icon

Je správne tlačiť bicykel cez prechod?

23. aug 2024

Aký je rozdiel či cez prechod bicykel tlačím alebo na ňom prejdem?
Práve som čítala na Facebooku nejakú diskusiu kde sa diskutujúci veľmi rozohnili, že je absolútne nemysliteľné aby cyklista prešiel cez prechod pre chodcov normálne na bicykli.. len že ho má tlačiť a to isté kolobežkári. Nemám odvahu sa to tam verejne opýtať tak snáď mi to aspoň tu niekto vysvetlí.
Chodím aj na bicykli, aj na kolobežke a chodievam cez jeden prechod, krátky, len cez jeden pruh v každom smere. Pred prechodom zastavím, obzerám sa najprv doľava, ak ma niekto púšťa a brzdí/zastavuje, pozriem sa či to rovnako tak chápe aj protismer čiže autá prichádzajúce sprava. Ak áno, sadám na bicykel a začnem točiť nech som čím skôr preč z prechodu a nezavadziam. To isté s kolobežkou... Potom sa rovno dám na kraj cesty a pokračujem ďalej.

Povedzte mi čo je na tomto mojom spôsobe také hrozné a arogantné? Čo je zlé na tom že chcem čím skôr nezavadzať autám tak sa po prechode poveziem? Je to málo frekventovaný prechod, väčšinou cez neho prechádzam sama. Teda áut tadiaľ chodí dosť ale chodcov málo.

Ďakujem za rozumné vysvetlenie a úvahy.

Strana
z2
andrea_82
23. aug 2024

K tomu tvojmu vykriku do tmy - ano, aj ked ide auto na konci obce rychlo, je to tiez porusenie pravidiel a riskuje pokutu alebo problem, ze predsa len niekoho zrazi. Presne ako ten cyklista na prechode. A pred policajtami neobstoji vysvetlenie, ze ved sused Jozo tak tiez chodi. Takze to, ze niekto porusuje pravidla, nedava inym pravo chodit na bicykli po prechode.

michaelam2
23. aug 2024

Autorka takto ale pravidla nefunguju ako si to ty predstavujes. Raz je nejaky zakon a ten plati. Super, ze ty najprv zosadnes, poobzeras sa a az potom znovu nasadnes a prejdes cez prechod ale aj tak porusujes pravidla. To je ako keby si niekto povedal ze na ceste neboli ziadne auta tak nemusi ist 90km/h ale ide 150. Je to proste porusenie zakona.

mrkvicka060
23. aug 2024

ked som vonku s detmi a idu na kolobezkach, uz aj oni vedia a automaticky pred prechodom zliezaju z kolobezky a tlacia ju vedla seba...

autor
23. aug 2024

Presne tak je to porušenie zákona 🙂 bolo by krásne keby sme ho všetci takto pekne dodržiavali aj v maličkostiach.. pokúsim sa popracovať na tejto svojej 🙂

dzina007
23. aug 2024

lebo tazko sa pise predpis, ze nemusite z bicykla zosadnut v pripade ze nejde cez prechod ziaden pripadne 1 max dvaja chodci ale ak je to uz skupina chodcov tak musi sa zosadnut. Radsej to daju proste zakaz jazdit cez prechod aby chranili chodcov pred cyklistami ktori su schopni (nevravim ze to je tvoj pripad) kluckovat na bajku medzi chodcami.

lindusss2016
24. aug 2024

Nie je to preto, ze je to predpis, ale najma pre tvoju bezpecnost, kedze pri strete s autom budes ohrozena hlavne ty. Som chodec, cyklista aj sofer a pre sofera je velmi neprijemne, ked sa mu vyruti cyklista po prechode. To si len ty myslis, ze za poobzeras a ides. Vobec si to auto nemusis vsimnut a tiez si nemusi sofer vsimnut teba. Radsej pekne zosadni a prejdi, ucim to deti od malicka. Ako sofer mi naozaj cyklisti na cestach nevadia, ale na toto mam strasne nervy, je to velmi bezohladne.

drago12587
24. aug 2024

Nedavno som skoro zrazil tak 15r dieta, ktore mi prefrčalo na bicykli .. ked som už bol pred prechodom, nebol tam žiadny chodec, tak som šiel dalej samozrejme.. no on sa rozhodol v plnej rychlosti prefrčat a skoro som neubrzdil.. nepozrel sa či niečo ide, nezosadol a prakticky sa len tak vynoril na prechode ... Ide hlavne o rychlost ktorou na bicykli prechadzaš, vodičovi nedavaš vela času na reakciu.. ako vodič sa pozeraš , či niekto nestoji na alebo pri prechode už z dialky aby si vedel, či maš brzdit.. nevidiš a nečakaš cyklistu ktori sa v 15-20km rychlosti rozhodne prefrčat cez prechod.. chlapec mal štastie , že som menil brzdy, zastal som mu 10cm od hlavy v šmyku.. :D

isis234
24. aug 2024

@drago12587 presne to si musí uvedomiť @autorka. Nevidí auto, tak prebehne ..ale, to auto môže ísť veľkou rýchlosťou (nevieme, čo sa môže stať) a na začiatku priechodu ho nemusí vidieť, ale pri konci už by bolo neskoro.

petrofka
24. aug 2024

na vela miestach je prechod pre chodcov a aj pre cyklistov vedľa seba. Ak je prechod mimo svetelnej križovatky, tak je to pre šoféra na nervy, ak cyklista nezíde. Lebo sa ľúbia vykotiť v tom najhoršom možnom okamihu alebo a to ma štve najviac ho nie je vidno, je 5m od prechodu a zrazu je na prechode a neunúva sa zastaviť. Okrem toho, ak ide zrovna aj chodec, je to nepríjemné sa tam tlačiť s cyklistom, ktorý pri rozbiehaní musí chytiť aj rovnováhu.

mirko84
24. aug 2024

A smerovku na odbocenie davas aj ked tam nie je ziadne ine auto naokolo?
A na stopku zastavis aj ked vodis ze nejde ziadne auto?
Tak potom zosadni z bicykla aj ked tam nie su ini chodci

petracandle
24. aug 2024

Ako ti tu už písali, áno musíš ho cez prechod tlačiť.
Je to tak z bezpečnostných dôvodov pre autá (cyklista priamo na bicykli vybehne rýchlejšie a autá nemusia stihnúť zabrzdiť) ale aj pre chodcov na prechode (cyklisti nebezpečne kľučkujú medzi chodcami a môžu ich zraziť - do mojej kamošky tak na prechode vrazil cyklista a doteraz nemá lakeť v poriadku a on samozrejme odfrčal ďalej....

bloger
24. aug 2024

Bohu žiaľ diskutujúci má v tomto pravdu. Zákon tiež hovorí, že cyklisti nesmú takto prechádzať. Musia zosadnúť a bicykel tlačiť. Musia teda ísť ako chodci.

svetlonos
24. aug 2024

Ja sa čudujem skôr, ako môže dat dospely človek vôbec takuto otázku? Keby sa pýta dieta, je to ok ale dospela pričerna zena...

lavender94
24. aug 2024

Pre cyklistu platia dopravné predpisy ako pre iné dopravné prostriedky. Ja som na cyklistov už alergická, lebo aspoň jedna polovica má pocit, že pre nich pravidla neplatia a neviem, asi maju pocit, že sú nesmrteľní. Vieš koľko krát sa mi stalo, že mi cez prechod preletel cyklista tak, že mohol byť rad, že som to dobrzdila? Alebo koľko krát cyklista nedal prednosť, vyletel z nejakeho rohu, najlepšie je, keď jazdia vedľa seba, auto ich nemôže ani obehnúť…. Ty si možno ohľaduplná a vieš prejsť cez prechod ako človek, ale takych je minimum. Mne ako šoférovi sa tiež nepáčia niektoré nezmyselne umiestnenia značiek, zle zosynchronizované semafóry, patdesiatka na dvojprúdovej ceste bez prechodov alebo s prechodmi na semafor…ale dodrziavam ich, pretože keby sa niečo stane a to sa môže vždy, mala by som problém.

ivka21
24. aug 2024

Ak si šoférka tak jednoducho predstav si ze si ideš autom popri tebe ide cyklista a ten zrazu pri prechode zmení smer jazdy tak ze ta križuje. Vzhľadom na rýchlosť bicykla sa ani nemusíš spamätať s nešťastie na svete. Inak ani poistku ti nepreplatia ako cyklistike na bicykli keď ta zrazí na prechode lebo po ňom sa ma ísť pešo.

dceramamababka
24. aug 2024

@top_manazerka Presne tak! To je dovod preco maju tlaciť bicykel. Skoro som presla cyklistu na priechode - zákruta z Tomášikivej hore na Bajkalsku smer na most, vchadzam z vedlajsej na hlavnú, sledujem priechod pre chodcov (hneď za zákrutou) - prazdny nikde ani noha, pozriem vĺavo, ziadne auto. Idem teda nikde nikto v pol priechodu baba si štraduje na bicykli! Neviem odkial sa tam zobrala. Mala stastie ze mam dobré brzdy. A ja tiež.

miska1997
24. aug 2024

V autoškole si nebola ?

zana147
24. aug 2024

na a mňa ako chodca na dosť frekventovanom prechode takto zrazila cyklistka , nezosadla a ako s tím bicyklom balansovala , tak mi prešla po nohe. Ja na ceste do práce a vysvetluj ,že neprídeš lebo ťa zrazil bicykel. Dávala by dom také pokuty až by sčernali, Som na toto po pár krásnych stretoch s arogantnými cyklistami alergicjá . Myslia si že sú asi nesmrtelný

lauricka
25. aug 2024

Sú to pravidlá cestnej premávky. Ak sa chceš vyvážať, správaj sa ako automobil a jazdi tade, kade máš. Ak chceš ísť cez prechod pre chodcov, správaj sa ako chodec a daj svoj lenivý zadok dolu z bicykla. Ako, že neohrozíš? Keď budú bicykle lietať cez prechody pre chodcov, tak chodci môžu byť ohrození. Môže prísť ku kolíziám. A rovnako s autami, kde šoféri nerátajú, že sa im tam zrazu vrhne bicykel.

isis234
25. aug 2024

@dceramamababka mala som takú kolegyňu na bicykli. Aj tým smerom jazdila.. až do Petržky.. Z hlavnej šla na vedľajšiu, doľava, oproti autu. Spadla, rozbila si hlavu. V robote sa obhajovala, že auto jej nedalo prednosť. Tak sme ju všetci vyviedli z omylu- "sfúkli" ju, že ONA mala dať prednosť autu.

Strana
z2