zásielky doručuje Slovenská pošta, a. s., na odovzdávacie miesto podľa adresy uvedenej na zásielke, s výnimkou zásielok väčších rozmerov (nad 38 x 30 x 5 cm), ktoré sa doručujú len na odovzdávacie miesta, kde doručovanie zabezpečuje motorizovaný doručovateľ.

h2
12. mar 2024

@1angelika U nás úplne bežne dáva len ten žltý lístok. Je síce pravda, že väčšinou nie sme doma, keď to roznáša, takže možno už má skúsenosť, že zvonila zbytočne, ale už viackrát sa stalo, že niekto doma bol a aj tak bol len lístok v schránke. (Nešlo o balíček, len o listovú zásielku.) ☹️

1angelika
12. mar 2024

@h2 áno stáva sa to pomerne často a to by robiť nemali...

machus80
12. mar 2024

Ja pravujem ako doručovatelka na dedine. Balíčky sa snažím vždy zobrať. To je jedno, či sú obyčajne poslané, doporučene alebo aj na dobierku. Na pošte nechávam len vtedy, ak je príliš ťažký alebo viem, že dotyčný nie je doma.

janulik2008
16. mar 2024

My keď sme mali "starú" poštárku tá nosila balíky ak nebol brutál veľký naozaj skoro všetko. Trz čo máme novú tak bežne nachádzame v schránke žltý lístok že veľký balík a pritom naposledy to bol malý balík b ktorom bola mikina 😁😁😁

natalka81
16. mar 2024

Nemá povinnosť. Moja poštárka mi občas vezme aj do schránky, ale to iba vtedy, ak ostatného nemá veľa. Inak vždy lístok na poštu

chillibubble
16. mar 2024

tak doporuceny list je na podpis... ak je to fakt len nejaky uradny list a adresat nie je doma, tak ked vezme takych naspat viac na postu aj viac, tak to nejako nepociti. ak ma niekolko 500g doporucenych "listov" a z nich najde doma jedneho cloveka, tak to vsetko bude musiet niest zase naspat na postu... doporuceny list je hlavne o tom, ze mas sledovacie cislo a vies ci to adresat prebral. nie o tom, ze ti to maju doniest az k dveram. na to su kurierske sluzby..

zuzana734
Autor odpoveď zmazal
zuzana734
16. mar 2024

@januska12323 do 5cm sa musia nosiť 😉

zuzana734
Autor odpoveď zmazal
zuzana734
16. mar 2024

@katkaa01
ešte upresním, do 5cm pošta doporučená sa nosí, obyčajné balíčky sa nosia len tie,čo sa zmestia do schránky,bez toho aby sa poškodili..

73daniela
16. mar 2024

Dievcata je to tazka praca ako studentka na vs som to robila ja sa im ani nedivim ze ked poznaju rajon ze to rovno oznamia a robit to za kazdeho pocasia.....uff klobuk dole...

chillibubble
16. mar 2024

@73daniela ja si myslim, ze kazda co sa tu stazuje by tu pracu za ten plat nerobila inak ako to postarky dnes robia...

73daniela
16. mar 2024

@chillibubble presne aj ti chalani kurierske sluzby to je taka praca ze kazdeho zhanat cakat a pred vianocami co toho maju....

jeennyv
16. mar 2024

Nasa postarka, co ma nas rajon odnesie prinesie co sa da, uz ju pozname…jasne velke baliky atd nie, ale doporucene listy klasicke, vsetko mas…ale stalo sa nam ked bol zaskok dlhodobejsi… obyc obalku doporucene nedodala, len listok dala pritom v nasom bloku je plno starsich ludi su doma, sipo seky postracala nedala postu…v schranke sme mali susedovu postu, vsetko sa stracalo, podes zenska, polka bloku sa stazovalo a nebol uz problem…

1katkas
16. mar 2024

Ťažký balík nad dve kilá poštárka nenosí,to sa nedá poslať ako doporučená zásielka..
Poštárka ma so sebou nosiť zásielky,ktoré sa mestia do schránky.. keď sa nemestia tak sú väčších rozmerov... takto mi to vysvetľovala jedna pani za priehradkou

laskonka80
16. mar 2024

Podľa rozmerov zásielky

dominikamacakova
16. mar 2024

Mne nosí úplne všetko. Aj keby mal balík 5 kg tak mi ho donesie, ale tak ja bývam na dedine, ona ma pozná 🙂

tanyag
16. mar 2024

Ja som kamarátka s našou poštárkou, tykáme si a predsa mi nenosí všetko, čo nevyhovuje rozmerom, čiže sa nevojde do schránky. Ako napr. kniha formátu A4 do 500g, lebo mi to do schránky proste nevojde...máme malé schránky, ale ani mi nenapadlo jej povedať, že mi to má nosiť. Nemám problém vziať dieťa a ísť sa prejsť na poštu 😉

akvi
16. mar 2024

Nám poštárka začala nosiť, keď zistila, že robím z domu a že som teda na 90% vždy doma a ešte som sa s ňou dohodla, kde to má nechať, ak doma nebudem. Teraz máme novú poštárku, tá chvíľu nenosila a už opäť nosí, pretože zistila, že som doma. A ešte sa mi minule ospravedlňovala, že toho mala veľa (nosila listy s výmermi od mesta, takže plná taška), že mi nevedela už vziať balíček. A ja teda som to ani neočakávala, že by mi balíky nosila. Kým sme nemali stabilnú poštárku, tak ma veru párkrát nastvali, že som doma a na obyčajný doporučený list som si našla žltý lístok, že adresát nezastihnutý, to nie je v poriadku, list sú povinní priniesť, ten zastupujúci poštár si proste uľahčoval prácu. Ja sa snažím s poštárku skamarátiť, aj jej iste dobre padne, keď s ňou prehodím pár milých slov alebo ponúknem pitie, keď vidím, že má toho dosť.

prihlassa
16. mar 2024

Neviem ako u vás ,ale u nás poštárky vyfasovali služobné autá a vozia hocičo .

73daniela
16. mar 2024

@prihlassa 🙉