Je suis Charlie
Hladala som tu nieco na tuto temu.
Som si ista, ze mnohe zienky zmatok poslednych dni zaregistrovali aj ked mame vsetky vela starosti s nasimi ratolestami a manzelmi.
Ak ma niekto chut nieco napisat.. Myslim si, ze tato tema sa dotyka nas vsetkych, vsetci zijeme v Europe.. Vsetko je na nete..
Myslim na tych, co v pslednych dnoch nechcene opustili tento svet, lebo sa tak niekto rozhodol..
Je suis Charlie.
je mi veľmi ľúto, čo sa tam stalo, ale úprimne - dnes, keď sa tak úzkostlivo sledujú ľudské práva, etnická, rasová a sexuálna diskriminácia...prečo práve náboženská je z tej tolerancie vyňatá a hlavne prečo práve moslimovia ? Chcela by som vedieť, či by sa západný svet takto tolerantne prizeral, keby si tí redaktori takto robili srandu z katolíkov, amíkov, židov, homosexuálov, alebo rómov...Už by boli reči o diskriminácii. Navyše - nechápem dosť dobre pre koho vlastne bolo prospešné zosmiešňovať moslimov, Bola to čistá provokácia. Problémy sa neriešia satirou, aj keď pre kultivovanú spoločnosť je to istá forma vyjadrenia nesúhlasu, čo beriem a chápem, ale ťažko sa dá čakať, že to bude chápať aj príslušník kultúry, ktorá stojí na celkom iných princípoch. Podľa mňa - žiadne hrdinstvo a úplne zbytočná smrť tých ľudí. Prospeje len ešte väčším nepokojom. Ničomu inému.
@alaguema to myslis vazne? Dobre ze si nenapisala, ze sami su si na vine... To predsa nie je casopis, ktory zosmiesnuje len moslimov 😖 preco by museli Francuzi (alebo ktokolvek) narabat ako v rukavickach zrovna s moslimami? Vsak ten casopis vychadza vo Francuzsku, nie v moslimskych krajinach.
@alaguema
zapadny svet je jedna vec, satira vo francuzsku je druha..
a potom tento casopis reagoval aj na ine nabozenstva aj na politikov roznych krajin. to nie je len o islame.. moslimovia nie su vynati, skor ostatni (na kresbach) na to nereaguju az takym krutym sposobom.
mne skor islo o vyjadrenie solidarity, zamyslenie sa.
ja chapem, ze slovensko je trosku daleko od centra tejto situacie, ale predstava,ze sa to deje u nas ma desi..
@alaguema
citujem ta:
"dnes, keď sa tak úzkostlivo sledujú ľudské práva, etnická, rasová a sexuálna diskriminácia...prečo práve náboženská je z tej tolerancie vyňatá a hlavne prečo práve moslimovia ?"
a tiez, ze to bola cista provokacia... to ako ked nejaku babu znasilia, tiez to je cista provokacia, nemala byt taka pritazliva, hej?
@zitaje cituješ v prvom riadku a nič k tomu nepíšeš....??? Dosť podstatná otázka - prečo je v dnešnej Európe ok robiť si srandu z moslimov, ale nedajbože z rómov. Keby niečo podobné bolo na Slovensku na ich adresu, tak autor čelí obvineniu z rasovej diskriminácie a EÚ sa okamžite pridá k obviňujúcim. Prirovnanie k znásilneniu je úplne mimo racio. Porovnávaš neporovnateľné.
@wewerka22 Nie, nezomreli za slobodu tlače. Veď tá už tam údajne je, či nie? Keď zomreli iní žurnalisti, ktorí sa nebavili kreslením karikatúr, ale sa zaoberali investigačnou žurnalistikou a zomreli preto, že našli pravdu...to za čo zomreli? Sloboda tlače dávno neexistuje. Dobré ráno.
@wewerka22 nevinni boli policajti, a ini ludia co zomreli ako rukojemnici. Tito cartoonisti si o nieco koledovali, boli varovania, vyhrazky zo strany moslimov, ja taketo satiry nemam rada ktore nieco zosmiesnuju a hlavne ludi. Vsetko ma svoje hranice. Si vies pedstavit keby non stop zosmiesnovali rusko , Putina, Kralovsku rodinu v UK, alebo Obamu. Vystrielani by sice neboli, ale do 24hod. by bolo verejne ospravedlnenie a koniec tomu. Muslimov a ich vieru nemusim ale stavaju sa horsie veci. V Europe sa podla mna taketo vytrzky budu stavat castejsie.
@wewerka22 ver tomu, že u nás by také periodikum, keby si vzalo na paškál napr. rómov, by čelilo obvineniu z hanobenia rasy. Keby si takto usierali z rusínov - hanobenie národnosti, o maďaroch ani nehovorím...Jedna vec je politická satira, môžeš si brať do úst politikov, strany, prezidenta, dokonca aj pápeža (keďže je hlava istej inštiúcie), ale navážať sa do národností, rás, alebo inak sexuálne orientovaných menšín by u nás podľa platných zákonov nemalo prejsť. Hlavne, že si to vôbec nikto z našich čelných predstaviteľov nevšíma a utápajú sa v smútku nad Francúzskom. To koľko je tých rozdielnych metrov? Nás ani nie tak dávno EÚ drbala za rómov. Tak kde je potom nejaká jasná spoločná linka? V lufte...ako komu vyhovuje. Zakaždým, keď sa za nejakým počinom môže nájsť moslim, je to počin proti ľudstvu, Pozadie nikoho nezaujíma.
Nechcem sa vyjadrovat k situacii na slovensku. ja chapem ze je to kommplikovane a nie jednoduche.
Ja chcem povedat iba jedno.
Francuzsko, francuzi, myslim na vas a som s vami.
JE SUIS CHARLIE.
@alaguema ...ked idem pisat o niekom inom,otvorim aspon ten poondeny google ktory vie aj moja babka pouzivat a ptm krmim svojimi nazormi ostatnych... v jednom rozhovore MOSLIMSKY politolog pise, ako bol tento tyzdennik uz viac krat napadnuty, aj pre karikatury krestanskych ci zidovskych osobnosti. Satira problemy neriesi. myslienka hodna hlavy statu. ti redaktori sa netvarili ze sa zivia riesenim problemov,ale ich zosmiesnovanim. aj ked si synovec rozbil hlavu nepovedala som mu:este take tri centi a je z teba dozivotny retard,ale kym neprisla sanitka, posediacky sme sa hrali na pistolnikov a ja som si z neho robila srandu. zachranari nechapali ze neni v panickom soku a pekne reaguje. sranda lieci. a s tym ze to nei hrdinovia ale zbytocne obete? ?!?!!?! v den atentatu sa stretli tisicky francuzov abspolocne vyjadrili uctu obetiam. v case atentatu,ked je nebezpecenstvo zdruzovania sa,lebo ak by síravil niekto atentat na nich,je tam očnoho viac mrtvol. je mi jasne ze obcanovi statu,ktory ma ist protestovat proti rozkradacom statu je lenive vstat zo zadku ked ide repriza panelaka to nemusi byt jasne a logicke. btw, citat mpslimskeho francuza:TOTO NIE JE O NABOZENSTVE. KTO CHCE ZABIJAT,DOVOD SI VZDY NAJDE. prelozene do slovenciny: moslim nerovna sa vrah. nehovorme o tom,co urobili francuzsku moslimovia. hovorme o tom, ako daleko je schopny zajst fanatizmus akehokolvek druhu a naucme sa proti tomu bojovat. peace
@lamarlene vidíš niekde moje tvrdenie, že písali len o moslimoch? Nie. Tak skús teda gúgliť, keď ťa to tvoja babka naučila a urob si rešerš, koľko z karikatúr bolo akých. Veľmi dobre si pamätám, keď bol (jediný raz) tento plátok napadnutý kvôli karikatúre rabína. Karikatúram moslimov sa venovali asi nejak preferenčne. Áno, sranda je fajn a možno aj lieči...tak prečo je u nás takmer zakázaná, čo sa týka menšín, ale ak ide o francúzov, tak tu bude kočka vypisovať "je suis charlie" a politici sa idú dosrať...ja si hovorím - šibalo niekedy slovenskému národu viac? Ber s humorom. Sranda lieči.
@wewerka22 nevsimaj si ju je to internetovy troll, myslim alaguema.
osobne si myslim ze s Islamskym statom sa uz malo davno nieco robit, a som rada ze Anonymus zacnu proti nim utoky na nete ... lebo to bola ich silna stranka ...
zavadzat do EU praktiky islamu a sariu je uplne mimo a EU by sa mala proti tomu radikalne postavit a netolerovat to.
Babule,ja len,ze sledujem tuto kauzu od roku 2006 ked boli prve obrovske reakcie na karikatury - vtedy od Danov... Tieto casopisy si robia posmech zo vsetkych rad radom (i krestanov, zidov, obamu, putina, merkelovej ci Romov). U nas to funguje tiez - nemame sice cele casopisy venovane karikature,len obrazky v rohnych casopisoch aldbo v novinach a funguje to... Ak provokacia - pre mna je provokacia akdkolvek prezentovanie akehokolvek nabozenstva (nosenie krizikov,jarmuliek ci burky)...ale myslim si,ze zijeme v oficialne pravnych statoch a ak niekto ohrozuje moje prava,dam ho na sud,resp.pozadujem ospravedlnenie a nie ze vezmem samopal a vystrielam ich... Je to hrozne,ale je to na dlhu debatu :/ toto boli mladenci,ktori sa narodili vo Francuzku,nemali ziadne vojnovd ani utecenecke traumy..."len" stat urobil milion chyb pri ich rodicoch i nich samych, oni potom "bez povinnosti" a na socialnych davkach a podobne sa nemaju kam zaclenit a nabozenstvo je vhodnym miestom :( a dopadne to takto :(
Cez to vsetko ze kazdy jeden ludsky zivot ma svoju cenu a mal by mat cenu rovnaku, vidno ze ludia sa radsej identifikuju z karikaturistami z redakcie platku pochybnej kvality, nez z rovnakej doby ako sa deje teraz toto 2000 uplne nevinnych mrvych v Nigerii, vacsinou zien a deti, ktori si ani len tu srandu z nikoho nerobili a nezosmiesnovali, tiez zabitych moslimami, taka sprava sa len mihne. Boli v porovnani s Charliem a spol. zjavne len ludia druhej kategorie, a takychto prikladov je viac z poslednej doby.
Ti "novinari" su len lastovickou ukazujucou na nespravnost multi kulti politiky, v pozadi vsak narasta realna hrozba, ktora je prehliadana. Na to kolko moslimov uz vsade po Europe je, sa toho deje este uplne ze malo, az to raz prepukne, a teraz zdaleka nemyslim len nasilnosti, ale cele dosledky zaplavovania eu emigrantmi, bude to este len ine kafe. To sa stane az ked to pretecie istu hranicu a za nou uz mmch ani nebude cesty spat. To je hrozba, nie ojedinely incident.
Mmch tyhcto 2 bratov vraj hladalo 88 tisic policajtov. Ako uz odznelo v nejakej inej diskusii keby len bolo takych teroristov povezdme 100, vsak by uplne dostali na kolena cele Francuzsko zrejme a boli by schopni rozvratit celu strukturu. Z tejto potencionalnej zranitelnosti a krehosti nasej civilizacie mam pomerne obavy.
Btw ten platok mal z mojho pohladu pochybnu kvalitu, suhlasim ze inteligentna sranda lieci, K+ pre prispevok @lamarlene aj za jej chovanie v popisovanej chvili - parada klobuk dole,
tak na druhej strane taketo noviny nemusim, vmimam to ako nieco nasilne, karikatura ktora je skor nepekna nez povznasajuca, nevidim na nej nic prinosne. Nuz, ale svojich citatelov mala, a kolko subjektov sa presadilo na trhu v oblastiach ktore osobne nemusim, ba co viac su mi uplne proti srsti. Co ale samozrejme nedava nikomu pravo vrazdit.

..smutne,co sa teraz deje ☹
kvoli niekolkym sialencom zomieraju nevinni ☹