Je pravda, že Slovákom sa nechce pracovať?

11. mar 2022

Nechcem tu rozpútať hadky ani nič také.Ale zaujima ma ako to vidia ľudia, spoločnosť.Naozaj je to tak,že Slovakom sa nechce pracovať?Žijem na východe,v okrese kde je podľa štatistík najvyššia nezamestnanosť a nastúpila som tu nedávno do jednej výroby.Nehovorim že je tu ideálne,to žiadna práca nieje, ale zatial vsetko normálne v robote.A stále im napriek tomu chýbajú ľudia stále niekoho hľadajú,majú malo ludi.Pritom tam nieje tak zle aby odtiaľ ľudia museli po dvoch dňoch utekať.Cim si myslíte,že to bude?

marca12
11. mar 2022

Ano su lenivi,ale pravdupovediac byt odkazana na pracu vo fabrike,tiez by som tam velmi prevelmi trpela. Ale urcite by som nezdupkala po par dnoch. Ludia nemaju pracovne navyky,ziadny vydrz nic

martinkatinka
11. mar 2022

Ja som tiez pracovala vo fabrike. Nebolo nic ine, vzala som aj to, aj ked to vobec nebolo to, co som chcela alebo co som mala "vystudovane". No mna to celkom bavilo a aj plat bol ok v porovnani s inymi robotami.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
river_song
11. mar 2022

Je veľa ľudí čo jednoducho robit nechce.. odrobia si to nutné aby dostali podporu, pn, a potom sú doma.. potom sú ľudia ktorí by aj pracovať chceli, ale ponúkané mzdy sú nízke.. bohužiaľ pri dnešnom odvodovom a danovom zaťažení si vela zamestnavatelov jednoducho nemôže dovoliť vyssie mzdy.. Teraz nehovorím o nadnarodnych a velkych spolocnostiach, alw o malých lokálnych firmách, a tých je viac ako veľa... tie ked poplatia naklady na vyrobu/prevadzku, mzdy, odvody, dane, nájmy a pod., nemaju si vykazat aký zisk, pretože proste len "funguju na to aby fungovali, robia aby robili"..

pralinka25
11. mar 2022

mam skusenost ze ano. nie z mojich znamych ale pracujem v takej oblasti kde to dost vidim. presne ludia nemaju navyky. alebo maju nerealne ocakavania alebo si myslia ze kazdy moze byt influencer zarabat 6000 mesacne a sediet cely den v kaviarni.
napriklad u nas v praci (robim na urade) vies ako sa hovori ze na urade len sedis a cely den pijes kavu. po komunalnych volbach vela ludi odislo alebo museli odist. na ich miesta prisli po znamosti ini. platy sice ako my tabulkove ale niekolko nasobne vyssie odmeny. doteraz je to cele rozhadzane lebo ti ludia tam vydrzia 1-2 vyplaty a koniec. mali ine predstavy a ani omnoho vyssi plat im nestacil. na niektorych miestach sa vystriedalo behom roka 5 ludi.
jeden klient dlhodobo nezamestnany a ked sa spytas preco povie ti ze jemu sa za 600 e neoplati ist do prace. (v tom case taka suma bola mojou vyplatou mam VS a roky praxe)
a takto to je. naco by sa zozierali v praci ked davky to vykompenzuju. sem tam nejaka fuska a hotovo.
ked slovaci stale nariekaju aky sme my nesocialny stat tak ma to stve lebo prave tuto a takto sa socialny system zneuziva a potom ludom co by bolo ozajt treba ostava malo.

dadis
11. mar 2022

Podla mna pracuje takmer kazdy, lebo podporu mas len kratko a z davok sa vyzit neda. Len na vychode vela ludi pracuje nacierno.

kristiii
11. mar 2022

Aj u nás vo výrobe donedávna stále chýbali ľudia (teraz to aktuálna situácia zmenila). Také to gro zamestnancov bolo stálych a ostatní sa "točili". Keď k nám posielali nových ľudí, vydržali týždeň- mesiac a neprišli. Odkaz od vedúceho výroby, keď sa majsterka sťažovala, koho to tam posiela: " To nie je také jednoduché... kto chcel pracovať, už dávno pracuje." Niečo pravdy na tom bude..

judar
11. mar 2022

Ludia niesu lenivi ale znechuteni...a vies preco? Lebo dominuju tu agentury ktore zhrabnu dost ze ani tych brutto dajme tomu 600€ ani v takej fabrike vdaka tomu clovek nedostane a to nech robi aj trojzmenky ci dvojzmenky aj nocne ci sviatky s priplatkami ktore na plate nevidno lebo robi popritom na niekoho sediaceho v kancli a v teplucku....vacsina inzeratov ked sa pozres na profesiu su samaaa agentura a aj ked najdes nieco od agentury ine nez pracu vo fabrike nedocitas sa infa lebo zacnu sa ohradzat internymi blbostami.......preto sa vacsina ludi radsej po par dnoch zvrtne na pate a hlavne po mesiaco dvoch ked zbada tu krutu realitu na paske ci ucte ze robil ako vol a este v tej praci bol ako vol sekirovany
To iste sukromnici ci mensi podnikatelia ti si radsej za pult ci za pc s papiermi atd ci ine vypomoci podstrcia niehoko z rodiny ...lebo sak naco platit cudzieho za viac...a nehovoriac o tom ze nic neni spatne na tok ked sa clovek na take roboty za 600-700€ zvysoka vy*erie ked este len peklo pride ked clovek nebude vladat platit plyn a nieto este ostatok do toho

elizabet173
11. mar 2022

niektorí ľudia leniví sú, ale pre väčšinu je v takomto zamestnaní demotivujúca mzda.

laura164
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristiii
11. mar 2022

@judar ja by som to s tými agentúrami tak tragicky nevidela..ešte dva mesiace dozadu som cez jednu pracovala, presne za tých istých podmienok ako teraz v kmeni. A v predošlej práci to isté. Zas to je už na ľuďoch, či podpisu kadejaké zmluvy, ono v momente, keď im agentúra núka pofidérne zmluvy popri úrade práce napríklad, a koľkí sa tešia ako vydrbali so štátom...až povedzme pri prípadnej PN zistia, že to až to taký dobrý kšeft nebol, tak to už je ich problém

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slovakboy
11. mar 2022

Slováci vedia pracovať a aj veľmi kvalitne. Ale nie všetci. Stále sa ich veľa vezie popri ostatných. Nemci napríklad robia pomaly ale kvalitne. A radšej si všetko 5 krát rozmyslia obkecajú to až sa zdá že viac rečnia ako robia, ale nakoniec je výsledok trvalejší. A my sa často pachtíme aby sme sa znova museli vracať na začiatok. A ak je niekto na vyššom pošte mysli si že tam netreba robiť len posielať robotu na iných. Ale je nebezpečne zovšeobecňovať. Aj medzi Nemcami sú lajdaci a medzi Slovákmi machri a odborníci skvelí. Ak ny bolo menej korupcie bola by tu vyššia životná úroveň.

lesana25
11. mar 2022

Áno, na základe osobných skúsenosti je to tak. Samozrejme nehádžem všetkých do jedného vreca, ale všimla som si to tiež. Ono zasa ak človek nemá žiadnu extra kvalifikáciu ani skúsenosti, mal by byt rad aj za tu možnosť prace vo výrobe.

bloger
11. mar 2022

No tie dôvody môžu byť rôzne. Nepovedal by som, že sa im nechce pracovať. Je v tom aj určitá diskriminácia. Nechcem sa nikoho dotknúť.

nikyball
11. mar 2022

Je to pravda. Nechce. A väčšinou ľudia, ktorí nevedia ani písať očakávajú nadpriemernú mzdu.

nerya
11. mar 2022

Niektorí slováci mi prídu takí že chcú ,,nerobiť ale zarobiť,, a budú vymýšľať do aleluja. A ešte sa mi páčia ti, ktorí teraz plaču že nemajú prácu kvôli kovidu a prídu Ukrajinci a záberu všetky pracovné miesta 😂😂
V Anglicku tiez veľmi málo ľudí robí po fabrikách - anglicanov. Na našom departmente máme cca 80 ľudí, z toho AŽ 1!!!!! Angličan 😂 zvyšok ich je na vyšších pozíciách a tiež mnoho z nich nariekalo pri brezite že im cudzinci kradnú prácu 🤦🏻 reálne príde nový človek k nám - Angličan a po dvoch hodinách zuteka bez slova 🤷
Veľa ľudí nielen na Slovensku podľa mňa chce viac a viac peňazí, čo je okej a veľa ľudí si to fakt odmaka ale je stále kopa takých, ktorí namiesto toho sedia doma a len vymýšľajú, ako zarobiť 🤦🏻🤷

hopsadobrandejsa
11. mar 2022

Vela zalezi aj pomer praca vs mzda.

Vela zamestnavatelov chce vysoky vykon za co najnizsie naklady a hoci je to logicke, plati zlate pravidlo " that's not how it works".

Ak sa clovek pozrie na uspesne firmy, nikto z nich neponuka minimalku. Vynimkou je mozno Amazon.

Dam ti priklad. V gastre kazdy vidi, ze ak by dali zamestnancom podiel na trzbe, znamenalo by to vyssie naklady. Nikto realne nevidi, ze ten zamestnanec by predaval viac resp. drahsie napoje ako napr. Cocktaily ci alkohol namiesto kavy. Kazdy proste vidi "musim ti viac zaplatit" ta nulovu pridanu hodnotu co ale nie je pravda.

Kazdy od teba ocakava, ze to budes robit lebo je to tvoj job, ale budme realisti. Za minimalku sa ti nik nepretrhne, to je proste fakt.

Su aj lenivi ludia, urcite, ale vela ludi si nepolame ruky za uspech kohosi ineho. Firmy casto okradaju sami seba pretoze hladaju ludi ktori budu za nizku odplatu zit pre firmu.

dahlia25
11. mar 2022

Myslím si, že lenivých nezamestnaných tvoria 2 skupiny ľudí. Prvá skupina sú ľudia, ktorí su leniví a skutočne do práce ísť nechcú bez ohľadu na ich životný štandard (nevadí, že žijú z ruky do huby, hlavne že nemusia robiť. Mentalita “veď niekto/štát sa o nich postará”).
Druhá skupina ľudí sú hlavne mladí, čerstvo skončení vysokoškoláci bez praxe, ktorí očakávajú platy 1200€+ v čistom a pritom ich výkon nie je hodný takého platového ohodnotenia, lebo na to proste nemajú. A pod svoju vymyslenú cenu nepôjdu, tak budú radšej doma sedieť pri mamke a nariekať, ako je na tom Slovensku ťažko.

suge
11. mar 2022

Je to rôzne. Niektorým ľuďom sa naozaj nechce pracovať, živia ich rodičia, priateľ, priateľka atď. Iní sú takí, že majú vyštudovanú VŠ a pracovať napríklad ako upratovačka alebo za pásom je pod ich úroveň. Ďalší nemajú pracovné návyky, možno nepracovali vôbec, žijú zo všelijakých dávok atď. Ale poznala som aj pani, ktorá prežila produktívny vek ako žena v domácnosti, skrátka sa v tom našla a na jej šťastie nemusela ísť zarábať kdesi do korporátu.🙂

euka210
11. mar 2022

kto ako, to sa neda tak vseobecne...jedni makaju a budu robit aj za malo a napr. kde robi manzel zvarac mladi velmi nevydrzia, lebo je to fyzicky tazka praca a sa im nechce. A starsi tam robia aj 20r. A na vychodne pomery plat ako ucitel s VS.

7lenka11
11. mar 2022

Ja nemam v okoli ludi, ktorym by sa nechcelo pracovat. Skor maju problem s podmienkami, ktore zamestnavatel ponuka. Napr. jeden aktualny pripad - praca v Bratislave na plny uvazok, pre vysokoskolaka, ktory ovlada aspon jeden jazyk - a na pohovore mu ponuknu 1100 eur. Pre mnohych neprijatelne, ked len za hypoteku daju 400-500 Eur...

nerya
11. mar 2022

@7lenka11 tak radsej bude sedieť doma na zadku?

spadnutaslivka
11. mar 2022

@7lenka11 neboj, na východe to nie je lepšie. To si len západniari myslia. Keby to tu bolo také super, tak by sem prišli všetci, nie?

7lenka11
11. mar 2022

@nerya nie, radsej bude hladat dalej.. predstavte si zit v BA za 800 eur v cistom a pritom platit hypoteku 450 eur, vydavky na bytovu spravu a domacnost 200 eur+, a to si este mate platit cestovanie do prace, lekarov, zivotnu poistku, chcete chodit von/socializovat a pod.. utopia

7lenka11
11. mar 2022

@spadnutaslivka nehovorim, ze tam je to lepsie.. len hovorim o aktualnom pripade v praci... a ze ani podmienky od zamestnavatelov nie su uplne ruzove, a teda nie vzdy je to o lenivosti ludi.. ja osobne som si teda nikdy nemyslela, ze na vychode je to lepsie

spadnutaslivka
11. mar 2022

@7lenka11 prepáč, asi som vzťahovačne vzala tvoje spresnenie, že sa jedná o BA. Väčšinou tým ľudia vyjadrujú to, že na západe je drahšie ako na východe. Ale nevidia, aká je tu realita.

ndrag
11. mar 2022

Ja si skor vsimam, ze sa ludia az moc nechavaju strhnut negativitou mensiny (vzdy sa najde aspon jedna taka toxicka osoba v kolektive), ktora je stale nespokojna a strhava so sebou inych ludi. Ved je jednoduchsie nadavat a stazovat sa ako vstupit do seba a zacat poriadne na sebe pracovat.. Ja sama som pracovala jedno obdobie za minimalnu mzdu a ta robota mi dala velmi vela a som za nu vdacna do teraz.

nerya
11. mar 2022

@7lenka11 tak podľa mňa je lepšie vziať prácu, mať nejaké peniaze a popri tom hľadať niečo lepšie, ako mesiace hľadať a hľadať a nariekať že nemám nič...

barbarella5
11. mar 2022

@dahlia25 a majú nejakí vysokoškoláci 1200 v čistom?? :D :D keď čerstvá doktorka má 900 eur v čistom a veruže sa nadrie