icon

Je správne dať deťom všetko, čo chcú?

1. sep 2024

Lepší názov ma nenapadlo.V skratke vysvetlím,ja som vyrastala iba s mamou nemali sme peniaze.Nemala som často ani desiatu v škole,staré oblečenie vyťahané tepláky.Deti sa mi vysmievali.Povedala som si že ja dám svojim deťom prvé aj posledné aby sa mali dobre.Mam manžela a tri deti.Da sa povedať že majú všetko,pekné oblečenie chodíme aj na výlety majú zážitky.Starsi chodí do ZŠ bol v škole v prírode,chodí na krúžky od výmyslu sveta.Platime mu stravu v škole drahé krúžky drahé pomôcky proste všetko možné.Zda sa mi že rodičia pretekajú kto čo kúpi deťom x veci a čo najdrahšie.Tak kúpim aj ja môjmu aby mal aby sa mu nevysmievali deti.Casto myslím aj na minulosť ako som to mala ja,no neviem či je toto správne.Ked dnešné deti majú všetko čo z nich takto vyrastie..?

Strana
z3
doriiis
1. sep 2024

@ina2405 ...samozrejme,že pre školu je to výhodné.Idu z toho peniaze od štátu.
Syn mal minulý rok floorball a programovaci krúžok.0 €.
Tento rok pokračuje vo floorbale už len,lebo mu mimo školy pribudli povinnosti vo futbalovom klube.Hra za dve skupiny.Dvakrat toľko zápasov a tréningov.
Dcéra chce tento rok basketbalový krúžok a gitaru.Basketbal 0 € a gitara bude v ZUŠ,kde to bude cez dotácie iba za nejaku smiešnu sumu zas.Gitaru máme.

dzejny656
1. sep 2024

Naša dcéra je jedináčik, my máme dobré finančné zázemie a má naozaj všetko. Chceme jej dopriať to čo sme my v detstve nemali a chýbalo nám to, nie pretekať sa s inými rodičmi 🤷‍♀️
Ja mám pocit, že to na ňu má dobrý vplyv. Je zvyknutá že mať veci je normalne a sú to len veci, nie je to dôležité. Vôbec nemá problém podeliť sa, vzdať sa niečoho, nelipne na veciach, v obchode nerobí žiadne scény ani hysáky. Pravidelne vytriedi hračky a darujeme ich niekomu. Máme doma dohodu, že v obchode si môže vybrať čokoľvek, ale len jednu vec. Často krát ani nechce nič.
Naopak, mám skúsenosť že deti z chudobnejších pomerov sa za hračkami idú pomaly zabiť, vždy niečo chcú, sú majetnícke atď.
Ja sama keď som začala zarábať, tak som si nedostatok z detstva kompenzovala a kupovala som si jednu blbosť za druhou len preto ze som mohla. Našťastie ma to prešlo.

janage
1. sep 2024

@doriiis ja ti vysvetlím 2 deti. 1.dieta zuska lebo chce. 15e mesačne Tanečná od 5 rokov lebo chce. Platba 50e mesačne plus hradis štartovné, kostýmy, ubytko ak idú mimo a prespavaju. Vybijana raz týždenne lebo chce. To je v škole a tam sa platí symbolicky. V škole má uprosikala na ďalší krúžok to bolo 11/ mesačne neskôr 15 mesačne.
2.dieta. 4xtyzdenne šport v klube 60e mesačne, pri súťaží cesta či ubytko. Tiež chce. Plus ZUS 1x týždenne tiež 15e/mesačne.
Nie všetky deti chodia na krúžky v škole. Sú také čo im to vyhovuje a je to v poriadku a sú také čo majú niečo čo chcú robiť mimo školy. A podciarkujem to chcú. Ak je to súťažný šport tak to do peňazí ide. Sútaže, sústredenia, štartovné.
A sú aj finančne náročné športy.
Alebo krúžky ako robotika a podobne.
Autorka nepíše či to dieťa chce ten krúžok. Či ho to baví, či je fajn kolektív, či sa dieťa posúva. Alebo tam chodí, kvôli prestíži, ukázať, že oni na to majú.
My zas nemáme tie zahraničné dovolenky. Ale stojí nám to za to.
Každá rodina ma inú dynamiku, každý človek iné záľuby.

janage
1. sep 2024

@doriiis a tiež rôzne mesta majú na tie krúžky a ZUŠ rôzne vysoký príspevok.

zuzudrnda
1. sep 2024

@dzejny656 rozumiem, co pisete. Ale neda mi, to nie je len o nelipnuti na veciach. Ale vidieť za tými vecami aj hodnotu / ľudskej práce, zdrojov, je to skôr či neskôr budúci odpad. Čiže prijímať aj zodpovednost.. ... Je smutne vidieť dieťa,ktorému sa zničí hračka a povie: "nevadí, mama kúpi nové". Nelipne, lebo vie,že príde iné, nove. Je to prirodzene. Synovi keď nekúpim, poviem aj dôvod. Viem,že nadchnutie je rýchle, rovnako ako to dieťa prestane baviť. Dám mu peniažky a poviem,že ak si to kúpi, ok, zároveň si však môže ušetriť na niečo ešte lepsie...A dosť dobre rozumie aj prepojenia a širší kontext. Ako mama vnímam vplyv na rozvoj kreativity. Pracuje s tým, čo má. Nikdy sa nehádzal o zem, ani neplakal v obchode. Čiže aj "dobrovoľná skromnosť" ak sa to vysvetlí, má výhody 🙂 zároveň má nebaví riešiť logistiku posúvania a upratovania hračiek, či vedomie odpadu, čo deťom necháme pri všetkej láske k nim.

earlgrey
1. sep 2024

@janage Áno, ja som dcéru naučila (5 rokov má), že ak niečo chce, opýta sa ma, či je to drahé...ak poviem, že áno, je to drahé, tak to položí naspäť a ideme...nevymýšľa. Niekedy, keď viem, že je to hrozná blbosť a stojí to pár eur, aj tak poviem, že je to drahé 🫣 že radšej ju vezmem niekam na výlet. Vždy súhlasí. A hoci som slobodná matka, môžem si dovoliť kúpiť jej čo len chce, ale nekupujem. Načo. Ideme do obchodu a poviem jej, že si môže vybrať, čo chce a ona si vyberie lízatko za 30 centov 🫣

doriiis
1. sep 2024

@earlgrey ....Ježiš aj u nás je to takto.Teraz sme boli na festivale.Boli tam reklamné predmety skupiny,ktorú majú radi.Mohli si vybrať,čo chceli.Vybrali si náramok a šiltovku za dokopy 15 € na jedného.Nic viac nechceli.
Malý pokukoval po takej mikine,že sa mu ľúbi.Hovorim mu,že ok poďme ju kúpiť.On že ale 35 € za mikinu je dosť.Hovorim no áno,ale zmestí sa to dnešného budgetu.A on že má nápad.V októbri bude mať narodky,takže nech mu tu mikinu kúpime spoločne s baby dedom ako darček,lebo on aj tak nevie,čo by chcel.Ok.Vybavene.Takto moje deti hospodaria

anickababickw
1. sep 2024

@doriiis to ty zle hospodáris a hádžes to na deti.

autor
1. sep 2024

V škole sú krúžky dá sa povedať zadarmo cez tie dotácie.Chodi na výtvarnú a futbal.Mimo školy chodí na anglický jazyk,na informatiku programovanie a na plávanie.Toto všetko nás vyjde dokopy skoro 1000 eur na jedno dieťa.Zajtra nastúpi druhý syn do prvého ročníka a jemu tiež zaplatíme všetky tieto veci.Dcera chodí do škôlky no ju to tiež čaká.Na deťoch nešetrime chceme im to najlepšie.Mimochodom malé deti nevedia na aký krúžok by chceli chodiť musia si vybrať rodičia či ich dať na krúžky a na aké.Oblecenie tiež do školy si nemôže obliecť tepláky to sa nepatrí.Skolske pomôcky tiež aby niečo vydržali musia byť kvalitné.Nie za pár eur z pepca.Hodinky a mobil tiež musia byť.

ina2405
1. sep 2024

No veď ale tak keď si stotožnená s tým, ako to máte, o čom je táto debata? Však rob to tak, ako ti to vyhovuje.

really8
1. sep 2024

Na to co si napisala ti poviem len jedno slovo. Nemusia. Nemusia mat mobil a hodinky, nemusia mat 5 kruzkov, nemusia mat drahe pomocky…nemusia nemusia nemusia. Cele je to v tebe nie v detocch

janage
1. sep 2024

Školské pomôcky ako farbičky a pod má lidl privátnu značku crelando tuším a sú výborné. A to sme mali aj faber castel a kde čo. Tepláky som písala na telesnú do školy, nie ako oblečenie do školy.
A nie hodinky a mobil nemusia byť. Stačia úplne na 2.st. A to buď hodinky alebo mobil ak sa bavíme o smart hodinkách. Pokiaľ dieťa samé cestuje potom áno. Stačí úplne najobycajnejsi mobil.
Mimochodom ty si nepostrehla, že toto bude pre 1.stupen zakázané v škole?
Moje mladšie malo hodinky obyčajne rucickove a úplne stačili na pojem o čase. Zo školy, do školy chodia deti samé? Ci aký dôvod máš, aby mali mobil? Ak správne chápem ide o deti do 10 rokov.
A ak si male dieťa nevie krúžok vybrať, tak po ničom speci netúži a stačí mu jeden.
Ja som Zusku povolila, až keď som videla, že naozaj chce a začala až v 2.rocniku ZŠ.
Vidím aj na tanečnej, že mnohé deti nástup do prvého ročníka a krúžky nedávajú. Potom sú také čo áno. A chcú a stíhajú ešte aj školské sútaže. Ale mimo školy by som prvákov dala max. jeden krúžok. To čo má v škole a stíha nech chodí koľko chce. Ak chce.

janage
1. sep 2024

Jedna pani psychlogicka to tak pekne povedala, že rodicia si výchovajú deti, ktoré si myslia, že ich potreby musia byť uspokojenie vždy a hneď.
A potom príde mega problém, keď to tak nie je. A v živote to veru tak nie je.

doriiis
1. sep 2024

@anickababickw ....ale nehovor.Ja som s našim hospodárením v poriadku.Takze ďakujem za komentár,ale je mi ukradnutý🤷🏻‍♀️

matullienka
1. sep 2024

@anickababickw podľa čoho si usúdila, že zle hospodári?

earlgrey
1. sep 2024

@doriiis haha my sme boli na koncerte Mira Jaroša a tiež vravím dcére, že jej kúpim tričko, alebo šiltovku alebo to je jedno čo z toho stánku a nič nechcela. Že netreba 😀 tak nič som nekúpila...

anickababickw
1. sep 2024

@matullienka kúpila veci za 15€ a ešte navyše za 35. ptm na narodky kúpi samozrejme znova a potom povie ze takto hospodaria jej deti...

matullienka
1. sep 2024

@anickababickw no ja nikde nevidím, že by nevedela hospodáriť. Za to, že urobí občas radosť dieťaťu. To aj ona môže povedať, že máš deti na studený odchov lebo im nikdy s ničím radosť neurobíš

doriiis
1. sep 2024

@anickababickw ....no skús sa naučiť čítať s porozumením,potom si to prečítaj ešte raz a skús znova😉

doriiis
1. sep 2024

@anickababickw ....on tu mikinu nemá teraz.Az v októbri ju bude mať.Skus z napísaného textu zistiť,prečo je to tak.😀

tiezjedna
1. sep 2024

čo z človeka vyrastie má len pramálo spoločné s tým, či dieťa žije v dostatku alebo chudobe... do určitej miery ho to ovlyvní, ale základ jeho povahy a charakteru na tom nezávisí

kristiii
2. sep 2024

@really8 presne tak. Toto nie sú požiadavky a potreby dieťaťa, ale matky.
Tiež doprajem synovi v podstate "všetko". Ale...má nový mobil za 180 a je spokojný, má plejko, ale len štvorku a je spokojný, má značkové tenisky, ale len za 70, nie a 140 a je spokojný. Teraz si vymyslel, že na jar si kúpi jordany, za svoje, tak reku tých 70 ti dám a zbytok si doplatíš a on je s tým nadmieru spokojný. Pomôcky kupujeme bežne v Lidli, v Tescu, rovnako ako 90 % rodičov, ktorých poznam. A to ma syn 14. Áno, niektorí kamaráti majú ajfóny (podedené), ale iní, keď rozbijú mobil, nemajú dlho žiadny, prípadne len nejakého starého najdúcha zo šuflíka. Vôbec nie je pravda, že všetci rodičia sa pretekajú v tom, aby deťom nakúpili najdrahšie veci, to akurát ty k takým rodičom patriš. A 5 krúžkov pre malé dieťa je za mňa osobne prehnané, ale však nech každý robí ako uzná za vhodné. Ale neprezentuj tvoju výchovu ako štandard, lebo už len podľa odpovedí vidíš, že to tak vôbec nie je.

milanemila
2. sep 2024

Podla mna nie je problem detom dopriat a spravit radost, ale vzdy je potrebne vysvetlit im tu hodnotu. Nase deti tiez urcite maju viac ako potrebuju, ale dcera vie ze pekne saty aj hracky nas potesia ale nie su to najdolezitejsie a cim viac veci chce kupit, tak tym viac casu mama a tato budu musiet byt v robote a ze nekupujeme vsetko co vidime aj preto, ze by sme mali zapratany byt atd.
Ked dam dcere na vyber, ci si prosi hracku alebo ci radsej niekam spolu pojdeme a minieme tie peniaze na vylet, nikdy si nevyberie hracku.
Tiez treba detom vysvetlovat, ze kazda rodina nema rovnako vela penazi alebo niekomu jednoducho rodicia nekupia to co my jej a ze na to netreba poukazovat. Rovnako jej vzdy prizvukujem, ze aj ked ma nieco pekne, nema sa tym chvalit a take to detske co vsade pocujem “aha co mam ahaa aha ty take nemas” 🤦🏼‍♀️ Dceru ucime, ze sa netreba hanbit za to ake ma moznosti a ze ano mame vsetkeho dostatok a ziskali sme to svojou pracou, ale ani sa tym netreba nikomu chvalit.
Dnes mala na podobnu temu velmi pekny status na instagrame Vladka Marcinkova, tak ho prikladam.

fairyy
2. sep 2024

no ked jediny dovod preco.detom.kupujes veci a doprajes im kruzky, vylety ci skolu v prirode je lebo ja som.nemala a ine deti maju...tak je to podla mna zle ... a to vobec nevravim, ze sa uz nestalo, ze dcera prisla za mnou - aha mami ona ma take a take ...ked som.uznala za vyborny napad to vlastnit ako napr kolobezku co mala lepsie brzdy nez ta nasa, tak sme.kupili taku aku mala jej kamoska... a urcite ma moja dcera kopec veci, co by nemusela mat, iba som sa rozhodla jej to dopriat, ale viem, ze aj nema kopec veci, lebo pravidelne pocujem a on/ona ma/moze/ma dovolene a ja nemam/nemozem/mam zakazane a moja odpoved je stale pre dceru - to je pekne, ze ma ...ale ja som tvoja mama a mam.dovod (ktory aj vyvsetlim) preco nechcem, aby si to mala/mohla

mnamko
3. sep 2024

@doriiis tak to stymi Vianocami je smutné

pohodacka03
3. sep 2024

Preco by dieta muselo byt 5 kruzkov, mobil a hodinky? 🤦 Moj brat svojim detom dlho nekupil mobil, kazdy v triede mal, len oni nie(dostali az na druhom stupni). Neubudlo z nich, akurat stravili menej casu na mobile. Takisto si vybrali kruzok podla toho co ich bavilo a vyrastli z nich normalni ludia bez ujmy. Moja dcera chce chodit na anglictinu, nebude, lebo aktualne vie asi viac ako by ju naucili tam a ja nebudem platit kruzok, lebo ona chce 😃 ani v obchode mojim nekupim kazdu bobost co si zaziada 🙄.

katarina4141
3. sep 2024

Tak v tom pripade nechapem tvojmu prispevku.
Na jednej strane tu pises o tom ze co takto vyrastie z deti a na druhej strane im chces dat vsetko aby sa im nesmiali.
Oj dievca, zle premyslas a uvidis ze si este spomenies na tieto slova.

misicka31
3. sep 2024

Vy robíte to isté,len vás trápi,že ostatní kúpia drahšie ako vy a cítite sa menej ako oni.🤷Sama si vytvárate ten svoj ,,porovnávací kolobeh".X má za 40€? No veď nie som horšia,kúpim ti za 60€.Všetko je to v hlave, váš pocit menejcennosti,ale to vôbec nie je potrebné,podstatné.Vyrovnaná osoba takéto veci nerieši.

janage
3. sep 2024

@misicka31 no autorka sa odmlčal a zatiaľ napr.jeden jediný logicky dôvod neuviedla, prečo dieťa do 1.st. ZS musiiii mať smart hodinky či mobil.
Presne ako som písala. Tento tlak nevytvárajú samotné deti, ale v prvom rade ich rodičia

ina2405
3. sep 2024

@janage alebo sa sem len prišla pochváliť

Strana
z3