icon

Je tu možnosť pre dieťa vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

barbora2804
6. máj 2018

Skúste si predstaviť, že by sa Vaše dieťa necítilo na pohlavie, v akom sa narodilo. Viem, na Slovensku to nie je veľmi rozšírená téma a preto také deti často veľmi trpia. Keď som začala takú tému pred rodičmi, nezvládli to pochopiť a nechceli nič také počúvať...
Je teda v našej krajine pre dieťa možnosť vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

Strana
z3
terezka1947
8. máj 2018

@dai no,tak napr.v nasej dedine mame transsexuala.....a cuduj sa svete,tetky z kostola s nim sedia v lavici,normalne sa bavia....takze,nepodsuvaj tu umelo nejake anti homo skupiny,pretoze vsetko je o ludoch a v ludoch,normalny clovek nema vobec problem s inou orientaciou,vzdy sa pozera na osobu,jeho chovanie,vystupovanie.....podla toho ludia reaguju,,nie podla orientacie
A mame aj vo firme kolegynu,lesbicku,okolo r.2000 chodievala na vselijake akcie,kt.tuto temu podporovali.....a neskor povedala,ze by bola rada,keby sa uz na verejnosti vecne neprepierali homo ludia,xe chcu tiezist svoje sukromie,co plne chapem......ved aj v praci sa bavine o vsetko moxnom,no rozdiely sa neriešia

dai
8. máj 2018

@terezka1947 nerozumiem preco sa citis oslovena mojim prispevkom ked pises ze sa nespravas ako ja popisujem...
Ja zial vdaka mojim znamym poznam vacsiu komunitu inak orientovanych ludi a ich zazitky su na mile vzdialene od toho co ty popisujes - ale som rada ze existuju aj dediny kde su homosexuali akceptovani v kostoloch - ja som zial zazila niekolko kazni kde bola na nich poriadana pomaly nahanacka ako na carodejnice...

ostorha
8. máj 2018

@barbora2804 Uz tu bolo raz na teba vcera apelovane,kto si? Ja sa ta pytam tiez kto si zalozis velmi chulostivu temu a od nedele noci co si ju zalozila zrejme ti nedala spat vôbec nereagujes.Takze ja sa pytam preco tato tema a trosku nam objasni kto si ,Pedagog,psycholog,psychiater,sociolog alebo lobista LGBTI ? zo slusnosti sa patri na otvorenu temu reagovat a odpovedat na otazku kto si ktora ti bola polozena vcera .Vdaka za skoru odpoved.....

skjatqo
8. máj 2018

@dai Pred rokmi zili par domov od nas dve zeny v jednom dome. Neboli lesby, len im to tak vyhovovalo. Boli oficialne druzky, cize nebol problem s dedenim ani informovanim v nemocnici. Jedna druhu doopatrovala.
Ludom obvykle vadi nasilna zmena vyznamu slova. Manzelstvo je muz a zena. Rodina je to, kde sa rodia deti. Ine zoskupenia ludi sa volaju inak. Preco by sa to malo volat manzelstvo? Tak potom podme robit zmatok aj inde. Vsetkym geometrickym utvarom podme hovorit kruh. Ved nebudeme diskriminovat stvorce a obdlzniky...

barbora2804
autor
8. máj 2018

Keď už tak veľmi chcete vedieť kto som, doslova v mojom príspevku je to už vyjadrené. Nie som nijaký študovaný psychológ, pedagóg atď. Som len obyčajný človek, ktorému táto téma nedá spávať a áno... Išlo mi o reakcie širšieho okolia, keďže seba definujem už zopár rokov ako transexuála, pričom o mojich pocitoch vedia aj rodičia, ale nepodporujú ma v tom. Áno, som ešte dieťa, ale nie zas to najmladšie. Takže ospravedlňujem sa všetkým, ktorých táto téma urazila, či kvôli nej vznikli hádky. Niektoré reakcie ma prekvapili, iné ani tak veľmi nie. Ale žijeme na Slovensku, takže jediné čo mi ostáva je trpieť v tichosti... Ďakujem však za odozvy a ešte raz sa ospravedlňujem.

liv1
8. máj 2018

@barbora2804 hlavne sa nemas za co ospravedlnovat. Ja som si myslela ze si nejaky ucitel, ktory o tom rozpraval rodicom v skole. Sice nechapala som preco... Na svoje vyjadrovanie rozhodne neposobis ako dieta, ani to "starsie" dieta. Urcite to nemas jednoduche, ale ver mi, dnesna spolocnost je uz ovela zhovievavejsia ako volakedy. Urcite je to jednoduchsie vo vacsom meste, teda v Bratislave by si sa isto stratil/stratila, a ziadne dedinske ohovaracky by nehrozili. Urcite by ti velmi pomohol psycholog, dobry kamarat, kamaratka. Davaj si velky pozor na fora, pretoze mozu byt velmi pichlave. Ludia napisu a povedia veci, ktore by osobne nikdy nepovedali. Urcite mas nejake moznosti, rozhodne si to nenechavaj len pre seba. Mas taku istu sancu na dobry zivot ako ktokolvek iny. Drzim velmi, velmi palce.

jana_eyre
8. máj 2018

necitam moc diskusiu, asi je tazka.. osobne nepoznam myslim ziadneho transexuala, poznam vsak niekolko homosexualov s ktorymi vychadzam dobre..

niekolko krat som uz premyslala nad tym akoby som asi vzala ak by niektore moje dieta malo inu orientaciu, alebo by bolo jednoducho dost odlisne od vacsiny.. verim, ze pre rodica to musi byt narocne si na nieco take podobne zvyknut.. aj ked nechceme planovat, mame o svojich detoch urcite predstavy a ked sa rapidne zmenia v priebehu zivota, sokuje nas to.. myslim, ze to je normalne..

ale s urcitostou viem povedat, ze svoje deti by som chcela akceptovat za kazdych okolnosti, nech by uz boli akykolvek, vzdy to budu moje deti a ja ich budem lubit.. takze ak by sa mi niektore moje dieta zverilo s tym, ze citi, ze telo v ktorom je nie je to spravne, snazila by som sa to pochopit a podporit ho.. bolo by to tazke aj premna, ale velmi by som sa snazila.. prioritou pre mna je, aby moje deti boli zdravi, dobri, samostatni, tolerantni a pracujuci ludia..

kale13
8. máj 2018

@barbora2804 ja poznam taky pripad u nas z dediny, dievca sa citilo aj vyzeralo, obliekalo uz na zakladke ako chalan... nikto to neriesil..neskorsie pocas dospievania si jemne zmenila meno na chalanske a dokonca mala kamosku z dediny s ktorou randila, ta ju oslovovala chalapcenskym menom, nikto extra neriesil, len ako klebeta, sla studovat strednu, tak aby bola dalej na internate, teraz ma zamestnanie viac typicke pre muzov..a byva v meste dost daleko od povodnej dediny.. kto nevie, neuveril by, ze to nie je muz..

sissi2183
8. máj 2018

Clovek, ktory sa neciti byt pohlavim, v ktorom sa narodil je psychicky chory. Som nazoru, ze treba skor hladat pricinu ako riesit dosledky. V akej rodine vyrasta take dieta? Kto su rodicia? Ziju “na hromadke”, rozvedeni, nevladne v rodine nasilie, alkohol, drogy? Nie su na dieta kladene prehnane naroky rodicov plniacich si svoje sny prostrednictvom svojich deti? Pripady homo alebo transsexualov, ktore poznam su z nefungujucich rodin, s problemamy vyssieuvedeneho typu. Dieta sa nenarodi ako transsexual, ale prostredie, v ktorom vyrasta ho k tomu moze sformovat, ak je psychicky labilnejsie. Takze najskor by sa socialka mala zaujimat viac o to, v akom prostredi deti ziju namiesto presadzovania gender politiky.

terezka1947
9. máj 2018

@barbora2804 myslim,ze kazdy bezny clovek ba Slovensku ta bude brat podla toho,ako sa spravas...vystupujes,cize nie podla tvojho vnutorneho pocitu zaradenia sa
Urcite veci clovek neriesi s verejnosťou a su to tiez citlive temy,nie jedina citliva tema v zivote je tema suvisiaca s LGBT
Inakost v comkolvek vzdy bije do oci...no,este neznamena,ze by ta vsetci hneď niekam odsunuli...ak ta ma niekto rad,bude ta mat rad stale....ci uz rodicia,pristua,kamosi...
Uz je na tebe,co chces prezentovat,co chces vyjadrit prave tymto...mozno aj smutnym a nepochopenym "výkrikom"
Ak aj si dieta,tak dieta podla stylu pisania velmi inteligentne.....daj si v zivote smer,ciel....ten pocit,co mas...mozno nezaradenia....ten sa od nuecoho odvija,uz len ty vies,od coho
Vnutorny pokoj ti vsak ini nedaju,ten si musis najst sama
Aj keby bolo rovno uzakonene aj to ďalšie pohlavie,mala by si ho v obcianskom.....bola by si stastna?
Ak by vsetci akceptovali,ze....bola by si ty sama vo vnutri stastna?

dai
9. máj 2018

@sissi2183 poznam velmi dobre - tym velmi dobre myslim roky ( od decka ) 3 homosexualov - od puberty to i sebe vedia - vsetci 3 su z komplexnych dobre fungujucich rodin - 1vy z 5tich deti, 1 z 3och a 1 z 2ich deti... to co podsuvas nie je pravda - to ako clovek citi svoju sexualitu je vrodene - je to tak v zvieracej risi a aj u ludi - vzdy takyto ludia existovali, historicky su podlozeny... urcite by sa mali liecit rodiny ktore nefunguju ale nie deti ktore chcu byt akceptovane...

pietrins
9. máj 2018

zapojím sa tiež: v tejto otázke bude spoločnosť vždy rozdelená na viacero táborov. Napr.: ak by napr moje dieťa dajme tomu syn bol gay, samozrejme že najprv by som mala dosť veľký problém predýchať to, ale zas na druhej strane chcem aby bol šťastný a spokojný, tak po nejakom čase by som k takému priznaniu dodala: hlavne používaj kondóm 🙂 ak by bol trans, ok...moje boty a líčidla sú moje, zožeň si vlastné :D nejak nemám pocit že akákoľvek snaha o zmenu takejto osoby k normálu by bola potrebná. Radšej nech sa mi moje dieťa prizná že je iné ako sa od neho očakáva, než by s tým malo bojovať a mať z toho len zlé myšlienky. Ja som schopná to akceptovať, ale môj partner má na to už iný názor...Predpokladám podľa jeho vyjadrení že on by kvôli tomu zavrhol aj vlastné dieťa

sissi2183
9. máj 2018

@dai ja nic nepodsuvam, napisala som svoj nazor.

dai
28. jún 2021

@sissi2183 nemas ziadne vzdelanie nato aby si sa vyjadrovala k psychickym chorobam, to co pises su stereotypy ludi , ktori velakrat ziju ako to co ty popisujes.. rovno o sebe napis ze si homofobna a je to uplne ok... zvysok nemusis... krasny den prajem

beata_k
Odpoveď bola odstránená
hefo
28. jún 2021

Rozhodne by som neumožňoval takéto "zmeny" deťom do dovŕšenia dospelosti (pričom tu sa "dospelosť" nemusí myslieť priamo právna, ale minimálne fyzická/psychická). Čím menšie dieťa, tým je ovplyvniteľnejšie rôznymi vonkajšími vplyvmi, a tak by mu mohli byť spôsobené trvalé následky na celý život horšie ako to, že sa nejako zle cíti. Niekto sa cíti tiež všelijako ináč, výsledkom je trebárs anorexia či sebapoškodzovanie, a to sa správne berie ako psychická porucha...

Apropo, už sa teším, kedy sa aj u nás bude akceptovať, že človek je také pohlavie, na aké sa práve cíti. Ženské šatne, sprchy a záchody, traste sa! (pozor, tento odstavec bol sarkazmus)

hefo
28. jún 2021

(inak, to, že je to po troch rokoch, som si všimol tiež až práve teraz)

dai
8. júl 2021

@beata_k aj po 10tich... 🙂

Strana
z3