icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

jj298
Odpoveď bola odstránená
petulda333
31. júl 2023

@jj298 asi to tak bral aj on 😀

h2
31. júl 2023

@petulda333 Tak tomu sa hovorí FANTAstický darček. 🙃😁 Nemohla to byť nejaká recesia?

petulda333
31. júl 2023

@h2 nie,on vraj bol vzdy taky,zvykol davat aj dezerty po zaruke co predtym dostal a nezjedol

bosorkabb
31. júl 2023

100 eur ako svadobný dar je úplne v poriadku. Ísť tam a darovať niečo za 5 euro je z tvojej strany trochu divné a áno ak idem na takú udalosť tak to viem dopredu a pripravím sa.

zmrzlinka2021
1. aug 2023

@petulda333
@h2
Ludia, ktori maju dostatok penazi, nepotrebuju ziadne drahe dary, pretoze takmer vsetko si vedia kupit.
Skor hladaju hodnotu v niecom inom ako v sume za dar a nemeraju vsetko v peniazkoch, kto a kolko da.

h2
1. aug 2023

@zmrzlinka2021 Nedávam dar preto, že ho obdarovaný potrebuje. Ale preto, že chcem urobiť radosť. Im, že ich obdarujem a sebe, že som ich obdarovala.

heln
1. aug 2023

nemam na to aby som si precitala celu diskusiu, nuz,
isto kazda nezaraba takto, ale ked niektora napise, ze zaraba menej, alebo malo, tak dostane odpoved, ze nemusi sediet doma na rodicaku, dieta do jasli, zena do prace, alebo zmenit pracu, ako keby to bolo take jednoduche, a muz ma ist do zahranicia..... alebo sa mala lepsie ucit.

petulda333
1. aug 2023

@zmrzlinka2021 a kto pise,ze ma doniest drahe dary? Nikdy som take nedostala ani nedala,ale ist na svadbu s cokoladou by som sa hanbila.

h2
2. aug 2023

Autorka a takéto diskusie na koníku nečítaš? https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/ako-varit-bez-penazi-2/

simca06022011
2. aug 2023

Je to tak, ze MK diskusia veľa znesie :D samozrejme tie sumy a pod sú somarina. Treba sa vrátiť na zem niektorým :D plus treba brať do úvahy, ze veľa diskutujucich tu na SR nežije a aj tie čísla a príjmy vidia inak a tiež ze naozaj ie to veeeelmi male % žien, ktoré sem take sumy napíšu.

vespertine
2. aug 2023

Ja ti rozumiem, bývam v BA, mam VŠ vzdelanie a prácu v odbore na plný úväzok...a nezarobim ani toľko, čo ty. Pri mori sme ešte nikdy neboli, na dovolenky chodíme na Slovensko, väčšinou cez airbnb. Čo mám okolo seba ľudí s vyšším príjmom, väčšinou sú to podnikatelia, resp. moje kolegyne s rovnakým platom ako ja majú mužov podnikateľov a žijú úplne inak..Takže asi týmto smerom sa točia peniaze, určite nie v štátnej správe, kde som ja. 🙂 Ale neľutujem sa, teda zatiaľ 🙂

ariannazara
2. aug 2023

@andrejka1974 ja poznám moju gynekologicku ma aj muža obaja sú gyn. Pekne zarábajú no aj napriek tomu, skromný ľudia. Doprajú si 5 dovoleniek ročne ale nerobia z toho drámu. A zarábajú obaja nadštandardne 🙂 lekári také sumy majú.

mircalla
2. aug 2023

Je to asi tak, ze je obrovsky rozdiel medzi BA a regionmi. Takze tak. Nemusis byt ani moc mudra, aby si na to prisla. Bratislave je koncentracia mozgov a investorov, takze platy ako pises su uplne realne. Neznasam zavist

ropucha6
2. aug 2023

Svadbu asi neabsolvujes 10x za rok. A s tvojim prijmom nemoze byt problem tu stovku dat. Zas niektori ludia su vyslovene zgrlavi aj na toto, tak nech sedia domov radsej a nepytaju sa, ci to nie je trapne. No je to trapne. Keby nemala na dar matka samozivitelka s dvomi detmi, tak nepoviem ani slovo.

17alexis
2. aug 2023

To vážne treba kvôli tomu zakladať milióntu diskusiu? V každom štáte na svete je tak, že niekto zarába minimum a niekto viac, niekto veľa a niekto sa v peniazoch topí. Zakladateľka témy - ak málo zarábaš, treba na sebe popracovať a zvýši sa ti aj plat. Dovtedy aspoň nezáviď tým čo zarobia aj tých 6 000€ lebo zadarmo to nemajú, pokiaľ nie sú v politike a nehrabú z cudzieho.

ysseba
2. aug 2023

Ja a aj môj muž sme Bratislavčania, máme tu rodiny, kamarátov ešte z detstva, ale teda 3.000 - 6.000 nezarába ani jeden z nich. No dobre - jeden kamarát, ktorí pôsobí v IT sfére zarába 3.000, ale je to živnostník, takže ešte odvody (neplatí si tie najnižšie, ale normálne všetko priznáva). A ani nikto v mojom okolí nemá 2 luxusné autá a splatené nehnuteľnosti a 2x za rok exotickú dovolenku. A to sú všetko (alebo aspoň väčšina) ľudia, ktorí sú vzdelaní a majú dobré džoby. Takže ja neviem kde sa berie ten názor, že v BA zarábajú ľudia tisíce, ale dobre. Vyhodnotila by som to tak, že na internete toho ľudia popíšu. Aj to čo nie je pravda.

mircalla
2. aug 2023

@ysseba Ja mam dost znamych s platmi 4000-5000 eur. Bud manazeri alebo IT. Nehovorim, ze vacsinu, ale najde sa ich dost. Vacsina znamych zaraba okolo 2500 eur

ptvw
2. aug 2023

Ty máš depky a cítiš sa zle a co tých 90% co ma 800 v čistom každý mesiac🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ daj sa liecit radšej keď máš z tohoto depky

skodulienka
2. aug 2023

Si ma pobavila, ze si pripadas ako socka. Teda my sme v BA a zijeme z takej sumy s 3 deťmi. A nepripadam si ako socka. Vsetko mame, aj auto, a chodime aj na dovolenky (nie 5tisicove).
Myslim, ze uz len tvojimi cca vypoctami cistej mzdy vidno ako chyba ludom financna gramotnost.

autor
2. aug 2023

@mircalla Otazka je, ci si naozaj videla ich vyplatne pasky, alebo tuto informaciu mas z ich rozpravania. Lebo podla toho, co sa pise na Forbese, by kazdy musel byt minimalne najvyssi sef vo firme, a aj ten ma 5000+ v hrubom, nie v cistom. O tomto je cely prispevok - vypovede ludi neumerne prevysuju oficialne verejne udaje.

skodulienka
2. aug 2023

Ale nie kazdy musi byt riaditel. Napriklad aj remeselnici sa taraz maju dobre, ak vedia dobre robit.
3 nam prerabali byt, 4 tyzdne, cena prace bola 12 000, a to sme nasli este tych lacnejsich. Ale teda sa naozaj 8 hodin namakali.

tululu
2. aug 2023

Ak si niekto poctivo zarobi,nech ma aj miliony.Ale viete co z toho celeho rozculuje mna?Ze 90% podnikatelov s fakt nadstandardnym prijmom z mojho okolia,ktori chodia 5x do roka na dovolenky typu Aljaska,Senegal, Florida, Kuba a podobne, tak ich zamestanci su ti,ktori setria,aby isli raz za rok do Chorvatska do kempu.Poznam aj par zamstnavatelov,u ktorych je fakt radost pracovat,ale nenavidim,ak je niekoho nadstandardny prijem postaveny na minimalkach inych...A viem co to je podnikat a mat tu zodpovednost a povinnosti navyse,ale fuuuha,tie rozdiely...

2006_1211
2. aug 2023

Neviem kde to žijete ze tolko z vás má taký plat ale nikdy som nebola z bohatej rodiny ale ani z chudobnej mala som chudobnu kamarátku a môžem povedať ze som na tom bola odost lepšie ale zas aj bohatú a tej som na päty nesiahala mala som vzdy co jest a co si dát na seba tu v okolí nás je priemerný plat taky že ženy 900 a muži 1200 a keď ma niekto 1800 tak sa tu ľudia čudujú akú má dobrú prácu. Nechce m týmto nikoho uraziť ani nič len by ma zaujímalo aké máte roboty a kde robíte keď máte tak veľké množstvo peňazí

skodulienka
2. aug 2023

@tululu och presne, vsetci zhliadaju k podnikatelom, ale, že mnohí su bezcitni egoisti, ba priam arogantni, to uznik nevidí. To radsej byt milou predavackou (co je tiez uz vzacnost)

autor
Autor odpoveď zmazal
skodulienka
2. aug 2023

Ano, 12k pre 3. To znamena 4 tisic na mesiac pre jedného (teda neviem ako to mali podelene, ci rovnako kazdy). Hej pred zdanenim.

autor
2. aug 2023

@skodulienka Tak ak su zivnostnici, ako vacsina remeselnikov, tak sa im to pekne okrese. Pre toto vela pracuje na kesovku bez faktury.

chiara_elle
2. aug 2023

Presne ako hovoris, bez faktury.
Posledne mesiace sme zariadovali. Vsetci remeselnici chceli bud vyplatit v hotovosti (takze ziadne odvody) alebo minimum na fakturu a zvysok hotovost.

mircalla
2. aug 2023

@autor Niektore ano, bola som zastupca manazera. Plus vidim ake su minimalne nastupne platy inzerovane. Mas este dake dalsie otazky? Zavist nie je pekna. Ja sa ale pohybujem v biznis prostredi, nie medzi robotnikmi vo fabrike