Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?
Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.
To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.
Tak ako to je?
Autorka, unikla mi informácia, koľko máš rokov a až teraz spätne čítam, že 33. Keď som mala 33, bývala som v jednoizbovom byte, mala vyše 10 ročné auto, ktoré som v tom čase mala štvrtý rok a bolo to moje prvé. Nepamätám si presne, koľko som zarábala, ale tipujem tak polovicu z toho, čo ty teraz, možno trochu viac. Ale odvtedy prešlo 15 rokov, takže je jasné, že dnes už som niekde úplne inde. Dočkaj času a budeš aj ty.
@heleninamama suhlasim s casti o vplyve sposobu zivota na ekonomicke pomery rodiny, len podotykam nie je nehnutelnost ako nehnutelnost, nemyslim si, ze priemerna slovenska rodina ma v 45 splatene dve 400 000 nehnutelnosti, za tolko sa dnes pohybuju dva normalne rodinne domy, ani nie v BA, ale niekde dalej. Budes namietat, ze ved ked kupili pred 20 rokmi, nestali tolko, nie. Clovek, ktorý kupil v roku 2000, tak zarobil len na obycajnom panelakovom 3- izbovom byte okolo 50 000 - 150 000 v zavislosti od regionu. A moze mat splateny ten panelak, pochybujem, ze ma dalsiu nehnutelnost za dajme tomu 200 000 splatenu v 45 rokoch, ak sa jedna o cloveka so stredoskolskym vzdelanim na nejakej beznej pozicii.
@zuzana76 Človek, ktorý využil lacné úvery a rast cien nehnuteľností po roku 2000 a neskôr, má. Najmä, ak sú dvaja. A na pasívny príjem netreba hneď vlastniť ďalší dom za 400 000, naopak, lepší je byt v meste. Ten prenajímaš, nestojí Ťa to nič a ešte zo zisku zaplatíš aj časť nákladov na vlastné bývanie. A ušetrené peniaze zasa otočíš inde. Treba v tom však vedieť chodiť. Navyše je tu aj faktor, že ľuďom v našom veku zomierajú rodičia a mnohí nehnuteľnosti dedia. Kamarátka teraz rieši, či predať byt po máme, alebo vyplatiť sestru a budú mať pre syna, ktorý ešte študuje. Hodnota bytu je 150 000, dediči sú dvaja.
Navyše, VŠ vzdelanie neznamená u nás zákonite vyšší príjem. Poznám x ľudí, ktorí majú SŠ, dokonca len učnovku a zarobia viac ako ľudia s VŠ. Ale zasa sú to ľudia, ktorí niečo vedia a majú aj chuť robiť.
Ja skôr nechápem, že mnohé tu nariekajú, že nič nedostali, nezdedili - nechápem, kde a ako ich rodičia žili celé životy. Alebo, že rodiny sú aj s deťmi v podnájmoch a nevedia sa odraziť od dna, žijú z mesiaca na mesiac. Prípadne nevedia splatiť jeden úver.
@eliska13 pisem snad niekde,ze nemaju? Maju urcite a je tu vidiet zeny,ktore ziju lepsie. Ja len pisem,ze mnohe prehanaju a hraju sa na nieco viac. A je tu takych vela.
@zuzana76 ale, ak boli dvaja a každý mal svoj byt na hypo v mladom veku tak to sedí.V jednom bývali, druhý prenajali či, keď bol boom dobre predali a kúpili dom.Alebo jeden z nich dostal od rodičov, zdedil po babke...my sme to riešili podobne ako píšem to boli zlaté časy, keď si na predaji 2 bytov zarobila na pozemok.
Áno, boli iné ceny, platy, hypotéky
Ja som mala byt po babke vyplatila bratranca vtedy bol ohodnotený na 750 t SKK, takže z toho polovica následne som ho o pár rokov predala za 85 t eur.
@heleninamama ale zabudas, ze tu je aj vela ludi, ktori uz kupovali nehnutenosti za draho, nemali moznost kupit v roku 2000.
@luccija tak vacsina ludi riesi byt spolu, je minimum takych, kde ma zena byt pred manzelstvom a aj chlap, najma ak sa bavime o ludoch, ktori sa brali okolo 25 rokov. Vacsina parov riesi spolocne byvanie, spolocnu hypoteku.
@luccija a ked dobre predas a kupis dom, tak stale mas len jednu nehnutelnost (to je aj nas pripad, my sme predali dve nehnutelnosti, byt a pozemok, plus este dalsia pozicka dost vysoka a mame dom, ale stale len jednu nehnutelnost, sice drahsiu, ale jednu), takze pisem o tom, ze nie je nehnutelsnost ako nehnutelnost.
Vsetci klamu, toto nie je otázka. Otázka znie v čom.
@heleninamama to stačí, že ich rodičia boli rozvedeni a mama živila 2 deti a vtedy nemal každy VS vzdelanie boli to nižšie pozície.Tak je logické, že extra nemajú čo zdedit, alebo ich rodičia, rodic ešte v nehnuteľnosti žijú, alebo zdedili, ale niečo malé v zlom kraji a nie je to na byt v dobrom meste.Kamaratka zdedila 2 izbový byt vo Veľkom Krtíši a sú 3 súrodenci čo dostali bolo málo veď nie každý má podnikateľov rodičov.
Áno, keď sa rodičia ledva pretlkaju často ich deti nemajú taký štart ako ti, čo sa majú financne dobre
@slniecko5 myslim si,ze nik nespochybnuje platy (vyssie mzdy) su ludia ktori zarabaju fakt vela,ale tu ked si pospajas veci,tak pochopis,ze mnohe tu prehanaju. V niektorich temach sa stazuju kolko zarobia,ze nevyziju atd atd. A potom o par tyzdnov v inej sa povysuju a urazaju zeny co trebars caka na rodicak a pod.
@petulda333 hmm, chápem hej. Až tak detailne to nesledujem, to je fakt.
@slniecko5 ako ja tieznie. No parkrat sa stalo,ze som sa zapojila a ostalo mi to v pamati. Potom citas inu temu a nick ti je povedomy. 😀
@petulda333 jj
@zuzana76 práveže sa mi zdá, že už väčšina dnešných mladych ľudí ide do vzťahu každý s niečím.Dlho studuju, sú v zahraničí, zakladajú rodinu neskor.Radsej splácajú svoju hypo ako byť v podnájme a dajme tomu sa v 32 r zoberu.Ja som mala byt v 25 r s mužom som sa spoznala v 28 r.Ked som mala frajera z dediny tam bolo úplne bežné, že v 20, 22r dostali pozemok od deda, rodiny a do roka, dvoch mali dom.Hypo majú splatený dávno, keď majú 40-45 r a vtedy sa dost využívalo stavebné sporenie
Samozrejme situácia s cenami a hypo je dnes úplne iná.
Napríklad my sme spravili možno chybu, že sme predali oba byty áno nemáme hypo, ale možno bolo rozumnejšie tu hypo mať a platiť z prenájmu jedného z bytov a byt by stúpol na cene.Neviem vtedy sa nám zdalo rozumnejšie hypo nemať.Ale mať dnešný rozum a vrátiť tie roky vtedy bolo treba kúpiť pozemok, obchodný priestor, byt čokoľvek...
Mas zlu vzorku a obmedzene myslenie, skus citat aj nieco ine, mozno potom ziskas iny pohlad na vec 😉.
@zuzana76 Problém s úvermi a vysoké úroky sú tu posledné 2, 3 roky. Dovtedy, kto bol šikovný, ten využil nízke úroky a vysoký rast cien nehnuteľností a zarobil. Stačilo sa nebáť hypotéky.
@luccija Porozvadzani rodičia a kadejaké sociálne prípady, to je iná kapitola, ale ich v okolí až tak veľa nemám. Píšem o bežnej strednej triede a o rodinách, kde si rodičia živia primeraný počet vlastných detí. Tí žijú stále slušne. Chápem, že nie každý človek sa narodí do funkčnej rodiny, ale keď tu niekedy čítam, nechápem. Dnešné slovenské ženy sú majsterky v ekonomickej sebevražde - rodia, často neplánovane, viac detí ako dokážu reálne uživiť, rodia ich hocikomu, kto sa na ne pekne usmeje, bez záväzkov, často majú deti od rôznych mužov, žijú v hladových dolinách kvôli lacným nájmom... Potom aj tie deti čaká úbohý život. Ale deti, ktoré rodičia vedú k nejakej zodpovednosti za svoj život, niečo im do života dajú - nielen hmotné, či finančné, tie dokážu slušne žiť aj dnes. A doprajú si aj tie dovolenky a nie je to pre nich likvidačné.
som v nemom uzase nad jednoduchym zmyslanim na SK, ach ludia 🙂 ved pochopte, ze plat nie je jediny ukazovatel bohatstva 🙂 ja nemam podla autorky vysoky plat, ani zdaleka...nikdy sme nemali, hypo, lizing, pozicku. Nikdy! To bolo prve co som si doniesla z predmetu ekonomie, ktory som ale nestudovala na SK 🙂 🙂. Mame svoje nehn, mame svoje auto, viac krat za tyzden som v prirode , na kupku, ideme k moru, a plat mam o dost nizsi ako tu bolo spomenute.
Citim sa ale velmi bohata,a dava mi to okolie pocitit. 🙂 U nas nenajdes SUV aby sme sa ukazali, ani drahu sedacku. To je ta financ gramotnost 🙂 . Nase statky su len nase, nepatria ziadnej banke ani lizinkovke, chodim nakupovat do sekaca a dovolenku si kupujeme den predtym bez nejakych zliav. Uvazujem mozgom a nechcem nikdy nikoho o nic prosti, rodinu, stat, banky. Doposial sme nemuseli. NIkdy nebudeme mat taky vysoky plat, lebo by sa museli s manzelom vzdat pokoja, slobody, prirody, sportovania, psych. relaxu 🙂. Citim sa bohata...je mi jedno ako to pochopis 🙂.
@hladamematku A ako sa má bežný smrteľník dostať k bývaniu, keď nemá mať hypotéku? Vám sa to napríklad ako podarilo? Lebo aj z vysokého platu našetriť na nehnuteľnosť bez hypotéky trvá dosť dlhý čas. Nie to ešte z bežného platu. Ak človek nedostane od rodičov, samozrejme.
ja sa tiez niekedy cudujem, ale neriesim. urcite su taki zarobkovi ludia, si tu pridem jak krava, co v BA robi team leadra za 2000 v hrubom 😂celkovo BA platy mojich kamosiek - vsetky mame 30r, VS, dobre vysledky v práci - 1300btt, 1900btt, 1450btt, 1400btt a 2000btt. nieco robime zle :D
@hladamematku Aj mna by zaujimalo, ako sa da prist k nehnutelnosti bez hypoteky a s nie velmi vysokym platom. My teda mame 3 nehnutelnosti, dve z nich neboli na hypo, ale nebudem tvrdit, ze mame nizke platy. Zdedila si nieco?
@heleninamama ešte pred rokom (konkrétne v júni) sa nám podarilo zafixovať hypotéku na úrok 0,75%, takže ešte toť nedávno. Teda, ak sa bavíme čisto o tých vysokých úrokoch. 😉
@jj298 Nie vtedy nebolo treba mať nič ušetrené. Stačilo pracovať a mať pracovnú zmluvu na neurčito, či sa mne osobne dalo už v poslednom ročníku VŠ. A aj mnohým iným, dokonca skôr.
Tu sa každá chváli, samozrejme ak to nemáš, tak smola, mala si sa snažiť, lepšie učiť...nemáš vlastnú nehnuteľnosť? Ty socka, to čo si doteraz robila? Atď...ber s nadhľadom, veľkým nadhľadom 😉
@gab1sol No ale vidíš, Tebe sa dalo, niektorým sa nedá získať dobrá hypotéka nikdy. Niekto sa hypotéky bojí, radšej ju nechce a iní hľadajú zase dôvody, prečo sa im ju nedá zobrať. Len nechápem, prečo sa potom cítia ukrivdení.
@missviolet vôbec sa netráp 😉
Je pár šťastlivcov, ktorý podelili, dobre sa vydali a potom paušalizujú a dávajú svoje rozumy. Sme všetci s VŠ a teda plat 2000 a viac je v nedohľadne. Pracujeme v školstve, zdravotníctve, doprave a štátnej správe. Priemerná mzda v našej domácnosti je 1300e. Žijeme v žilinskom kraji a teda vyskakovať nad pomery si nemôžme. V roku 2008 sme brali hypotéku na starý dom, ktorý sa komplet rekonštruoval, takže naše úspory išli do prerábky. Za poskytnutie úveru sme platili banke 36000sk, bolo to v čase krízy a banka každého záujemcu o hypotéku riadne prevetrá, tak nech mi tu nikto netvrdí, že mladá rodina s 2 deťmi, žena na MD, pracuje iba muž, dostane hypotéku 200-300 tisíc eur, so splátkou 900e a ešte si žijú nad pomery.
Mám v okolí ľudí s takýmito platmi ale splácajú hypo, vrazaju do drahých áut, chodia na práve moderné dovolenky, ale cez korunu sa skoro zrútili lebo 4 litre im veľmi chýbali mesačne a museli žobrať štát o almužnu, čo z takého života??? Byť otrokom vysokého štandardu? Naozaj čo mám kamošky čo majú dva krát toľko ako ja nikde nejdú, len postupu fotky na instac, drahá linka v ktorej nikdy nevarili, každý deň reštika kde jedlo na sk stojí za milú jarmilu...ale sú otrokom toho vysokého príjmu.
@hladamematku Ale skus napisat, ako sa da dostat k nehnutelnosti bez hypo s nizsim prijmom, to sme sa stale nedozvedeli.

Nedočítala som až do konca. Ale podľa všetkého narážaš na konkrétne diskusie. Keď je tu diskusia o nadštandarde, tak jasné, že sa tam zbehnú tie, ktoré na to majú, ktoré si ten nadštandard žijú a užívajú. Ale skús hľadať a nájdeš aj diskusie, kde počítajú každé jedno euro, aby im to vyšlo. Proste, každý sa zapojí do tej diskusie, v ktorej sa vidí…
A k vyššiemu príjmu = splatená hypotéka? Ver tomu, že to nie je pravidlo. O predčasné splácanie ku mne chodili žiadať práve tí, ktorí si odtrhli od úst, aby sa tej splátky rýchlejšie zbavili. A práve tí, ktorí mali aj 5-ciferné výplaty často chodili, ako by som im vedela poskytnúť aj tretiu hypotéku, lebo chcú…