Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?
Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.
To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.
Tak ako to je?
@andrejka1974 inac ja tych chalanov hlavne pocas vianoc strasne lutujem.. kolkokrat pride aj o 20;00 vecer 🤷♀️ ja by som to nerobila ani za milion
Autorka, ja presne chápem, čo si tym uvodnym prispevkom chcela povedat. Ale nikto nikomu do kuchyne nevidíme a nevieme, čo vsetko za tym je. Tiez nezarabame vela a nepoznam vela ludí s vyssím prijmom ako je 1500€ v mojom okoli, prijmy beznych zamestnancov tu ledva dosahuju v cistom 1000€ a to tu tak ma cca 80% ludí a zvysok má tie spomínané vysoke prijmy od 2 a viac tisíc. A rovnako je to v tvojej diskusii, ozvu sa ti tu takí, ktorí dokázu zarobit, maju na to, makajú na sebe,mozno maju vzdelanie, mozno len sikovnost, ale ver tomu, ze je tu niekolko desiatok zien, ktore si tuto diskusiu citaju a len krutia hlavou o com sa tu toci, lebo maju s muzom prijem dokopy pod 2tisic, bez sance navýsit ho akymkolvek sposobom a doma dve deti.
Ja toto neriesim, lebo nie je to o peniazoch, mozes zarobit 4tisic a zit horsie a jednoduchsie ako ten, co ma 1500. Ja sa skor pozastavujem nad prispevkami, kde niektora napise, ze sa vratila s dovolenky v Dubaji a tri dni na to rovnaka clenka napise otazku v diskusii, kedy nabehne rodicak, lebo ma 5€ a ide si pozičať 20€ od matky na mlieko a plienky. Toto je na zamyslenie a nie to, že niekto si zarobi a uziva vlastne peniaze. A dalsim bodom je aj to, co sa tu uz spominalo a to je virtualny svet. Mozes tu vystupovat ako ktokolvek a pritom realita moze byt uplne ina.
@kvetinka75 ja ale netvrdim,ze take nie su. Akurat,ze si myslim,ze tu na mk mnohe proste prehanaju a tvaria sa,ze su nieco viac
@petulda333 tak to je ich problém. Neviem čo z toho majú, lebo mne je to úplne že jedno.
@cubo2 nemina pointu, ma pravdu. Napisal ti fakty, nic arogantne v jeho prispevkoch nie je. Problem je v tom, ze nerozumies ani vypoctu mzdy…
Zjavne si vyberas temy, kde sa premelu vysoke zarobky a zjavne obchadzas temy, kde sa pravidelne pytaju uzivatelky, ci uz prisla podpora/rodicak/pn/atd. T.j. domacnosti, kde ledva preziju do dalsej vyplaty/rodicaku…
Btw, toto forum sa vola ‘modrykonik’ a nie ‘forumprezeny’, takze ci sa ti to paci alebo nie, moze sem prispievat hocikto.
Peace😊
@petulda333 vždy boli ľudia čo nemajú a majú.Ci si myslíš, že tie fotky čo tu vešajú sú fikcie?
@h2 každý ma inú štartovaciu dráhu pochádza z inej rodiny.Niekto dostane pozemok, robil v zahraničí a má o starosť menej.Moja kolegyňa má priateľa z Anglicka ten bol v udive, že jej sestra má rodinný dom, bazén a idú k moru a to ona pracuje na pošte a muž je v administratíve, že v Anglicku sa to považuje za vyššiu vrstvu.A to on pracuje v lukratívnom hoteli na managerskej pozícii.
@andrejka1974 máloktorý kuriér pracuje dlhšie ako do 14-15 Vianoce sú výnimočný stav to sa narobia aj účtovníčky, predavacky
@zmrzlinka2021 svätá pravda. Veľmi dobre o vzťahu k peniazom (už od detstva) píše Joseph Murphy. Mnoho detí sú vychovávané vo vzorcoch, chudoba, cnosť, skromnosť= dobro. Bohatstvo= zlo, kradnutie, zbohatlíctvo, podvod. Ja sa skutočne s týmito názormi v živote stretávam. Moja kamarátka je jedináčik. Zdedila 2 byty. Majú jedináčika. Jej manžel z biednych pomerov, polosirota, matka alkoholička. Pracuje fyzicky od 16 rokov (brigády) roky na stavbách (Nórsko, Švédsko...) Nemal na výber, ak chcel iný život ako s pomerov kde vyrastal... Vyhral to v dobe keď € bola dobrá mena, britská libra tiež. Teraz pracuje bližšie CZ, Nemecko. Myslím si, že tých 6-8 tisíc v čistom zarobí. Majú byty (zdedené), chatu, Q7 auto, dovolenky, wellnesy... Ona pracuje celý život tiež. To má svoje vreckové 😉 Manikúra, pedikúra... Majú pekný život, sú to fajn ľudia. A že majú. No a? Nech si v zdraví užijú ❣️ Ja absolútne nikoho neporovnávam, nikto nevie čo to nadobudnutie majetku obnášalo.
A na záver? Nedá sa porovnávať majetok a životný štandard skladníka z Lidla (jeho plat) , so synom majiteľa napr. stavebnej firmy (jeho majetok) Vždy to tak bolo, aj pred vojnou, po vojne, aj teraz. Ľudia mali, aj nemali...
Nerozumiem, prečo ľudia majú tendenciu tieto fakty popierať (vyšší príjem), myslieť si, že je to výmysel a nebrať to ako inšpiráciu, že je kde v živote rásť..
Ja uplne autorkinu uvahu chapem.
Myslim ze vsetky sme si vsimli, ako sa nam na MK mnozia dehonestujuce prispevky o tom, ze mzda za nadpriemernu sa povazuje taka od +5k, ak nie si manazerka dacoho, tak na sebe zapracuj... A kazda druha tu na MK toto splna.
Ja tomu popravde neverim. Poznam par vysoko vzdelanych+postavenych+zarabajucich zien, a veru ziadna z nich nemrha casom na mk 😉
ja som sedy priemer, ja na mk som 🙈
Na tu dovolenku za 4clennu rodinu za 3-5k sa naskrabat da, to zas neni meritko.
Nuz, hlavne by som nebrala zvasty na soc.sieti ako vyznamny ukazovatel zivotnej urovne krajiny. 🙂
Autorka, si na internete, sem ludia pisu tak, aby dobre vyzerali, dokonca aj pod anonymnymi nickami, comu ja napr nerozumiem, ale ok :D. Vacsina uzivatelov si ani nevie priznat, ze nieco nevie, ked naozaj nevie. Ja sama som tu neraz videla ako sa nejedna entita, ktoru poznam osobne riadne nadhodnocuje a prestreluje. Ale ok, neriesim, nech si pisu co chcu, aspon mna zabavia. Treba to brat s nadhladom.
Minimálna mzda v roku 2023 je 569e v čistom. Priemerná mzda v roku 2023 je 1327e v čistom. Toto je realita, ostatné cifry od 3000 hore sú skutočne výnimočné a zbožné prianie obyvateľov Slovenska, žiaľ.
Pri tejto dlhodobej inflácii, už každý siaha na úspory. 70% domácnosti žije na hranici chudoby a nezvláda nepredvídané náklady - toto je realita. Virtuálna realita je úplne odlišná od skutočnosti.
@slniecko5
Je tam viacero dovodov, ale jednym z nich je aj to, ze za mnohymi vecami je kus tvrdej prace, vytrvalosti, studia, zobratie zodpovednosti... a to sa mnohym nechce, ako tu uz jedna mamicka pisala @0silvia0 . Je ovela pohodlnejsie stavkovat, cakat na zazraky, ako sa vediet zatnut a ist spravit nieco pre danu vec. A proste su ludia ktori nemaju zaujem na sebe pracovat, nechcu. Chcu niekde prekladat papier cez papier na par hodin denne, viac nepracovat ako pracovat, mat nulovu zodpovednost - ale plat chcu mat vysoky, a to tak vacsinou nefunguje.
Tiez vela zenam napr. mat dobry prijem blokuje nevhodny vyber partnera - chybajuca podpora, odlisne IQ
Prekvapilo ma, že sa väčšina báb ozvala, o čom píšeš... Asi sa im nepáči útok na ich "realitu", ktorá sa tu podsúva. Často tu vidím v príspevkoch, koľko zarába muž a koľko by mal - kto nemá plat aspoň 2500 EUR, tak proste nie je dostatočne šikovný. Ako tu písali, možno živnostníci, ktorí neplatia plné odvody a dávaju si do vrecka, tak toľko zarábajú. Ja napríklad robím ako bežný zamestnanec v zahraničnej firme v BA a platy nad 2000 EUR majú už skôr vedúci pracovníci. A tých nie sú tisíce. A všetci vieme aké sú priemerné mzdy na Slovensku. Ešte by bola možnosť, že tu majú čas prispievať najmä ženy, ktoré pracovať nemusia (živý ich partner), alebo majú super platy a popri práci ešte stíhajú písať... Na koníku je čisto skreslená realita, dvojitý meter a ľudia sa tu často odreagovať od svojich vlastných problémov a životov... Je asi zbytočné sa zamýšľať nad tým, kde je pravda a čo všetko s tými informáciami súvisí. Kým nechodíš v topánkach niekoho iného, ťažko súdiť.
@zmrzlinka2021 Nemusí to byť tak, že komu sa nechce, chce mať vysoký plat "za nič". Napríklad ja by som mohla mať vyšší plat hneď od zajtra, keby som chcela. Ale nechcem, pracujem na skrátený úväzok na vlastnú žiadosť, lebo mi to tak vyhovuje a tie peniaze navyše mi za to proste nestoja.
Veľa ľudí zdedí, dostanú v reštitúcii, majú byt v prenájme , alebo sú šikovní obaja majú VS vedia sa obracať, alebo remeslo v ruke stolár, automechanik.Z ľudí okolo mňa ti, čo sa majú nadštandartne buď pracujú v rodinných firmách kde rodičia v zlatých časoch po páde režimu s niečím začali, alebo sú živnostníci.Vies niekedy stačí ísť do zlého kraja a vidieť ako žijú ľudia tam
a potom aj ty sa budeš cítiť docenena a šikovná🙂
Máš len 33 r všetko pred sebou
Niekto si vyberie zlú školu či ho napĺňa iný typ práce a nikdy nebude zarábať "veľké" peniaze či má vek a už sa mu nechce byť medzi dravymi mladými.Mna, keby zatvorili do korporatu meetingy tabuľky nebola by som stastna
Musia byť aj pomahajuce profesie, či vodiči, skladnici, ale zase nespokojnosť núti ľudí na sebe pracovať🙂
@zmrzlinka2021 skôr mi šlo o postojovu vec, ti naozaj bohatí ľudia v mojom okolí (nerátam sa tam) sa nikdy nezamýšľali nad tým, že ako dobre, že iní zarábajú málo a cítili sa v tom komfortne, ale presne naopak. Sú to skvelí, inšpiratívni ľudia a múdri ľudia a mám sa čo učiť.
@h2 áno, ale sama si sa tak rozhodla - proste vies, ze ked pracujes na skrateny uvazok, nebudes sa fokusovat na karierny rast, lebo mas na to svoje dovody. Ale mas napr. kopec ludi, ktori ti nastupia do prace za pomerne slusny plat a v 3 mesacnej skusobnej lehote odchadzaju, ze proste tolko pracovat nebudu, a ze kazdy od nich nieco chce a ze je toho vela. No len taky plat nie je za "malo".
Prečo sa radšej neriadiť nejakými oficiálnymi zdrojmi? Fórum tuto nie je smerodajné.
http://statdat.statistics.sk/cognosext/cgi-bin/...
9 decil 2022 muži aj ženy je 2355 v hrubom. Alebo ešte inak 90% pracujucich mužov a žien v roku 2022 malo menej než 2355. Čo sa vymyká celoslovenským štatistikám je Bratislavský kraj, kde je 9 decil okolo 3100. Ale pozor aj v Bratislavskom kraji to dosahuje a presahuje 10% pracujúcich, čiže by som to nehodnotil slovom bežný.
@h2 ale to sa nenosí.Hodnotny človek je podľa niektorých len ten čo pracuje celý deň, po večeroch a po x rokoch vyhori.Nasa spoločnosť je zvláštne nastavená.Hodnota ľudí sa meria platom, majetkami, pozíciou nikoho nezaujíma či je spokojný, či nemá také úvery, že "musí" pracovať ako otrok.
@zmrzlinka2021 ale veď to je dobre, že si vedia povedať, že to nie je pre nich vhodná práca.Nie každý je stavaný na tlak a výkony chce si odrobiť a mať čistú hlavu dobre vieš, že často je jedna funkcia pre 2 ľudí a pocukruje sa to lepším platom.Niekomu to zalepi oči druhému nie.
@dkethe ja som si dehonestujúce príspevky nevšimla. Ak niekto znevažuje istú profesiu, je to úbohosť. Skôr vnímam, že ženy (možno aj pár mužov) kritizuje finančnú negramostnosť, nezodpovedné plánovanie rodičovstva, zromantizované scénáre o živote. Napr. príspevok témy... som s frajerom 4 roky, rok po VŠ, žijeme v podnájme, chceme malú svadbu tak 90.ľudí , ako našetriť, kde si požičať... Tak sa zdvihne vlna kritiky. A možno sa kritizuje aj preto (ja nie) lebo sa tu nájdu aj také autorky, že takto začali život, potom 2 deti od 2 otcov a končia v krízovom centre. Tak sa tu diskutéri rozpíšu o nezodpovednosti, aj v hrubšom žargóne (čo by nemali)
PS: tipujem, že ženy na MK sú rôzne, aj vzdelané, dobre zarábajúce, aj živnostníčky dobre zarábajúce, aj tie čo niečo zdedili, aj tie, čo sa dobre vydali 😉
nechapem preco klames a vymyslas si? ja som toto napriklad o sebe nikdy netvrdila...Okrem toho, nikdy by som nedala vysku svojho platu na net 🙂
@triss83 máme tu aj inú realitu... Každé mesto má svoje vychytené štvrte a výstavby, dovolenkári v Donovaloch, Vysokých Tatrách, hotel Permon, Kempinsky= (nemyslím ale turistov s "lepeňákmi v ruksaku") svadby na rôznych zámkoch, deti vzdelávané na súkromných školách... Takých je mnoho...a môžu byť aj prispievať do diskusií na MK.
No tak ja neviem asi zijem v nejakej inej dimenzii.lebo my nemame s muzom 2000 ani dokopy.mame hypoteku na byt dve 15 rocne auta..a na ucte tak akurat na rok zivota bez problemov keby sa nieco stalo
Uplni chudaci podla tychto konikovskych pomerov.
To vazne sa toto pytas? Ty poznas len takych ludi? Ci len citas o tom? Vies, ono citat mozes hocico, ale je uz na tebe, comu realne aj uveris.
Tie majetky, ktoré autorka závidí a považuje za obrovské - minimálne 2 splatené nehnuteľnosti, autá, nejaké úspory, má v mojom veku - 45 a viac rokov - v mojom okolí takmer každá rodina. Všetko ide o ľudí so SŠ alebo VŠ, ktorí žijú v stabilných vzťahoch, majú prácu na plný úväzok už viac ako 20 rokov a sú finančne gramotní. Niečo možno dostali, niečo zdedili, ale hlavne roky zarábajú, ale pritom aj šetria, investujú, nevyhadzujú peniaze na hlúposti, nepijú, nefajčia, neplatia alimenty... Okrem toho normálne vychovali/vychovávajú priemerne 2 zdravé deti. Nevidím na tom nič divné, sú to výsledky ich postoja k životu a pracovitosti. A môže to mať každý, stačí naozaj pracovať. Nehľadať za každú cenu možnosti ako celé roky nepracovať a čakať, aké dávky mi dá štát, narobiť si deti s hocikým a potom nariekať, že ten druhý nič na dieťa nedá, žiť pre konzumnú chvíľu - nakupovať kilá lacných sprostostí, fajčiť, popíjať... A aj na tie dovolenky ľuďom vyjdú peniaze, hoci rozumný človek si aj tu rozmyslí, koľko minie.
Na druhej strane, keď sa niekomu pracovať nechce, tak nech je spokojný s tým čo má a nech nezávidí
a nespochybňuje životy iných ľudí. Ja pracujem preto, že má to baví, neviem si predstaviť byť len doma. Navyše som vo veku, keď mám na prácu ešte dosť síl a energie. Teraz som takmer denne doma kvôli deťom, keďže vyšiel na mňa čierny Peter na celé leto a už v polovici toho mám plné zuby. Nikdy by som takto dobrovoľne nepremrhala celý svoj život, ale ak to niekomu vyhovuje, je to jeho vec. Len nech potom nezávidí, nehrá na city a nečaká financie od niekoho iného.

@petulda333 nemusia sa, mám kamarátku, rozvedenú, výživné nič moc a tá má síce ,,iba,, byt, má auto, nejaké pozemky ako investície a chodí na dovolenky niekoľkokrát do roka. Viac ako ja. Príjem, už som niekde písala, že aj 2 tis. mesačne. Živí dvoch ľudí. Nemajú žiadne alergie, intolerancie, takže nemíňa na stravu, toľko ako ja. Takže sú také, koľko je tu takých neriešim. To, čo si neviem overiť, beriem s rezervou.