icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

triss83
31. júl 2023

@hladamematku potom musíš byť už žena pred dôchodkom, byty si kúpila za socializmu za pár korún a teraz po 30 rokov si bohatá 😉inak nie je možné, aby si dokázala za život našetriť na 3 nehnuteľnosti bez hypotéky, dedičstva alebo výhry

hladamematku
31. júl 2023

no napisem ti nazor ktory sa ti ZAS NEBUDE pacit ale pisem ako zijem ja, keby som v tvojom rozpolozeni, najdem si pracu kde zarabam viac alebo este lepsie otvorim podnikanie....tak ja fungujem, neuznavam zavist, "zavist" ma motivovat k lepsim vykonom, proste ked som chcela zarabat vela, robila som ako fretka, bojovala som, vsetko slo na bok, teraz chcem vela zit robit pomenej a zarabam pomenej a uzivam plody svojej pracovitosti, kym fakt clovek nie je mega chory, polomrtvy tak proste menim pracu, zarabam viac...ja som len takto dotala veci ktore som chcela...A prose nezavidim, keby chem pat litrov tak si vytvorim cestu na to ich mat, nie vzdy clovek zbohatne podvodom, ale aj to sa Slovakom velmi tazko pocuva....

ropucha6
31. júl 2023

@autorka a ako vies, ze ma tie nehnutelnosti v Ba? Asi logicky ich ma aj dlhsie, ceny mohli byt uplne inde. Proste nesnaz sa porovnavat, z toho co pises, sa zle nemate, aj usetrite. Ak nie si spokojna alebo ti nestaci, tak si hladajte s muzom iny job, len “zadarmo” to asi nebude.

hladamematku
31. júl 2023

@triss83 😅 Vies co? Mysli si to 🙂 Je mi to vlastne jedno, ak tu niekomu zmenim zmyslanie a pomozem do zivota budem len rada (jedna dve kamaratky zacali vdaka mne uvazovat inak, menej konzumne a menej stadovo) a komu sa nepaci, som s tym ok...

h2
31. júl 2023

@hladamematku Veď práve, že ja si myslím, že fungujem veľmi podobne, ako ty. Ináč, čo sa týka financií a celkovo majetku, ja som úplne spokojná, hoci teda určite nepatrím medzi bohatých ľudí. Ale to bývanie je rozhodne položka, akú si len tak niekto nemôže dovoliť kúpiť z našetreného, preto ma zaujalo, čo si písala.

hladamematku
31. júl 2023

a este aj ta moja mega bohata sesternica si vsetko vybudovala SAMA, boli tam aj nejake "vyssie sily" otvorila si spravne podnikanie (nie moc tuctove) v spravny cas, a potom velmi dobre reinvestovala prachy... Ono to ide...Ale to vas tu bude vsetkych hnevat, viem to 🙂

hladamematku
31. júl 2023

@h2 Super a zo srdca ti to prajem!!!!!Lebo v zavere o tu spokojnost tu ide! Nie o to co ma iny alebo ako zije iny!

autor
31. júl 2023

@hladamematku To tvoje podnikanie spociva v tukani vykricnikov? Lebo vidim, ze to ti ide velmi dobre 😂

hladamematku
31. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl ale dokazala 🙂

hladamematku
31. júl 2023

h2
31. júl 2023

Autorka, tak teraz už vážne neviem, aké príspevky čítaš! Kto tu píše, že "mame priemerne platy, nikdy sme nebrali na nic pozicky, nededili sme, nedostali sme od rodicov, ale dovolenka 4x rocne, tri baraky sme kupili bez hypo v hotovosti, a dve auta bez lizing"?! Ja ti otvorene napíšem, že mi aj rodičia pomohli, aj hypotéku som mala, aj som ju splatila, máme starší vlastnoručne zrekonštruovaný rodinný dom pri BA, 2 staršie autá bez lízingu, platy lepší priemer (reálny, nie na základe tých cifier z diskusií na koníku), dovolenka jedna do roka, ak druhá, tak už len v rámci SVK, prípadne ČR. Mám však 48 rokov, čo je o 15 rokov viac, než ty, môj muž má 55. Čo som mala v tvojom veku, som ti už písala. Tak neviem, čo by si chcela?!

bessie12
31. júl 2023

autorka, nie kazdy sa ma dobre a vlastni nejaku nehnutelnost. Napriklad ja k nim vobec nepatrim. Prave naopak. Moj zivot je momentalne uplne na prd. Mam pocit, ze sa na mna vsetka smola lepi. Nemam pracu, o nehnutelnosti mozem len snivat, dovolenkujem prstom na mape (Slovensko nepocitam ). Pri hladani prace je vzdy stale jeden a ten isty problem - doprava do i z prace a v niektorych castiach NL vyzaduju holandsky jazyk a ten ja neviem. Naposledy ma neprijali do prace, ale aky dovod to bol, netusim. Mam pocit, ze pokial sa neprestahujeme do vacsieho mesta, tak si pracu v zivote nenajdem. Ale zivot ide dalej a ja skusam hladat, hoci uz nemam na to nervy.

slniecko5
31. júl 2023

Autorkaa.
V 33ke mať 1700 eur príjem je veľmi fajn, do 40tky si 2-2,5 tis.
Buď v kľude, všetko je OK🙂.

zarrinka
31. júl 2023

@hladamematku Dievča, ty máš nejaký osobný problém so Slovákmi?

autor
31. júl 2023

Tuna zaas dalsia nova diskusia - ak nedate minimalne 100€ ako svadobny dar, tak sedte doma. Ty kokos, ja ako nevesta by som bola stastna aj za 5€ a cokoladu, a tu jedna od druhej trepu sumy jak za koncert superhviezdy a nie svadbu. Ako keby kazdy mal 100€ na darcek…

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/svadba-kolko-eur-dat-ako-dar/

gab1sol
31. júl 2023

@hladamematku Hm, z tvojich komentárov som fakt zmätená a strácam sa v tom, ako sa vám to všetko podarilo. Ale nech, každý si to zariadi podľa seba, vám to tak vyhovuje, prajem vám to. Len je smutné, aký máš postoj k ľudom. Lebo ty si intelektuálne inde, desiatky rokov to sleduješ, ostatní len závidia, peniaze míňajú na chlastanie… Na to, že si taká skromná, si dosť povýšenecká.

gab1sol
31. júl 2023

Ale však tí, čo na to majú, nech dajú aj 1000e… Keď sa niekto opýta, koľko je vhodné dať len tak orientačne, tak dostane odpoveď… Je to úplne v poriadku. Ale iné je, napísať, že na to nemám, koľko mám dať? Tak dám toľko, koľko mi to dovolí a uznám za vhodné. 🤷‍♀️

zarrinka
31. júl 2023

Neviem ako ty, ale ja keď som niekam pozvaná či už na svadbu alebo oslavu zohľadňujem pri výške daru aké asi náklady má dotyčný s realizáciou tejto slávnosti. Predsa ak viem, ze ideme do dobrej reštaurácie a sme 4 osoby, nedám niekomu darček napríklad 20,-€ pretože mi to príde maximálne nevhodné. Samozrejme chápem, že každý to rieši podľa svojich možností. Nie je treba preháňať ale ideálne je nájsť rozumný stred. Inak ja som dostala ako svadobný dar šálky, ktoré boli darované dotyčnej osobe na jej svadbe 😁

autor
31. júl 2023

Ide o to, ako sa to tam prezentuje - ze bud date minimalne kilo, alebo sedte doma socky. Proste zase sme na zaciatku - cele diskusie o peniazoch na MK su o tom ze je mam a ked ty nemas, tak si luza.

gab1sol
31. júl 2023

V týchto diskusiách to tak prezentuje dookola stále tých istých 20 žien, ktoré to tak majú nastavené. Slovensko má necelých 5,5 mil. obyvateľov. Neber to ako relevantnú vzorku, ktorá vypovedá o postoji všetkých.

zarrinka
31. júl 2023

Myslím si,že to riešiš viac ako by bolo treba. Ako som písala vyššie, každý podla svojich možností a úvahy. Mňa nezaujíma názor iných ľudí, stále si viem obhájiť to svoje a nech si okolie myslí čo chce. Skús sa na tieto témy tu pozrieť s nadhľadom a nezaoberaj sa úsudkom cudzích ľudí,

anonymous87
31. júl 2023

@autorka, tak svadby su ine specifikum zas 🙈 ja by som napriklad ani svadbu za 5-10tis nerobila… mne by zas bolo luto vyhodit za toto peniaze 🫣
To uz naozaj radcej dam za tie seyscheli. Ako teraz vazne 👌
A ty sa naozaj naozaj nemas zle. Ver mi. Zmen optiku. Na seba, na partnera na zivot… pozri, my tiez naozaj nezarabame 5tis mesacne… ale aj napriek tomu dokazeme ist na jednu drahsiu dovcu, vylety, predlzene vikendy, jeden tyzden na SK niekde… atd. A to mame dve deti. ALE, ako som pisala, urcili sme si ako rodina priority. Cize nemame velky barak, drahe auto co zere ako maly konik 😂 aj keby nam to z nasich prijmov mozno vyslo, uz by sme boli mozno na 0€ mesacne. Cize nic by sme neodlizili, nikde by sme nemohli ist. Uz by som musela rozmyslat ci synom kupim topanky za 20€, alebo mozem aj 60€…rozumies? Neporovnavaj sa… lebo pre niekoho je prave ten barak a to auto… cize v dnesnej dobe auto a dom nie su ukazovatel bohatstva (aj ja jeho definicia je strasne relativna)…. Ako ano, su tu urcite baby, ktore sa maju nadstandartne dobre, ci uz svojou sikovnostou alebo ako sa tu casto sklonuje, dobre ss vydali (aj na to ale treba byt sikovny, ze?)…. Ja si osobne nemyslim, ze si tu 90% ludi vymysla….

majlo1234
31. júl 2023

Autorka-uz sa trochu stracam v pointe. Sme cca v rovnakom veku, plat mas o 300 eur vyssi ako ja. Zijem tiez v Bratislave, mam muza a dieta(to nespominas). Cize na jednej strane je mi lahsie a na druhej financne tazsie😃 ale teda chcela som tym povedat, ze tvoja fin.situacia, aj bez prihliadnutia na rozne dalsie faktory je priazniva, nenechaj sa tu zarmutit. Kazdy chce na internete vyzerat lepsie.
A vyjadrim sa k tej svadbe, ked si kazdy mesiac odlozis 300 euro, nemalo by byt pre teba narocne dat kamoske na svadbu stovku. Kto na to nema, nech nedava.

@hladamematku-asi sa nedozvieme, ako si si kupila tie nehnutelnosti z nizkeho platu, ci? Ja poznam len jeden par, ktory skoro 15 rokov pracuje v zahranici, a svojpomocne postavil dom na darovanom pozemku v hornej dolnej, bez hypoteky. Ale nenazvala by som to rozumnym narabanim s financiami, iba zivotnou volbou. Nie nutne spravnou

mamina7070
31. júl 2023

my sme si presli od tazkych zaciatkov (nic sme nededili nedostali) do obdobia po 20 rokoch pracovneho zivota kedy mame velmi dobre prijmy.

nechapem tej mode preco sa ma clovek co si zarobil poctivo sa ma citit trapne

h2
31. júl 2023

Autorka, tvojím príspevkom o 14:48 už vážne pochybujem o tom, či to myslíš vážne. 5€ a čokoláda je málo aj na detskú oslavu, nie to ešte na svadbu. A nechcem tým povedať, že kto nedá aspoň 100€ je lúza a má sedieť doma. Ale hanbila by som sa ako pes, keby som bola pozvaná, ako hosť na svadbu, jedla tam a pila a zabávala sa až do rána a ako dar by som mala dať 5€ a čokoládu.

anonymanonym
31. júl 2023

Necitala som komentare, ale ja s autorkou do velkej miery suhlasim. Tu na konovi mam fakt pocit ako keby bol standard vsetko to co autorka napisala. A tiez si niekedy vravim, ze asi zijem na uplne inej planete ako polovica kona 🤷‍♀️ Lebo u mna, ani v svojom okoli take standardy ake sa uvadzaju tu nevidim casto. Ale snazim sa to brat s humorom, je vacsi predpoklad, ze sa tu pride pochvalit niekto s vyssou zivotnou urovnou ako naopak. Moj muz je szčo, ja tiez robim aj sama na seba.. A ked diskutujeme o cenotvorbe, tak niekedy sa takym internym humorom pobavime, ze by sme mali ceny riadne zvysit lebo vsak podla kona je normalne ze ludia maju platy 2000 v cistom a viac, tak k tomu treba aj umernu sumu za sluzby 😊😁 Realita je ale uplne niekde inde.

majlo1234
31. júl 2023

@mamina7070 vobec sa nemusi citit trapne. Lwn presne ako hovoris, je to 20 rokov prace. Niekto po precitani anonymnych prispevkov potom naberie dojem, ze ma mat 5 rokov po skole splatenu nehnutelnost a 5000 plat

gab1sol
31. júl 2023

Pozri, tu hneď príspevok o svadbe a o tom, že nie každý na to má… https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/je-mozne-v-dnesnej-dobe-nasporit-na-svadbu/

petulda333
31. júl 2023

@h2 suhlasim,ale poviem ti,ze taki su aj medzi bohatymi. Ujo bol na oslave medzi ,,elitou,, proste sami bohati ludia. A jeden host doniesol oslavencovi na 60-tku tasku s flasou. Flasou fanty 🙈 a chlap co ma miliony

petulda333
31. júl 2023

Autorka. No na svadbu by som tych 100 dala. To nie je nic a zvlast ak ide cela rodina. Keby som sla sama,tak dam 50minimalne. Ako nevesta by som sa sice potesila aj cokolade,ale ako host by ma hanba fackovala